Warzywa i owoce psują się wam w lodówce? Włóżcie tam ten 1 przedmiot z kuchni i będzie po kłopocie
Adobe Ctock
Newsy

Warzywa i owoce psują się wam w lodówce? Włóżcie tam ten 1 przedmiot z kuchni i będzie po kłopocie

Świeżej żywności nie da się kupić na zapas. Ma zwykle krótki termin przydatności. Jogurty pleśnieją, pieczywo czerstwieje, a warzywa więdną. Warto je więc kupować na bieżąco, a przynajmniej wiedzieć jak poradzić sobie z ich nadwyżką.

Nasze babcie - one to dopiero mogły mieć problem z przechowywaniem żywności! Dziś tak samo trudno wyobrazić sobie przechowywanie mięs i wędlin latem bez lodówki, jak i przechowywanie masła tak, żeby się nie roztapiało. Owoce i warzywa musiały z kolei przetrwać całą zimę, aż do wiosny. Dlatego gospodynie wymyślały najróżniejsze sposoby na konserwowanie produktów spożywczych: kisiły, marynowały, pasteryzowały żywność żeby wydłużyć jej trwałość.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nie doprowadzać do psucia się żywności?

Choć dziś powszechnie korzystamy z lodówek, które ułatwiają przechowywanie świeżej żywności, a do tego mamy stały dostęp do sklepów, dzięki którym możemy zaopatrywać się w produkty spożywcze w małych ilościach, na bieżące potrzeby, to wciąż skarżymy się na psującą się żywność. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest miażdżąca: kupujemy za dużo!

Im szybciej zorientujecie się, że kupiliście za dużo, tym więcej żywności uda Wam się uratować. Wiele produktów dobrze znosi mrożenie. Jednak zamrożenie  musi nastąpić zanim jedzenie się zepsuje. Na przykład nadmiar bułek można po prostu zamrozić gdy są jeszcze świeże. Zamrożoną kajzerkę wystarczy wyjąć z zamrażalnika na pół godziny przed jedzeniem i oto mamy na śniadanie świeże bułeczki. To miła niespodzianka zwłaszcza, gdy w domu zabraknie pieczywa.

Kuchenny gadżet, który ratuje świeże warzywa w lodówce

Jednak nie zawsze zamrażanie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nie chcecie zamrażać takich produktów jak owoce i warzywa, które po zmianie stanu skupienia zmienią też smak, konsystencję i częściowo wartości odżywcze, wypróbujcie inny sposób na przedłużenie ich świeżości w lodówce.

Wypełnijcie dno szuflady z warzywami kilkoma nowymi, czystymi i suchymi gąbkami. Można je kupić w każdym sklepie za kilka złotych, macie z pewnością ich zapas w domu.

Ten prosty przedmiot pozostawiony w pobliżu warzyw w lodówce, będzie nasiąkał wilgocią i tym samym pochłaniał wilgoć z żywności. Pozwoli to jej dłużej zachować świeżość i opóźni proces pleśnienia.

Zobacz także
Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko producenci warzyw

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł

Jak nie kupować za dużo jedzenia?

Istnieją dwa bardzo łatwe sposoby na uniknięcie kupowania za dużo i napełnianie sklepowych koszyków tylko tym, czego naprawdę potrzebujemy.

Po pierwsze przed wyjściem do sklepu przejrzyjcie szafki kuchenne, spiżarnię i lodówkę. Sprawdźcie czego potrzebujecie i zróbcie listę potrzebnych produktów. Kupowanie z listą to najprostszy sposób na niemarnowanie żywności.

Po drugie - nigdy nie wybierajcie się na zakupy głodni. Pusty brzuch to zły doradca zakupowy. Zawsze przekona was do powiększenia ilości żywności, którą włożycie do koszyka, a wy mu się nie oprzecie! 

Źródło: kobieta.wp.pl

Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić
Własne
Newsy
Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić
Zwykle używamy ich do przecierania różnych powierzchni, ale niektórzy wkładają je do... lodówki. Zdziwicie się w jakim celu.

Aby żywność zamknięta w lodówce mogła być długo świeża, musi w niej być trochę wilgoci. Niestety, jej nadmiar powoduje, że pleśń i bakterie mogą zacząć szybko się rozwijać i sprawić, że żywność zacznie się psuć i rozkładać. Co zrobić, by żywność w naszej lodówce była dłużej świeża? Użyjcie kuchennej ścierki do wycierania. Dlaczego warto włożyć do lodówki ścierkę? Wydawać by się mogło, że ścierka jest przeznaczona tylko do wycierania różnych powierzchni, ale tak naprawdę ma ona również inne, ukryte zastosowanie. To z pewnością ułatwi wam życie i jeszcze pomoże wam zaoszczędzić. Włożenie ścierki do lodówki to ciekawy trik, który pomoże wam zachować dłuższą świeżość produktów przechowywanych w lodówce, a zwłaszcza owoców i warzyw. Ścierka zwykle jest wykonana z bardzo chłonnego materiału, dzięki czemu świetnie pochłania wilgoć. To z kolei sprawia, że jedzenie w waszej lodówce będzie psuło się o wiele wolniej. To niezwykle ważne w obliczu tego, jak często zdarza nam się psuć żywnośc. Jak pokazują niedawne statystyki, w Polsce marnuje się rocznie około 5 mln ton żywności. Aż za 60 proc. przypadków odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych. Co najczęściej wyrzucany do kosza? Są to warzywa, owoce, pieczywo oraz wędliny.  Sposób na wilgoć w lodówce z wykorzystaniem ścierki Weźcie nowe, czyste ścierki i wyłóżcie nimi swoją lodówkę a następnie połóżcie na nich zakupione produkty spożywcze, zwłaszcza te, które szybko się psują, czyli: wędliny, sery owoce warzywa. Ścierka pochłonie wilgoć i sprawi, że wasze produkty dłużej pozostaną świeże.  Inne sposoby na zmniejszenie wilgoci w lodówce Jednym ze sposobów na ograniczenie wilgoci jest...

jak rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Rozmrażacie mięso w lodówce czy w gorącej wodzie? Jeden z tych sposobów może was zatruć
Jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania żywności jest jej mrożenie. Dowiedzcie się, jak bezpiecznie rozmrażać mięso.

Mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywania żywności. Zwłaszcza wtedy, gdy ma się jej w nadmiarze! Sklepy często kuszą promocjami, z których aż żal nie skorzystać. Wtedy duża zamrażarka jest nieoceniona, ponieważ pozwala długo przechowywać świeże jedzenie i przy tym sporo zaoszczędzić. Mrozić można praktycznie wszystko: owoce, warzywa, pieczywo, ryby, mięso, a nawet zupy! Należy jedynie przestrzegać zasad bezpiecznego mrożenia i pamiętać o tym, że żywność, nawet gdy zamrożona, to nadal ma określony termin przydatności do spożycia. A co z rozmrażaniem jedzenia - zwłaszcza mięsa? Jak bezpiecznie to zrobić? Sprawdźcie nasze wskazówki! Jak bezpiecznie rozmrozić mięso? Obchodząc się z mięsem trzeba być zawsze ostrożnym. W surowym mięsie można znaleźć bakterie wywołujące silne zatrucia pokarmowe i nie tylko, dlatego niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie mięsa. Dotyczy to także rozmrażania! Trzymajcie się zawsze tych wskazówek, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości: Rozmrażajcie w lodówce – ta zasada dotyczy zwłaszcza drobiu i wołowiny. Nigdy nie zostawiajcie mięsa do rozmrożenia w temperaturze pokojowej! Jeśli chcecie je odmrozić bezpiecznie i macie trochę czasu, to przełóżcie je z zamrażarki do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem – rano mięso będzie już rozmrożone. Pojemnik z wodą – innym sposobem jest przełożenie mięsa do zimnej wody. Musi być ono szczelnie zapakowane w foliowy worek, a wodę należy wymieniać co 30 minut. Można też trzymać mrożonkę pod strumieniem zimnej wody, pamiętając o tym, by owinąć ją wcześniej folią. To bardzo ważne, ponieważ jeśli rozmoczycie mięso, to zaczną rozwijać się w nim bakterie. Tylko zimna woda – mięso można rozmrozić tylko i wyłącznie z użyciem zimnej wody! Jeżeli włożycie je do...

nieprzyjemne zapachy w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Ten problem z lodówką ma każdy z nas - użyjcie mokrej gazety, a efekt będzie piorunujący
Nieprzyjemny zapach w lodówce to zmora wielu pań domu. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na pozbycie się tego problemu. Idealnie sprawdzi się tutaj między innymi mokra, czarno-biała gazeta, ale nie tylko.

Przyczyną unoszących się w lodówce, często niezbyt przyjemnych zapachów, jest przede wszystkim nieprawidłowo przechowywana żywność. Aromat ryby, mięsa i sałatki oraz zapach cebuli, zupy i ciasta nie może tworzyć dobrego połączenia. Produkty, mimo że świeże, zaczynają po pewnym czasie pachnieć sobą nawzajem, a w raz z nimi cała lodówka. Ten problem dotyka każdej pani domu, a ponieważ nie jest chwilowy, a wręcz przeciwnie, jest długotrwały i bardzo uciążliwy, należy wiedzieć, jak mu zaradzić. Na szczęście jest na to kilka dobrych i prostych sposobów. Przechowywanie jedzenia i mycie lodówki Przede wszystkim pamiętajcie o właściwym przechowywaniu. Każdy produkt powinien być zapakowany w oddzielne, plastikowe bądź szklane, szczelnie zamknięte pudełeczko do żywności. To sprawi, że mieszanie się aromatów będzie zdecydowanie utrudnione. Pamiętajcie również, że lodówkę powinno się regularnie i bardzo dokładnie myć, co najmniej kilka razy do roku. W końcu to miejsce, w którym przechowujecie jedzenie, a z tym nie ma żartów.  Rozlany sok z ogórków, nawet wytarty ścierką wciąż pozostawia zapach. Taką półkę należy od razu wyjąć i umyć pod bieżącą wodą, a najlepiej przy okazji zrobić tak z każdą inną. Jeśli jednak stosujecie się do tych zasad, a w waszej lodówce mimo wszystko nieprzyjemnie pachnie, możecie spróbować kilku prostych trików, które pozwolą wam w końcu cieszyć się świeżością. Mokra gazeta do lodówki Przede wszystkim możecie użyć do tego zwykłej, czarno-białej gazety. Zwilżcie ją wodą, a następnie zwińcie w kulkę. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce na całą dobę. Możecie być pewni, że w tym czasie wszystkie zapachy stracą na intensywności. Ocet z wodą Ocet to produkt,...

Skąd się biorą muszki owocówki w naszych kuchniach w listopadzie?
Adobe Stock
Newsy
Skąd się biorą muszki owocówki w naszych kuchniach jesienią i zimą? Podpowiadamy, jak je zwalczyć
Receptory węchowe muszek działają bezbłędnie, podprowadzą ją do fermentujących owoców nawet z kilkudziesięciu metrów. Jednak w walce z muszkami nie jesteście bez szans.

Muszka owocowa to gatunek owadów, które rozwijają się na fermentujących owocach. Są szkodnikami miękkich owoców, czasem liści. W domach potrafią być plagą. Skąd się biorą, szczególnie wtedy, gdy owoców jest mniej i jak pozbyć się ich z domu? Skąd się biorą muszki poza sezonem owocowym? Nie dziwimy się muszkom obsiadającym owoce latem. Wiadomo, soczystych i pachnących owoców wszędzie jest dużo i choć zawsze mamy wrażenie, że muszki biorą się znikąd, to jednak rozumiemy, że mogliśmy je przynieść razem z truskawkami z warzywniaka. Innym źródłem kłopotów może być to, że zbyt długo czereśnie lub śliwki leżały na talerzu lub muszki po prostu przyleciały od sąsiadów. Ale skąd ich tyle jesienią i zimą? Owoców przecież jemy mniej, są droższe, więc nie kupujemy ich bez opamiętania, w tym czasie mniej się ich marnuje. Muszki owocowe w naturalnym środowisku żyją od czerwca do października, czyli w czasie, gdy dojrzewa największa ilość owoców. Jednak w mieszkaniach, sklepach, magazynach, w których są przechowywane owoce, mogą żyć o wiele dłużej. Oczywiście nie borą się znikąd. Najczęściej ich jajeczka lub larwy przynosimy do domu na owocach i warzywach. Samica składa około 60 jaj, które w ciągu kilkunastu godzin przeistaczają się w larwy, a po kilku dniach pojawiają się nowe, dorosłe osobniki, gotowe do składania jaj. Dlatego jeśli sprowadzicie sobie do domu jaja muszek owocówek, i zapewnicie odpowiednią temperaturę larwom w wysokości 20 st. Celsjusza, to bardzo szybko możecie mieć ich plagę utrzymująca się nawet zimą. Jak zwalczyć muszki owocówki w domu? Walka z muszkami nie jest łatwa, szczególnie gdy w domu jest już plaga muszek. Wymaga determinacji i konsekwencji działania wszystkich domowników....