Nikomu nie trzeba przypominać, jak ważnym składnikiem zdrowej diety są ryby. Zawierają niezbędne dla ludzkiego organizmu białko, a także nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminę D.

Jedną z chętniej kupowanych ryb jest makrela. Ma przyjemny smak i jest bardzo pożywna - to zasługa wysokiej zawartości tłuszczu. Mało kto jednak zwraca w sklepie uwagę na to, jaką konkretnie makrelę kupuje. I nie chodzi tutaj o rozróżnienie jej na wędzoną i świeżą - kwestia tkwi w gatunku makreli. Dr Bartek Kulczyński, dietetyk kliniczny tłumaczy, dlaczego to jest tak ważne. 

Który rodzaj makreli jest najlepszy?

Dr Bartek Kulczyński jest dość znaną postacią w internecie. Dietetyk na swoim kanale na YouTube regularnie publikuje filmy, w których porusza kwestie związane z wpływem naszego odżywiania na zdrowie. W jednym z nich poruszył temat ryb, w tym makreli. Zaznaczył, że bardzo istotne jest to, jaki typ wybierzemy. Nie każda makrela jest bowiem taka sama. Wyróżnia się bowiem makrelę:

Zobacz także:

  • atlantycką,

  • hiszpańską,

  • królewską.

Wszystkie te rodzaje są dostępne w sklepach, dlatego zanim kupicie makrelę, przyjrzyjcie się dobrze informacjom podanym na opakowaniu lub zapytajcie sprzedawcę o pochodzenie ryb, które ma w swoim sklepie.

Okazuje się, że najlepsza dla naszego zdrowia jest makrela atlantycka. Z kolei królewska i hiszpańska mogą zawierać w sobie rtęć. Przypomnijmy, że ten pierwiastek jest toksyczny dla ludzi. Najbardziej kumuluje się w nerkach oraz mózgu. Szczególnie niebezpieczna jest dla kobiet w ciąży, ponieważ rtęć przenika do łożyska.

Jak jedzenie makreli wpływa na zdrowie?

Makrela atlantycka jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę naszego serca, mózgu, a także pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu. Ponadto, w makreli znajdują się też cenne minerały:

  • potas - wzmacnia serce i reguluje ciśnienie krwi

  • fosfor - odpowiedzialny za mocne zęby i kości

  • magnez - wspiera układ nerwowy

  • cynk - wzmacnia odporność

Makrela bogata jest także w witaminę D, która pozytywnie wpływa na nasze kości i witaminę A, która jest odpowiedzialna za wzrok i skórę.