Włoch spróbował ogórków małosolnych od polskiej żony: „Katastrofa”. We Włoszech takich nie jedzą
Adobe Stock
Newsy

Włoch spróbował ogórków małosolnych od polskiej żony: „Katastrofa”. We Włoszech takich nie jedzą

Co o tym arcypolskim specjale sądzą cudzoziemcy? Reakcja Włocha na ogórki małosolne jego polskiej żony była dość nietypowa.

Konserwacja żywności poprzez kiszenie czy zalewanie octem to konik narodów chłodniejszej części Europy. Polacy, Niemcy, Rosjanie – wszystkie te narody upodobały sobie robienie na zimę ogórków kiszonych, kapusty, a także innych warzyw.

Południowcy, czyli np. Grecy albo Włosi tego typu przysmaków mogą nawet nie znać, często z zupełnie prozaicznych powodów. Nie dość, że ze świeżymi warzywami nie ma tam specjalnych kłopotów przez cały rok, to i ich odmiany ogórków niekoniecznie nadają się do kiszenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polska żona podaje do spróbowania włoskiemu mężowi ogórki małosolne

Dzisiejszy świat jest jednak mały, a mieszanie kultur choćby poprzez mieszane małżeństwa stało się normą dla współczesnej Europy. Takim przykładem może być związek pani Ewy i pana Alessandro. Polka związała się z Włochem blisko 20 lat temu i do dzisiaj próbuje przekonać go do polskiej kuchni.

Pani Ewa prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, gdzie dzieli się z widzami przepisami mieszanej kuchni polsko-włoskiej. W jednym z filmików, gospodyni kanału „Mangiare u Ewki” postanowiła pokazać światu degustację ogórków małosolnych przez jej męża.

Zobacz także
Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy

Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy

Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?

Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?

Jak smakują cudzoziemcom polskie ogórki małosolne?

Typowo polski specjał, czyli ogórki małosolne trafiły na talerz Włocha przyzwyczajonego do makaronu i pizzy. Jaka była reakcja Alessandro na „czterodniowe” małosolne?

– Ogórki małosolne. Super! Żona super! Bardzo dobre – zachwycał się mieszkający z Polką w Gorzowie Wielkopolskim cudzoziemiec.

Wypytywany przez żonę niezmiernie ciekawą efektów degustacji ogórków, Alessandro podkreślał, że we Włoszech nie ma kultury kiszenia ogórków. Kiedy żona drążyła temat i prosiła o kolejne zdania na temat ogórków w języku polskim, pan Alessandro wypalił krótko i niespodziewanie: – „Katastrofa”.

Po chwili jednak speszony przybysz z Italii poprawiał swoją językową wpadkę i grzecznie powtarzał za panią Ewą jej apel do widzów kanału, by robić we własnym domu ogórki małosolne. Jak myślicie? Pan Alessandro był szczery w swoich opiniach?

Źródło: YouTube

Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
Adobe Stock
Newsy
Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
No i się zaczęło. Co takiego? Sezon ogórkowy! Tym właśnie terminem często nazywa się leniwy, wakacyjny okres, w którym nic się nie dzieje. Na pewno nie zgodzą się z tym gospodynie domowe, które mają teraz pełne ręce roboty z ogórkami. Także i z tymi małosolnymi.

Na ogródkach, przydomowych poletkach i grządkach zaczęły się pierwsze zbiory ogórków. Zanim jednak panie domu zaczną „produkować” całe armie słoików z ogórkami kiszonymi i konserwowanymi, wcześniej czas jest jeszcze na tak zwane ogórki małosolne. Czym są ogórki małosolne? Czym są ogórki małosolne? Wszyscy znamy i kochamy ich smak, ale dla porządku wyjaśnijmy – odpowiedź jest prosta. Termin „małosolny” oznacza po prostu kiszenie ogórków w krótkim czasie, co skutkuje ich mniej słonym smakiem od kiszonych standardowo ogórków. Mniej kwaśny i mniej osolony ogórek z kamiennego naczynia ma mnóstwo swoich amatorów. Czasem zdarza się jednak, że proces szybkiego kiszenia napotyka na jakieś trudności i w rezultacie zamiast ogórkowej uczty, domownicy muszą obejść się smakiem i czekać na kolejną partię. Gdzie najczęściej popełnia się błędy podczas robienia ogórków małosolnych? Najczęstsze błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych Chociaż przygotowanie ogórków małosolnych nie należy do specjalnie skomplikowanych czynności, łatwo o pomyłkę – zwłaszcza gdy ma się z nimi do czynienia po raz pierwszy. Oto kilka porad dla mniej doświadczonych osób: Czosnek, koper, sól,  chrzan, woda – składniki na ogórki małosolne są nieco bardziej uproszczone niż na tradycyjne ogórki kiszone. Tym niemniej wiele osób i tutaj jest w stanie się „wyłożyć”. Chodzi oczywiście o rodzaj soli . Najlepiej wybrać zwykłą sól warzoną jodowaną (naukowe doświadczenia autorstwa  Instytutu Żywności i Żywienia  wykazały, że nie wpływa ona negatywnie na proces kiszenia). Ilość soli na ogórki...

Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z pepperoni
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z papryką peperoni
Czy znacie kogoś, kto potrafi oprzeć się smakowi ogórków małosolnych? Jeżeli wy także jesteście ich fanami, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne inaczej. Dlaczego „inaczej”? Ponieważ występują one w duecie z ostrą papryczką peperoni!

Właśnie trwa sezon na ogórki małosolne . Przepis na takie ogórki jest dziecinnie prosty, a do ich wykonania wystarczy kilka składników, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. W tradycyjnym przepisie na ogórki małosolne znajdziemy młode ogórki gruntowe, wodę, sól oraz przyprawy – gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu oraz liść czarnej porzeczki. A co powiecie na ogórki małosolne z dodatkiem... ostrej papryczki peperoni? Przepis na ogórki małosolne z peperoni Ogórki małosolne z dodatkiem ostrej papryczki peperoni to świetny pomysł na dodatek do kanapki czy obiadu, choć nie brakuje też takich, którzy lubią spożywać je solo – pamiętajcie, że nie wszyscy jednak mogą pałaszować ogórki małosolne do woli. Jak przygotować ogórki małosolne z ostrą papryczką? Zdradzamy najprostszy przepis. Przetestujcie go, naprawdę warto! Składniki: 3,6 kg ogórków gruntowych (niedużych, twardych) 4 litry wody 4 duże łyżki soli 1 ½ główki czosnku koper do kiszenia kawałek chrzanu (pokrojony w słupki albo plastry ) 10 dużych czerwonych peperoni Przygotowanie: Przygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy. żeby się rozpuściła. Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy, żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. Po zakiszeniu wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka...

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
AdobeStock
Newsy
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
Jeśli jesteście tak wielkimi miłośnikami kiszonych ogórków, że nie możecie się doczekać aż będą dobre sprawdźcie, po jakim czasie ogórki są już ukiszone.

Kiszone ogórki mają szereg wspaniałych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. A ukiszone ogórki będą dobre wiele miesięcy po włożeniu ich do słoików i pasteryzowaniu! Po jakim czasie ogórki są ukiszone? Ogórki nadają się do spożycia wiele miesięcy po ukiszeniu, jednak niektórzy są tak niecierpliwi, że chcieliby ich skosztować jak najszybciej. Wówczas przyda się wam wiedza na temat tego, po jakim czasie ogórki będą już ukiszone. Około 2-3 tygodnie po zakiszeniu ogórki będą już dobre, choć warto poczekać na nie nieco dłużej. Jeżeli otworzycie słoiki wcześniej, to wyjdą wam ogórki małosolne . Właściwości ogórków kiszonych Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom stosującym diety odchudzające. W dodatku ich słony smak i przyjemna chrupkość sprawia, że pozwalają „oszukać” mózg i zaspokoić chęć zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym, słonym smaku, jak na przykład solone orzeszki albo chipsy. Ponadto ogórki kiszone: Wzmacniają odporność Oczyszczają organizm z toksyn Usprawniają pracę układu pokarmowego Zawierają naturalne probiotyki Znajduje się w nich dużo błonnika, dlatego sycą na długo i zapewniają lepsze trawienie Obniżają poziom cholesterolu Zmniejszają ryzyko chorób serca Polecane dla osób z niedokrwistością Wzmacniają paznokcie, włosy i kondycję skóry Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak pamiętać o tym, że w ich przypadku częste spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane ze względu na wysoką zawartość soli. Nie powinny ich też jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego. Przyprawy do ogórków Przyprawami, które...

Przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu
Gotujmy.pl
Newsy
Nietypowy przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu. Spróbujecie?
Ogórki kiszone bez wody? Co powiecie na tak szalony pomysł? Zapiszcie ten przepis w swoich kajetach i koniecznie wypróbujcie w czasie sezonu ogórkowego.

Początek ogórkowego sezonu to szaleństwo na punkcie ogórków małosolnych . Próbowaliście zrobić je kiedyś bez wody ? To możliwe! By przyrządzić je w ten niecodzienny i nieco szalony pomysł, potrzebny wam będzie sporych rozmiarów plastikowy worek. Jakich zasad należy przestrzegać, robiąc ogórki małosolne bez wody? Do takiej siateczki (najlepiej specjalnego woreczka przeznaczonego do mrożenia) włóżcie swoje ogórki wraz z zestawem do kiszenia. Usuńcie z worka nadmiar powietrza i to by było na tyle! Ogórki wyjdą szybko i naprawdę tak jak należy. Pamiętajcie jedynie o użyciu do kiszenia odpowiedniej soli, czyli soli kamiennej! Przepis na ogórki małosolne kiszone bez wody Składniki: 1,5 kg ogórków Czosnek Koper z łodygą Świeży korzeń chrzanu Opcjonalnie – liście wiśni lub czarnej porzeczki Sól kamienna do przetworów – 2-3 łyżeczki Przygotowanie: Do kiszenia wybierzcie ogórki o jednakowej wielkości. Moczcie ogórki w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Trzykrotnie zmieńcie wodę podczas namaczania ogórków. Ogórki wysuszcie, odetnijcie końcówki. Opłuczcie chrzan, liście, czosnek obierzcie z łupin. Przygotujcie duży worek do mrożenia (ok. 6 l pojemności) i wkładajcie do niego partiami ogórki i zestaw dodatków do kiszenia. Posypcie ogórki solą z góry i usuńcie powietrze z worka. Dokładnie zawiążcie. Schowajcie ogórki na 8 godzin do lodówki. Przemieszajcie ogórki po 8 godzinach leżakowania i zostawcie na blasze w temperaturze pokojowej na kolejne 48 godzin. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl