Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych!

Przepis na gołąbki z grzybami

Będziesz potrzebować

  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 400 ml bulionu
  • 300 gramów ryżu (3 torebki)
  • 50 gramów ulubionych suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. 
  2. Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości.
  3. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut. 
  4. Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa.
  5. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę.
  7. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie.
  8. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać.
  9. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a następnie zacznij na nich ciasno układać przygotowane gołąbki. Pamiętaj, żeby kłaść je łączeniem do dołu, to zapobiegnie ich rozpadaniu.
  10. W osobnym naczyniu zagotuj rosół i zalej nim ułożone w garnku gołąbki. Dodaj wodę z moczenia grzybów. Całość gotuj przez ok. 1 godzinę. 

Gotowe!