Wyrazisty smak octu sprawia, że każda sałatka od razu nabiera charakteru. Jednak z octem można łatwo przesadzić. Jeżeli czasem się wam to zdarza sprawdźcie, jak uratować taką sałatkę.
Dlaczego ocet jest tak kwaśny?
Co sprawia, że sałatka z dodatkiem octu ma tak charakterystyczny smak? Wszystko rozbija się o skalę pH, która określa skalę kwasowości. Substancje, które mają pH powyżej 7 uznaje się za zasadowe, gdzie pH 7 jest neutralne (np. woda ma taki wskaźnik pH). Substancje o poziomie pH poniżej 7 są klasyfikowane jako kwaśne.
PH octu wynosi od 2,5 do 3,5 i to właśnie sprawia, że jego smak jest tak kwaśny. Dodany w zbyt dużych ilościach do sałatki czy przetworów, może szybko zepsuć całą potrawę.
Zobacz także:
Sałatka jest zbyt kwaśna - co robić?
Zrobiliście sałatkę, która ma zbyt kwaśny smak i teraz zastanawiacie się, co z nią począć? Nie panikujcie - danie da się jeszcze uratować. Podstawowa zasada stosowana przez szefów kuchni mówi o tym, że ocet należy zawsze łączyć ze składnikiem o odczynie zasadowym, co w efekcie da wyważony smak. To właśnie dlatego najczęściej dwoma podstawowymi składnikami sałatki, które stanowią jej bazę jest oliwa i ocet, a dopiero później przyprawy i inne dodatki.
Jeżeli jednak wasza sałatka już została wymieszana, podana na stół, a jej smak jest zbyt kwaśny, wykorzystajcie poniższe sposoby, by ją naprawić:
-
awokado - będzie doskonałym dodatkiem do sałatki, a przy okazji zneutralizuje smak octu. Wystarczy je obrać, pokroić w kostkę albo piórka i wymieszać.
-
miód lub cukier - kolejnym sposobem na ograniczenie kwaśnego smaku jest dodanie do dania czegoś słodkiego. Dobrze sprawdza się miód - wystarczy dodać łyżeczkę lub dwie, w zależności od rozmiaru sałatki i tego, jak kwaśna wam wyszła. Zamiast miodu możecie też dodać szczyptę cukru lub słodki syrop, np. z agawy.
-
majonez - ocet w połączeniu z majonezem smakuje bardzo ciekawie i nawet ma swoją nazwę - sos amerykański. Majonez będzie pasował jako ratunek dla sałatek, w których znajdują się ziemniaki.
Źródło: mashed.com