Produkty spożywcze, które osobno są bardzo zdrowe, po połączeniu mogą czasem tworzyć niezbyt zdrowe posiłki. Pewnie słyszeliście o kilku połączeniach, których należy unikać, ale czy znacie je wszystkie? Przeczytajcie dziś o zestawieniu, którego lepiej unikać.

Jedzenie składa się z wielu elementów i związków:

  • Witamin
  • Minerałów
  • Węglowodanów
  • Tłuszczów
  • Białek
  • Antyoksydantów i innych cząsteczek
  • Ewentualnych dodatków do żywności

Nic dziwnego, że niektóre z tych elementów mogą wchodzić ze sobą w reakcje, a ich produkty wcale nie muszą być obojętne dla zdrowia. Chcemy poinformować was dziś o połączeniu, którego większość osób powinna zdecydowanie unikać. Obydwa produkty wchodzące w jego skład, działają dobrze osobno i są zdrowe, ale po połączeniu zupełnie tak nie jest.

Niekorzystne połączenie produktów

Chodzi o łączenie bananów z mlekiem. To połączenie szczególnie kochane przez sportowców, dostarcza bardzo dużo energii i cukrów w dość prostej postaci, a jednocześnie jest smaczne. Jeśli jednak nie jesteście zbyt aktywni fizycznie, koktajl mleczny z bananem, może być dla waszego organizmu zbyt dużą dawką cukru!

Zobacz także:

Banan to jeden z owoców o większej zawartości cukru. Mleko jest znane z tego, że powoduje niemały wyrzut insuliny. Posiłek zawierający zarówno banana, jak i mleko, będzie mocnym pobudzeniem trzustki do produkowania insuliny. Insulina powstająca w takiej ilości może być dla niektórych naprawdę toksyczna! Taka cukrowa bomba sprawi, że szybko po zjedzeniu tego produktu, poczujecie się osłabieni i zmęczeni. Jeśli macie cukrzycę lub insulinooproność, reakcja może być znacznie gorsza!

Zblendowanie banana z mlekiem potęguje tę reakcję. Mleczne koktajle z bananem, mogą nie działać na was zbyt dobrze. Jeśli uprawiacie jednak sport i chcecie potraktować taki koktajl jako posiłek przed treningiem, róbcie to śmiało. W tym wypadku większa dawka cukru jest wręcz wskazana!

Jak eliminować negatywne efekty połączenia?

Jeśli mimo wszystko macie ochotę na owsiankę z bananem lub bananowy koktajl mleczny, możecie zadziałać w ten sposób:

  • Dodajcie do posiłku źródło tłuszczu np. pestki, nasiona, masło orzechowe. Opóźni on przyswajanie cukru.
  • Wykorzystajcie jak najbardziej zielone banany. Mają one najniższy Indeks Glikemiczny.
  • Jeśli to możliwe dodajcie do posiłku warzywa: do koktajlu dobrze smakować będzie garść szpinaku, natka pietruszki lub świeża mięta.

Czytaj także: