Każdy z nas potrzebuje rano chociaż chwili dla siebie, by się „rozpędzić” przed kolejnym dniem. To może być poranna gimnastyka, filiżanka kawy czy przeczytanie najnowszych wiadomości do śniadania. Jeżeli co rano macie ciężkie powieki i naprawdę trudno jest wam się obudzić, wypróbujcie proste i tanie remedium, które od razu doda wam energii. 

Jak działa woda miodowa?

Niektórzy przysięgają, że ten napój działa na nich nawet lepiej, niż kubek porannej kawy. Mowa tutaj o wodzie miodowej, czyli napoju złożonym z przegotowanej wody i miodu. Można go wzbogacić też o inne dodatki, choć podstawowy przepis składa się tylko z wymienionych dwóch składników. Zawiera w sobie witaminy i minerały, które znajdują się w miodzie, czyli m.in.:

  • witaminę C

  • witaminy z grupy B (B1, B2 i B6)

  • potas

  • magnez

  • wapń

  • fosfor

  • sód

  • miedź

  • żelazo

  • jod

  • cynk

  • mangan

Pijąc wodę miodową, możecie zaobserwować u siebie następujące korzyści:

Zobacz także:

  • wzmożona koncentracja

  • lekkie pobudzenie

  • lepsze trawienie i metabolizm

  • wzmocnienie odporności

  • poprawa samopoczucia

Woda miodowa - przygotowanie i zastosowanie

Napój ten przyrządza się z 2 składników, czyli wody oraz miodu. Woda powinna być przegotowana oraz wystudzona - może być letnia, ale nie gorąca. Pamiętajcie, że miód traci swoje właściwości już w temperaturze przekraczającej 45 stopni Celsjusza.

Rozpuśćcie i wymieszajcie jedną łyżeczkę miodu w szklance wody i wypijcie na czczo, przed śniadaniem. Dla polepszenia smaku i wzmocnienia prozdrowotnych właściwości napoju, można dodać do niego nieco soku z cytryny lub aronii. 

Jak wybrać dobry miód w sklepie? 

Wybór miodu w sklepach jest bardzo szeroki, dlatego warto wiedzieć, jak wybrać ten, który jest naprawdę wart swojej ceny. Najlepszym wyborem będzie zaufany pszczelarz albo lokalna i sprawdzona firma zajmująca się produkcją miodu.

Jeśli nie macie takiej możliwości i zaopatrujecie się w miód w supermarkecie, zwróćcie uwagę na informacje podane na etykiecie. Dobrze jest wybrać produkt wytworzony na terenie Polski lub innych krajów Unii Europejskiej. Sprawdźcie też datę produkcji (a dokładniej rozlania) miodu. Jeżeli jest już dość odległa, a mimo to miód w słoiku w ogóle się nie krystalizuje, powinno to wzbudzić waszą czujność.