pieczona biała kiełbasa
Adobe Stock
Newsy

Wiemy co zrobić, żeby pieczona biała kiełbasa, smakowała idealnie

Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do Wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do zupy chrzanowej, kiszonej kapusty lub ziemniaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste, o ile stosujesz się do kilku, ważnych zasad.

Białą kiełbasę można serwować jako dodatek do wielu dań między innymi żurku, zupy chrzanowej, ale również kiszonej kapusty czy ziemniaków. Nie brakuje też takich, którzy pochłaniają ją na śniadanie lub kolację w towarzystwie pospolitej kajzerki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu

Trzeba przyznać, że biała kiełbasa w każdym wydaniu smakuje wybornie. Jednak nie od dziś wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku. 

Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak jest po prostu wyborny. Jak się jednak okazuje, nie każdy wie, jak prawidłowo upiec białą kiełbasę. 

Wiele pań domu zastanawia się pewnie, co w tym skomplikowanego. Wystarczy przecież nagrzać piekarnik, położyć kiełbasę na blaszce, piec przez kilkadziesiąt minut i gotowe. Nic bardziej mylnego! Idealna kiełbasa potrzebuje więcej uwagi i specjalnego traktowania.

Przed pieczeniem obsmaż kiełbasę

Aby kiełbasa zachowała swój niepowtarzalny smak, przed włożeniem do piekarnika najlepiej ją trochę obsmażyć. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni umieścisz łyżkę oleju, a następnie włożysz na nią kiełbasę. Produkt smaż z dwóch stron, na rumiany kolor, nie dłużej niż 4 minuty.

Tak przygotowany przysmak możesz umieścić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. Kiełbasę należy piec przez ok. 20 minut.

Zamarynuj kiełbasę w ziołach

Jeśli nie masz czasu ani ochoty na bawienie się w obsmażanie kiełbasy, to nic straconego. Będzie smakować równie dobrze kiedy ją zamarynujesz. 

Wystarczy, że w małej miseczce umieścisz 3 łyżki oleju bądź oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub mielony), pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj kiełbaski, a następnie odstaw na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu umieść kiełbaski w nagrzanym do 170 st. C piekarniku i piecz przez ok. 40 minut. 

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole
Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się także w towarzystwie białej kapusty. Sami się przekonajcie.

Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu. Nie od dziś jednak wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku. Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak mięsa jest po prostu wyborny. W zestawieniu z liśćmi białej kapusty i warzywnym farszem zachwyci wszystkich łasuchów. Przepis na białą kiełbasę w kapuście Będziecie potrzebować: 5 sztuk białej kiełbasy 5 liści białej kapusty 3 kiszonych ogórków 2 czerwonych papryk 1 łyżki francuskiej musztardy 3 łyżek koncentratu pomidorowego 1 pęczku świeżego koperku 1 puszki pomidorów krojonych 1 ząbka czosnku 2 cebul Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę. Białą kiełbasę natnijcie wzdłuż i umieśćcie we wrzątku na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu wyjmijcie mięso z garnka, zdejmijcie z niego skórkę i odstawcie. Ogórki pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie. Z kolei paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, podzielcie na niewielkie kawałki i przesmażcie. Wszystkie składniki przełóżcie do jednej, dużej miski. Do warzyw dodajcie 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz musztardę. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę, a następnie sparzcie w niej oddzielone wcześniej od głąba liście kapusty. Tak przygotowane wyłóżcie na ręcznik papierowy albo kuchenną ściereczkę. Na brzegu każdego liścia połóżcie białą kiełbasę oraz trochę farszu. Całość zawińcie w taki sam sposób jak gołąbki i ułóżcie ciasno, jeden obok drugiego, w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie...

biała kiełbasa
Gotujmy.pl
Newsy
Biała kiełbasa zapiekana w białym winie to idealna propozycja na świąteczny obiad. Wielkanoc bez tego dania to jak mazurek bez bakalii
Już niedługo będziemy obchodzili święta wielkanocne. Wiele gospodyń domowych już teraz zastanawia się, co zaserwuje gościom na świąteczny obiad. Co powiecie na białą kiełbasę pieczoną w białym winie? Te smak na pewno zawładnie wami na długo.

Już za niecały miesiąc Wielkanoc. Czy myślicie już powoli o tym, co przygotujecie na święta? Jeżeli szukacie inspiracji, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem na przepyszną białą kiełbasę pieczoną w białym winie. Wykonanie jest banalne. Kiełbaska wychodzi przepyszna i soczysta i na pewno zasmakuje każdemu bez wyjątku. Biała kiełbasa pieczona w białym winie Wielkanoc bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. Biała kiełbasa pieczona w białym winie to prosty pomysł na pyszny wielkanocny obiad. Tak przygotowana kiełbasa smakuje obłędnie a wszystko to dzięki aromatycznym ziołom – majerankowi, kminkowi i oregano, a także dodatkowi czosnku, cebuli i jabłek. Kiełbasa zapieczona w wytrawnym białym winie to prawdziwe mistrzostwo świata. Zróbcie na święta tę potrawę a goście na pewno będą do was wracać. Niebo w gębie! Składniki: Pół kilograma parzonej białej kiełbasy 5 cebul Mała główka czosnku 1 winne jabłko Pół szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól morska 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki ziołowego pieprzu Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z ziołami. Gdy cebulka zmięknie, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego na dno. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki jabłko. Całość zalewam winem. Do środka wkładamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Na wierzchu kładziemy białą kiełbasę. Całość ponownie posypujemy ziołami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upływie tego czasu ustawiamy piekarnik na grill i zrumieniamy danie na złocisto. Danie podajemy na gorąco. Smacznego!

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

Pieczona kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Przepisy
Tęsknicie za smakiem kiełbasy z grilla? Z piekarnika też wyjdzie smakowita
Co zrobić aby kiełbasa z piekarnika była chrupiąca jak z grilla? Mamy kilka pomysłów.

Sezon grillowy to narodowy nawyk Polaków. Lubimy biesiady, zatem pretekst o grillu ze znajomymi trudno odrzucić. W dobie pandemii grillowanie co prawda będzie musiało poczekać, ale smak kiełbasy z grilla możemy odtworzyć w warunkach domowych. Kiełbasę można w końcu upiec! Chrupiąca jak z grilla Kiełbasa w piekarniku zachowuje się inaczej niż podczas grillowania. Naturalny ogień przypieka ją bez dodatkowych ozdobników. Tej z piekarnika poświęcimy chwilę czasu więcej. Na początek możemy postawić na ostrą marynatę, która nasączy mięso. Dobrym połączeniem będzie musztarda z papryką. Chrupkość gwarantuje sam sposób pieczenia kiełbasy. Błędem jest ustawianie piekarnika tylko na dół lub wyłącznie górę. Najlepiej postawić na termoobieg, jak również pieczenie w trybie góra- dół. Kiełbasa ma szansę upiec się równomiernie. Taka opcja pozwoli nam ją odpowiednio zrumienić. Zwyczajna, śląska, biała Każda kiełbasa nadaje sią na ruszt grilla, jak i do domowego piekarnika. Najczęściej wybieramy zwyczajną, śląską, swojską, serdelkową lub białą. Wszystkie jej rodzaje możemy zapiec w piekarniku. Bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego możemy w warunkach domowych uzyskać jej podobny smak.  Mięso można w trakcie pieczenia podlewać wcześniej zrobioną marynatą. Kiełbasa lubi towarzystwo dodatków. Korniszony, ostre sosy, czy bagietki czosnkowe będą jej najlepszym uzupełnieniem. Dzięki nim również poczujemy się jak na prawdziwym grillu! Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą Jeśli chcemy przyrządzić kiełbasę z marynatą, należy przygotować wcześniej średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Równie dobrze sprawdzi się naczynie żaroodporne. Do marynaty potrzebujemy: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku,...