Wielu je lekceważy, a szkoda. Są bogate w żelazo, tanie, a do tego w pasie wam od nich nie przybędzie
AdobeStock
Newsy

Wielu je lekceważy, a szkoda. Są bogate w żelazo, tanie, a do tego w pasie wam od nich nie przybędzie

Ten produkt można powoli zaliczać do kategorii „zapomnianych”. Wciąż jest dostępny w sklepach, choć niewiele osób, a zwłaszcza młodszych, po niego sięga. Nawet nie wiedzą, ile na tym tracą - sprawdźcie sami.

Kierując się do działu mięsnego w sklepie, większość z nas myśli głównie o schabie na kotlety. Zapominamy jednak, jakie skarby można tam dostać - i to całkiem niedrogo. Jednym z takich produktów są podroby, które przez część osób są ignorowane.

Wynika to zwykle z braku wiedzy na temat tego, jak takie mięso przyrządzić. Warto się nauczyć, ponieważ podroby kryją w sobie wiele cennych składników, które powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Sprawdźcie sami.  

Co zawierają serca drobiowe?

Dziś pochylimy się nad sercami z kurczaka. Można je dostać w praktycznie każdym mięsnym sklepie i to całkiem tanio. Jeśli jeszcze nie jesteście do nich przekonani, do myślenia powinno wam dać bogactwo pierwiastków, jakie znajdują się w tym produkcie:

  • żelazo (aż 6 mg na 100 g)

  • fosfor

  • potas

  • magnez

  • wapń

  • cynk

Zobacz także
jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat

Dlaczego warto jeść serca drobiowe?

Powyższa lista cennych pierwiastków to nie jedyny powód, dla którego warto włączyć serca z kurczaka do swojej diety. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B5 i B3. Znajduje się w nich także witamina C, która jest jednym z niezbędnych elementów wspierających naszą odporność.

Do tego serca z kurczaka zawierają dużo białka i stosunkowo mało tłuszczu. Z tego powodu są doskonałym produktem dla osób na diecie odchudzającej. Serca dostarczają potrzebnego organizmowi białka i zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu spada ochota na podjadanie między posiłkami. Z kolei dzięki niskiej zawartości tłuszczu mają dosyć mało kalorii (153 kcal na 100 g).

Jak wykorzystać serca drobiowe w kuchni?

Serca najlepiej sprawdzają się jako główny składnik gulaszu. Wystarczy udusić je z warzywami i podać z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Taki obiad jest smaczny, tani i bardzo pożywny. Zachęcamy was do skorzystania z przepisów użytkowników Gotujmy.pl, którzy podali swoje pomysły na dania obiadowe z wykorzystaniem serc z kurczaka:

Kotlety mielone

Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
AdobeStock
Newsy
Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
Wątroba daje o sobie znać? Wprowadźcie do swojej diety kilka zmian.

Gdy dokuczają wam dolegliwości ze strony wątroby , poza wizytą u specjalisty warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiele produktów, które codziennie spożywacie, ma negatywny wpływ na działanie wątroby, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie. Stosowanie diety wątrobowej jest zalecane nie tylko w trakcie leczenia różnych chorób wątroby, ale także w ramach profilaktyki. Poznajcie zasady tej diety i dowiedzcie się, jakie produkty można jeść, a jakie są niewskazane. Na czym polega dieta wątrobowa? Dietę wątrobową zaleca się wszystkim osobom, które cierpią na różne dolegliwości ze strony wątroby. Stosuje się ją nie ze względu na konkretne choroby tego organu, a jego stan i wydolność. Bardzo ważna jest regularność posiłków . W diecie wątrobowej należy jeść nawet 5-6 razy dziennie, dzieląc posiłki na mniejsze porcje. Wszystko po to, by odciążyć wątrobę. Wszystkie dania powinny być świeże – zdecydowanie nie zaleca się jedzenia posiłków odgrzewanych. Niedozwolone są także ciężkie, pełne tłuszczu potrawy, zwłaszcza smażone i duszone w tłustym sosie. Zasada dotycząca ograniczania tłuszczu w tej diecie dotyczy wszystkich potraw, nie tylko mięs. Należy maksymalnie ograniczyć zupy gotowane na tłustym mięsie i kościach oraz majonez , żółtka jaj i śmietanę. Tak samo jak w przypadku większości diet służących poprawie zdrowia, w diecie wątrobowej niewskazane są słodycze i żywność wysokoprzetworzona, np. konserwy, gotowe dania i wszelkie produkty zawierające dużo konserwantów. Jak gotować potrawy w diecie wątrobowej? W diecie dla zdrowej wątroby zaleca się nie tylko jedzenie konkretnych produktów, ale także odpowiedni sposób ich przygotowania. Powinny być one głównie gotowane na parze , pieczone lub duszone, ale pod warunkiem, że nie zawierają...

Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam
Adobe Stock
Newsy
Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam
Masz wyjątkowo mało czasu na przygotowanie obiadu, a nie chcesz jeść byle czego? Podpowiadamy, jak przyrządzić pełnowartościowy, bogaty w warzywa i białko posiłek!

Mrożonki to doskonały sposób na błyskawiczne danie. Mrożone mieszanki warzywne można dostać w każdym sklepie. Nie są one drogie, za półkilogramową paczkę zapłacimy już od 3 do 10 zł. Chociaż mrożonki mają mniej wartości odżywczych niż świeże warzywa, nadal są znacznie bardziej korzystną opcją na obiad niż dania gotowe czy makarony z sosem. Mrożone miksy warzyw mają bardzo mało kalorii, dlatego  są świetnym pomysłem na obiad dla osób na diecie. Z czym przygotować mrożone warzywa? Zamrożone warzywa mogą być dodawane praktycznie do wszystkiego, a także jedzone samodzielnie. Jeśli jednak chcemy z nich stworzyć ciekawy obiad, warto połączyć je z węglowodanami, które zapewnią nam sytość na długie godziny. Mowa tu o ryżu, makaronie albo ziemniakach. Naszym faworytem jest ryż – klasyczny biały lub brązowy, jeśli chcesz zwiększyć wartości odżywcze dania. W odpowiednio zbilansowanym posiłku musi znaleźć się również białko oraz trochę tłuszczu, których dostarczy nam np. mięso wieprzowe lub mięso drobiowe podane razem z odrobiną sera, sosu lub z dodatkiem smażonego jajka. W wersji dietetycznej warto sięgnąć po kurczaka lub indyka, które zawierają dużo białka i mało tłuszczu.  Tego typu obiad możemy stworzyć już w mniej niż 20 minut! Z pełnej paczki warzyw, dwóch torebek ryżu oraz mięsa uda się ugotować kilka porcji. Zapakowane i przechowywane w lodówce można podzielić na gotowe obiady do pracy, które wystarczy podgrzać na patelni lub w mikrofali! Przepis na ryż z mięsem i mrożonymi warzywami Składniki: szynka wieprzowa 600 g rozmaryn 1/3 łyżeczki oliwa 1 łyżka kucharek 1/3 łyżeczki czosnek 1/2 łyżeczki ryż 200 g warzywa mrożone 300 g Przygotowanie: Mięso pokroić w większą kostkę i wrzucić na rozgrzaną...

żołądki drobiowe w sosie musztardowym
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Pyszne drobiowe żołądki w takim sosie, że palce lizać. Doskonale smakują ze śląskimi kluskami
Wbrew pozorom podroby drobiowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ich niezwykły smak jest wręcz nieporównywalny do żadnego innego. Pyszny sos z drobiowymi żołądkami to świetna propozycja na rodzinny obiad. Skorzystajcie z tego przepisu, a bliscy nie przejdą obojętnie obok tego dania!

Podroby niekiedy budzą sporo kontrowersji, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich cennych właściwości. Przyrządzone w odpowiedni sposób są idealnym dodatkiem do codziennego bądź niedzielnego obiadu. Delikatny, aromatyczny sos z drobiowymi żołądkami wręcz rozpływa się w ustach. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie, a wy nawet nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzy! Właściwości zdrowotne podrobów Podroby drobiowe to jedne z popularniejszych produktów w sprzedaży. Wyróżniają się niską ceną, są również bogate w wiele cennych składników. W swoim składzie zawierają przede wszystkim sporą ilość łatwo przyswajalnego białka, witamin i składników mineralnych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przyczyniają się między innymi do łagodzenia stanów zapalnych, poprawiają wzrok, zmniejszają występowanie chorób spowodowanych przez stres, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed depresją czy chorobą Alzheimera, a także korzystnie wpływają na skórę. Obiad z żołądkami drobiowymi Przygotowanie domowego sosu z podrobami jest dosyć proste. Sos z żołądkami drobiowymi to świetny pomysł na obiad. Mięso jest delikatne i razem z sosem tworzy aromatyczne danie. Dodatek odpowiednich przypraw podkręca cały smak oraz zapach, który podczas przygotowywania unosi się po całym domu. Taki sos najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Przepis na żołądki drobiowe w sosie musztardowym Składniki: 1 kg żołądków drobiowych 3 duże cebule 1 marchewka 1 czubata łyżka musztardy 5 pieczarek 1 łyżka masła 2 czubate łyżki mąki 3 szklanki wody do sosu + ¾ szklanki do zaprawki liście laurowe ziele angielskie majeranek mielona ostra papryka sól pieprz...

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Potrawka z podrobów to przepis, z którego korzystały już wasze babcie! Jak zaserwować ją w nieco bardziej nowoczesny sposób?

Potrawka to świetny sposób na wykorzystanie mięsa, na bazie którego gotowaliście zupę albo takiego, z którym po prostu… nie wiecie, co zrobić! Chociaż utarło się, że potrawki to szybkie dania – mogą być one także bardziej wykwintne, a także serwowane gościom na przyjęciach. Chcecie nadać swojej potrawce staropolskiego sznytu? Przygotujcie ją na podrobach! Podroby – charakterystyka Podroby to wewnętrzne organy zwierząt takie jak np. płuca, serca, żołądki, wątróbka czy grasica. Często uważane są za mięso „kategorii B” – to jednak nieprawda, mają dużo składników odżywczych i często są korzystne dla zdrowia dzięki np. wysokiej zawartości białka. Najbardziej zdrowymi podrobami są wątróbki, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca. Czy zdarza wam się używać ich w kuchni? Przepis na żołądki drobiowe w potrawce Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 duże cebule 2 szklanki mrożonej włoszczyzny, krojonej w słupki 1 średniej wielkości papryka 0,5 kg pieczarek 2 płaskie łyżki mąki litr wrzątku sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Żołądki umyjcie, oczyśćcie i przekrójcie na połówki albo trzy części (jeśli są naprawdę duże). Przyrumieńcie na suchej patelni (najlepiej robić to partiami, żeby się przyrumieniły, a nie dusiły we własnym sosie).  W międzyczasie obierzcie cebule i pokrójcie je w kostkę oraz zeszklijcie na odrobinie oleju w rondlu. Przyrumienione żołądki wrzućcie do rondla z cebulą.  Na patelni podsmażcie mrożoną włoszczyznę, a następnie dodajcie do żołądków. Wlejcie litr wrzątku, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie gaz niemalże do minimum i duście wszystko do miękkości.  Podczas kiedy żołądki się duszą,...