gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy

Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację

Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z grzybami

Będziesz potrzebować

  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 400 ml bulionu
  • 300 gramów ryżu (3 torebki)
  • 50 gramów ulubionych suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. 
  2. Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości.
  3. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut. 
  4. Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa.
  5. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę.
  7. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie.
  8. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać.
  9. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a następnie zacznij na nich ciasno układać przygotowane gołąbki. Pamiętaj, żeby kłaść je łączeniem do dołu, to zapobiegnie ich rozpadaniu.
  10. W osobnym naczyniu zagotuj rosół i zalej nim ułożone w garnku gołąbki. Dodaj wodę z moczenia grzybów. Całość gotuj przez ok. 1 godzinę. 

Gotowe!

bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

kluski śląskie przepis
Adobe Stock
Newsy
Wystarczą 4 tanie składniki na mięciutkie kluski śląskie. Unikatowy przepis
Kluski śląskie to genialne danie, które możesz przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni! Wystarczą przecież ziemniaki, mąka, jajko i sól. To dziecinnie prosty przepis!

Nie wiedzieć czemu, Polacy wprost uwielbiają wszelkie dania przyrządzane na bazie mąki i jajek. Nie wyobrażamy sobie przecież życia bez pysznych makaronów, naleśników, gofrów, kopytek, ale również klusek śląskich. Na te ostatnie mamy naprawdę unikatowy przepis!  Przepis na kluski śląskie Będziesz potrzebować 500 gramów ziemniaków 300 gramów mąki ziemniaczanej 1 duże jajko Szczyptę soli Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedź kartofle z wody, a następnie umieść garnek ponownie na kuchence i odparuj ziemniaki (czyli po prostu podsmaż je przez ok. 2 minuty, tak aby wyparowała z nich woda). Kartofle odstaw aż do całkowitego wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach rozgnieć je specjalnym tłuczkiem, bądź przepuść przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowane umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij odrywać od niego mniejsze kawałki i formować niewielkie kulki. Pamiętaj o zrobieniu w każdej z nich charakterystycznego wgłębienia przy pomocy palca. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj. Wrzątek dopraw solą i zacznij wkładać do niego kluski śląskie. Ważne, by robić to partiami, tak aby nie przerwać wrzenia.  Kiedy kluski znajdą się w garnku, zmniejsz ogień i gotuj je przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe!

kapusta z grochem przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Cudowna w smaku kapusta z grochem. Nieodłączny element wigilijnej kolacji
Kapusta z grochem to tradycja polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Danie, oprócz tego, że jest oczywiście niesamowicie smaczne, to również zaskakująco zdrowe! Z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby mające problem z cholesterolem oraz dbające o linię.

Jak sama nazwa wskazuje, kapusta z grochem to danie przyrządzane głównie na bazie dwóch składników, znanych Polakom od tysięcy lat. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów, a co za tym idzie na wiele okazji.  Idealnie sprawdzi się zarówno w wersji postnej na Święta Wielkanocne, jak również w wersji tradycyjnej na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis jest banalnie prosty! Przepis na kapustę z grochem Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 500 gramów grochu 3 cebule Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek Przygotowanie Groch wsyp do miski, a następnie zalej wodą i odstaw na ok. 1 godzinę, do namoczenia. Po upływie tego czasu umieść namoczony groch w garnku i zalej świeżą wodą. Gotuj pod uchyloną pokrywką aż do miękkości ziaren.  Kapustę kiszoną wraz z wodą umieść w dużym garnku (nie odsączaj z niej wody). Jeśli płynu jest za mało możesz opcjonalnie dolać pół szklanki zwykłej wody. Całość gotuj aż do miękkości kapusty lub odparowania całej wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce gorącego oleju.  Tak przygotowaną umieść w garnku z kapustą. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod pokrywką. Po upływie tego czasu do kapusty dodaj ugotowany wcześniej groch.  Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać potrawę, inaczej kapusta się przypali. Tak przygotowaną kapustę z grochem wystudź, a następnie umieść w lodówce na ok. 3 dni. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się przenikną, a potrawa będzie rozpływać się w ustach. Gotowe!

Kapusta kiszona z grzybami
Adobe Stock
Newsy
Kapusta kiszona jeszcze nigdy nie była tak dobra. Ten 1 składnik decyduje o wszystkim
Kapusta kiszona już sama w sobie jest nieziemsko apetyczna. Wystarczy jednak kilka drobnych dodatków, by zakochać się w niej na nowo!

Nic nie smakuje tak dobrze jak kapusta kiszona przyrządzona z… suszonymi grzybami. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się spróbować tego przysmaku koniecznie nadrób kulinarne zaległości. Pamiętaj jednak, że tego typu danie najlepiej przygotować nawet 2 dni przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zdążą się dokładnie przeniknąć, a sama potrawa nabierze iście grzybowego smaku. Całość nie powinna zająć ci dłużej niż 2 godziny. Przepis na kapustę kiszoną z suszonymi grzybami Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 60 gramów ulubionych suszonych grzybów 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka wody pieprz, sól, kminek rzymski. Przygotowanie: Ulubione suszone grzyby opłucz, a następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 1 godzinę. Kiszoną kapustę odciśnij z soku, nie wylewaj go jednak do zlewu, a pozostaw w misce. Może się jeszcze przydać. Kapustę włóż do garnka, dolej szklankę wody, a następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz (najlepiej w ziarnach) i kminek. Całość gotuj do pełnej miękkości, ok. 40 minut. Namoczone wcześniej grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty i wymieszaj. Całość gotuj przez ok. 15 minut (w razie potrzeby możesz delikatnie podlać kapustę wodą, w której moczyły się grzyby). Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj do niego pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, a następnie mąkę i stwórz zasmażkę. Zasmażkę dodaj do garnka z kapustą i energicznie wymieszaj. Ważne jest, aby nie doprowadzić do powstania nieestetycznych grudek. Na koniec dopraw kapustę solą do smaku i...