Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie

Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ser żółty w zamrażarce

Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem!

Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy.

Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów.

Zobacz także
Wielu Polaków zjada to po obiedzie. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą

Wielu Polaków zjada to po obiedzie. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane

Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki

Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki!

  • Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy.
  • Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest ekologiczne i ekonomiczne, ale nie ułatwia korzystania z tarki. Jej ostrza na pewno są już tępe!
  • Wykorzystujcie twardsze odmiany sera do tarcia. Znacznie łatwiej trze się twarde typy serów niż te miękkie.

Czytaj także:

Schabowe po kowalsku
WanilioweImprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha
Znudziły się wam kotlety schabowe? Wystarczy parę prostych kroków, a wasz obiad nabierze rumieńców!

Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych. Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni. Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników! Przepis na kotlety po kowalsku Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka Bułka tarta Mąka 15 dag sera żółtego w kawałku Ketchup 1 duża cebula Majeranek Papryka w proszku (słodka) Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach. Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce. Kotlety wykładamy na blasze. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie...

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński
Daisy16/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania
Wystarczy nieco mielonego mięsa, trochę pomidorów, makaron i danie rodem ze słonecznych Włoch gotowe. Sos boloński zwany także spaghetti bolognese to prościzna!

W lodówce zalega wam trochę mięsa mielonego? A może wciąż leżą tam kotlety mielone z poprzedniego obiadu? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Sos boloński to w skrócie dowolne mięso mielone i pomidory – właściwie też dowolnego rodzaju! Prostota tego dania jest zachwycająca. Jeżeli zastosujemy się do podanego przepisu i nie zrobimy sobie drzemki podczas podsmażania cebuli i czosnku , to raczej nie musimy martwić się o to, że danie nam nie wyjdzie. Za charakterystyczny włoski smak będą odpowiadały dwa zioła. Po pierwsze bazylia, a po drugie oregano. Warto mieć je w swojej kuchni, gdyż zawsze świetnie komponują się z pomidorami. W naszym przepisie zastosujemy suszone przyprawy, ale jeżeli dysponujecie świeżą bazylią – tym lepiej dla was! Teraz czas na parę słów o pomidorach. W końcu gotujemy sos pomidorowy! Tutaj także panuje spora dowolność. Najbardziej wygodną i ekonomiczną opcją będzie skorzystanie z krojonych pomidorów w puszce lub z przecieru pomidorowego. Można także wybrać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Nie polecamy za to używania świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem – różnicy w smaku raczej nie odczujemy, a za to w kieszeni – jak najbardziej. Jeszcze kwestia makaronu – nasz sos boloński świetnie będzie pasował do lasagni, ale jego podstawowym przeznaczeniem jest makaron spaghetti. Wybierzmy ten z pszenicy durum, a na koniec przyprószmy gotowe danie twardym żółtym serem. Danie palce lizać! Składniki: Ok. 25-30 dag mięsa mielonego (np. kotlety mielone) 1 duża cebula Kilka ząbków czosnku Puszka krojonych pomidorów w puszce (albo pół opakowania przecieru pomidorowego) Olej rzepakowy Oregano i bazylia Sól i pieprz Twardy ser żółty do posypania dania (w wypadku gdy...

Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy
Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.