
Czy istnieje ktoś, kto nie lubi ciasteczek? Z tymi łakociami można łatwo przesadzić - w końcu nie jest to ciężkie ciasto, tylko „coś na ząb”, co można szybko przekąsić nawet w biegu. Ani się człowiek obejrzy gdy okazuje się, że spałaszował już pół paczki ciasteczek...
Jeśli znacie ten problem aż za dobrze, a nie chcecie sobie odmawiać tych chrupiących pyszności, zróbcie je w „odchudzonej wersji” - bez cukru, mąki, a nawet jajek.
Jak można zrobić ciastka bez mąki i jajek?
Pomysł upieczenia ciasteczek bez podstawowych składników wydaje się dość szalony. Czy to w ogóle może się udać? Jak najbardziej - można zrobić bardzo lekkie, a jednocześnie odżywcze i sycące ciasteczka. Zaspokoją głód na długo, są zdrowsze od tych ze sklepu i można je chrupać nawet na diecie. Wypróbujcie poniższy przepis na te łakocie.
Przepis na lekkie ciasteczka owsiane
Składniki (mała porcja):
-
pół szklanki płatków owsianych
-
pół szklanki musu jabłkowego
-
1 dojrzały banan
-
1 łyżka suszonej żurawiny
-
1 łyżka mielonych migdałów
-
garść całych migdałów
Przygotowanie:
-
Obierzcie banana, włóżcie do miski i dokładnie rozgniećcie widelcem (lub ręcznie - będzie jeszcze łatwiej).
-
Migdały oraz żurawinę dokładnie posiekajcie na drobne kawałki.
-
Dodajcie mus z jabłek, płatki owsiane, siekane i mielone migdały oraz żurawinę. Wymieszajcie dokładnie, a następnie odstawcie na 15 minut. W tym czasie płatki lekko napęcznieją, będą bardziej miękkie, a masa gęstsza.
-
W międzyczasie wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia.
-
Gdy minie już 15 minut, jeszcze raz wymieszajcie masę. Uformujcie z niej niewielkie kulki i rozpłaszczcie każdą w dłoni w kształt ciasteczka. Nie powinny być zbyt grube, ponieważ wówczas nie upieką się w środku.
-
Wszystkie ciasteczka wyłóżcie na blasze. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczcie od 25 do 30 minut. Powinny być ładnie zrumienione z wierzchu.
-
Następnie wyjmijcie ciasteczka z piekarnika i poczekajcie, aż ostygną. Smacznego!