Wciąż kupujecie tę rybę? Dietetyk ostrzega, że może być szkodliwa
Getty/iStock
Newsy

Wciąż kupujecie tę rybę? Dietetyk ostrzega, że może być szkodliwa

Jak się okazuje, trzeba uważać nawet na te ryby, które dotychczas cieszyły się uznaniem. Dietetyk kliniczny dr Bartek Kulczyński zwrócił uwagę na uwielbianą przez Polaków rybę, która w niektórych przypadkach przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Nikomu nie trzeba przypominać, jak ważnym składnikiem zdrowej diety są ryby. Zawierają niezbędne dla ludzkiego organizmu białko, a także nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminę D.

Jedną z chętniej kupowanych ryb jest makrela. Ma przyjemny smak i jest bardzo pożywna - to zasługa wysokiej zawartości tłuszczu. Mało kto jednak zwraca w sklepie uwagę na to, jaką konkretnie makrelę kupuje. I nie chodzi tutaj o rozróżnienie jej na wędzoną i świeżą - kwestia tkwi w gatunku makreli. Dr Bartek Kulczyński, dietetyk kliniczny tłumaczy, dlaczego to jest tak ważne. 

Który rodzaj makreli jest najlepszy?

Dr Bartek Kulczyński jest dość znaną postacią w internecie. Dietetyk na swoim kanale na YouTube regularnie publikuje filmy, w których porusza kwestie związane z wpływem naszego odżywiania na zdrowie. W jednym z nich poruszył temat ryb, w tym makreli. Zaznaczył, że bardzo istotne jest to, jaki typ wybierzemy. Nie każda makrela jest bowiem taka sama. Wyróżnia się bowiem makrelę:

  • atlantycką,

  • hiszpańską,

  • królewską.

Wszystkie te rodzaje są dostępne w sklepach, dlatego zanim kupicie makrelę, przyjrzyjcie się dobrze informacjom podanym na opakowaniu lub zapytajcie sprzedawcę o pochodzenie ryb, które ma w swoim sklepie.

Okazuje się, że najlepsza dla naszego zdrowia jest makrela atlantycka. Z kolei królewska i hiszpańska mogą zawierać w sobie rtęć. Przypomnijmy, że ten pierwiastek jest toksyczny dla ludzi. Najbardziej kumuluje się w nerkach oraz mózgu. Szczególnie niebezpieczna jest dla kobiet w ciąży, ponieważ rtęć przenika do łożyska.

Zobacz także
Jest uwielbiany i bardzo popularny, ale to najgorszy ser dla serca. Wielu z nas regularnie go kupuje

Jest uwielbiany i bardzo popularny, ale to najgorszy ser dla serca. Wielu regularnie go kupuje 

Pijecie to? Wydaje się wam, że to zdrowy wybór, a to prawdziwa trucizna w płynie

Pijecie to? Wydaje się wam, że to zdrowy wybór, a to prawdziwa trucizna w płynie

Jak jedzenie makreli wpływa na zdrowie?

Makrela atlantycka jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę naszego serca, mózgu, a także pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu. Ponadto, w makreli znajdują się też cenne minerały:

  • potas - wzmacnia serce i reguluje ciśnienie krwi

  • fosfor - odpowiedzialny za mocne zęby i kości

  • magnez - wspiera układ nerwowy

  • cynk - wzmacnia odporność

Makrela bogata jest także w witaminę D, która pozytywnie wpływa na nasze kości i witaminę A, która jest odpowiedzialna za wzrok i skórę. 

Kotlety mielone

Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób
AdobeStock
Newsy
Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób
Kupiliście wędzoną makrelę, ale nie wiecie, jak się za nią „zabrać”? Oto najłatwiejszy sposób na wyfiletowanie tej ryby.

Z roku na rok Polacy spożywają coraz więcej ryb. Wiadomość ta oczywiście cieszy, ponieważ ryby są bardzo zdrowe. Polacy najczęściej sięgają po śledzie, łososie, tuńczyki oraz makrele. Szczególną popularnością cieszy się ta wędzona. Dlaczego warto jeść wędzoną makrelę? Właściwości odżywcze wędzonej makreli Wędzona makrela to bardzo smaczna i aromatyczna ryba, która posiada szereg korzyści odżywczych. Makrela to ryba bogatym smaku i kremowym miąższu, która jest często porównywana do śledzia, ale w rzeczywistości jest ona bliższa tuńczykowi. Wędzona makrela jest bogata w białko, zdrowe dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3, a także minerały i witaminy. Jaki jest profil odżywczy 100g surowej makreli? 233 kcal Tłuszcz 17,9g (w tym tłuszcze nasycone 3,85g) Białko 18g Ponadto, makrela bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, niacynę, fosfor, potas i selen. Jak wyfiletować makrelę? Przynieśliście do domu makrelę i chcecie ją dobrze wyfiletować? Oto najprostszy sposób. Przygotujcie: widelec duży talerz, na którym będziecie obierać rybę mały talerzyk na ości Sposób filetowania: Rozerwijcie przy użyciu widelca skórę na grzbiecie, wbijając go w miejsce płetwy i rozetnijcie z góry do dołu. Rybę połóżcie na talerz i zerwijcie skórę z jednej połowy. Chwyćcie za obraną polówkę całą dłonią i delikatnie oderwijcie ją od drugiej połowy. Palcami wyciągnijcie ości, które podczas patroszenia zostały oderwane od kręgosłupa. Widelcem upewnijcie się, że nic nie zostało - przejedźcie nim prostopadle do układu ości. Wyciągnijcie z drugiej połowy kręgosłup, złapcie od strony głowy i delikatnie ciągnijcie w górę....

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać, lepszej nie ma!
Pasta z makreli z poniższego przepisu to po prostu niebo w gębie. Błyskawicznie znika z talerzy!

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Dlaczego warto jeść makrelę? Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność. Pomysły na makrelę Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej , faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza ! Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 makrela wędzona 1 nieduża cebula Pęczek świeżego szczypiorku 3 jajka Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku....

Promocje w Lidlu
Adobe Stock
Newsy
Jest pyszna i chroni przed wieloma groźnymi chorobami. Już od dziś w Lidlu kupicie ją w śmiesznie niskiej cenie
Lubicie makrelę? Pędźcie do Lidla! Zjecie ją z chlebem czy w postaci pasty z dodatkiem innych składników.

W sieci supermarketów Lidl dostaniecie smaczną makrelę w bardzo kuszącej cenie! Pospieszcie się. Oferta jest ważna tylko do soboty! Za 100 g makreli marki Nautica wędzonej na gorąco w postaci tuszy zapłacicie jedyne 1,49 zł. To 25% taniej od ceny regularnej! Warto jeść makrelę Makrela to nie tylko wspaniały smak i woń wędzarniczego dymu. Spożywana od czasu do czasu może chronić wasz organizm przed wieloma groźnymi chorobami. Ta właśnie ryba to bogate źródło białka, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Miażdżyca i innego rodzaju choroby serca – to właśnie tym schorzeniom zapobiega regularne spożywanie produktów zawierających kwasy omega-3. Ryba wpływa na wszystko Nienasycone kwasy zawarte w rybach pozytywnie wpływają także na pracę mózgu, a także na widzenie. Oprócz tego makrela zawiera także znaczne ilości selenu, a także fosforu, potasu i magnezu. Spożywanie tej słonowodnej ryby odpuścić powinny sobie za to kobiety w ciąży. Wszystko to przez stosunkowo dużą ilość rtęci zawartej w makrelach. Lekarze twierdzą, że bezpieczne jest spożywanie ryb do dwóch razy w tygodniu. A czy wy w swoich domach wypełniacie tę normę? Makrelowe kombinacje W jaki sposób najlepiej podać makrelę? Tradycjonaliści najpewniej wyfiletują rybę i zjedzą ją ze świeżym pieczywem. Polecamy także smaczne pasty i sałatki na bazie makreli. Jak choćby ta z dodatkiem ogórka kiszonego, cebuli  i jajka. Niebo w gębie! Przepis na tę smaczną pastę śniadaniową znajdziecie pod tym linkiem:  Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba   Polecamy także przepyszny paprykarz przyrządzony na bazie wędzonej makreli. Ten przepis znajdziecie tutaj:  Obłędnie pyszny paprykarz z...

Ten produkt udrażnia tętnice i zmniejsza ryzyko zawału. Jedzcie 2 razy w tygodniu
AdobeStock
Newsy
Ten produkt udrażnia tętnice i zmniejsza ryzyko zawału. Jedzcie go 2 razy w tygodniu
Zawierają mnóstwo zdrowych kwasów omega-3 i doskonale smakują. Jedzcie je co najmniej 2 razy w tygodniu.

Osoby cierpiące na choroby układu krążenia dobrze wiedza, że w ich diecie zabronione jest spożywanie tłustych oraz słonych potraw. Można, a nawet trzeba jednak zrobić wyjątek od tej reguły i włączyć do swojej diety tłuste ryby. Sprawdźcie, dlaczego są tak zdrowe. Tłuste ryby i ich działanie na serce Można wyróźnić tzw. dobre i złe tłuszcze. Dobre, czyli tłuszcze nienasycone omega-3 znajdują się w bardzo smacznych produktach - tłustych rybach. Tłuszcze te obniżają cholesterol LDL (czyli „zły” cholesterol), zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i tym samym obniżają ryzyko zawału.  Ponadto, zawarte w tłustych rybach kwasy omega-3 doskonale wpływają na funkcjonowanie mózgu. Wspomagają procesy uczenia się, zapamiętywania, a także mogą pomóc ochronić się przed chorobą Alzheimera.  Eksperci zalecają, by spożywać tłuste ryby około dwa razy na tydzień. Taka porcja tygodniowa dostarczy organizmowi niezbędną dawkę kwasów omega-3, która wynosi średnio 250 mg na dzień. Które ryby są najzdrowsze? W sklepach można kupić wiele gatunków tłustych ryb, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. To m.in.: makrela - nie tylko wędzona! Makrelę można z powodzeniem kupić także surową i usmażyć ją na patelni, a jeszcze lepiej - na grillu.  tuńczyk - najlepiej w sosie własnym, bez dodatku oleju. Czasami w sklepach można dostać także stek z tuńczyka. Jego cena jest wysoka, ale zdecydowanie warto raz na jakiś czas skosztować takiego rarytasu. sardynka - szeroko dostępne w puszkach w różnych zalewach: w oleju, sosie pomidorowym albo paprykowym.  łosoś - nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny i doceniany ze względu na delikatne mięso. Można go jeść na surowo, po uwędzeniu, a także upiec w piekarniku. Najzdrowsze jest pieczenie ryb w pergaminie...