Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny

Cynamon nie tylko jest przyprawą do ciast. Jego zastosowanie jest dużo szersze. Sprawdza się w kuchni, pielęgnacji, łagodzi niektóre dolegliwości, ułatwia relaks. Oto cynamonowy eliksir, w domowym wydaniu.

Zapach cynamonu przywodzi na myśl święta, smak zimowej herbaty czy wypieki, którymi pachnie cały dom. Z powodu właściwości rozgrzewających i długich miesięcy chłodu panujących w Polsce, w naszym kraju najczęściej kojarzy się właśnie z rozgrzewaniem.

Ale pamiętajcie, że to przyprawa, która pochodzi z zupełnie innych stref klimatycznych. Cynamonowiec rośnie w Indiach, Birmie, na Sri Lance, a także w Afryce, na Karaibach i Azji Wschodniej. W ojczyźnie cynamonu nie ma potrzeby ciągle się rozgrzewać. Tam cenione są inne właściwości cynamonu. Także u nas można je wykorzystać. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić olejek cynamonowy i do czego go stosować?

Olejek cynamonowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Może być dodatkiem spożywczym, który dzięki obecności tłuszczu jest dobrym nośnikiem cynamonowego aromatu. Zastosowany w tej formie do mięs, egzotycznych sosów czy ciast, znacznie lepiej transportuje olejki eteryczne do potraw. Cynamonowy smak jest wtedy wyrazistszy i mocniejszy.

Inne zastosowanie olejku cynamonowego:

  • Jest mieszanką ujędrniającą i wyszczuplającą. Stosowany regularnie do masażu, pozwala pozbyć się cellulitu
  • Uspokaja i ułatwia zasypianie. Wystarczy niewielką ilość wetrzeć delikatnie w skronie
  • Pomaga na ból głowy, dzięki kojącemu zapachowi i właściwościom łagodzącym
Zobacz także
Cynamonki przepis

Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe

nie zaliczyli poprawnej odpowiedzi w familiadzie

Ale wpadka w Familiadzie. Poradzilibyście sobie z pytaniem o cynamon?

Przygotowanie olejku cynamonowego jest bardzo proste. Potrzebny będzie cynamon w laskach, dobra oliwa i czysty słoik z przykrywką:

  1. Weźcie kilka lasek cynamonu i umieśćcie w słoiku.
  2. Zalejcie oliwą, zakręćcie i odstawcie w ciemne, chłodne miejsce.
  3. W chłodzie cynamon w oliwie powinien pozostawać około 14 dni. Codziennie należy potrząsnąć słoikiem, żeby wymieszać składniki.

Zdrowotne właściwości cynamonu

Cynamon jest przyprawą, stosowaną na wiele dolegliwości. To sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Jest składnikiem coraz popularniejszych olejków eterycznych stosowanych do relaksu, masażu i aromaterapii.

  • Podstawowe właściwości cynamonu:
  • Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie
  • Przynosi ulgę przy mdłościach
  • Poprawia apetyt i poprawia koncentrację
  • Jest stosowany na poprawę krążenia
  • Ma zastosowanie w higienie jamy ustnej
  • Pomaga podczas problemów trawiennych, usprawnia proces trawienie
  • Reguluje pracę nerek
  • Łagodzi bóle mięśniowe i menstruacyjne

Źródło: Onet.pl

Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
AdobeStock
Newsy
Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
Wszystko w nadmiarze szkodzi! Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku tej popularnej przyprawy.

Polacy wielką miłością darzą różnego rodzaju przyprawy, które stosują obficie przyrządzając wiele potraw. Tradycja używania aromatycznych przypraw, jest w Polsce bardzo długa i już kilkaset lat temu zagraniczni podróżnicy opisywali z fascynacją polską kuchnię, która niesamowicie pachnie przyprawami. Czasami do tego stopnia, że niektórych potraw nie dało się przez ich nadmiar zjeść! Umiar jest niezwykle ważny, szczególnie w przypadku przypraw stosowanych do wielu przekąsek i wypieków. Sprawdźcie! Właściwości cynamonu Cynamon stosuje się w kuchni od wieków. Jego aromatyczny zapach i korzenny smak, nadaje charakteru wypiekom, a nawet kawie! Jest chętnie stosowany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Odstrasza insekty Pobudza krążenie Odświeża oddech Jednak spożywany w nadmiernych ilościach cynamon, może być niebezpieczny dla waszego zdrowia! Odpowiada za to zawarta w nim kumaryna, o której piszemy poniżej. Co to jest kumaryna? Kumaryna jest naturalnym związkiem, który występuje przede wszystkim w roślinach. Można ją znaleźć w malinach, cytrusach, brokułach, pomidorach i roślinach strączkowych, jednak najwięcej kumaryny zawiera cynamon i olejek cynamonowy. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne i nawet używa się jej w produkcji leków. Kumaryna działa przeciwzakrzepowo, dlatego można ją znaleźć w lekach przepisywanych po zawale serca, przy zatorowości płucnej czy w leczeniu zakrzepicy. Jednak jak każdy lek, kumaryna w nadmiarze jest szkodliwa! Najgorzej wpływa ona na wątrobę i nerki, a regularne spożywanie dużych ilości kumaryny, może doprowadzić nawet do marskości wątroby i nowotworów. Jaka dawka cynamonu jest...

Olej rycynowy łagodzi niestrawność i ból żołądka. Jak powinno się go przyjmować?
AdobeStock
Newsy
Olej rycynowy łagodzi niestrawność i ból żołądka, ale uważajcie z ilością. Jak powinno się go przyjmować?
Olej rycynowy to bogaty w przeciwutleniacze olej roślinny otrzymywany przez tłoczenie nasion rącznika pospolitego. Ma bladożółty kolor i jest bogaty w liczne związki, które mają działanie prozdrowotne. Dlaczego warto go pić?

Olej rycynowy to klarowny, żółty olej, który powstaje w wyniku tłoczenia ziaren rącznika pospolitego. Olej ten od wieków używany jest na całym świecie do odżywiania skóry głowy i włosów. Znany jest również dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Dlaczego warto go stosować? Właściwości zdrowotne olejku rycynowego Olejek rycynowy od tysięcy lat jest używany nie tylko jako produkt pielęgnacyjny, ale też jako naturalny środek leczniczy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma olej tłoczony na zimno. Tłoczenie na zimno to metoda ekstrakcji oleju, która nie wykorzystuje ciepła, ponieważ może ono pogorszyć jakość odżywczą olejów. Kupcie w aptece olejek rycynowy i korzystajcie z jego licznych walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Wspomaga trawienie. Jeśli dokucza wam słabe trawienie lub cierpicie z powodu zaparć, zacznijcie stosować olej rycynowy. Dzięki wysokiemu stężeniu kwasu rycynolowego, olej rycynowy jest używany jako naturalny środek przeczyszczający, który pomaga w problemach trawiennych. Wspiera szybsze gojenie ran. Olej rycynowy pomaga leczyć rany, stymulując wzrost nowej tkanki, zmniejszając suchość i zapobiegając gromadzeniu się martwych komórek skóry. Pomaga zmniejszyć ból i stan zapalny. Olej rycynowy jest bogaty w kwas rycynolowy, kwas tłuszczowy, który pomaga zmniejszyć ból i stan zapalny. Olej rycynowy może pomóc w zwalczaniu infekcji grzybiczych jamy ustnej wywołanych przez Candida albicans. Kosmetyczne wykorzystanie olejku rycynowego Poza działaniem zdrowotnym, olej rycynowy ma również bogate zastosowanie w kosmetyce. Usuwa trądzik. Jeśli dokucza wam trądzik, nałóżcie na twarz odrobinę oleju rycynowego. Zabieg ten pomoże wam przywrócić naturalną...

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
AdobeStock
Newsy
Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
Podczas gdy ludzie uwielbiają jej charakterystyczny i kojący zapach, owady trzymają się od niej z daleka. Mowa o lawendzie. Ale czy wiecie, że kwiat ten można także wykorzystać do zrobienia pysznej i orzeźwiającej lemoniady?

Lawenda to piękna fioletowa roślina o niezwykłym, kojącym zapachu. Kwiat ten ma bogate zastosowanie nie tylko jako naturalny środek na niechciane owady , ale także jest wykorzystywany w kuchni oraz ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niektóre badania wykazały, że lawenda sprawdza się w leczeniu schorzeń neurologicznych układu nerwowego, a także może pomóc przy  bezsenności , wypadaniu włosów, stresie a nawet bólu pooperacyjnym. Na co dzień wielu z nas stosuje ją jednak jako naturalny odstraszacz na owady. Lawenda jako odstraszacz na owady Dzięki swojemu aromatowi, lawenda doskonale się sprawdza jako odstraszacz na owady. Podczas gdy my kochamy jej intensywny zapach, przykładowo komary czy mole wprost go nie znoszą. Zawieście przy oknie kilka gałązek lawendy a komary będą się trzymały z dala od waszego domu. To samo stanie się z molami w waszej szafie. Jak zrobić lemoniadę z lawendy? Lemoniada z lawendy to doskonały pomysł na upalne letnie dni. Do jej przygotowania będziecie potrzebować: garści ususzonych kwiatów lawendy wody łyżki  miodu kilku kostek lodu do wrzucenia na koniec kilku plasterków cytryny Przygotowanie: Kwiaty zaparzcie w ilości: 1 łyżeczka na filiżankę. Woda powinna mieć temp. około 96 stopni, a całkowity czas parzenia to 5 minut (maksymalnie 10). Po zaparzeniu lemoniady lawendowej ostudźcie ją, dodajcie do niej łyżkę miodu i schłodźcie napar. Miksturę należy podawać z kostkami lodu, najlepiej w schłodzonej szklance. Ten pyszny i pachnący ziołami napój idealnie się sprawdzi w upalne lato. Możecie do niego dorzucić plasterek cytryny – lemoniada zyska wtedy dodatkowe orzeźwienie i smak. Lemoniada z lawendy nie tylko doskonale ukoi wasze pragnienie ale też pomoże...

Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków
AdobeStock
Newsy
Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 
Waszym problemem jest wysoki cukier? A może szukacie pomysłów na zdrowe i smaczne potrawy bez rafinowanej słodyczy? Zobaczcie, jakie przyprawy ją godnie zastąpią.

Zamiast ciągle dosładzać ulubioną kawę czy jaglankę, lepiej dodać do nich odpowiednie przyprawy. Nadadzą im one wspaniały smak i aromat, a dodatkowo pozytywnie wpłyną na różne dolegliwości.  Jak cynamon pomaga w walce z cukrzycą?  Cynamon to chyba najbardziej oczywista przyprawa zastępująca cukier. Aromatyczny i doskonale podkręcający smak prażonych jabłek czy owsianki. Warto poszukać w sklepach cynamonu cejlońskiego, bo to właśnie on działa regulująco na poziom glikemii i wspomaga wątrobę. Jest też nieco delikatniejszy w smaku niż bardziej popularny cynamon cassia.  Już pół niewielkiej łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz dać poczucie sytości. W ten sposób unikniecie przejadania się oraz nagłych ataków głodu.   Uznaje się również, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyspiesza trawienie.  Jakie działanie prozdrowotne ma kurkuma?  Ta niezbyt doceniana w naszym kraju przyprawa znacząco ułatwia wydzielanie insuliny oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Możecie spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej.   Jest podstawowym składnikiem tzw. złotego mleka (obok cynamonu) - prozdrowotnego ajurwedyjskiego napoju, który nawet bez odrobiny miodu (często do niego dodawanego) jest już delikatnie słodki.  Włączenie kurkumy do diety powinny rozważyć nie tylko osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż przyprawa ta sprawia, że metabolizm działa znacznie sprawniej. Poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje częściowo wyhamowany.   Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku...