Mięso z kurczaka często polecane jest tym osobom, które próbują zrzucić wagę lub muszą ograniczyć ilość tłuszczu w swojej diecie. W końcu kurczak jest mięsem chudym - zwłaszcza pierś z kurczaka, która zawiera dużo białka, a mało tłuszczu.

Istnieje jednak pewna rzecz, na którą szczególnie powinny uważać osoby, które spożywają ten rodzaj mięsa właśnie ze względu na ograniczanie niektórych składników w swojej diecie. Sprawdźcie, czy was też to dotyczy. 

Wartości odżywcze skórki z kurczaka 

Część mięsa z kurczaka, o której jest mowa, to skórka - przez jednych uwielbiana, a inni aż wzdrygają się na samą myśl, że mieliby to zjeść. Przez długi czas tłusta często skórka była owiana złą sławą, jednak dziś wiemy, że jest wartościowa dla organizmu i warto ją jeść z kilku powodów. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz wiele witamin i składników odżywczych, w tym:

Zobacz także:

  • Witaminy z grupy B (wit. B1, B2, B3, B5, B6, B9 i B12)

  • Potas

  • Fosfor

  • Magnez

  • Wapń

  • Żelazo

  • Sód

  • Miedź

  • Cynk

  • Mangan

  • Selen

Kto powinien ograniczyć jedzenie skórki z kurczaka?

Jeżeli więc skórka z kurczaka jest tak dobra, to w czym właściwie tkwi problem? Pomimo, że znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 8 g na 100 g), to zawiera też kwasy tłuszczowe nasycone (ok. 3 g na 100 g). Te mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca oraz zwiększać poziom cholesterolu we krwi. 

Dobrze też zwrócić uwagę na kaloryczność skórki z kurczaka. W 100 gramach zawiera ona aż 349 kalorii. Oczywiście trudno jest zjeść ją w takich ilościach, jednak już samo jedzenie udek z kurczaka ze skórą podnosi nieco ich kaloryczność i wówczas cały posiłek jest cięższy. Warto pilnować tego, co jemy, ponieważ nadmiar spożywanych kalorii może przyczynić się do wzrostu masy ciała, a w dalszej perspektywie nadwagi i otyłości. 

Jednak czy należy wobec tego całkowicie rezygnować z jedzenia skórki z kurczaka? Absolutnie nie - wystarczy spożywać ją w rozsądnych ilościach i niezbyt często.