Wszyscy jedzą tę część kurczaka. Niektóre osoby powinny dać sobie na wstrzymanie
Getty/iStock
Newsy

Wszyscy zajadają się tą częścią kurczaka. Niektóre osoby powinny dać sobie jednak na wstrzymanie

W jakiej formie wolicie kurczaka - duszonego w delikatnym i aksamitnym sosie czy może chrupiącego, z lekko przypaloną skórką prosto z pieca? Jeżeli macie słabość do tego mięsa, zwróćcie uwagę na jedną rzecz podczas jedzenia.

Mięso z kurczaka często polecane jest tym osobom, które próbują zrzucić wagę lub muszą ograniczyć ilość tłuszczu w swojej diecie. W końcu kurczak jest mięsem chudym - zwłaszcza pierś z kurczaka, która zawiera dużo białka, a mało tłuszczu.

Istnieje jednak pewna rzecz, na którą szczególnie powinny uważać osoby, które spożywają ten rodzaj mięsa właśnie ze względu na ograniczanie niektórych składników w swojej diecie. Sprawdźcie, czy was też to dotyczy. 

Wartości odżywcze skórki z kurczaka 

Część mięsa z kurczaka, o której jest mowa, to skórka - przez jednych uwielbiana, a inni aż wzdrygają się na samą myśl, że mieliby to zjeść. Przez długi czas tłusta często skórka była owiana złą sławą, jednak dziś wiemy, że jest wartościowa dla organizmu i warto ją jeść z kilku powodów. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz wiele witamin i składników odżywczych, w tym:

  • Witaminy z grupy B (wit. B1, B2, B3, B5, B6, B9 i B12)

  • Potas

  • Fosfor

  • Magnez

  • Wapń

  • Żelazo

  • Sód

  • Miedź

  • Cynk

  • Mangan

  • Selen

Zobacz także
Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy

Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy

Najgorszy nawyk po otwarciu jogurtu. Prawie wszyscy to robią, a konsekwencje są poważne

Najgorszy nawyk po otwarciu jogurtu. Prawie wszyscy to robią, a konsekwencje są poważne

Kto powinien ograniczyć jedzenie skórki z kurczaka?

Jeżeli więc skórka z kurczaka jest tak dobra, to w czym właściwie tkwi problem? Pomimo, że znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 8 g na 100 g), to zawiera też kwasy tłuszczowe nasycone (ok. 3 g na 100 g). Te mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca oraz zwiększać poziom cholesterolu we krwi. 

Dobrze też zwrócić uwagę na kaloryczność skórki z kurczaka. W 100 gramach zawiera ona aż 349 kalorii. Oczywiście trudno jest zjeść ją w takich ilościach, jednak już samo jedzenie udek z kurczaka ze skórą podnosi nieco ich kaloryczność i wówczas cały posiłek jest cięższy. Warto pilnować tego, co jemy, ponieważ nadmiar spożywanych kalorii może przyczynić się do wzrostu masy ciała, a w dalszej perspektywie nadwagi i otyłości. 

Jednak czy należy wobec tego całkowicie rezygnować z jedzenia skórki z kurczaka? Absolutnie nie - wystarczy spożywać ją w rozsądnych ilościach i niezbyt często. 

Kotlety mielone

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....

Surowy karp
Pixabay/41330
Newsy
Świeżutki polski karp za mniej niż 1 zł? Znana sieć rozdaje ryby za bezcen
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Ta świąteczna ryba ma długą historię i niebagatelne, symboliczne znaczenie.

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Karp synonimem ryby świątecznej dla Polaków Karp to prawdziwie naturalny mutant. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z Cystersami w XIII wieku. Od około 70 lat trudno wyobrazić sobie święta bez karpia.  Karp z łuską, czy karp królewski?  Ryby stanowiły ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej pieczono lub gotowano w rosole. Polscy magnaci mieli największe stawy z karpiami, a domach magnackich Wigilia była prawdziwą ucztą. Składała się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Mięso karpia jest cenionym źródłem białka W karpiu znajdziemy mnóstwo dietetycznego białka, które swoją drogą w całkiem zasadny sposób konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Karp to ryba średnio tłusta. Mięso karpia zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz łatwo przyswajalne białko.  Mięso karpia to doskonałe źródło cennych witamin: B1, B6, B12, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Jeśli jesteście na diecie, możecie z pełnym przekonaniem sięgać po tę słodkowodną rybę. Odpowiedni sposób przygotowania zrobi z niej pyszne i sycące danie. Kaloryczność karpia W zależności od tego, jaki rodzaj obróbki ryby wybierzecie, tyle kalorii będzie w finalnej, rybnej potrawie. To pewne, że karp smażony w panierce, która nasiąka tłuszczem, będzie bardziej kaloryczny od karpia gotowanego na parze. Porcja 100 g karpia pieczonego ma 113 kalorii, a smażonego na oleju dwa razy tyle! Popularna sieć rozdaje...

Co zrobić, by ser był mniej tuczący? 1 trik ratuje przed przybraniem na wadze
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ser był mniej tuczący? 1 trik uratuje was przed przybraniem na wadze
Jeżeli jesteście na diecie, nie musicie sobie odmawiać sera! Istnieje sposób na to, by nadal cieszyć się tym przysmakiem bez przybierania na wadze.

Jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków do kanapek i dań może niestety w dużych ilościach prowadzić do szybkiego tycia. Chodzi oczywiście o ser, który jest tłusty, zawiera dużo kalorii i tym samym, spożywany w nadmiarze powoduje, że przybiera się na wadze. Czy chcąc zachować zgrabną sylwetkę, trzeba całkowicie z niego rezygnować? Okazuje się, że nie - istnieje sprytny trik na to, by nie przytyć, nie odmawiając sobie przy tym ulubionego przysmaku.  Co zrobić, żeby ser był mniej kaloryczny? Tarty ser to genialny dodatek do pieczonych warzyw czy makaronu. Danie od razu staje się bardziej sycące, smaczne i aromatyczne. Jednak ser sprawia, że ogólna kaloryczność posiłku mocno wzrasta. Co zrobić, by dodawany do dań ser nie był zanadto tuczący? To bardzo proste. Cały trik polega na tym, że powinno się użyć takiego rodzaju sera, który ma bardzo intensywny smak i aromat. Najlepsze będą sery długodojrzewające, takie jak ementaler, parmezan, cheddar i grana padano. Wystarczy niewielka ilość, by podkręcić dowolną potrawę! Odpadają więc miękkie sery żółte, które tonami sypane są na pizzę czy tarte do makaronu. Kaloryczność dania z niewielką ilością sera twardego nie zmieni się znacząco, dzięki czemu nie trzeba całkowicie rezygnować z serowej wkładki. Dlaczego ser jest tuczący? Odpowiedź jest bardzo prosta - ponieważ zawiera dużo tłuszczu. A w tłuszczu znajdują się duże ilości kalorii, których nadmiar prowadzi do tycia. Zaledwie jeden plaster sera edamskiego zawiera około 100 kalorii, więc można łatwo policzyć, że jedzenie kanapek z tym dodatkiem może szybko doprowadzić do przytycia. Nie rezygnujcie jednak z sera całkowicie! Zawiera on witaminę A orz tryptofan, który jest potrzebny do tego, by organizm wytwarzał serotoninę - hormon szczęścia. Ponadto, w żółtym serze znajdziecie:...

Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Unsplash
Newsy
Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Koniecznie włączcie ten produkt do diety, jeśli chcecie poprawić swoje zdrowie!

Po wizycie u lekarza usłyszeliście znowu, że musicie zmienić styl życia lub schudnąć, ale nie wiecie jak się do tego zabrać? Zacznijcie od wprowadzenia do diety tego produktu, który każdemu poprawi zdrowie. Choroby układu krążenia są (razem z nowotworami) na szczycie listy problemów zdrowotnych, które co roku powodują śmierć bardzo wielu Polaków. Na szczęście można ich uniknąć, zmniejszyć ich intensywność, albo nawet całkiem spowodować odwrócenie ich skutków! Nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zdrowszych zmian. Jeśli stawką jest zdrowie, powinno szczególnie wam na nich zależeć. Największy błąd w diecie Polaków Jednym z większych błędów dotyczących odżywiania Polaków jest zbyt duża ilość spożywanych tłuszczów. Każdy z was je pewnie codziennie za dużo tłuszczu. Nie każdy tłuszcz jest jednak zły i niekorzystny! Problem stanowi jedzenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans w znacznej  ilości. Źródłami mniej korzystnych dla zdrowia tłuszczy są: Tłuste mięsa Masło Olej koksowy Tłusty nabiał i tłuste sery Słodycze i wyroby cukiernicze Wszyscy powinniście starać się ograniczyć te produkty. Zamieńcie je na źródła zdrowych tłuszczy w diecie! Jednym z nich jest produkt, o którego zaletach chcemy was dziś poinformować. Zdrowe tłuszcze w diecie Zdrowsze tłuszcze w diecie to uogólniając tłuszcze roślinne. Olej rzepakowy, orzechy, oliwa z oliwek to wszystko prozdrowotne produkty, które powinniście jadać. Kolejnym bardzo zdrowym produktem jest Smaczliwka wdzięczna, czyli popularne awokado. Jest naprawdę bardzo zdrowe! Właściwości zdrowotne awokado Awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, przez co przyczynia się do poprawy jakości diety. ...