W tych ciastkach nie ma jajek, cukru, ani mąki, a i tak wychodzą pyszne i lekkie. Można je jeść do woli
Getty/iStock
Newsy

W tych ciastkach nie ma jajek, cukru, ani mąki, a i tak wychodzą pyszne i lekkie. Można je jeść do woli

Ciasteczek, choć są pyszne, nie można jeść bez umiaru. To, że mogą wtedy tuczyć, to tylko jedna z kwestii. Zawarty w nich w dużych ilościach cukier źle wpływa na cały organizm. Można jednak samodzielnie upiec ciasteczka, które w ogóle nie go nie zawierają - sprawdźcie, jak to zrobić.

Czy istnieje ktoś, kto nie lubi ciasteczek? Z tymi łakociami można łatwo przesadzić - w końcu nie jest to ciężkie ciasto, tylko „coś na ząb”, co można szybko przekąsić nawet w biegu. Ani się człowiek obejrzy gdy okazuje się, że spałaszował już pół paczki ciasteczek...

Jeśli znacie ten problem aż za dobrze, a nie chcecie sobie odmawiać tych chrupiących pyszności, zróbcie je w „odchudzonej wersji” - bez cukru, mąki, a nawet jajek.

Jak można zrobić ciastka bez mąki i jajek?

Pomysł upieczenia ciasteczek bez podstawowych składników wydaje się dość szalony. Czy to w ogóle może się udać? Jak najbardziej - można zrobić bardzo lekkie, a jednocześnie odżywcze i sycące ciasteczka. Zaspokoją głód na długo, są zdrowsze od tych ze sklepu i można je chrupać nawet na diecie. Wypróbujcie poniższy przepis na te łakocie. 

Zobacz także
Naleśniki, które się nie udają

Jak zrobić naleśniki bez jajek? Wcale ich nie potrzebujecie. Wystarczy, że dodacie do masy inną rzecz

Ciasto bez mąki i cukru. Puszyste jak chmurka i zaledwie z 3 składników

Przepis na ciasto bez mąki i cukru a la sernik. Puszyste jak chmurka. Zrobicie je z ledwie 3 składników

Przepis na lekkie ciasteczka owsiane

Składniki (mała porcja):

  • pół szklanki płatków owsianych

  • pół szklanki musu jabłkowego

  • 1 dojrzały banan

  • 1 łyżka suszonej żurawiny

  • 1 łyżka mielonych migdałów

  • garść całych migdałów

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banana, włóżcie do miski i dokładnie rozgniećcie widelcem (lub ręcznie - będzie jeszcze łatwiej). 

  2. Migdały oraz żurawinę dokładnie posiekajcie na drobne kawałki. 

  3. Dodajcie mus z jabłek, płatki owsiane, siekane i mielone migdały oraz żurawinę. Wymieszajcie dokładnie, a następnie odstawcie na 15 minut. W tym czasie płatki lekko napęcznieją, będą bardziej miękkie, a masa gęstsza.

  4. W międzyczasie wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia.

  5. Gdy minie już 15 minut, jeszcze raz wymieszajcie masę. Uformujcie z niej niewielkie kulki i rozpłaszczcie każdą w dłoni w kształt ciasteczka. Nie powinny być zbyt grube, ponieważ wówczas nie upieką się w środku. 

  6. Wszystkie ciasteczka wyłóżcie na blasze. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczcie od 25 do 30 minut. Powinny być ładnie zrumienione z wierzchu.

  7. Następnie wyjmijcie ciasteczka z piekarnika i poczekajcie, aż ostygną. Smacznego!

Kotlety mielone

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem
Gdy w lodówce pusto, a wam nie chce się iść do sklepu po jajka do ciasta, nic straconego - da się je zrobić! Wystarczy, że zamiast jajek użyjecie pewnego smacznego składnika.

Są sytuacje, w których przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, a w domu jak na złość nie ma wszystkich potrzebnych składników. Nie załamujcie się - zanim wybierzecie się do sklepu po brakujące produkty sprawdźcie, czy części z nich nie da się zastąpić czymś innym. Tak jest w przypadku jajek - zobaczcie, co możecie dodać do ciasta zamiast nich.  Banan do ciasta zamiast jajek Świetnym zamiennikiem jajek do wypieków są banany. A dokładniej mocno dojrzałe, słodkie i przede wszystkim - klejące się banany. To właśnie wtedy, gdy dojrzeją osiągają odpowiednią, lepką konsystencję, dzięki której z powodzeniem mogą zastąpić jajka w wypiekach. Ich właściwości sprawią, że powstałe ciasto będzie świetnie związane. Niemal dokładnie tak, jak dzieje się to za sprawą jaj. Taka sztuczka udaje się przy pieczeniu niektórych ciast, ciasteczek, a także przy smażeniu naleśników. Zobaczcie, jak prosto można upiec bardzo smaczne ciasto bez użycia jajek. Przepis na ciasto z bananem zamiast jajka  Do przygotowania smacznego ciasta nie potrzebujecie ani jednego jajka. Z łatwością zrobicie je z poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki pół szklanki cukru ⅓ szklanki mleka 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie: Obierzcie banany ze skórki i rozgniećcie je dokładnie widelcem. Do bananów dodajcie olej, mleko i cukier. Wymieszajcie. Przesypcie mąkę do miski i dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie banany z resztą składników wlejcie do miski z mąką i mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielcie sobie na dwie części. Do jednej z nich wsypcie łyżkę kakao i wymieszajcie....

Ewa Gawryluk mimo 53-lat ma szczupłą figurę bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki
ONS.pl
Newsy
Ewa Gawryluk ma 53 lata i szczupłą figurę, bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki
Poznajcie ten przepis! Aktorka nie mogła się oprzeć!

Ewa Gawryluk to znana polska aktorka. Można zobaczyć ją zarówno na ekranach telewizyjnych, jak i na deskach teatrów. Widzowie znają ją z występów w serialach. Od wielu lat gra między innymi w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wciela się w postać Ewy Nowak-Hoffer. Aktorka ma 53 lata, a jej figura wprost zachwyca! Sama mówi, że zawdzięcza to samozaparciu i skutecznemu ograniczaniu słodkości. Aktorka co jakiś czas pozwala sobie jednak na odstępstwa od diety. Niedawno podzieliła się na swoim Instagramie pomysłem na deser. Przygotowała pyszne kakaowe babeczki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Gawryluk (@ewa_gawryluk)   Przepis na babeczki jest bardzo prosty! Nie trzeba ich nawet piec. Robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Lista składników też nie jest wyszukana. Składniki na babeczki kakaowe bez pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao Bakalie: orzechy włoskie, laskowe lub ziemne, rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową Kilka ciasteczek owsianych w czekoladzie Przygotowanie babeczek bez pieczenia Masło i mleko pogrzejcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodajcie do rondla kakao i cukier. Mieszajcie aż do rozpuszczenia, uważając, żeby mleko nie wykipiało. Żelatynę rozpuśćcie w osobnym naczyniu w kilku łyżkach zimnego mleka. Mieszajcie, żeby żelatyna była gładka. Dodajcie żelatynę do gotującej się masy i dokładnie wymieszajcie. Zwróćcie uwagę, żeby nie było żadnych grudek. Odstawcie masę na...

Zupa z piernika gotowana na rosole z karpich łbów. Wigilijne danie, o którym jeszcze nie słyszeliście
Minioczka/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z piernika gotowana na rosole z karpich łbów. Wigilijne danie, o którym dotąd nie słyszeliście
W książkach z przepisami w całej Polsce znajdują się receptury na dania, o jakich wam się nie śniło. Na przykład na Śląsku w święta robi się danie, które pierwotnie gotowano na wywarze z… łbów karpi. Dziś na szczęście można je przygotować w znacznie bardziej przystępnej wersji.

W każde święta w polskich domach podaje się desery, które kojarzą nam się tylko z Wigilią - na przykład kutię czy makiełki, czyli kluski z makiem. Ale czy słyszeliście już o moczce, czyli zupie z piernika? To zapomniane, ale pyszne danie na słodko wciąż przyrządza się na Śląsku.  Śląska zupa piernikowa, czyli moczka Moczka pochodzi ze Śląska, gdzie nazywana jest również bryją lub zupą piernikową. To specyficzny deser, którego bazę stanowi piernik (niektórzy uważają, że najlepszy jest piernik jeszcze z poprzednich świąt...). Kawałki ciasta należy namoczyć w ciemnym piwie do uzyskania jednolitej masy przypominającej budyń, a następnie wymieszać z bakaliami - różnymi rodzajami orzechów, suszonymi owocami oraz kompotem. Dodaje się do niej też cukier lub miód, jako że moczkę obecnie spożywa się głównie na słodko. Ale nie zawsze tak było - dawniej piernik maczano w wywarze z jarzyn lub… rosole z karpich łbów. Dzisiaj mało kto decyduje się na tak odważne eksperymenty i najczęściej piernik moczony jest w ciemnym piwie lub po prostu w wodzie.  Przepis na moczkę Składniki: kawałek piernika (ok. 300 g) 1 szklanka orzechów laskowych 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka suszonych śliwek pół szklanki migdałów pół szklanki suszonych moreli pół szklanki rodzynek pół litra kompotu z agrestu pół litra kompotu ze śliwek sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Pokrójcie piernik na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka i zalejcie ciepłą wodą, aż namoknie.  Sparzcie migdały, a następnie obierzcie je ze skórki (możecie kupić łuskane migdały, by przyśpieszyć przygotowania). Włóżcie...

Taki wypiek bez grama mąki? Zastąpicie ją tym warzywem Nie uwierzycie, jaki jest dobry
Flickr
Newsy
Taki wypiek bez grama mąki? Zastąpicie ją tym warzywem Nie uwierzycie, jaki jest dobry
Tak okazały wypiek bez grama mąki brzmi na pozór jak coś zupełnie niemożliwego. Obok chlebów pszennych, orkiszowych i żytnich istnieją jednak również chleby z samych ziaren, a także chlebki bananowe. Te wypieki doskonale obywają się bez mąki. Dziś dzielimy się z wami jeszcze jednym, pysznym przepisem. 

Ten wypiek jest świetną alternatywą nie tylko dla osób nietolerujących glutenu, ale również dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego w kuchni. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciekawy w smaku i lekko żółty w środku, a to za sprawą dodanej do niego kurkumy. Delikatny, puszysty i pięknie wyrośnięty. Koniecznie musicie spróbować.  Jak zrobić pasztet z kalafiora? Kalafiora dodawanego do pasztetu warzywnego nie musicie wcześniej gotować. Wystarczy go rozdrobnić. Użyjcie do tego blendera. Nie przesadźcie jednak z miksowaniem. Kalafior powinien mieć grudki. Idealna byłaby konsystencja ryżu.  Możecie użyć dowolnych, ulubionych przypraw. Wykorzystajcie czosnek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, lubczyk. Kalafior jest delikatny w smaku, warto więc nadać mu nieco charakteru.  Ten pasztet piecze się około 40 minut. Jeżeli nie jesteście pewni czy już jest upieczony - użyjcie długiej, drewnianej wykałaczki. Nakłujcie nią bochenek i jeżeli po wyjęciu będzie sucha, wasz wypiek jest gotowy.  Przepis na pasztet z kalafiora  Składniki:  1 mały kalafior  6 jajek  1 szklanka zmielonych migdałów  1 łyżka proszku do pieczenia  1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka suszonego oregano  2 łyżeczki nasion czarnuszki  Sposób przygotowania:  Piekarnik rozgrzejcie do 170-180 stopni Celsjusza.  Surowego kalafiora rozdrobnijcie przy pomocy blendera. Krótko zmiksujcie, tak by uzyskał konsystencję ryżu, nie papki.  Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę. To dzięki temu zabiegowi chleb będzie puszysty jak chmurka.  Do miski z żółtkami dodajcie mielone migdały, oliwę z oliwek, proszek do...