W grzybowym sezonie, jadąc lokalnymi drogami, co kilkaset metrów mijamy rozstawione stragany z grzybami. Są miejsca, w których zbieracze ustawiają się całymi rodzinami. Czasem rozciągają się na poboczu, żebyście zdążyli zauważyć grzyby na pierwszym straganie, zdecydować o zatrzymaniu przy drugim i wreszcie zahamować tuż koło trzeciego. W ten sposób czego nie kupicie u mamy, kupicie na koniec u dziadka. Tylko czy taki rodzinny, grzybowy biznes może się opłacać?
Detaliczny i hurtowy skup grzybów
Ceny i zasady skupu grzybów sprawdził, w środku sezonu grzybowego, portal internetowy O2. Na czym polega i jak bardzo opłacalne jest zbieranie grzybów?
Badanie nie polegało jednak na rozmowach z handlarzami z poboczy, tylko zbieraniu informacji o cenach w punktach skupu runa leśnego, które o tej porze roku skupują i wprowadzają do obrotu także grzyby.
Oto co ustalił portal:
Zobacz także:
- 1300 zł miesięcznie, jeśli chcielibyście zbierać amatorsko,
- nawet 10 tys, jeśli zabierzecie się za zbieranie poważnie, macie dobre miejsca i traficie na grzybowa porę.
Ceny poszczególnych rodzajów grzybów w skupach
Ceny skupu różnią się pomiędzy regionami, jednak uśredniając wyniki badania O2 można powiedzieć, że za podgrzybki punkty skupu płacą od 5 do 10 złotych za kilogram, za kurki około 9 zł / kg, natomiast za borowiki, które są wyceniane najwyżej, zbieracze mogą dostać od 18 do 25 zł / kg. W przypadku borowików skupy zwracają uwagę, że ostateczna cena ustalana jest dopiero po ocenie konkretnych okazów.
Minimalne ilości grzybów przyjmowane w skupach
Dostarczanie grzybów do skupów nie jest proste. Handlarze w skupach nie chcą zajmować się pojedynczymi koszykami, dlatego ustalają minimalne ilości, od których zaczynają negocjować ceny ze zbieraczami.
Duże skupy w okolicach Wrocławia deklarując cenę skupu podkreślały, że to cena pod warunkiem dostarczenia minimum 500 kg grzybów. Skup z Wielkopolski współpracuje jedynie z grzybiarzami dostarczającymi minimum 1 tonę. Nie jest możliwe dostarczenie tak dużej ilości grzybów przez jedną osobę czy w ciągu jednego dnia. Dlatego skupy umawiają się na transport stałych, dziennych ilości np. 140 kilogramów. To ilość, którą w sprzyjających warunkach może zebrać kilka osób.
Mniejsze skupy, np. na Suwalszczyźnie przyjmują od zbieraczy „detaliczne” ilości, które oznaczają przyniesienie minimum 10 kg.
Bezpieczeństwo skupu i sprzedaży grzybów. O tym przypomina sanepid
Grzyby, przyjmowane w punktach skupu, zanim zostaną dopuszczone do obrotu, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 13 listopada 2008 r. muszą przejść certyfikację. Dzięki temu kupując grzyby w sklepach możemy być spokojni, że w porcji znajdują się jedynie jadalne okazy, które nam nie zaszkodzą.
Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne w całym kraju umieszczają na swoich komunikaty o warunkach dopuszczenia grzybów do obrotu.
Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów. Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:
• Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy,
• Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.
Źródło: O2.pl, gov.pl