
Wątróbka wychodzi za gorzka? Jeden prosty trik, a za każdym razem wyjdzie perfekcyjna
Choć w większości domów na obiad rzadko serwuje się podroby, jeśli już takowe mają się pojawić, zazwyczaj pada na wątróbkę drobiową. Nic dziwnego, w końcu zarówno jej zapach, jak i smak są najmniej uciążliwe. Mimo to zdarza się, że mięso wychodzi gorzkie, co zniechęca wielu łasuchów do jej spożywania. Na szczęście istnieje sposób, by wyeliminować ten smak.
Jak pozbyć się gorzkiego smaku z wątróbki?
Wystarczy, że przed smażeniem namoczycie wątróbkę w mleku. Najlepiej, jeśli będzie leżakowała w miksturze przez całą noc. Przyrządzona na drugi dzień będzie smakować naprawdę wybornie. Zapewniamy, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą się nią zajadać aż miło.
Przepis jest niesamowicie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 4 składników i przypraw. Ten obiad byłoby w stanie przygotować nawet dziecko. Całość nie zajmie wam zbyt wiele czasu. W kuchni spędzicie maksymalnie 20 minut. Bierzcie się do pracy i nie zapomnijcie o ulubionych dodatkach – tłuczonych ziemniaczkach i surówce.
Przepis na wątróbkę z cebulką
Będziecie potrzebować
- 400 gramów wątróbki drobiowej
- 1 cebuli
- 250 ml mleka
- Oliwy do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie
- Wątróbkę wypłuczcie kilkukrotnie w zimnej wodzie, a następnie przełóżcie do średniej wielkości miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do namoczenia, najlepiej na całą noc (pamiętajcie, by w takim przypadku schować ją do lodówki).
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a następnie zeszklijcie na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy ładnie się przyrumieni, przełóżcie ją do niewielkiej miseczki i odstawcie.
- Na tę samą patelnię, na której smażyła się cebula, włóżcie wątróbkę i przesmażcie z każdej ze stron. Nie trzymajcie jej zbyt długo na ogniu, inaczej stanie się twarda i niedobra.
- Na sam koniec połączcie wątróbkę z cebulą, doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie jeszcze przez kilka minut. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniaczkami i surówką. Wspaniale smakuje również ze zwykłą, świeżą bagietką.
Smacznego!