Warzywa i owoce psują się wam w lodówce? Włóżcie tam ten 1 przedmiot z kuchni i będzie po kłopocie
Adobe Ctock
Newsy

Warzywa i owoce psują się wam w lodówce? Włóżcie tam ten 1 przedmiot z kuchni i będzie po kłopocie

Świeżej żywności nie da się kupić na zapas. Ma zwykle krótki termin przydatności. Jogurty pleśnieją, pieczywo czerstwieje, a warzywa więdną. Warto je więc kupować na bieżąco, a przynajmniej wiedzieć jak poradzić sobie z ich nadwyżką.

Nasze babcie - one to dopiero mogły mieć problem z przechowywaniem żywności! Dziś tak samo trudno wyobrazić sobie przechowywanie mięs i wędlin latem bez lodówki, jak i przechowywanie masła tak, żeby się nie roztapiało. Owoce i warzywa musiały z kolei przetrwać całą zimę, aż do wiosny. Dlatego gospodynie wymyślały najróżniejsze sposoby na konserwowanie produktów spożywczych: kisiły, marynowały, pasteryzowały żywność żeby wydłużyć jej trwałość.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nie doprowadzać do psucia się żywności?

Choć dziś powszechnie korzystamy z lodówek, które ułatwiają przechowywanie świeżej żywności, a do tego mamy stały dostęp do sklepów, dzięki którym możemy zaopatrywać się w produkty spożywcze w małych ilościach, na bieżące potrzeby, to wciąż skarżymy się na psującą się żywność. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest miażdżąca: kupujemy za dużo!

Im szybciej zorientujecie się, że kupiliście za dużo, tym więcej żywności uda Wam się uratować. Wiele produktów dobrze znosi mrożenie. Jednak zamrożenie  musi nastąpić zanim jedzenie się zepsuje. Na przykład nadmiar bułek można po prostu zamrozić gdy są jeszcze świeże. Zamrożoną kajzerkę wystarczy wyjąć z zamrażalnika na pół godziny przed jedzeniem i oto mamy na śniadanie świeże bułeczki. To miła niespodzianka zwłaszcza, gdy w domu zabraknie pieczywa.

Kuchenny gadżet, który ratuje świeże warzywa w lodówce

Jednak nie zawsze zamrażanie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nie chcecie zamrażać takich produktów jak owoce i warzywa, które po zmianie stanu skupienia zmienią też smak, konsystencję i częściowo wartości odżywcze, wypróbujcie inny sposób na przedłużenie ich świeżości w lodówce.

Wypełnijcie dno szuflady z warzywami kilkoma nowymi, czystymi i suchymi gąbkami. Można je kupić w każdym sklepie za kilka złotych, macie z pewnością ich zapas w domu.

Ten prosty przedmiot pozostawiony w pobliżu warzyw w lodówce, będzie nasiąkał wilgocią i tym samym pochłaniał wilgoć z żywności. Pozwoli to jej dłużej zachować świeżość i opóźni proces pleśnienia.

Zobacz także
Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko producenci warzyw

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł

Jak nie kupować za dużo jedzenia?

Istnieją dwa bardzo łatwe sposoby na uniknięcie kupowania za dużo i napełnianie sklepowych koszyków tylko tym, czego naprawdę potrzebujemy.

Po pierwsze przed wyjściem do sklepu przejrzyjcie szafki kuchenne, spiżarnię i lodówkę. Sprawdźcie czego potrzebujecie i zróbcie listę potrzebnych produktów. Kupowanie z listą to najprostszy sposób na niemarnowanie żywności.

Po drugie - nigdy nie wybierajcie się na zakupy głodni. Pusty brzuch to zły doradca zakupowy. Zawsze przekona was do powiększenia ilości żywności, którą włożycie do koszyka, a wy mu się nie oprzecie! 

Źródło: kobieta.wp.pl

Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić z nimi tej 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić tej 1 rzeczy
Podpowiadamy jak przechowywać mandarynki, żeby długo pozostały świeże.

Znacie ten dowcip, który mówi, że człowiek zimą składa się w 80 proc. z mandarynek? To prawda, że w Polsce zimą mandarynki królują na naszych stołach. Są miłą odmianą po rodzimych jabłkach, w czasie, gdy na nadmiar różnych owoców nie możemy narzekać. Mandarynki pomagają nam dotrwać do wiosny i lata, gdy zaczną pojawiać się także inne świeże owoce. Jak przechowywać prawidłowo mandarynki w domu? Na to pytanie odpowiada ekspert. Czy mandarynki lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, czy może w chłodzie? O najlepszy sposób na przechowywanie mandarynek jeden z portali zapytał doktora inżyniera Bartosza Kruszewskiego z Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. - Jeśli zamierzamy zjeść mandarynki w ciągu trzech czy czterech dni, polecam przechowywać je w temperaturze pokojowej. Najlepiej, aby leżały z daleka od źródeł ciepła (czyli nie przy kuchenkach gazowych lub indukcyjnych) oraz wilgoci. Cytrusy mogą bowiem łatwo ją złapać, a wtedy rozpoczną się procesy gnilne – wyjaśnił dr Kruszewski. Ekspert zdradził też, w jakim miejscu idealnie byłoby przechowywać te owoce: - Cytrusy, które chcemy przechowywać dłużej, można zanieść do piwnicy, o ile mamy taką możliwość. Powinny stać w dość chłodnym i najlepiej przewiewnym miejscu. I znów ważne, żeby nie było tam dużo wilgoci, bo to kluczowy czynnik wpływający na zdolność przechowywania tych owoców. Czy mandarynki dobrze zniosą przechowywanie w lodówce? Ponieważ nie każdy ma dostęp do przewiewnej, suchej piwnicy, rzeczoznawca dopuścił przechowywanie mandarynek w lodówce, ale pod pewnym warunkiem. Musi w niej panować odpowiednia temperatura, nie za zimna i nie za ciepła. Najlepiej będzie ją uzyskać w szufladzie przeznaczonej do przechowywania...

Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić
Własne
Newsy
Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić
Zwykle używamy ich do przecierania różnych powierzchni, ale niektórzy wkładają je do... lodówki. Zdziwicie się w jakim celu.

Aby żywność zamknięta w lodówce mogła być długo świeża, musi w niej być trochę wilgoci. Niestety, jej nadmiar powoduje, że pleśń i bakterie mogą zacząć szybko się rozwijać i sprawić, że żywność zacznie się psuć i rozkładać. Co zrobić, by żywność w naszej lodówce była dłużej świeża? Użyjcie kuchennej ścierki do wycierania. Dlaczego warto włożyć do lodówki ścierkę? Wydawać by się mogło, że ścierka jest przeznaczona tylko do wycierania różnych powierzchni, ale tak naprawdę ma ona również inne, ukryte zastosowanie. To z pewnością ułatwi wam życie i jeszcze pomoże wam zaoszczędzić. Włożenie ścierki do lodówki to ciekawy trik, który pomoże wam zachować dłuższą świeżość produktów przechowywanych w lodówce, a zwłaszcza owoców i warzyw. Ścierka zwykle jest wykonana z bardzo chłonnego materiału, dzięki czemu świetnie pochłania wilgoć. To z kolei sprawia, że jedzenie w waszej lodówce będzie psuło się o wiele wolniej. To niezwykle ważne w obliczu tego, jak często zdarza nam się psuć żywnośc. Jak pokazują niedawne statystyki, w Polsce marnuje się rocznie około 5 mln ton żywności. Aż za 60 proc. przypadków odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych. Co najczęściej wyrzucany do kosza? Są to warzywa, owoce, pieczywo oraz wędliny.  Sposób na wilgoć w lodówce z wykorzystaniem ścierki Weźcie nowe, czyste ścierki i wyłóżcie nimi swoją lodówkę a następnie połóżcie na nich zakupione produkty spożywcze, zwłaszcza te, które szybko się psują, czyli: wędliny, sery owoce warzywa. Ścierka pochłonie wilgoć i sprawi, że wasze produkty dłużej pozostaną świeże.  Inne sposoby na zmniejszenie wilgoci w lodówce Jednym ze sposobów na ograniczenie wilgoci jest...

jak rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Rozmrażacie mięso w lodówce czy w gorącej wodzie? Jeden z tych sposobów może was zatruć
Jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania żywności jest jej mrożenie. Dowiedzcie się, jak bezpiecznie rozmrażać mięso.

Mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywania żywności. Zwłaszcza wtedy, gdy ma się jej w nadmiarze! Sklepy często kuszą promocjami, z których aż żal nie skorzystać. Wtedy duża zamrażarka jest nieoceniona, ponieważ pozwala długo przechowywać świeże jedzenie i przy tym sporo zaoszczędzić. Mrozić można praktycznie wszystko: owoce, warzywa, pieczywo, ryby, mięso, a nawet zupy! Należy jedynie przestrzegać zasad bezpiecznego mrożenia i pamiętać o tym, że żywność, nawet gdy zamrożona, to nadal ma określony termin przydatności do spożycia. A co z rozmrażaniem jedzenia - zwłaszcza mięsa? Jak bezpiecznie to zrobić? Sprawdźcie nasze wskazówki! Jak bezpiecznie rozmrozić mięso? Obchodząc się z mięsem trzeba być zawsze ostrożnym. W surowym mięsie można znaleźć bakterie wywołujące silne zatrucia pokarmowe i nie tylko, dlatego niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie mięsa. Dotyczy to także rozmrażania! Trzymajcie się zawsze tych wskazówek, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości: Rozmrażajcie w lodówce – ta zasada dotyczy zwłaszcza drobiu i wołowiny. Nigdy nie zostawiajcie mięsa do rozmrożenia w temperaturze pokojowej! Jeśli chcecie je odmrozić bezpiecznie i macie trochę czasu, to przełóżcie je z zamrażarki do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem – rano mięso będzie już rozmrożone. Pojemnik z wodą – innym sposobem jest przełożenie mięsa do zimnej wody. Musi być ono szczelnie zapakowane w foliowy worek, a wodę należy wymieniać co 30 minut. Można też trzymać mrożonkę pod strumieniem zimnej wody, pamiętając o tym, by owinąć ją wcześniej folią. To bardzo ważne, ponieważ jeśli rozmoczycie mięso, to zaczną rozwijać się w nim bakterie. Tylko zimna woda – mięso można rozmrozić tylko i wyłącznie z użyciem zimnej wody! Jeżeli włożycie je do...

Poza sezonem świeże owoce i warzywa są drogie. Sprawdzamy, czy warto jeść mrożone (mrożone nie są gorsze)
Adobe Stock
Newsy
Czy mrożone warzywa są równie zdrowe jak świeże? Wiemy, które lepiej wybierać poza sezonem
Czy kupować świeże warzywa nawet wtedy gdy są bardzo drogie? Zdradzamy tajemnicę utraconych witamin w czasie ich przechowywania.

Świeże owoce i warzywa są niezastąpione, a każdy sposób ich konserwacji wpływa na utratę wartości i własności odżywczych. Będziecie jednak zaskoczeni jak niewiele zmieniają się wartości w warzywach mrożonych i zamiast przepłacać i kupować świeże poza sezonem, skusicie się na mrożonki. Jak warzywa tracą swoje wartości odżywcze? O świeżych owocach i warzywach mówimy wtedy, gdy mamy do czynienia z żywnością niedawno zebraną z pola, krzaka czy drzewa, w żaden sposób niekonserwowaną. Rośliny pobierają składniki odżywcze z gleby i im szybciej zostaną zjedzone od zebrania, tym więcej ich nadal w nich jest. Krótka droga od pola do stołu i niedługi czas, jaki dzieli od siebie zbiór i jedzenie to powód, dla którego tak bardzo polecane jest zaopatrywanie się w lokalne i sezonowe produkty. Im dłużej warzywa leżą w magazynie, w sklepie czy u was w domu, tym więcej tracą wartości. Badacze stwierdzili, że świeży, zielony groszek traci 15% witaminy C, gdy przez 7 dni jest przechowywany w lodówce. I aż 60% jeśli przechowujecie go w temperaturze pokojowej. To oznacza, że  lepiej jest pewne świeże produkty magazynować w warunkach obniżonej temperatury. Co się jednak stanie gdy go zamrozicie? Straci jeszcze więcej witamin czy może to dobry sposób na ich zachowanie? Dlaczego warto wybierać mrożonki? Zaskakującym odkryciem jest to, że ten sam groszek, gdy zostanie od razu zamrożony, straci mniej witaminy C niż wtedy, gdy będziemy go przechowywać w lodówce. O ile trzymany w lodówce straci w ciągu tygodnia 15% witaminy, to w postaci zamrożonej straci jedynie 10% i to nawet przez 12 miesięcy. Warzywa, które zdecydowanie warto zamrozić, zamiast trzymać w lodówce to: Zielony groszek Brokuły Szpinak Owoce podobnie zachowujące wartości to m.in.:...