Omlety są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. To dlatego, że mają przyjemny jajeczny smak, są miękkie i delikatne. Potraficie zrobić taki, który będzie się rozpływał w ustach? Żeby zrobić omlet, który stanie się niezapomniany, trzeba dodać do niego ten jeden składnik znany z przygotowywania naleśników.
Jak przygotować najlepsze ciasto na omlet?
Choć wykonanie naleśników wcale nie jest prostsze i szybsze niż usmażenie omletu, samo ciasto naleśnikowe można zrobić łatwiej i z tańszych składników. Jest jednak pewien składnik, który dodany i do naleśników i do omletu, poprawi smak, puszystość i delikatność obu placków. To woda gazowana.
Dodanie kilku łyżek wody gazowanej do ciasta sprawi, że omlet będzie lepiej napowietrzony, wyższy, delikatniejszy i bardziej puszysty. Dlatego przygotowując ciasto na omlet nigdy nie omijajcie tej pozycji.
Przykładowy przepis na doskonały omlet
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4-5 łyżeczek wody gazowanej
- Szczypta soli
- Szczypta cukru
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Oddzielcie białka od żółtek, dodajcie sól i ubijcie białka na sztywną pianę.
- Do żółtek wlejcie wodę gazowaną, wymieszajcie u dodajcie do ubitych białek. Miksujcie przez chwilę, po czym zacznijcie stopniowo dodawać mąkę.
- Na patelnie wlejcie olej, przelejcie ciasto i smażcie na małym ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie przewróćcie placek na drugą stronę np. z pomocą talerza i smażcie kolejne 2 minuty.
Jeśli smażycie omlet z dodatkami, dodajcie je do ciasta, wymieszajcie i całość wlejcie na patelnię.
Zobacz także:
Czy omlet na słodko i słono robi się inaczej, czy tak samo?
Jeśli myślicie, że do słodkich omletów trzeba dodać więcej cukru, a do słonych więcej soli, to się mylicie. Idealny, wytrawny omlet jest tylko bazą do dania, które na końcowym etapie przygotowania może być potrawą albo słodką, albo słoną.
W obu przypadkach ciasto powinniście zrobić takie samo, ważne jest, żeby samo ciasto wyszło idealne.
Inspiracje na omlety podawane na śniadanie, obiad lub kolację:
- Omlet z konfiturą na słodko
- Omlet ze świeżymi owocami. Przed wyłożeniem owoców możecie omlet posmarować śmietana lub czekoladą
- Omlet z pieczarkami lub innymi grzybami
- Omlet ze szpinakiem
- Omlet z warzywami typu szakszuka. Przed wylaniem omletu na patelnię podsmażcie wszystkie dodatki i dopiero na nie wylejcie ciasto
Źródło: mamadu.pl