pieczona biała kiełbasa
Adobe Stock
Newsy

Wiemy co zrobić, żeby pieczona biała kiełbasa, smakowała idealnie

Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do Wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do zupy chrzanowej, kiszonej kapusty lub ziemniaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste, o ile stosujesz się do kilku, ważnych zasad.
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Białą kiełbasę można serwować jako dodatek do wielu dań między innymi żurku, zupy chrzanowej, ale również kiszonej kapusty czy ziemniaków. Nie brakuje też takich, którzy pochłaniają ją na śniadanie lub kolację w towarzystwie pospolitej kajzerki. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu

Trzeba przyznać, że biała kiełbasa w każdym wydaniu smakuje wybornie. Jednak nie od dziś wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku. 

Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak jest po prostu wyborny. Jak się jednak okazuje, nie każdy wie, jak prawidłowo upiec białą kiełbasę. 

Wiele pań domu zastanawia się pewnie, co w tym skomplikowanego. Wystarczy przecież nagrzać piekarnik, położyć kiełbasę na blaszce, piec przez kilkadziesiąt minut i gotowe. Nic bardziej mylnego! Idealna kiełbasa potrzebuje więcej uwagi i specjalnego traktowania.

Przed pieczeniem obsmaż kiełbasę

Aby kiełbasa zachowała swój niepowtarzalny smak, przed włożeniem do piekarnika najlepiej ją trochę obsmażyć. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni umieścisz łyżkę oleju, a następnie włożysz na nią kiełbasę. Produkt smaż z dwóch stron, na rumiany kolor, nie dłużej niż 4 minuty.

Tak przygotowany przysmak możesz umieścić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. Kiełbasę należy piec przez ok. 20 minut.

Zamarynuj kiełbasę w ziołach

Jeśli nie masz czasu ani ochoty na bawienie się w obsmażanie kiełbasy, to nic straconego. Będzie smakować równie dobrze kiedy ją zamarynujesz. 

Wystarczy, że w małej miseczce umieścisz 3 łyżki oleju bądź oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub mielony), pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj kiełbaski, a następnie odstaw na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu umieść kiełbaski w nagrzanym do 170 st. C piekarniku i piecz przez ok. 40 minut. 

Komentarze
Przypalone danie
Flickr/trenttsd
Newsy Jak uratować przypaloną potrawę? Znamy 3 genialne rozwiązania
Każdemu z nas udało się przypalić przyrządzaną potrawę. Jednak mało kto myśli w takiej sytuacji o ratowaniu dania. Najczęściej spalony przysmak ląduje w koszu, a tak być nie musi. Czy wiesz jak uratować przypalona potrawę?
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Czasem zdarza się, że wychodzimy z kuchni na przysłowiową chwilkę pozostawiając gotujący się obiad. Po kwadransie czujemy charakterystyczny zapach spalenizny, a nasz posiłek stoi pod dużym znakiem zapytania. Kuchenne wpadki W kuchni można zachować pozory, dać na luz lub silić się na wysublimowane gotowanie z wyższej półki. Jakiekolwiek rozwiązanie wybierzecie, jedno jest pewne, wpadki w kuchni zdarzają się wszystkim. Niektóre można naprawić błyskawicznie, inne wymagają więcej czasu i znajomości produktów.  Spróbować zawsze warto Przypalony obiad nie musi zaraz lądować w koszu. Są sposoby na jego uratowanie. Dzięki kilku trikom potrawa nie będzie miała przykrego zapachu spalenizny. Najszybszą metodą dla potraw lekko przypalonych jest szybkie ich wystudzenie. Specyficzna woń powinna zniknąć w mgnieniu oka.  W tym celu przykryj gorący garnek pokrywką i wstaw do miski z możliwie najzimniejszą wodą. Po 15 minutach zdejmij ostrożnie dobrą część potrawy znad przypalonej warstwy i przełóż do czystego garnka, po czym znowu ogrzewaj. Tak, to takie proste! Maksymalne przypalenie Nie każde przypalenie nadaje się do uratowania w kilka chwil. Niektóre potrawy wymagają szczególnych starań. Zdarza się, że przypaloną potrawę trzeba będzie zwyczajnie wyrzucić. W przypadku przypalonych zimniaków wystarczy ich ostrożne przełożenie do garnka ze świeżą, osoloną wodą. Jak uratować przypaloną potrawę? Zupa, o której zapomniałaś Łatwo jest doprowadzić zupę od gotowania na wolnym ogniu do spalenia. Nie chodzi nawet o zapominalstwo. Jeśli ogień jest zbyt duży, a ty odchodzisz na kilka minut i przez ten czas nie zamieszasz zupy, twarde kawałki - zwykle warzywa, ale również mięso – mogą opaść na dno i mocno się przypalić. W takim przypadku...

Przeczytaj