Wrzućcie to do wody i pijcie codziennie. Ten eliksir pomoże w walce z kilogramami i zadziała odkażająco 
Adobe Stock
Newsy

Wrzućcie to do wody i pijcie codziennie. Ten eliksir pomoże w walce z kilogramami i zadziała odkażająco 

Przepis na zdrowie jeszcze nigdy nie był taki prosty. Wystarczy zanurzyć przyprawę w wodzie i zdrowotny napar będzie gotowy już następnego dnia!

Tradycyjnie używa się go do korzennych pierniczków, wszelkiego rodzaju grzańców alkoholowych na bazie wina i piwa. W polskiej kuchni sproszkowanej laski cynamonu używa się także niekiedy do potraw słonych. Takich jak na przykład bożonarodzeniowa sałatka śledziowa.

W kuchniach wschodnich, na przykład w Indiach, w Chinach czy w Wietnamie cynamon w potrawach wytrawnych jest na porządku dziennym. Gęste sosy, pieczenie z baraniny, z kaczek – właśnie w kombinacji z takimi daniami cynamon wypada perfekcyjnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działa cynamon?

Cynamon jest doskonałą przyprawą nie tylko w smaku. Korzystnie wpływa na system trawienny organizmu, na oddychanie, działa odkażająco i grzybobójczo. Te dwie ostatnie właściwości cynamonu mają szczególnie duże znaczenie w obliczu typowo zimowych dolegliwości.

Grypy, przeziębienia, wirusy – z tego typu problemami stykać się będziecie coraz częściej, zwłaszcza w obliczu zmian pogodowych podczas zimy.

Zamiast leczyć, trzeba zapobiegać. Warto więc pomyśleć o nowych, innych sposobach na zdrowie. Oczywiście za pomocą domowych środków.

Zobacz także
Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko

Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko

Rosół z sokiem z kiszonej kapusty. Hit internetu na odporność przed wirusami

Rosół z sokiem z kiszonej kapusty. Hit internetu na odporność przed wirusami

Eliksir zdrowia z cynamonu

Jednym z nich może być wyciąg z laski cynamonu lub woda z cynamonem w proszku. Wystarczy, że wrzucicie kawałek cynamonu do szklanki wody lub szczyptę cynamonu i zostawicie go tam na noc. Po 12 godzinach woda cynamonowa gotowa. Zwykle napoje z tą korzenną przyprawą kojarzą się bardziej z ciepłymi, wręcz gorącymi napojami.

Jednak nawet woda o temperaturze pokojowej z dodatkiem aromatu cynamonu będzie miała właściwości rozgrzewające. Przygotowanie takiego domowego specyfiku na zimne dni będzie bardzo proste. 

Cynamon w postaci niesproszkowanej dostaniecie w dobrych sklepach i w wielu supermarketach. Nie jest to wbrew pozorom szczególnie drogi wydatek.

Przepis na wodę cynamonową

Cena kory cynamonu wcale nie odbiega mocno od ceny cynamonu sproszkowanego. Kiedy więc nabędziecie odpowiednią dawkę tej korzennej przyprawy, przystąpcie niezwłocznie do przygotowania wyciągu. Nalejcie ¾ szklanki źródlanej wody do szklanki. Następnie włóżcie do niej laskę cynamonu i w takiej postaci włóżcie na noc do lodówki. Opcjonalnie możecie dodać do wody szczyptę cynamonu w proszku.

Nazajutrz wyciągnijcie laskę przyprawy ze szklanki i w razie potrzeby delikatnie podgrzejcie wodę. Można zrobić to np. w mikrofalówce, bez potrzeby wyciągania i brudzenia naczyń.

Smak napoju można poprawić, dodając do niego równie zdrowy miód lub sok z cytryny. Nie obawiajcie się takich zdrowych kombinacji!

Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny
Cynamon nie tylko jest przyprawą do ciast. Jego zastosowanie jest dużo szersze. Sprawdza się w kuchni, pielęgnacji, łagodzi niektóre dolegliwości, ułatwia relaks. Oto cynamonowy eliksir, w domowym wydaniu.

Zapach cynamonu przywodzi na myśl święta, smak zimowej herbaty czy wypieki, którymi pachnie cały dom. Z powodu właściwości rozgrzewających i długich miesięcy chłodu panujących w Polsce, w naszym kraju najczęściej kojarzy się właśnie z rozgrzewaniem. Ale pamiętajcie, że to przyprawa, która pochodzi z zupełnie innych stref klimatycznych. Cynamonowiec rośnie w Indiach, Birmie, na Sri Lance, a także w Afryce, na Karaibach i Azji Wschodniej. W ojczyźnie cynamonu nie ma potrzeby ciągle się rozgrzewać. Tam cenione są inne właściwości cynamonu. Także u nas można je wykorzystać.  Jak zrobić olejek cynamonowy i do czego go stosować? Olejek cynamonowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Może być dodatkiem spożywczym, który dzięki obecności tłuszczu jest dobrym nośnikiem cynamonowego aromatu. Zastosowany w tej formie do mięs, egzotycznych sosów czy ciast, znacznie lepiej transportuje olejki eteryczne do potraw. Cynamonowy smak jest wtedy wyrazistszy i mocniejszy. Inne zastosowanie olejku cynamonowego: Jest mieszanką ujędrniającą i wyszczuplającą. Stosowany regularnie do masażu, pozwala pozbyć się cellulitu Uspokaja i ułatwia zasypianie. Wystarczy niewielką ilość wetrzeć delikatnie w skronie Pomaga na ból głowy, dzięki kojącemu zapachowi i właściwościom łagodzącym Przygotowanie olejku cynamonowego jest bardzo proste. Potrzebny będzie cynamon w laskach, dobra oliwa i czysty słoik z przykrywką: Weźcie kilka lasek cynamonu i umieśćcie w słoiku. Zalejcie oliwą, zakręćcie i odstawcie w ciemne, chłodne miejsce. W chłodzie cynamon w oliwie powinien pozostawać około 14 dni. Codziennie należy potrząsnąć słoikiem, żeby wymieszać składniki.         Wyświetl ten post na Instagramie  ...

cynamon na odchudzanie
Flickr
Newsy
Ta prosta mikstura działa cuda. Wy śpicie, a ona spala tłuszcz. Pierwsze efekty już po tygodniu
Jeżeli szukacie czegoś, co pozwoli wam szybciej schudnąć, to koniecznie wypróbujcie tę naturalną miksturę!

Zbliża się wiosna, a wasza figura przypomina bałwanka? To ostatni dzwonek na to, by rozpocząć dietę odchudzającą! Jeśli zależy wam na tym, by efekty pojawiły się jak najszybciej, warto nieco się wspomóc w trakcie odchudzania. Pomoże w tym naturalna mikstura składająca się ze składników, które przyśpieszają spalanie tłuszczu. Właściwości cynamonu Ta aromatyczna przyprawa znana jest ludziom od wieków. Pochodzi z Azji, gdzie pozyskuje się ją z kory cynamonowca. Jej charakterystyczny, lekko korzenny zapach jest doskonałym dodatkiem do słodkich przysmaków i potraw. Ale to nie jedyna zaleta cynamonu! Ma on wspaniałe właściwości zdrowotne: Zawiera duże ilości manganu, wapnia i żelaza, Wspomaga układ trawienny, Jest bogaty w błonnik, Reguluje cholesterol i poziom cukru we krwi, Usprawnia pamięć, Poprawia koncentrację, Wspomaga w walce z przeziębieniem, Pobudza. Jak cynamon wspomaga odchudzanie? Nie wszyscy wiedzą, że cynamon jest naturalnym środkiem wspomagającym odchudzanie. Wszystko dzięki temu, że przyprawa ta ma właściwości rozgrzewające. Podnosi temperaturę ciała, dzięki czemu spala więcej kalorii. Trzeba tylko uważać, by nie przesadzić, ponieważ przedawkowanie cynamonu jest niebezpieczne! Lepiej ograniczyć się do jednej łyżeczki dziennie. Cynamon z miodem na odchudzanie Połączenie tych dwóch składników działa fenomenalnie na metabolizm! Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pomoże wam schudnąć. Przygotowanie jest banalne. Będziecie potrzebowali jedynie tych składników: Składniki: 1 łyżeczka cynamonu w proszku 2 łyżeczki miodu dobrej jakości Wrzątek Przygotowanie: Do głębokiego naczynia wsypcie dwie łyżki cynamonu. Zalejcie cynamon wrzątkiem, wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Gdy woda...

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie
Napar z liści laurowych wypijany regularnie obniży ciśnienie krwi i pomoże szybciej zasnąć. Taka herbata z liści wawrzynu doskonale wpłynie na wasze zdrowie. Zróbcie ją według tego przepisu.

Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników. Właściwości liści laurowych Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty . Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu . Liście laurowe – właściwości zdrowotne Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów. Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Przygotowanie: Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie. Gotujcie napar pod...

Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami będą naprawdę rozgrzewające
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami rozgrzeją was w czasie mrozów
Czas na robienie przetworów jeszcze się nie skończył! Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi słodkie gruszki w syropie na zimę.

Jesień w pełni. Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że zima za pasem. A to oznacza, że to już ostatni moment na przygotowanie przetworów do słoików - na przykład z gruszek. Ewa Wachowicz przyrządza je na słodko w syropie, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Taka przekąska w chłodne dni wspaniale was rozgrzeje i będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Zobaczcie, jak Ewa robi gruszki w syropie.  Przepis na gruszki w syropie Ewy Wachowicz Do przygotowania tego słodkiego przysmaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 gruszki 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 laski wanilii kawałeczek kory cynamonowej kilka goździków Przygotowanie: Zacznijcie od obrania gruszek. Usuńcie ich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce na kawałki.  Do garnka wlejcie wodę, dodajcie cukier i podgrzejcie. Do tak przygotowanego syropu wrzućcie gruszki i gotujcie przez około 20 minut lub krócej. Należy gotować owoce tak długo, aż będą miękkie. Podgotowane gruszki włóżcie do wyparzonych słoików. Dodajcie korę cynamonową, laski wanilii oraz goździki. Raz jeszcze zagotujcie syrop i gdy wlejcie do słoików z gruszkami. Zakręćcie i odwróćcie dnem do góry.   Następnie słoiki należy zapasteryzować - możecie zrobić to tradycyjnie w garnku lub w piekarniku.  Jak wykorzystać gruszki w syropie? Ta smaczna i prosta do przygotowania przekąska znajdzie wiele zastosowań w kuchni - zwłaszcza do deserów. Gruszki można wykorzystać na przykład do ciast. Będą doskonale pasowały do ciasta jogurtowego i czekoladowego. Pysznym pomysłem na gruszki jest też podanie lodów waniliowych z podgrzanymi gruszkami w syropie. Do tego trochę polewy czekoladowej i...