domowe sposoby na czyszczenie lodówki
Adobe Stock
Newsy

Wasza lodówka zarosła brudem? Jedna rzecz w mig się z tym rozprawi

Czyszczenie lodówki powinno się znaleźć na waszej cotygodniowej liście obowiązków domowych. Z racji, że trzymacie w niej żywność, musi świecić czystością bardziej niż reszta miejsc. Do jej mycia nie potrzebujecie wcale sklepowych detergentów. Użyjcie naturalnych mieszanek!

Nie wiedzieć czemu Polacy często zaniedbują swoje lodówki. Czyszczą je bowiem dopiero wtedy, kiedy coś się wyleje, zacznie z nich nieprzyjemnie pachnieć lub półki zarosną brudem. To duży błąd. Miejsce, w którym na co dzień trzymacie jedzenie powinno być myte… raz w tygodniu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto pamiętać o regularnym myciu lodówki?

Czyszczenie lodówki nie należy do przyjemnych czynności, szczególnie zimą, bowiem wydobywający się z niej chłód sprawia, że wiele osób odkłada w nieskończoność ten obowiązek domowy. Nie ulega też wątpliwości, że mycie tego urządzenia jest bardzo czasochłonne i pracochłonne. 

Niestety, jeśli chcecie, by w waszym domu było czysto, musicie pamiętać o lodówce. Nie tylko wtedy, kiedy zarośnie brudem. Ten jednak zwiastuje, że to już najwyższy czas, by sięgnąć po gąbkę i detergenty. Na szczęście, po tego typu płyny nie musicie pędzić do sklepu.

Domowe sposoby na czyszczenie lodówki

Do czyszczenia lodówki idealnie sprawdzi się między innymi soda oczyszczona. Wystarczy, że połączycie 3 łyżeczki tego specyfiku z ½ szklanki letniej wody, a następnie przetrzecie mieszanką lodówkę. Po ok. 10 minutach zmyjcie detergent przy pomocy ściereczki nasączonej wodą, a następnie wytrzyjcie urządzenie do sucha i gotowe!

Sól również może wam ułatwić pozbycie się brudu z lodówki. Wystarczy, że rozpuścicie garść tego artykułu spożywczego w 4 litrach letniej wody, a następnie przetrzecie urządzenie. Podobnie, jak w 1 przypadku, powinniście zmyć specyfik po ok. 10 minutach i wytrzeć lodówkę do sucha.

Ostatnimi, ale nie mniej zawodnymi sposobami, jest zmieszanie ½ szklanki letniej wody z sokiem wyciśniętym z 3 cytryn. W tym przypadku doskonale sprawdzi się również mieszanka wody i octu w proporcjach 3 szklanki/1 szklankę.

Zobacz także
Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł

Jak wyczyścić mikrofalówkę

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Wystarczy ten jeden owoc, a będzie lśnić

Dezynfekcja i odświeżanie lodówki

Pamiętajcie jednak, że lodówkę można nie tylko umyć, ale również zdezynfekować lub odświeżyć. Na to też mamy kilka sposobów.

Do dezynfekcji urządzenia chłodzącego najlepiej sprawdzi się spirytus, mieszkanka wody i olejku eterycznego lub wody i sody oczyszczonej. Ta ostatnia wspaniale poradzi sobie w walce z pleśnią. Pamiętajcie jednak o przyrządzeniu jej w proporcjach 1:1.

Z kolei w odświeżeniu lodówki pomoże wam kawa, goździki, skórka z cytryny, herbata, a nawet koci żwirek. Wystarczy, że umieścicie je w chłodziarce.

Źródło: gotujmy.pl

Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit
AdobeStock
Newsy
Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit
Wiosenne porządki to idealna okazja do tego, by zrobić gruntowny przegląd lodówki i dokładnie ją wyczyścić. Sprawdźcie naturalne sposoby na umycie lodówki!

Lodówka to jedno z miejsc w domu, które jest najbardziej narażone na różne zabrudzenia. A jednocześnie lodówka powinna być jak najczystsza, ponieważ to w końcu tam przechowuje się otwartą, świeżą żywność, która szybko się psuje! Jeżeli urządzenie nie jest regularnie czyszczone, to zaczynają się w nim rozwijać bakterie i grzyby, które następnie przechodzą na przechowywane w środku mięso, wędliny, sery i inne otwarte produkty. Brzmi strasznie, prawda? Dlatego tak ważne jest dbanie o lodówkę i regularne czyszczenie! Sprawdźcie, jak zrobić to skutecznie. Jak umyć lodówkę? Tylko bardzo dokładnie umycie lodówki jest gwarancją tego, że pozbędziecie się z niej resztek jedzenia i ewentualnych, powstałych w niej kolonii pleśni i bakterii. Postępujcie według poniższych kroków: Odłączcie lodówkę od prądu. Wyjmijcie ze środka wszystkie znajdujące się tam produkty – również te zapakowane. Wyjmijcie wszystkie półki i szuflady. Jeśli znajduje się na nich zaschnięty brud, włóżcie je do miski z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Za pomocą gąbki, ściereczki i wybranych detergentów umyjcie dokładnie wszystkie powierzchnie i zakamarki w lodówce. Później wytrzyjcie lodówkę wilgotną ścierką, by usunąć pianę po środkach czyszczących. Gdy urządzenie będzie już czyste, wytrzyjcie je do sucha ręcznikami papierowymi lub suchą ścierką. Półki i szuflady wyszorujcie i po wysuszeniu włóżcie z powrotem do lodówki. Jak często należy myć lodówkę? Najlepiej jest myć lodówkę na bieżąco – gdy tylko powstanie zabrudzenie, od razu umyjcie je detergentem. Większe mycie lodówki należy przeprowadzać co najmniej co dwa tygodnie. Czym myć lodówkę? Do mycia...

sposoby na wyczyszczenie pralki
Adobe Stock
Newsy
Brzydki zapach z pralki? Wyczyścicie ją dzięki składnikom, które na pewno macie w kuchni
Nie ulega wątpliwości, że raz na jakiś czas należy wyczyścić wszystkie sprzęty domowe – lodówkę, piekarnik, a nawet pralkę. Okazuje się jednak, że aby to zrobić nie musicie od razu biec do sklepu po specjalne detergenty. Lepiej sięgnijcie po naturalne mieszanki. Przygotujecie je z produktów, które z pewnością macie w swojej kuchni!

Choć niektórym może wydawać się to dziwne, jednym z elementów przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania pralki jest jej regularne czyszczenie. Producenci radzą, by robić to przynajmniej raz w miesiącu. W innymi przypadku z urządzenia nie tylko zacznie wydobywać się nieprzyjemny zapach. Sprzęt będzie również ulegać licznym awariom i usterkom. Na szczęście, aby wyczyścić pralkę nie musicie wydawać pieniędzy na specjalne, chemiczne detergenty. Tego typu płyny myjące, odświeżające i dezynfekujące możecie również przygotować samodzielnie, wykorzystując produkty, których na co dzień używacie do gotowania. Oto kilka naszych propozycji. Jak wyczyścić pralkę? Najbardziej skutecznym sposobem na lśniącą pralkę jest pasta z octu i sody oczyszczonej. Wystarczy, że umieścicie je w małej łyżeczce w proporcjach 10:8 łyżeczek, a następnie dokładnie wymieszacie. Powstałą papkę nałóżcie na najbardziej zabrudzone miejsca w pralce, włącznie z gumowymi uszczelkami i pojemnikami na proszek oraz płyn do płukania. Całość pozostawcie na kilka godzin, a następnie zmyjcie przy pomocy wilgotnej szmatki. Naturalne, domowe środki czystości do pralki Okazuje się, że kwasek cytrynowy sprawdza się nie tylko w przypadku potrzeby odkamienienia czajnika czy wyczyszczenia piekarnika. Dzięki niemu wasza pralka zacznie pachnieć i błyszczeć. Wystarczy, że umieścicie 1/3 szklanki specyfiku w pojemniku na proszek, a następnie ustawicie pralkę na 90 st. C i pełen cykl prania. Możecie również przetestować mieszankę octu i kwasku cytrynowego. Wystarczy, że w bębnie pralki umieścicie 2 litry octu i 2 opakowania kwasku, a następnie ustawicie urządzenie na najwyższą możliwą temperaturę i pełen cykl prania. Dzięki temu wasza pralka będzie jak nowa. Musicie się jednak liczyć z tym, że po zakończeniu prania w waszym domu rozprzestrzeni się dość...

Jak umyć sokowirówkę? Przyda się... popularny owoc!
Adobe Stock
Newsy
Jak umyć sokowirówkę? Przyda się... popularny owoc!
Mycie sokowirówki potrafi być wyjątkowo uciążliwą czynnością. Są jednak sposoby, które mogą znacząco przyspieszyć ten proces.

Sokowirówka to często używany w kuchniach sprzęt – zwłaszcza w sezonie letnim, który obfituje w świeże owoce i warzywa. Niestety, mycie sokowirówki jest wyjątkowo nieprzyjemne, ponieważ miąższ warzywno-owocowy lubi zalegać w najciaśniejszych zakamarkach sprzętu. Jak szybko umyć sokowirówkę? Prawidłowe czyszczenie sokowirówki jest wyjątkowo ważne dla zachowania wieloletniej sprawności sprzętu, ale także dla pozbycia się resztek, które mogą zacząć gnić, a co za tym idzie – wydzielać szkodliwe dla zdrowia związki, które trafiają do świeżego soku . Do umycia sokowirówki potrzebne będą: cytryna stara szczoteczka do zębów gąbka do naczyń płyn do mycia naczyń ściereczka z mikrofibry Wyrzućcie wszystkie resztki po owocach i warzywach. Plastikowe części sokowirówki wystarczy opłukać w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń (aby usunąć ewentualną lepkość). Jeśli resztki zdążyły zaschnąć, najpierw namoczcie wszystkie części w letniej wodzie i pozwólcie im odmoknąć. Warto pamiętać, że sokowirówkę najwygodniej myje się tuż po użyciu, kiedy ciągle jest mokra. Najbardziej uciążliwe do mycia jest sitko, do którego właśnie sprawdzi się szczoteczka do zębów. Pozwoli ona dotrzeć do wszystkich ciężko dostępnych miejsc.  Zaskakujący sposób mycia sokowirówki Klejące pozostałości owoców na obudowie, można najszybciej wyczyścić za pomocą… soku z cytryny! Wystarczy przetrzeć zewnętrzną część sprzętu plasterkiem owocu, a następnie wytrzeć pozostałości ściereczką z mikrofibry.  Cytryna rozpuści lepkie zabrudzenia, a ponadto zadziała dezynfekująco i głęboko oczyści sokowirówkę z gromadzących się na niej bakterii. Owoc ten ma bardzo wiele...

pizza domowa przepis
Gotujmy.pl/samecky
Newsy
Oto najlepsza domowa pizza na świecie. Lepszej nie zjecie w żadnej pizzerii
Lubicie pizzę, ale po jej zjedzeniu macie wyrzuty sumienia? Koniec z tym! Przyrządzona samodzielnie w domu będzie o wiele zdrowsza, a oprócz tego niesamowicie smaczna. Domowe ciasto z dodatkiem ostrych papryczek, oliwek i suszonych pomidorów zachwyci całą waszą rodzinę.

Domowa pizza to istne niebo w gębie. Musicie jednak pamiętać, by rozpocząć jej przygotowanie znacznie wcześniej. Bowiem ciasto potrzebuje ok. 48 godzin, by pięknie wyrosnąć. Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Przepis na domową pizzę Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 10 gramów świeżych drożdży 180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy Sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem 150 gramów sypanej mozzarelli Szczypta cukru Szczypta soli Dodatki: suszone pomidory, oliwki, papryczki jalapeno (dodatki możecie dowolnie modyfikować) Przygotowanie W dużej misce umieśćcie drożdże, wodę, mąkę, cukier, sól oraz oliwę. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej masy.  Miskę z ciastem owińcie szczelnie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 48 godzin (zimna fermentacja). Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i pozostawcie w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na stolnicę i zacznijcie formować. Do tej czynności nie używajcie wałka. Wystarczą ręce. Możecie nieco podsypać ciasto mąką, tak by łatwiej było je przełożyć na blachę. Pamiętajcie również o zawinięciu brzegów. Tak przygotowane ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, a następnie posypcie połową mozzarelli.  Oliwki pokrójcie na plasterki, suszone pomidory w paski z kolei papryczki w kosteczkę. Wszystkie składniki umieśćcie na pizzy w dowolnych proporcjach (tak jak najbardziej lubicie). Na koniec posypcie pizzę resztą mozzarelli i umieśćcie na blaszce od piekarnika lub specjalnym kamieniu. Piekarnik rozgrzejcie do 230 st. C. Przysmak pieczcie przez ok. 12 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl