Mleko kwaśnieje w burz
Newsy

Wiecie, dlaczego mleko kwaśnieje podczas burzy? Odpowiedź zaskakuje

Przytrafiło się to wam kiedyś? Sprawdźcie dlaczego!

Wasze mamy lub babcie przestrzegały, żeby nie gotować rosołu ani nie zostawiać mleka poza lodówką w burzę, bo skwaśnieją? Jeśli nigdy wcześniej o tym nie słyszeliście, może się wam to wydać bardzo dziwne. Dlaczego burza miałaby odpowiadać za kwaśnienie mleka? Okazuje się, że można znaleźć naukowe wyjaśnienie tego zjawiska.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kwaśnienie mleka w burzę

Mleko zostawione na blacie lub stole (poza lodówką) podczas burzy, skwaśnieje. Brzmi to trochę jak zabobon. W jaki sposób pogoda miałaby wpływać na mleko, które macie w mieszkaniu? Wiele osób podaje anegdotyczne dowody, że miało to u nich miejsce.

Naukowcy nie wykazali jednoznacznie, że mleko zawsze kwaśnieje podczas burzy. Ta teoria dalej jest niepotwierdzona, ale spróbowano znaleźć logiczne wyjaśnienie dla tego niezwykłego zjawiska. Są dwie teorie, które mogą wpływać na kwaśnienie mleka podczas burzy.

Dlaczego mleko kwaśnieje w trakcie burzy?

Warto na początku podkreślić, że teoria o mleku kisnącym w burzę, dotyczy mleka stojącego poza lodówką. Może mieć to kluczowe znaczenie przy próbie wytłumaczenia, dlaczego się tak dzieje. Najbardziej prawdopodobna jest jedna z tych wersji:

Ozon odpowiada za kwaśnienie mleka

Podczas burzy w atmosferze dochodzi do wyładowań elektrycznych. W trakcie powstaje między innymi ozon, czyli nietypowo skonstruowana cząsteczka tlenu. Według jednaj z teorii, to właśnie zawartość ozonu w powietrzu jest odpowiedzialna za przedwczesne kwaśnienie rosołu. Ozon ma bowiem właściwości utleniające różne substancje, w tym wypadku miałby oddziaływać na mleko. Teoria ta nie jest jednak zbyt prawdopodobna, ponieważ ilości ozonu powstające podczas burzy nie byłyby wystarczające do tego, aby przekształcić tak mleko w jedną noc.

Burza zbiega się z innymi okolicznościami

Bardziej prawdopodobna teoria to ta, która mówi o korelacji burzy z innymi czynnikami, czyli zbiegu okoliczności. Burze w naszym kraju zazwyczaj zdarzają się często latem i wieczorami. Jeśli mleko stało poza lodówką cały dzień, a wieczorem nadeszła burza, przez którą zrobiło się duszno i parno, można było też zaobserwować kiśnięcie mleka. Nie jest to wina burzy samej w sobie, ale towarzyszących jej okoliczności: dłuższemu przechowywaniu w cieplejszej temperaturze.

Właściwości kwaśnego mleka

Nawet jeśli mleko skwaśnieje, pozostaje wartościowe i zdrowe. Rozmnożone bakterie mlekowe działają korzystnie na:

  • Układ pokarmowy wspomagając jego działanie
  • Zapobiegają infekcjom intymnym 
  • Poprawiają odporność
  • Dbają o dobry stan i wzrost naturalnej flory jelitowej

 

kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy
Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji.  Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie , zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Sklepowe suszone owoce to zły wybór O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu , a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów.  Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce! To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm. Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń . Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości. Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości...

Zupa kresowa, zupa migdałowa
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i prosta w przygotowaniu kresowa zupa na Wigilię. Główny składnik sprawi, że wytrzeszczycie oczy
Danie wigilijne można do woli urozmaicać. Można też zastępować je przepisami, których do tej pory nie jedliście. Mamy pewną świąteczną, przepyszną i nietuzinkową propozycję.

Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię. 12 potraw na świątecznym stole Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii.  Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra! Kresowy specjał wigilijny Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe. Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy.  To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian. Świąteczna zupa migdałowa Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z...

Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy
Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka
Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej.  Nasiona z owoców kakaowca W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce. Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz. Historyczne kakao Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki. Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Z dodatkiem kakao Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności. Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli...

gotowanie porady
AdobeStock
Newsy
Nie czytasz do końca przepisów? Skutki mogą być katastrofalne
Początkujący kucharze często niedokładnie czytają przepisy, co zwykle bardzo źle się kończy. Sprawdź, czy też popełniasz ten i wiele innych błędów!

Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przeczytać ostatni punkt przepisu już w trakcie gotowania? Wszyscy wiemy jak to się kończy! Dowiedz się co zrobić, by uniknąć tego i innych popularnych błędów popełnianych w kuchni! #1: Nie czytasz całego przepisu Zamarzyła ci się pieczeń, więc zabierasz się do roboty: masz potrzebne składniki i sprzęt, więc do dzieła! Dopiero w trakcie gotowania mina ci rzednie, gdy między siekaniem cebuli a obieraniem marchewki czytasz, że mięso musi się marynować przez dobę w lodówce lub, że wymaga pieczenia przez cztery godziny, a ty liczyłaś na szybki obiad po pracy. Tak się kończy nieuwaga! A już w szkole nas uczono, że trzeba czytać instrukcje do końca. #2: Przegotowujesz jedzenie Może wynikać z nieuwagi lub strachu przed niedogotowanym mięsem. Niezależnie od intencji, rozgotowane jedzenie jest po prostu niedobre. Makaron będzie się kleił, ryż osiągnie konsystencję kluchy, a warzywa się rozpadną i staną się niezbyt apetycznie wyglądającą papką. Dlatego zawsze dokładnie czytaj instrukcję gotowania żywności, którą przygotowujesz i koniecznie pilnuj czasu! Jeśli jesteś zabiegana, może warto zainwestować w minutnik? #3: Smażysz na zimnym oleju Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego twoje kotlety zawsze wychodzą bardzo tłuste? Powód jest bardzo prosty – smażysz na zimnym oleju! Zanim mięso zacznie się smażyć, to nasiąknie tłuszczem i będzie ciężkie i tłuste. Nasza rada? Zawsze wrzucaj mięso na rozgrzany tłuszcz. Nie letni, nie ciepły, tylko gorący! Kotlety mają skwierczeć, gdy tylko trafią na patelnię. To zjawisko nazywa się „zamykaniem mięsa”. Dzięki temu będą wysmażone, ale nie nadmiernie tłuste. #4: Dodajesz zioła w trakcie gotowania Lubisz włoską kuchnię? Zastanawiałaś się pewnie jak oni to robią, że ich dania są tak aromatyczne. Przecież...