Dodatki w postaci szczypty różnych przypraw czy odrobiny syropu kojarzą się raczej z kawą. Takie napoje kawowe są bardzo smaczne i nierzadko mogą zastąpić nawet deser. Trzeba z nimi uważać, ponieważ kawa z dodatkiem dużej ilości mleka, z syropem, bitą śmietaną i wiórkami czekolady potrafi być równie tucząca, jak spory kawałek ciasta.

Ale istnieją przyprawy, które wcale nie dodają napojom kalorii, a wręcz przeciwnie - mogą nawet wspomóc ich spalanie. Tym razem proponujemy wam wzbogacić pewną przyprawą nie kawę, a herbatę - smakuje równie wyśmienicie.

Właściwości kardamonu

Produkt, o którym tutaj mowa, to kardamon - bardzo aromatyczna przyprawa, którą dodaje się często do ciasteczek, ciast czy deserów ze względu na jej korzenny smak. Bywa też składnikiem perfum, ponieważ orientalny zapach kardamonu jest bardzo mocny.

Zobacz także:

Można kupić w sklepach już zmielony kardamon lub zrobić to samodzielnie. Polecamy zmielić go w moździerzu, a nie w młynku do kawy. Ziarna kardamonu są niezwykle aromatyczne, dlatego ich zapach mógłby zdominować później mieloną w młynku kawę. 

Sam kardamon zaś wyróżnia się właściwościami bardzo korzystnymi dla zdrowia. Działa antybakteryjnie, o czym wiedziano już w starożytności - nasi przodkowie żuli ponoć ziarna kardamonu dla odświeżenia oddechu i utrzymania zębów w czystości.

Przyprawa ta pobudza, a jednocześnie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Wspomaga trawienie i sprzyja odchudzaniu, a do tego wpływa też pozytywnie na pamięć i koncentrację. Wykorzystajcie cenne właściwości kardamonu i użyjcie go do zrobienia pysznej herbaty.

Możecie skorzystać z naszego przepisu lub po prostu dodać do parzonej herbatki kilka ziarenek tej przyprawy lub szczyptę zmielonego kardamonowego proszku.

Przepis na aromatyczną herbatę z kardamonem

Składniki:

  • 1 łyżka czarnej herbaty

  • 1 łyżka ziaren kardamonu

  • 500 ml wody

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od starannego zmielenia ziaren kardamonu - najlepiej w moździerzu. Kardamon możecie jednak również użyć w postaci całych ziarenek.

  2. W rondelku zagotujcie wodę. Gdy będzie już wrzeć, wsypcie kardamon oraz 1 łyżkę czarnej herbaty. Gotujcie przez 5, maksymalnie 10 minut na średnim ogniu, a później przecedźcie. Herbata jest od razu gotowa do wypicia.