Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny

Cynamon nie tylko jest przyprawą do ciast. Jego zastosowanie jest dużo szersze. Sprawdza się w kuchni, pielęgnacji, łagodzi niektóre dolegliwości, ułatwia relaks. Oto cynamonowy eliksir, w domowym wydaniu.

Zapach cynamonu przywodzi na myśl święta, smak zimowej herbaty czy wypieki, którymi pachnie cały dom. Z powodu właściwości rozgrzewających i długich miesięcy chłodu panujących w Polsce, w naszym kraju najczęściej kojarzy się właśnie z rozgrzewaniem.

Ale pamiętajcie, że to przyprawa, która pochodzi z zupełnie innych stref klimatycznych. Cynamonowiec rośnie w Indiach, Birmie, na Sri Lance, a także w Afryce, na Karaibach i Azji Wschodniej. W ojczyźnie cynamonu nie ma potrzeby ciągle się rozgrzewać. Tam cenione są inne właściwości cynamonu. Także u nas można je wykorzystać. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić olejek cynamonowy i do czego go stosować?

Olejek cynamonowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Może być dodatkiem spożywczym, który dzięki obecności tłuszczu jest dobrym nośnikiem cynamonowego aromatu. Zastosowany w tej formie do mięs, egzotycznych sosów czy ciast, znacznie lepiej transportuje olejki eteryczne do potraw. Cynamonowy smak jest wtedy wyrazistszy i mocniejszy.

Inne zastosowanie olejku cynamonowego:

  • Jest mieszanką ujędrniającą i wyszczuplającą. Stosowany regularnie do masażu, pozwala pozbyć się cellulitu
  • Uspokaja i ułatwia zasypianie. Wystarczy niewielką ilość wetrzeć delikatnie w skronie
  • Pomaga na ból głowy, dzięki kojącemu zapachowi i właściwościom łagodzącym
Zobacz także
Cynamonki przepis

Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe

nie zaliczyli poprawnej odpowiedzi w familiadzie

Ale wpadka w Familiadzie. Poradzilibyście sobie z pytaniem o cynamon?

Przygotowanie olejku cynamonowego jest bardzo proste. Potrzebny będzie cynamon w laskach, dobra oliwa i czysty słoik z przykrywką:

  1. Weźcie kilka lasek cynamonu i umieśćcie w słoiku.
  2. Zalejcie oliwą, zakręćcie i odstawcie w ciemne, chłodne miejsce.
  3. W chłodzie cynamon w oliwie powinien pozostawać około 14 dni. Codziennie należy potrząsnąć słoikiem, żeby wymieszać składniki.

Zdrowotne właściwości cynamonu

Cynamon jest przyprawą, stosowaną na wiele dolegliwości. To sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Jest składnikiem coraz popularniejszych olejków eterycznych stosowanych do relaksu, masażu i aromaterapii.

  • Podstawowe właściwości cynamonu:
  • Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie
  • Przynosi ulgę przy mdłościach
  • Poprawia apetyt i poprawia koncentrację
  • Jest stosowany na poprawę krążenia
  • Ma zastosowanie w higienie jamy ustnej
  • Pomaga podczas problemów trawiennych, usprawnia proces trawienie
  • Reguluje pracę nerek
  • Łagodzi bóle mięśniowe i menstruacyjne

Źródło: Onet.pl

Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
AdobeStock
Newsy
Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
Wszystko w nadmiarze szkodzi! Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku tej popularnej przyprawy.

Polacy wielką miłością darzą różnego rodzaju przyprawy, które stosują obficie przyrządzając wiele potraw. Tradycja używania aromatycznych przypraw, jest w Polsce bardzo długa i już kilkaset lat temu zagraniczni podróżnicy opisywali z fascynacją polską kuchnię, która niesamowicie pachnie przyprawami. Czasami do tego stopnia, że niektórych potraw nie dało się przez ich nadmiar zjeść! Umiar jest niezwykle ważny, szczególnie w przypadku przypraw stosowanych do wielu przekąsek i wypieków. Sprawdźcie! Właściwości cynamonu Cynamon stosuje się w kuchni od wieków. Jego aromatyczny zapach i korzenny smak, nadaje charakteru wypiekom, a nawet kawie! Jest chętnie stosowany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Odstrasza insekty Pobudza krążenie Odświeża oddech Jednak spożywany w nadmiernych ilościach cynamon, może być niebezpieczny dla waszego zdrowia! Odpowiada za to zawarta w nim kumaryna, o której piszemy poniżej. Co to jest kumaryna? Kumaryna jest naturalnym związkiem, który występuje przede wszystkim w roślinach. Można ją znaleźć w malinach, cytrusach, brokułach, pomidorach i roślinach strączkowych, jednak najwięcej kumaryny zawiera cynamon i olejek cynamonowy. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne i nawet używa się jej w produkcji leków. Kumaryna działa przeciwzakrzepowo, dlatego można ją znaleźć w lekach przepisywanych po zawale serca, przy zatorowości płucnej czy w leczeniu zakrzepicy. Jednak jak każdy lek, kumaryna w nadmiarze jest szkodliwa! Najgorzej wpływa ona na wątrobę i nerki, a regularne spożywanie dużych ilości kumaryny, może doprowadzić nawet do marskości wątroby i nowotworów. Jaka dawka cynamonu jest...

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
AdobeStock
Newsy
Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
Podczas gdy ludzie uwielbiają jej charakterystyczny i kojący zapach, owady trzymają się od niej z daleka. Mowa o lawendzie. Ale czy wiecie, że kwiat ten można także wykorzystać do zrobienia pysznej i orzeźwiającej lemoniady?

Lawenda to piękna fioletowa roślina o niezwykłym, kojącym zapachu. Kwiat ten ma bogate zastosowanie nie tylko jako naturalny środek na niechciane owady , ale także jest wykorzystywany w kuchni oraz ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niektóre badania wykazały, że lawenda sprawdza się w leczeniu schorzeń neurologicznych układu nerwowego, a także może pomóc przy  bezsenności , wypadaniu włosów, stresie a nawet bólu pooperacyjnym. Na co dzień wielu z nas stosuje ją jednak jako naturalny odstraszacz na owady. Lawenda jako odstraszacz na owady Dzięki swojemu aromatowi, lawenda doskonale się sprawdza jako odstraszacz na owady. Podczas gdy my kochamy jej intensywny zapach, przykładowo komary czy mole wprost go nie znoszą. Zawieście przy oknie kilka gałązek lawendy a komary będą się trzymały z dala od waszego domu. To samo stanie się z molami w waszej szafie. Jak zrobić lemoniadę z lawendy? Lemoniada z lawendy to doskonały pomysł na upalne letnie dni. Do jej przygotowania będziecie potrzebować: garści ususzonych kwiatów lawendy wody łyżki  miodu kilku kostek lodu do wrzucenia na koniec kilku plasterków cytryny Przygotowanie: Kwiaty zaparzcie w ilości: 1 łyżeczka na filiżankę. Woda powinna mieć temp. około 96 stopni, a całkowity czas parzenia to 5 minut (maksymalnie 10). Po zaparzeniu lemoniady lawendowej ostudźcie ją, dodajcie do niej łyżkę miodu i schłodźcie napar. Miksturę należy podawać z kostkami lodu, najlepiej w schłodzonej szklance. Ten pyszny i pachnący ziołami napój idealnie się sprawdzi w upalne lato. Możecie do niego dorzucić plasterek cytryny – lemoniada zyska wtedy dodatkowe orzeźwienie i smak. Lemoniada z lawendy nie tylko doskonale ukoi wasze pragnienie ale też pomoże...

olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy
Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...

Dodawajcie ten olej do sałatek, a rozprawicie się z wieloma dolegliwościami
Adobe
Newsy
Olej z wiesiołka: właściwości i zastosowanie
Ten znany i niedoceniany olej ma naprawdę niesamowite właściwości. Wiele osób wie, że można go łykać w kapsułkach, ale mało kto słyszał o tym, że można go też dodawać do sałatek. Jest niesamowicie zdrowy!

Poznajcie właściwości oleju z wiesiołka. Ten olej jest jednym z nielicznych naturalnych źródeł GLA, kwasu gamma-linolenowego. Pomaga na wiele dolegliwości. Olej z wiesiołka jest bardzo znany i szeroko stosowany w formie kapsułek, które możecie połknąć. W sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych dostaniecie go jednak w formie płynnej. Dowiedzcie się jakie właściwości ma olej z wiesiołka i jak powinniście go stosować, by jak najwięcej czerpać z tego niezwykłego oleju. Co to jest olej z wiesiołka? Olej tej jest pozyskiwany (jak sama nazwa wskazuje) z rośliny: wiesiołka dwuletniego. Wiesiołek wywodzi się z Ameryki Północnej, ale rośnie obecnie w wielu regionach, w tym w Polsce. Z wiesiołka pozyskuje się nasiona, a następnie wytłacza z nich olej. Olej bogaty jest w zdrowy, nienasycony kwas tłuszczowy zwany kwasem linolowym, oraz niesamowity kwas tłuszczowy gamma-linolenowy, który odpowiada za większość właściwości oleju z wiesiołka. Właściwości oleju z wiesiołka Olej z wiesiołka jest źródłem rzadkiego, ale niezwykle cennego kwasu tłuszczowego: kwasu gamma-linolenowego (GLA). Ma on ponadprzeciętne właściwości przeciwzapalne, dzięki którym dobrze radzi sobie z wieloma chorobami i dolegliwościami. Sprawdźcie, na co pomaga olej z wiesiołka: Poprawia stan stawów – szczególnie polepsza stan osób chorych na reumatyzm i RZS (Reumatoidalne Zapalenie Stawów). Pomaga w egzemie (Atopowym Zapaleniu Skóry) – można stosować go zewnętrznie, smarując zmiany skórne, ale też pić dla zdrowia. Poprawia stan skóry i włosów – niektórzy chwalą sobie olej z wiesiołka jako substancję, która pomogła im uporać się z trądzikiem. Regularnie picie oleju z wiesiołka poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Wzmacnia...