Włóżcie tę przyprawę do słoika z suszonymi grzybami, a mole spożywcze ich nie tkną
AdobeStock
Newsy

Włóżcie tę przyprawę do słoika z suszonymi grzybami, a mole spożywcze ich nie tkną

Nie ma chyba nic gorszego niż odkrycie, że w własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybkach pojawiły się mole. By temu zapobiec, dodajcie do nich jeden produkt.

Widok mola w kuchni może każdemu zepsuć dzień. Obecność tego owada w kuchni oznacza tylko jedno - wielkie sprzątanie szafek, szuflad i wyrzucanie wszystkich sypkich produktów, które bardzo molom smakują. Takie przetrzebienie kuchennych zapasów jest nie tylko czasochłonne, ale też niestety powoduje koszty.

Gorzej, gdy wyrzucić trzeba coś, co bardzo trudno będzie zastąpić - jak na przykład suszone grzyby, które wcześniej samodzielnie zebraliśmy w lesie. Dlatego, by zapobiec inwazji moli i odstraszyć je przed grzybami, warto dodać do nich pewną przyprawę. 

Jak ochronić grzyby przed molami spożywczymi?

Z molami skutecznie walczy się za pomocą straszaków w postaci zapachów, których mole nie cierpią. Owady te szczególnie nie przepadają za aromatem liści laurowych, które my chętnie wrzucamy do bigosu, gulaszu czy rosołu. Przyprawa ta świetnie pasuje także do grzybów, co warto wykorzystać w walce z molami.

Wystarczy, że do słoika, w którym trzymacie suszone grzyby, włożycie kilka liści laurowych. To właśnie one sprawią, że grzyby będą pachnieć jeszcze ładniej, a do tego odstraszą mole. Ten patent możecie też wykorzystać przy innych produktach - dodajcie liście do worka z mąką, fasolą albo ryżu.

O ile jednak zapach liści laurowych pasuje do grzybów, tak w przypadku innych produktów nie można liści niestety trzymać w nich zbyt długo, ponieważ przejdą ich mocnym i charakterystycznym zapachem.

Zobacz także
Włóżcie to do szafki w kuchni, a zapomnicie o molach spożywczych na długo

Włóżcie ten produkt do szafki w kuchni, a zapomnicie o molach spożywczych na długo

Jak najlepiej odstraszyć mole spożywcze? Skórka od tego owocu załatwia sprawę

Jak najlepiej odstraszyć mole spożywcze? Skórka od tego owocu załatwia sprawę

Jak zapobiec molom spożywczym w kuchni?

By uchronić się przed inwazją moli spożywczych w waszej kuchni, trzymajcie się poniższych zasad:

  • wszystkie sypkie produkty trzymajcie w hermetycznie zamykanych pojemnikach

  • regularnie przeglądajcie zapasy sypkich produktów w kuchni - jeśli zauważycie w nich charakterystyczne, zbite w grudki okruszki lub pajęczynki, natychmiast je wyrzućcie

  • nie trzymajcie długo w szafkach kruchych ciasteczek, orzeszków i innych produktów tego rodzaju - to właśnie w nich mole najchętniej się zalęgają

  • starajcie się nie kupować ryżu, makaronów, ciastek i innych suchych produktów na wagę w supermarketach - często zalegają one tam bardzo długo i mogą być pełne moli jeszcze przed przyniesieniem ich w siatkach do domu

Kotlety mielone

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd, a od razu wam spleśnieją
Macie nadmiar grzybów i planujecie je zasuszyć? Sprawdźcie, jak należy robić to prawidłowo. Wystarczy jeden błąd, a wasze grzyby mogą spleśnieć lub zwabić mole.

Jesień to czas na przygotowywanie przetworów z grzybów. W polskich domach najczęściej się je marynuje i zamyka w słoiku. Jeśli macie w zapasie sporą ilość grzybów i chcecie je zasuszyć, przeczytajcie jak zrobić to prawidłowo. To mit, że potrzebujecie specjalnej suszarki. Równie dobrze możecie zasuszyć grzyby na sznurku lub w piekarniku. Jak później przechowywać suszone grzyby? Co zrobić, żeby zachowały swój aromat i smak i żeby nie spleśniały? Jak przechowywać suszone grzyby? Prawidłowo przechowywane zasuszone grzyby są dobre do spożycia nawet przez rok. Aby przechowywać suszone grzyby, umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – dobrym rozwiązaniem jest słoik – ale równie dobrze możecie je przechować w pudełku z metalu lub plastiku. Tak zamknięte grzyby należy przechowywać z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła. Zarówno słońce, jak i ciepło mogą powodować kondensację pary w pojemniku, a to może powodować rozwój pleśni. Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów będzie umieszczenie ich w ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Lepiej nie trzymajcie grzybów w plastikowej torebce ani w torebce z papieru. Tak przechowywane grzyby mogą stracić swój smak i szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby suszone grzyby nie pleśniały i zachowały aromat? Jest jeszcze kilka trików, które możecie wykorzystać przy przechowywaniu grzybów. Dzięki nim wasze grzyby dłużej pozostaną aromatyczne. Suszone grzyby umieśćcie z tyłu szafki. Grzyby suszone są bardzo wrażliwe na światło i wilgoć. Najlepiej przechowywać suszone grzyby z tyłu szafki, gdzie będą mniej podatne na kontakt ze światłem. Włóżcie do pojemnika trochę ziarenek ryżu. Dzięki temu uchronicie grzyby bez zawilgoceniem. Suszone grzyby mają zapach, który bardzo...

Jak prawidłowo przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy
Własne
Newsy
Jak przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy
Owady w kuchni mogą skutecznie spędzić sen z powiek! Aby uniknąć pojawienia się tych niechcianych lokatorów w domu, postępujcie według kilku zasad.

Niechciani lokatorzy w kuchni to prawdziwa zmora. Biorą się nie wiadomo skąd i w najmniej spodziewanym momencie. Owady zwabione zapachem jedzenia wchodzą do mieszkań przez okna, kratki wentylacyjne i różne, najmniejsze nawet szczeliny. Z łatwością przegryzają opakowania produktów i ochoczo wyjadają zapasy ryżu, mąki, a nawet herbaty! Jakie szkodniki można znaleźć w kuchni? W Polsce owadami najczęściej spotykanymi w kuchniach mieszkań i domów, jest kilka popularnych gatunków: Omacnica spichrzanka – znana lepiej jako mól spożywczy. Zwykle przynosi się je do domu ze sklepu w opakowaniach z ryżem, mąką i innymi suchymi produktami. O ich obecności świadczą małe ćmy wylatujące z szafek oraz charakterystyczne nitki i grudki w opakowaniach. Warto spojrzeć w górę – larwy moli chętnie spacerują po sufitach. Żywiak chlebowiec – to malutkie, mierzące pół centymetra brązowe żuczki. Uwielbiają wyjadać chleb, herbatę, przyprawy, a nawet suszone grzyby! Nie pogardzą też książkami. Karaczan prusak – wyjątkowo nieprzyjemny lokator, nazywany potocznie karaluchem (choć karaluchy wyglądają inaczej niż prusaki i są od nich o wiele większe). Trudno się go pozbyć – prusaki są nocnymi owadami i w ciągu dnia się chowają przed ludźmi, dlatego jeśli zobaczyliście jakiegoś w środku dnia to możecie być pewni, że prusaki opanowały już wasz dom. Rozmnażają się niezwykle szybko, a spotkanie jednego za dnia oznacza, że jest ich już bardzo dużo. Jak chronić żywność przed szkodnikami? By mieć pewność, że do waszego jedzenia nie dostaną się mole i inne owady, postępujcie według tych wskazówek: Nie kupujcie ryżu, kaszy czy makaronu w dużych ilościach, których nie jesteście w stanie szybko wykorzystać Zużywajcie suchą żywność na bieżąco Regularnie sprzątajcie szafki w kuchni Suche produkty, a...

Jak pozbyć się moli spożywczych? Wykorzystajcie te domowe sposoby
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się moli spożywczych? Wykorzystajcie te domowe sposoby
Jeśli w waszej kuchni zalęgły się mole spożywcze, nie panikujcie – można się ich pozbyć stosując proste metody.

Po kuchni latają małe ćmy, a w pudełku z ryżem znaleźliście niewielkie, białe robaczki? Nie mamy dobrych wiadomości! Te owady to mole spożywcze, trudne do wytępienia szkodniki i niestety bardzo często spotykane w naszych domach. Sprawdźcie, jak sobie z nimi poradzić domowymi sposobami. Jak pozbyć się moli spożywczych – zróbcie porządki Zawsze pierwszym krokiem w usuwaniu moli z mieszkania jest pozbycie się wszystkich produktów, które mole uwielbiają. Oznacza to wyrzucenie zwykle całej zawartości kuchennych szafek, ponieważ mole mogą być dosłownie wszędzie! Przegryzą papier i przecisną się przez wąskie szczeliny, dlatego należy pozbyć się nie tylko produktów, w których znaleźliście mole, ale także tych, które mogły mieć z nimi kontakt. Mole można znaleźć w: Makaronie Mące Ryżu Kaszach Płatkach śniadaniowych Ciastkach Przyprawach Herbacie Sposób na mole – umyjcie szafki Kolejnym krokiem w porządkach jest bardzo dokładnie wymycie szafek. Trzeba usunąć wszelkie okruszki, ponieważ mole je uwielbiają i jeśli nie będzie sprzątać dokładnie, może się okazać, że larwy przetrwały schowane w odległym kącie szafki lub szuflady (a nawet w tosterze!). Należy dokładnie odkurzyć wszystkie miejsca i przemyć je roztworem wody z octem, w proporcji 1:1. Możecie dodać do niego także olejek z goździków lub olejek cytrusowy. Po umyciu szafek postawcie w nich miskę z gorącym octem i odstawcie na jakiś czas. Jak odstraszyć mole – domowe sposoby By zniechęcić mole do ponownych odwiedzin w waszej kuchni, możecie wykorzystać proste, domowe sposoby, które odstraszą nieproszonych gości: Aromat waniliowy – wystarczy nałożyć go na kuchenną szafkę. Pomarańcza z goździkami – choć kojarzy się ze...

Włóżcie to do szafki w kuchni, a zapomnicie o molach spożywczych na długo
AdobeStock
Newsy
Włóżcie ten produkt do szafki w kuchni, a zapomnicie o molach spożywczych na długo
W waszej kuchni znów pojawiły się mole? Dokładnie wyczyśćcie wszystkie szafki, a na koniec włóżcie do nich to, by odstraszyć uciążliwe owady.

Nieproszeni lokatorzy w kuchni w postaci owadów czy pajęczaków to prawdziwy koszmar. Wydaje się, że pewnego dnia pojawiają się znikąd i szybko opanowują mieszkanie. Wyjątkowo trudne w zwalczaniu są mole spożywcze, które są jednymi z najczęstszych „gości” w kuchni. Co zrobić, by zniechęcić je do zamieszkania w naszych kuchennych szafkach? Z pomocą przyjdzie wam ten prosty trik.  Domowy sposób na mole spożywcze Wiele osób wie, że dobrym sposobem na odstraszenie moli żerujących w szafie jest woreczek z lawendą. Dla nas zapach tych kwiatów jest bardzo przyjemny, jednak dla moli wręcz przeciwnie. Wykorzystajcie podobny patent wobec tych nieszczęsnych robaków, które gnieżdżą się w kuchni. Będzie jeszcze prostszy i tańszy. W tym przypadku zamiast lawendy (która też będzie skuteczna) użyjcie wanilii. To może być laska wanilii lub aromat waniliowy - taki, jakiego używacie do ciast. Wystarczy nasączyć nim waciki kosmetyczne i rozłożyć je w kuchennych szafkach. Zapach wanilii sprawi, że mole szybko zdecydują się opuścić waszą kuchnię.  Zanim jednak użyjecie tego sposobu pamiętajcie o tym, że najpierw należy dokładnie wyczyścić szafki i kąty w kuchni. Szczelnie zamknijcie i zabezpieczcie otwarte suche produkty - zarówno te znajdujące się w oryginalnych opakowaniach, jak i pojemnikach. Następnie umyjcie szafki w środku za pomocą detergentu, a na koniec przemyjcie je wodą z octem. Jego zapach dodatkowo odstraszy owady.  Jak zapobiegać molom spożywczym? By zapobiec inwazji moli w kuchni, stosujcie się do poniższych wskazówek: starajcie się nie kupować na zapas suchych produktów, takich jak ryż, kasze, mąka zużywajcie wymienione wyżej produkty na bieżąco sypkie produkty przekładajcie od razu do szczelnie zamykanych pojemników regularnie sprzątajcie szafki w kuchni...