watrobka
Newsy

Wątróbka wychodzi za gorzka? Jeden prosty trik, a za każdym razem wyjdzie perfekcyjna

Jeśli macie problem z pozbyciem się gorzkiego smaku z wątróbki koniecznie namoczcie ją w tym płynie. Dzięki niemu mięso będzie smakować naprawdę wybornie.

Choć w większości domów na obiad rzadko serwuje się podroby, jeśli już takowe mają się pojawić, zazwyczaj pada na wątróbkę drobiową. Nic dziwnego, w końcu zarówno jej zapach, jak i smak są najmniej uciążliwe. Mimo to zdarza się, że mięso wychodzi gorzkie, co zniechęca wielu łasuchów do jej spożywania. Na szczęście istnieje sposób, by wyeliminować ten smak. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbyć się gorzkiego smaku z wątróbki?

Wystarczy, że przed smażeniem namoczycie wątróbkę w mleku. Najlepiej, jeśli będzie leżakowała w miksturze przez całą noc. Przyrządzona na drugi dzień będzie smakować naprawdę wybornie. Zapewniamy, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą się nią zajadać aż miło.

Przepis jest niesamowicie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 4 składników i przypraw. Ten obiad byłoby w stanie przygotować nawet dziecko. Całość nie zajmie wam zbyt wiele czasu. W kuchni spędzicie maksymalnie 20 minut. Bierzcie się do pracy i nie zapomnijcie o ulubionych dodatkach – tłuczonych ziemniaczkach i surówce.

Zobacz także
Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Przepis na wątróbkę z cebulką

Będziecie potrzebować

  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • 1 cebuli
  • 250 ml mleka
  • Oliwy do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. Wątróbkę wypłuczcie kilkukrotnie w zimnej wodzie, a następnie przełóżcie do średniej wielkości miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do namoczenia, najlepiej na całą noc (pamiętajcie, by w takim przypadku schować ją do lodówki).
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a następnie zeszklijcie na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy ładnie się przyrumieni, przełóżcie ją do niewielkiej miseczki i odstawcie.
  3. Na tę samą patelnię, na której smażyła się cebula, włóżcie wątróbkę i przesmażcie z każdej ze stron. Nie trzymajcie jej zbyt długo na ogniu, inaczej stanie się twarda i niedobra.
  4. Na sam koniec połączcie wątróbkę z cebulą, doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie jeszcze przez kilka minut. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniaczkami i surówką. Wspaniale smakuje również ze zwykłą, świeżą bagietką.

Smacznego!

watrobka z jablkami
Newsy
Z tymi jabłkami wątróbka smakuje nieziemsko. Wspaniale podkreślają jej smak
Podroby to istna kopalnia cennych wartości odżywczych. Tym bardziej dziwi więc fakt, że Polacy tak rzadko je jedzą. Jesteśmy jednak przekonani, że wątróbka z karmelizowanymi jabłkami i cebulką podbije wasze serca.

Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.  Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać. Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami Będziecie potrzebować 250 gramów wątróbki drobiowej 1 jabłka 1 czerwonej cebuli ½ główki sałaty rzymskiej 1 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego 1 łyżki cukru Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny. Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie. Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z...

Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy
Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!
Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler! Właściwości wątróbki Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.: Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię , Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie! Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za prawidłowy rozwój organizmu małego człowieka! Przepis na wątróbkę Magdy Gessler Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki: 1 kg wątróbki drobiowej 1 duża cebula Mąka 2 kwaśne jabłka Masło Mleko Konfitury z jarzębiny Olej Sól Pieprz Przygotowanie Do miski włóżcie wątróbki i zalejcie mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrójcie wątróbkę na kawałki, oprószcie mąką i smażcie na maśle. Przełóżcie wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Teraz posiekajcie cebulę i pokrójcie obrane jabłka w kostkę. Usmażcie na maśle.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszajcie z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polejcie wątróbki podane na talerzu, a obok dodajcie łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!

Jak sprawić, by wątróbka była bardziej soczysta?
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten składnik pod koniec smażenia wątróbki. Dzięki temu będzie bardziej soczysta
Jeśli należycie do grona wiernych fanów podrobów, a w szczególności wątróbki, koniecznie przetestujcie ten przepis. Jego oryginalność tkwi w jednym składniku dodanym pod koniec smażenia.

Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna.  Jak sprawić, by wątróbka była soczysta? Jeśli zastanawiacie się, jak sprawić, by wasza wątróbka była idealna koniecznie sięgnijcie po masło. Dodane pod koniec smażenia sprawi, że mięso stanie się nieziemsko soczyste.  Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem wątróbki na patelni namoczyć ją w zimnym mleku, dzięki temu zachowa swój niepowtarzalny, jasny kolor. Zwróćcie także uwagę na moment, w którym mięso powinno zostać posolone. Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem. W innym przypadku stanie się twarde, szare i suche. Skoro poznaliście już wszystkie tajne rady dotyczące przyrządzania wątróbki śmiało zaserwujcie ją na najbliższy obiad. W towarzystwie bakłażana i cebulki będzie smakować wybornie. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Będziecie potrzebować: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju 1 szklanki zimnego mleka Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie zimnym mlekiem i odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu osuszcie mięso i przełóżcie do czystej miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki...

jak przyrządzić wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Miękka i delikatna wątróbka? Zróbcie to przed jej smażeniem, a wyjdzie poezja smaku
Źle przygotowana wątróbka będzie twarda, gorzka i po prostu rozczarowująca. Najważniejsze, żeby przed smażeniem wątróbkę odpowiednio przygotować. Zdradzamy jak.

Dobrze przyrządzona wątróbka jest krucha i rozpływa się w ustach. Niestety często wychodzi twarda jak podeszwa, ma gorzki smak i smakuje średnio. Nic więc dziwnego, że tyle osób wspomina wątróbkę jako kulinarny koszmar ze swojego dzieciństwa! Wystarczy jednak, że przed smażeniem wątróbki zastosujecie się do tych wskazówek, a przekonacie do tej potrawy nawet największych sceptyków. Jaką wątróbkę wybrać? To, jak przygotujecie wątróbkę do smażenia lub duszenia, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupicie w sklepie. Do wyboru macie m.in. wątróbkę: wieprzową - ma bardzo intensywny smak i ma dużo błon i przerostów, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania (patrzcie niżej). Wątroba wieprzowa zawiera sporo witaminy A, cynku i żelaza. Ma mniej cholesterolu niż wątróbka drobiowa, za to jest świetnym źródłem kwasu foliowego. drobiową - kurza lub indycza wątróbka jest najdelikatniejsza w smaku. Łatwo się ją przyrządza tak, by nie była twarda. Wątróbka drobiowa zawiera dużo witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego. Ma więcej składników odżywczych niż pierś z kurczaka! wołową - podobnie do wieprzowej, wątróbka wołowa jest twarda i ma lekko gorzkawy smak. W Polsce jadamy ją rzadziej niż wątróbkę wieprzową czy drobiową, ale jeśli ze względu na jej składniki odżywcze warto włączyć ją do swojej diety, np. kiedy zmagacie się z anemią . Z drugiej strony - nie powinny jej jadać osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Jest też bardzo kaloryczna. kaczą - mięso jest delikatne, ma gorzkawy posmak. Zawiera dużo żelaza, potasu, białka i witamin z grupy B. Nadaje się do smażenia lub duszenia, np. jak w tym przepisie na kaczą wątróbkę z jabłkami i cebulą . Pyszny, choć mało popularny, jest też pasztet z kaczej wątróbki ....