leczo papryka
AdobeStock
Newsy

Większość Polaków gotuje leczo ze złej papryki. Też taką kupujecie?

Leczo - wszyscy je lubimy i wygląda na to, że nie wiemy jak je przygotowywać! Ekspert kulinarny Robert Makłowicz wyjaśnia, jak powinno się przyrządzać prawdziwe, węgierskie leczo.
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Kto by pomyślał, że jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań może być źle przygotowywane! Pozornie proste danie, a jak widać całkiem łatwo można je zepsuć. Czy wy też popełniacie ten błąd? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule!

 

Głos w sprawie zabrał znany ekspert od gotowania Robert Makłowicz. Na swoim kanale na YouTube podzielił się z widzami swoimi uwagami co do błędów popełnianych przy przygotowywaniu popularnej potrawy, jaką jest leczo. Przypomniał, że poprawne, węgierskie leczo składa się z poniższych składników:

  1. Papryka
  2. Cebula
  3. Czosnek
  4. Olej roślinny lub smalec
  5. Kiełbasa (opcjonalnie)

Robert podkreślił, że to, co gotują Polacy absolutnie nie może być nazywane leczo po węgiersku! Danie to z dodatkiem cukinii, pieczarek i innych lubianych przez nas dodatków może być prędzej rodzajem francuskiego ratatouille, też bardzo smacznej potrawy i uwielbianej przez wegetarian. Węgierskie leczo też jest daniem jarskim, choć można dodać do niego kiełbasę. Chcąc być całkowicie poprawnym, powinno się użyć do niego specjalnej kiełbasy przygotowywanej na Węgrzech – nazywa się ona „lecso kolbasz”, choć Robert przyznaje, że za nią nie przepada. Jego zdaniem smak tego specjału bliski jest do smaku… tektury.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Częsty błąd

Jaki jest jednak inny, kardynalny błąd popełniany przez Polaków przygotowujących leczo? To wybór papryki! Robert Makłowicz zwrócił uwagę na to, że do leczo używamy hiszpańskiej odmiany papryki czerwonej, najczęściej spotykanej w supermarketach. A prawdziwe, węgierskie leczo powinno zawierać węgierskie papryki, czyli pochodzącą z tego kraju odmianę, która charakteryzuje się podłużnymi warzywami w zielonym i żółtym kolorze.

 

Jednak czy to, w jaki sposób przyrządzamy leczo jest aż tak istotne? Prawdopodobnie gdybyśmy gościli u siebie Węgra, to mógłby być zaskoczony naszą wersją tego dania. Ale właśnie w ten sposób powstają nowe odmiany popularnych dań! Może więc nie warto przejmować się sztywnymi zasadami i gotować tak, jak lubimy.

 

 

Komentarze
maryla
ONS
Newsy Maryla Rodowicz obchodzi dziś 75. urodziny. Nie zgadniecie, jaką stosuje dietę by być w formie
Ma 75 lat i wygląda fantastycznie, a do tego ma tyle energii! Maryla zdecydowanie nie wybiera się na emeryturę. Sprawdźcie, jaką dietę stosuje - my jesteśmy szczerze zaszokowani!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Legenda polskiej estrady obchodzi dziś 75. urodziny! Maryla nie zwalnia tempa i pewnie gdyby nie pandemia koronawirusa, to w sylwestra jak co roku zagrałaby koncert w telewizji. Jak ona to robi? Otóż okazuje się, że prawdopodobnie sekret Maryli Rodowicz na to, by w wieku 75 lat mieć wciąż tyle energii jest odpowiednia dieta. Gwiazda zdradziła w jaki sposób się odżywia – my jesteśmy w szoku! Karkówka na odchudzanie Wyznanie Maryli wprawiło niejedną osobę w konsternację. Piosenkarka zdradziła, że na co dzień je bardzo tłusto! Karkówka, boczek czy żeberka z grubą warstwą tłuszczu to podstawa jej diety. Jakim cudem można schudnąć odżywiając się w ten sposób? Co więcej, Maryla stwierdziła, że zamierza schudnąć dzięki takiej diecie aż 10 kilogramów! Przyznała ze śmiechem na jednym z portali internetowych, że obsługa lokalnego sklepu, w którym robi zakupy, była wstrząśnięta gdy pierwszy raz przyszła z listą produktów do kupienia, a na niej znajdowały się same tłuste mięsa. Jednak wygląda na to, że rzeczywiście stosując taką dietę można stracić sporo na wadze! W jaki sposób? Dieta ketogeniczna Stosowana przez Marylę Rodowicz dieta jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Nazywa się „dieta ketogeniczna” i w dużym skrócie polega na jedzeniu tylko i wyłącznie tłuszczu i białka. Węglowodany są w niej zabronione! Podobno po dłuższym czasie takiego odżywiania się organizm wchodzi w stan ketozy, co oznacza, że zaczyna pobierać energię prosto ze zmagazynowanego tłuszczu i tym samym zaczyna się tracić na wadze. Do zalet diety keto można zaliczyć: Mniejsze uczucie głodu, niż na standardowych dietach niskowęglowodanowych Zwiększenie kondycji Spadek masy ciała Polepszenie stanu zdrowia Złagodzenie objawów cukrzycy Zmniejszenie poziomu cholesterolu i...

Przeczytaj