Każda osoba, która uważa się za dobrego kucharza, umie ugotować rosół. W końcu ta zupa jest absolutną podstawą wiedzy o gotowaniu! Przygotowuje się ją bardzo łatwo i trzeba jedynie umieć wykazać się cierpliwością, ponieważ dobry i esencjonalny rosół, potrzebuje czasu. Wiedza o tym, jak go ugotować jest niezbędna, ponieważ bulion wykorzystuje się do wielu przepisów. Na przykład zupa jarzynowa, pieczarkowa albo pomidorowa wychodzi najlepsza wtedy, gdy gotuje się ją właśnie na rosole. Bulion jest wykorzystywany także do sosów i duszenia w nim mięs do pieczenia. Po prostu trzeba wiedzieć, jak go zrobić i kropka!

Przepis na złocisty rosół z karmelem

Ugotowanie poprawnego rosołu nie jest trudne. Ale co zrobić, by miał idealny, złoty kolor i głęboki smak? Można eksperymentować z różnymi rodzajami mięs lub… dodać jeden składnik, który od razu poprawi kolor i smak potrawy. Wypróbujcie przepis na rosół z karmelem!

Będziecie potrzebowali do niego poniższych składników:

  • Porcja rosołowa (może być mięso wołowe i z indyka)
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • Pół pora
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzyby (najlepiej podgrzybki)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • Pół łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie

  1. Umyte dokładnie mięso i warzywa włóżcie do garnka i zalejcie 2-3 litrami wody. Dodajcie grzyby.
  2. Włączcie gaz i poczekajcie, aż woda zacznie wrzeć. Usuńcie szumowiny, dodajcie ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Zmniejszcie ogień, połóżcie pokrywkę i gotujcie przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
  3. Po tym czasie obierzcie cebulę. Przekrójcie ją na pół i połóżcie obie połówki na suchej patelni. Pieczcie do momentu, aż cebula sczernieje i wrzućcie ją do rosołu.
  4. Następnie znów na suchej patelni rozsypcie łyżkę cukru i karmelizujcie, przechylając patelnię w różne strony. Gdy karmel będzie gotowy, wlejcie go do rosołu. Uwaga – róbcie to ostrożnie, bo lubi pryskać!
  5. Wsypcie do rosołu sól i gotujcie kolejne 1,5 godziny na małym ogniu. Smacznego!