Woda cynamonowa
Adobe Stock
Newsy

Wrzućcie to do wody i zostawcie na noc. Ten eliksir zdrowia wzmocni odporność i zadziała odkażająco 

Przepis na zdrowie jeszcze nigdy nie był taki prosty. Wystarczy zanurzyć przyprawę w wodzie i zdrowotny napar będzie gotowy już następnego dnia!

Tradycyjnie używa się go do korzennych pierniczków, wszelkiego rodzaju grzańców alkoholowych na bazie wina i piwa. W polskiej kuchni sproszkowanej laski cynamonu używa się także niekiedy do potraw słonych. Takich jak na przykład bożonarodzeniowa sałatka śledziowa.

W kuchniach wschodnich, na przykład w Indiach, w Chinach czy w Wietnamie cynamon w potrawach wytrawnych jest na porządku dziennym. Gęste sosy, pieczenie z baraniny, z kaczek – właśnie w kombinacji z takimi daniami cynamon wypada perfekcyjnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działa cynamon?

Cynamon jest doskonałą przyprawą nie tylko w smaku. Korzystnie wpływa na system trawienny organizmu, na oddychanie, działa odkażająco i grzybobójczo.

Te dwie ostatnie właściwości cynamonu mają szczególnie duże znaczenie w obliczu typowo zimowych dolegliwości.

Grypy, przeziębienia, wirusy – z tego typu problemami stykać się będziecie coraz częściej, zwłaszcza w obliczu zmian pogodowych podczas obecnej zimy.

Zamiast leczyć, trzeba zapobiegać. Warto więc pomyśleć o nowych, innych sposobach na zdrowie. Oczywiście za pomocą domowych środków.

Zobacz także
Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko

Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko

Rosół z sokiem z kiszonej kapusty. Hit internetu na odporność przed wirusami

Rosół z sokiem z kiszonej kapusty. Hit internetu na odporność przed wirusami

Eliksir zdrowia z cynamonu

Jednym z nich może być wyciąg z laski cynamonu. Wystarczy, że wrzucicie kawałek cynamonu do szklanki wody i zostawicie go na noc. Po 12 godzinach woda cynamonowa gotowa. Zwykle napoje z tą korzenną przyprawą kojarzą się bardziej z ciepłymi, wręcz gorącymi napojami.

Jednak nawet woda o temperaturze pokojowej z dodatkiem aromatu cynamonu będzie miała właściwości rozgrzewające. Przygotowanie takiego domowego specyfiku na zimne dni będzie bardzo proste. Nie uda się jednak bez zakupu laski cynamonu.

Cynamon w postaci niesproszkowanej dostaniecie w dobrych sklepach i w wielu supermarketach. Nie jest to wbrew pozorom szczególnie drogi wydatek.

Przepis na cynamonową wodę

Cena kory cynamonu wcale nie odbiega mocno od ceny cynamonu sproszkowanego. Kiedy więc nabędziecie odpowiednią dawkę tej korzennej przyprawy, przystąpcie niezwłocznie do przygotowania wyciągu. Nalejcie ¾ szklanki źródlanej wody do szklanki. Następnie włóżcie do niej laskę cynamonu i w takiej postaci włóżcie na noc do lodówki.

Nazajutrz wyciągnijcie laskę przyprawy ze szklanki i w razie potrzeby delikatnie podgrzejcie wodę. Można zrobić to np. w mikrofalówce, bez potrzeby wyciągania i brudzenia naczyń.

Smak napoju można poprawić, dodając do niego równie zdrowy miód lub sok z cytryny. Nie obawiajcie się takich zdrowych kombinacji!

 

Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
AdobeStock
Newsy
Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
Wszystko w nadmiarze szkodzi! Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku tej popularnej przyprawy.

Polacy wielką miłością darzą różnego rodzaju przyprawy, które stosują obficie przyrządzając wiele potraw. Tradycja używania aromatycznych przypraw, jest w Polsce bardzo długa i już kilkaset lat temu zagraniczni podróżnicy opisywali z fascynacją polską kuchnię, która niesamowicie pachnie przyprawami. Czasami do tego stopnia, że niektórych potraw nie dało się przez ich nadmiar zjeść! Umiar jest niezwykle ważny, szczególnie w przypadku przypraw stosowanych do wielu przekąsek i wypieków. Sprawdźcie! Właściwości cynamonu Cynamon stosuje się w kuchni od wieków. Jego aromatyczny zapach i korzenny smak, nadaje charakteru wypiekom, a nawet kawie! Jest chętnie stosowany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Odstrasza insekty Pobudza krążenie Odświeża oddech Jednak spożywany w nadmiernych ilościach cynamon, może być niebezpieczny dla waszego zdrowia! Odpowiada za to zawarta w nim kumaryna, o której piszemy poniżej. Co to jest kumaryna? Kumaryna jest naturalnym związkiem, który występuje przede wszystkim w roślinach. Można ją znaleźć w malinach, cytrusach, brokułach, pomidorach i roślinach strączkowych, jednak najwięcej kumaryny zawiera cynamon i olejek cynamonowy. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne i nawet używa się jej w produkcji leków. Kumaryna działa przeciwzakrzepowo, dlatego można ją znaleźć w lekach przepisywanych po zawale serca, przy zatorowości płucnej czy w leczeniu zakrzepicy. Jednak jak każdy lek, kumaryna w nadmiarze jest szkodliwa! Najgorzej wpływa ona na wątrobę i nerki, a regularne spożywanie dużych ilości kumaryny, może doprowadzić nawet do marskości wątroby i nowotworów. Jaka dawka cynamonu jest...

Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości
Na odchudzanie, przeziębienie i problemy ze stawami – ta mikstura pomaga prawie na wszystko.

Często najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku dwóch znanych od wieków składników, które od lat są stosowane w leczeniu wielu dolegliwości. Mowa oczywiście o miodzie z cynamonem! Sprawdźcie, jakie właściwości ma połączenie miodu z cynamonem. Miód z cynamonem na problemy ze skórą Osoby borykające się z trądzikiem, wrażliwością na słońce i pierwszymi zmarszczkami z pewnością docenią łagodzące działanie miodu z cynamonem. Takie połączenie nawilża skórę twarzy, przyśpiesza gojenie się ran, działa antybakteryjnie oraz chroni przed wpływem promieniowania słonecznego. Miód z cynamonem na odchudzanie Nie od dziś wiadomo, że cynamon jest jednym ze składników polecanych osobom, które są w trakcie kuracji odchudzających. Cynamon rozgrzewa organizm i przyśpiesza przemianę materii oraz metabolizm, dzięki czemu odchudzanie jest skuteczniejsze. Miód z cynamonem na przeziębienie Choć infekcje kojarzą się raczej z sezonem zimowym, to wbrew pozorom łatwo jest się przeziębić wiosną, która jest okresem przejściowym. Wydaje się, że jest już ciepło, więc ludzie ubierają się lżej. Jednak wciąż wieje zimny wiatr, a rano zdarzają się jeszcze przymrozki, dlatego nietrudno o przeziębienie! W takich sytuacjach mikstura z miodu i cynamonu jest wprost nieoceniona. Miód jest naturalnym antybiotykiem, który działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i odkażająco, a do tego wzmocni organizm w walce z infekcją. Miód z cynamonem na stawy Nie wszyscy wiedzą, że cynamon ma właściwości przeciwzapalne. Dlatego jest bardzo pomocny w przypadku problemów ze stawami, zwłaszcza gdy dokuczają wam bolesne stany zapalne. Miód z cynamonem okaże się pomocny zarówno w formie mikstury do picia, jak i okładów stosowanych...

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie
Napar z liści laurowych wypijany regularnie obniży ciśnienie krwi i pomoże szybciej zasnąć. Taka herbata z liści wawrzynu doskonale wpłynie na wasze zdrowie. Zróbcie ją według tego przepisu.

Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników. Właściwości liści laurowych Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty . Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu . Liście laurowe – właściwości zdrowotne Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów. Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Przygotowanie: Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie. Gotujcie napar pod...

Golonka z lubczykiem
Gotujmy.pl/msewka
Newsy
Obłędna w smaku golonka. Dodajcie ten składnik używany do rosołu a mięso nabierze cudownego aromatu
Koniecznie musicie spróbować tak przygotowanej golonki! Wasi domownicy będą zachwyceni jej nową odsłoną.

Macie ochotę na aromatyczną, pyszną, rozpływającą się w ustach golonkę? Zróbcie ja z tego przepisu, a nie pożałujecie! Jeden niebanalny składnik nada jej głębokiego smaku i zapachu. Jeśli zaserwujecie tak przygotowane danie, wszyscy będą pytać was o przepis. Pyszna, aromatyczna golonka Składniki: 3 golonki indycze 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 3 łyżki przyprawy do zup w płynie 2 duże gałązki lubczyku 2 łyżki octu balsamicznego Dodatki do obiadu: na przykład młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków, szczypiorku i śmietany. Sposób przygotowania: Golonki dokładnie umyjcie i osuszcie. Lubczyk opłuczcie, podzielcie na mniejsze gałązki, jeśli jest zbyt duży. Olej wymieszajcie z przyprawą do zup i octem balsamicznym. Mięso natrzyjcie dobrze olejem, aby dotarł w każdy zakamarek. Mięso obsypcie obficie przyprawą do kurczaka. Golonki ułóżcie w pojemniku lub garnku, połóżcie obok nich lubczyk i przykryjcie. Wstawcie na noc do lodówki, by smaki się wymieszały. Niech zostanie tam kilka godzin, a najlepiej całą noc. Mięso i lubczyk włóżcie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni. Pieczcie mięso w rękawie przez ok. godzinę. Golonkę podawajcie w towarzystwie młodych ziemniaczków i domowej mizerii. Niesamowity aromat dzięki temu składnikowi Tak przygotowana golonka ma naprawdę niesamowity aromat i zapach. Zawdzięcza go głównie sekretnemu składnikowi, który dodano. To lubczyk, który prawdopodobnie znacie bardzo dobrze z rosołu. Dzięki temu dodatkowi golonka pachnie bulionem. Każdy doceni ten niesamowity dodatek. Właściwości lubczyku Lubczyk to roślina należąca do grupy selerowatych. Wiele osób kojarzy go tylko i wyłącznie z...