
Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych!
Przepis na gołąbki z grzybami
Będziesz potrzebować
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- 400 ml bulionu
- 300 gramów ryżu (3 torebki)
- 50 gramów ulubionych suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.
- Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości.
- Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.
- Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa.
- Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę.
- Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie.
- Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać.
- Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a następnie zacznij na nich ciasno układać przygotowane gołąbki. Pamiętaj, żeby kłaść je łączeniem do dołu, to zapobiegnie ich rozpadaniu.
- W osobnym naczyniu zagotuj rosół i zalej nim ułożone w garnku gołąbki. Dodaj wodę z moczenia grzybów. Całość gotuj przez ok. 1 godzinę.
Gotowe!