Wiele osób zapomina zrobić to przed gotowaniem. Skutki mogą być katastrofalne
Adobe Stock
Newsy

Wiele osób zapomina zrobić to przed gotowaniem. Skutki mogą być katastrofalne

Myślicie, że dobre gotowanie polega tylko na sprawnym łączeniu składników, wyczuciu smaków i dobrym opanowaniu technik kulinarnych? Zdecydowanie nie!

Właściwe przygotowanie się do gotowania jest równie ważne, co sam proces gotowania. Dobrzy kucharze wiedzą dokładnie, że na sukces potrawy składa się wiele elementów. To przede wszystkim:

  • Smak dania
  • Wygląd dania na talerzu
  • Sposób i okoliczności podania posiłku
  • Dobre samopoczucie po spożyciu posiłku

Dobre i zdrowe jedzenie, to przede wszystkim bezpieczne jedzenie! Wiele czynności wykonywanych przed jedzeniem przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa potrawom. Niestety, wielu Polaków dalej zapomina o podstawowej czynności przed gotowaniem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bezpieczeństwo żywności

Co robić, by jedzenie było bezpieczne do spożycia? Przestrzegacie między innymi tych zasad.

  • Dbajcie o właściwe przechowywanie posiłków, półproduktów i produktów. Przechowujcie je w odpowiedniej temperaturze i pojemnikach.
  • Właściwie używajcie technik kulinarnych. Nie podawajcie surowego mięsa, jeśli nie jest to wskazane, zawsze sparzajcie wrzątkiem jajka przed ich rozbiciem, jeśli mają być jedzone na surowo.
  • Dokładnie myjcie warzywa i owoce przed zjedzeniem.
  • Nie używajcie tych samych desek do krojenia surowego mięsa, a potem warzyw na sałatkę.
Zobacz także
Jak układać naczynia w zmywarce? Na 99% robicie to źle!

Jak układać naczynia w zmywarce? Na 99% robicie to źle!

Sztućce jednorazowe

Jednorazowe naczynia i sztućce zakazane w całej Unii. Znikną szybciej niż myślicie. Znamy datę

Największy błąd popełniany w kuchni przed gotowaniem

Dbacie o przygotowanie i dobór właściwych składników, to bardzo dobrze. Jeśli jednak nie dbacie o przygotowanie siebie do gotowania, popełniacie bardzo duży w błąd. Przede wszystkim powinniście zadbać o umycie rąk. To absolutne podstawa! Są one siedliskiem wielu bakterii i mikrobów, a mogą znajdować się na nich też jaja pasożytów. Myjcie ręce za pomocą detergentu, w ciepłej wodzie, dokładnie szorując każdą część dłoni.

Skutki pomijania mycia rąk

Nie musicie wiedzieć o tym, że jesteście czymś zainfekowani, by potencjalnie stanowić zagrożenie. Nie musicie nawet mieć żadnej infekcji! Możecie po prostu swoimi rękami przenieść bakterie i toksyny ze środowiska zewnętrznego do potraw. Przed gotowaniem koniecznie myjcie więc ręce.

Ręce myjcie nie tylko, jeśli gotujecie dla kogoś. Równie dobrze możecie zakazić siebie samych! Bakterie z rąk, mogą być niebezpieczne też dla was. Mikroby, które swoje siedlisko mają na skórze, po dostaniu się do wnętrza organizmu, mogą wyrządzić dużo szkód i spowodować naprawdę niebezpieczne zatrucia.

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
AdobeStock
Newsy
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
Bezpieczne grillowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad – poznajcie je wszystkie.

Piękna i ciepła pogoda zdecydowanie zachęca do grillowania. By dzień spędzony przy grillu był przyjemny i nie spotkały was żadne nieprzyjemne niespodzianki, warto poznać wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z jedzeniem na grilla oraz odpowiedniego grillowania. Bezpieczne grillowanie – jak grillować? Podstawą jest oczywiście odpowiednia obsługa grilla, dzięki czemu możliwe będzie ograniczenie obecności szkodliwych substancji w jedzeniu: Używajcie tacek aluminiowych na grilla – są one wyposażone w specjalne kanaliki , do których trafia tłuszcz wytapiający się z mięsa. To zdecydowanie zmniejsza wydzielanie się rakotwórczych substancji, które powstają w momencie, gdy tłuszcz ma kontakt z rozgrzanym brykietem.   Sami komponujcie mieszanki przypraw – sprzedawane w sklepach gotowe mieszanki przypraw na grilla nie są zbyt zdrowe. Często zawierają bardzo dużo soli, a niekiedy i wzmacniacze smaku. Ruszt ustawiajcie wysoko – nie może on znajdować się tuż nad węglem. Uważajcie na bakterie Przygotowując mięso na grilla, koniecznie pamiętajcie o zasadach higieny. Nigdy nie krójcie warzyw i mięsa na tej samej desce do krojenia – znajdujące się w surowym mięsie bakterie mogą przejść na warzywa i zjedzenie ich może skutkować poważnym zatruciem. Dlatego zawsze po pokrojeniu mięsa dokładnie umyjcie deskę płynem do mycia naczyń. Pamiętajcie też, że nie można kroić mięs na drewnianych deskach. Nie wolno zapominać również o myciu rąk przed przyrządzaniem jedzenia i w trakcie. Jeśli przed chwilą przygotowywaliście mięso, koniecznie umyjcie ręce zanim weźmiecie się za krojenie warzyw na sałatkę! Temperatura pieczenia jest bardzo ważna Należy także zwracać uwagę na temperaturę grillowania, ponieważ niedopieczone mięso (zwłaszcza drób) po spożyciu...

Mycie ryby przed jedzeniem
Newsy
Myjecie ryby po wyjęciu z lodówki? To fatalny błąd. Skutki mogą być opłakane
Zawsze tak robicie? Mieliście szczęście, jeśli nic wam się nie stało, ale nie popełniajcie już tego błędu!

Chcąc zachować higienę w kuchni, myjecie pewnie dokładnie ręce przed rozpoczęciem gotowania, staracie się zachować czystą kuchnię i na pewno myjecie dokładnie naczynia, warzywa i owoce. To bardzo dobrze. Pamiętajcie tylko, żeby nie myć nigdy ryb! Przygotowanie ryb przed gotowaniem Ryby to szczególne produkty, które wymagają czasem więcej przygotowania i obróbki wstępnej. Jeśli macie całą rybę, musicie ją pewnie wypatroszyć i obrać z łusek. Niekiedy konieczne będzie też wyfiletowanie ryby przed dalszym gotowaniem. Do ryb w kuchni trzeba podchodzić z ostrożnością. To z jednej strony bardzo zdrowe produkty, których częste jedzenie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale z drugiej strony ich niewłaściwe przygotowanie może spowodować zatrucie i poważne konsekwencje. Mycie ryb po wyjęciu z lodówki Chcąc zadbać o higienę, myjecie rybę po wyjęciu z lodówki? Popełniacie błąd. Możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego i zamiast pozbyć się niechcianych bakterii, rozprzestrzeniacie je! Dlaczego nie można myć ryb przed spożyciem? Nie powinno się myć ryb pod bieżącą wodą. Po pierwsze, taka czynność wcale nie pozwoli wam pozbyć się bakterii z mięsa ryb. Dzieje się wtedy wręcz coś odwrotnego! Wszystkie bakterie rozpryskują się po kuchni! Kropelki bieżącej wody zabierają bakterie z powierzchni ryby, ale mogą umieścić ją na przykład na blacie, stojącej obok, gotowej do podania sałatce, albo w wielu innych miejscach w kuchni. W ten sposób przenosicie bakterie w inne miejsca, które wcale nie będą poddane działaniu wysokiej temperatury.  Lepiej czasem, by potencjalne bakterie zostały na rybie, gdyż będzie ona pieczona, gotowana lub smażona, wszystkie bakterie wtedy też zginą. Jeśli dostaną się one przypadkiem podczas mycia na przykład na sałatkę, nie pozbędziecie...

AdobeStock
Newsy
Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je ugotować? Czy wcześniej powinno się je umyć w wodzie? Sprawdźcie.

Jesień to czas, gdy wielu z nas wybiera się na grzybobranie . Zbieranie grzybów nie tylko doskonale odpręża i umożliwia bliski kontakt z naturą, ale też jest okazją do zebrania grzybów, z których można później przygotować wiele wspaniałych potraw . Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia dań z grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Jak się do tego zabrać? Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Jeśli kupiliście w sklepie grzyby i chcecie je ugotować , najpierw powinniście je umyć. Grzyby sklepowe zostały już wprawdzie wstępnie wymyte, ale dla zachowania maksimum ostrożności, warto zrobić to ponownie. To samo dotyczy grzybów z lasu, które także należy odpowiednio oczyścić przed gotowaniem. Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki i oczyśćcie grzyby z igieł, ziemi i liści. Następnie wypłuczcie je przez chwilę w zimnej wodzie, po czym wysuszcie papierowym ręcznikiem. Myjąc w ten sposób grzyby pozbywamy się z nich bakterii, które dodatkowo znikną w wysokiej temperaturze podczas gotowania. Czy to prawda, że grzyby pod wpływem wody zmiękną i staną się papkowate? Grzyby i tak składają się w dużej mierze z wody, więc dodatkowa woda im nie grozi. Lepiej umyć grzyby i nie ryzykować zatruciem bakteriami niż pozostawić je brudne i zachorować. Jeśli umyjecie grzyby, od razu przystąpcie do ich obróbki. Przechowywanie umytych grzybów na później, nawet w lodowce, bardzo im nie służy, ponieważ mogą zacząć gnić. Czy jedzenie niemytych grzybów jest bezpieczne? Niektórzy kroją grzyby i kładą je np. na pizzę w ogóle ich wcześniej nie myjąc. Nie jest to bezpieczne, ponieważ na takich grzybach mogą się znajdować różne bakterie. Dla zachowania ostrożności, dokładnie umyjcie grzyby przed spożyciem, zwłaszcza jeśli...

Będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
AdobeStock_
Newsy
Ta mikstura będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
O chorobach wirusowych nasłuchaliśmy się dużo. Mogą powodować problemy oddechowe, jak COVID-19 lub jelitowe, jak grypa żołądkowa. Podpowiadamy, co pomaga na żołądek.

Grypa żołądkowa, to nieżyt żołądkowo–jelitowy, popularnie zwany „jelitówką”. Najczęściej jest chorobą wirusową, choć czasem ma podłoże bakteryjne. Trwa zwykle kilka dni. Jej objawy to ostra biegunka, wymioty, gorączka, a do tego osłabienie i brak apetytu. Może zaczynać się jak zwykłe przeziębienie, ale częste wizyty w toalecie od razu pokazują, że tym razem na katarze się nie skończy. Jak radzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi? Sprawdzony przepis, znany już od wieków Najprostsze sposoby zwykle są najlepsze. Dlatego oprócz nowoczesnego leczenia, na problemy żołądkowe nie zaszkodzi zastosować metody naszych babć i sięgnąć po nalewkę orzechową. Doskonale działa na układ pokarmowy i jelita , pomaga na zatrucia, likwiduje nieżyty i biegunkę. Nalewka z orzechów włoskich działa także wzmacniająco, oczyszczająco, bakteriobójczo, a przede wszystkim doskonale smakuje. Żeby była skuteczna, należy ją przygotować zgodnie z tajemnymi recepturami naszych babć. I dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba tych receptur szukać na starych strychach.  W dzisiejszych czasach pełno ich w internecie. Korzystajcie jednak tylko z tych, które zdradzają największą tajemnicę orzechówki - do nastawienia nalewki należy użyć niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich. Inne przepisy są nic nie warte. Zielone orzechy zawierają nie tylko witaminy z grupy B , ale też olejki eteryczne, garbniki i gorycze, które są ważne w prawidłowej pracy żołądka. Niedojrzałe orzechy zbiera się na przełomie czerwca i lipca, jednak obecnie można je nadal kupić w sklepach internetowych.  Składniki: Zielone orzechy włoskie - 0,5 kg Cukier – 0,5 kg Woda – 0,5l, ćwierć litra przegotowanej wody na początku i ćwierć litra wrzątku po 14 dniach Spirytus 95% - 1l...