
Kierując się do działu mięsnego w sklepie, większość z nas myśli głównie o schabie na kotlety. Zapominamy jednak, jakie skarby można tam dostać - i to całkiem niedrogo. Jednym z takich produktów są podroby, które przez część osób są ignorowane.
Wynika to zwykle z braku wiedzy na temat tego, jak takie mięso przyrządzić. Warto się nauczyć, ponieważ podroby kryją w sobie wiele cennych składników, które powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Sprawdźcie sami.
Co zawierają serca drobiowe?
Dziś pochylimy się nad sercami z kurczaka. Można je dostać w praktycznie każdym mięsnym sklepie i to całkiem tanio. Jeśli jeszcze nie jesteście do nich przekonani, do myślenia powinno wam dać bogactwo pierwiastków, jakie znajdują się w tym produkcie:
-
żelazo (aż 6 mg na 100 g)
-
fosfor
-
potas
-
magnez
-
wapń
-
cynk
Dlaczego warto jeść serca drobiowe?
Powyższa lista cennych pierwiastków to nie jedyny powód, dla którego warto włączyć serca z kurczaka do swojej diety. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B5 i B3. Znajduje się w nich także witamina C, która jest jednym z niezbędnych elementów wspierających naszą odporność.
Do tego serca z kurczaka zawierają dużo białka i stosunkowo mało tłuszczu. Z tego powodu są doskonałym produktem dla osób na diecie odchudzającej. Serca dostarczają potrzebnego organizmowi białka i zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu spada ochota na podjadanie między posiłkami. Z kolei dzięki niskiej zawartości tłuszczu mają dosyć mało kalorii (153 kcal na 100 g).
Jak wykorzystać serca drobiowe w kuchni?
Serca najlepiej sprawdzają się jako główny składnik gulaszu. Wystarczy udusić je z warzywami i podać z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Taki obiad jest smaczny, tani i bardzo pożywny. Zachęcamy was do skorzystania z przepisów użytkowników Gotujmy.pl, którzy podali swoje pomysły na dania obiadowe z wykorzystaniem serc z kurczaka: