rybik w kuchni
Adobe Stock
Newsy

W twojej łazience zadomowiły się rybiki? Zwalczysz je za pomocą jednej prostej rzeczy. Masz ją w kuchni

Ciepło i wilgoć to idealne warunki do życia dla rybików cukrowych. Właśnie dlatego tak często pojawiają się w twojej łazience. Na szczęście istnieje prosty sposób, by wykurzyć je z domu raz na zawsze!
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Rybiki cukrowe przybyły do Europy z tropików. Nic więc dziwnego, że tak bardzo kochają ciepło. Jeśli spotkasz je w swojej łazience, spiżarce, bądź piekarniku, nie panikuj. Wcale nie oznacza to, że za rzadko sprzątasz. Te małe robaczki są bowiem częstym lokatorem nie tylko u ciebie. Z pewnością zmaga się z nimi niejedna pani domu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rybiki kochają skrobię

Rybiki to w rzeczywistości niegroźne stworzenia. Jedyne co musisz o nich wiedzieć to, że te małe robaczki kochają skrobię i inne polisacharydy, czyli wszystkie produkty, które zawierają w swoim składzie choć trochę cukru. 

W praktyce oznacza to, że rybiki żywią się niemal wszystkim co znajdą na swojej drodze. Mogą podgryzać twoje warzywa, mięso, mąkę, ale również klej, papier, a nawet ubrania wykonane z lnu, bawełny czy jedwabiu. Nie ulega więc wątpliwości, że tych lokatorów należy jak najszybciej się pozbyć.

Z racji, że rybik cukrowy jest w stanie wytrzymać bez pożywienia nawet rok, ograniczenie dostępu do jedzenia wcale nie sprawi, że zniknie z twojego domu. Na szczęście istnieją inne sposoby, by temu zaradzić. Wystarczy, że zajrzysz do swojej kuchni.

Sok z cytryny

Rybiki, podobnie jak większość owadów, nie przepadają za ostrymi zapachami. Najłatwiej więc wykurzyć je przy pomocy soku z cytryny - wystarczy, że zmieszasz go z wodą. Tak przygotowaną miksturą umyj płytki w swojej łazience. To powinno skutecznie odstraszyć te małe robaczki.

Zioła i przyprawy

Rybiki cukrowe nie przepadają również za rozmarynem, cynamonem i goździkami. Jeśli więc jesteś fanką któregoś w tych zapachów, koniecznie to wykorzystaj. Wystarczy, że umieścisz kilka goździków, bądź laskę cynamonu przy ważnych dla ciebie książkach, dokumentach oraz fotografiach, a także w kilku miejscach w spiżarni. To z pewnością odstraszy rybiki.

Pułapka

Ostatnią i nie mniej skuteczną metodą jest wykonanie pułapki na rybiki. Jeśli masz w domu niepotrzebny słoik wystarczy, że obkleisz go taśmą (ułatwi rybikom wejście), a w środku umieścisz niewielką ilość cukru, bądź kawałek chleba i postawisz w swojej łazience. Łakomy rybik z pewnością złapie się na tę pułapkę i utknie we wnętrzu słoika. Złapanego robaczka należy zalać wrzątkiem lub wypuścić z dala od domu.

kwaśna kawa
Adobe Stock
Newsy Twoja kawa ma kwaśny lub gorzki smak? Włóż do niej jedną rzecz, a problem zniknie w mgnieniu oka
Gorzki lub kwaśny smak kawy to nie koniec świata. Tak przyrządzonej nie musisz od razu wylewać do zlewu. W twojej kuchni z pewnością znajduje się produkt, który sprawi, że napój znowu nabierze smaku.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Bez względu na to czy pijesz kawę sypaną, rozpuszczalną czy prosto z ekspresu, po zaparzeniu każda z nich może okazać się gorzka lub kwaśna. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka. Niektóre z nich zależą bezpośrednio od ciebie.  Dlaczego twoja kawa jest gorzka lub kwaśna? Ogromny wpływ na smak kawy ma sposób w jaki ją przechowujesz. Choć ta zasada może wydać ci się zbyt banalna, w rzeczywistości naprawdę ma znaczenie. Bowiem ziarna narażone na wilgoć, ciepło, bądź światło niesamowicie szybko tracą swoją jakość. Pamiętaj więc, by chronić kawę przed tymi czynnikami. Kolejnym z powodów, dla których twoja kawa stała się kwaśna lub gorzka, może być również jej niska jakość . Niekiedy produkuje się ją bowiem z niedojrzałych, starych lub nadgnitych ziaren . Podczas wybierania kawy nie należy więc skupiać się na najtańszej opcji. Zawsze dokładnie przeczytaj etykietę i dopiero podejmij decyzję. Jeśli jednak twoja kawa została wyprodukowana z wysokiej jakości ziaren i jest przechowywana prawidłowo, a jej smak mimo to wciąż jest gorzki lub kwaśny, być może wynika to z jej natury . Bowiem kawa kawie nierówna.  Domowy sposób na zmianę smaku kawy Wiadomo jednak, że produktu, na który trzeba przyznać, wydałaś trochę pieniędzy, nie wyrzucisz ot tak do kosza. Na szczęście taką kawę da się jeszcze uratować! Wystarczy, że wrzucisz do niej… skorupki jajek!  Skorupki z jajek powszechnie uznawane są za niepotrzebne odpady, które należy wyrzucić do kosza. Nic bardziej mylnego. Można je przecież wykorzystać nie tylko do nawożenia roślin. Wspaniale sprawdzą się również jako produkt wchłaniający gorycz i kwas kawy.  To banalnie prosty trik. Wystarczy, że umieścisz pokruszone skorupki jajka w filiżance, zasypiesz je kawą, a następnie...

Przeczytaj
czym przełożyć piernik
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
W tradycyjnym wydaniu, świąteczny piernik przekładany jest powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Niektórzy rezygnują z jedzenia ciasta właśnie przez ten dodatek. Na szczęście piernik można przełożyć również innymi smakowitościami, na przykład kremem do karpatki.
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.  Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika. Krem z kaszy manny Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon. Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika. Krem do karpatki Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego. Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik. Masa chałwowa Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do...

Przeczytaj
sposób na zbrylony cukier
Adobe Stock
Triki kulinarne Wasz brązowy cukier skostniał? Jest na to sposób. Tę metodę znają tylko nieliczni
Kiedy do sypkiego cukru dostanie się zbyt dużo wilgoci, ten zmienia się w twardą bryłę. Istnieje jednak pewien prosty sposób, aby zaradzić temu problemowi. Wystarczy użyć skórki z popularnego owocu.
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Dlaczego cukier się zbryla? Zbrylający się cukier to powszechny problem. Zmaga się z nim wiele pań domu. Wytwarzająca się na jego powierzchni twarda skorupa to efekt zbyt dużej wilgoci dostającej się do wnętrza produktu.  Dzieje się tak nie tylko z powodu bezpośredniego wkładania mokrej łyżki z herbaty do cukiernicy, ale również wilgoci wchłanianej przez produkt z powietrza. Na szczęście istnieje prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Sposób na zbrylony cukier Aby cukier stał się znowu sypki należy przede wszystkim wyciągnąć z niego wilgoć. Brzmi skomplikowanie, jednak w rzeczywistości jest banalnie proste. Do tej czynności można użyć na przykład chleba, ryżu, bądź cukrowych pianek.  Jednak w tej konkurencji niekwestionowanym zwycięzcą okazuje się skórka z pomarańczy. Wystarczy, że umieścisz ją wraz ze zbrylonym cukrem w hermetycznym pojemniku, bądź woreczku strunowym na całą noc. Po wyjęciu cukier będzie jak nowy! Inne zastosowania skórki z pomarańczy Szczególnie w okresie jesienno-zimowym Polacy wyrzucają do kosza masę skórek z pomarańczy. To błąd. Ten produkt można przecież wykorzystać do wielu rzeczy. Oprócz przywrócenia sypkości cukru, skórka z pomarańczy idealnie sprawdzi się również w wielu innych dziedzinach, na przykład jako naturalny odświeżacz powietrza. Ze skórki pomarańczowej można także zrobić domowy ocet. Produkt idealnie sprawdzi się również jako środek czyszczący łazienkę oraz ślady po kawie.  Pamiętaj jednak, że używając pomarańczy w kuchni, nie zawsze musisz obierać ją ze skórki. Istnieją przypadki, w których ten smakowity owoc możesz użyć w całości, na przykład przygotowując aromatyczną, zimową herbatę z przepisu Ani Starmach.    ...

Przeczytaj
Barszcz czerwony
gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy Jak uratować kolor barszczu? Banalny trik i będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Barszcz nie należy do najtrudniejszych zup. Ma liczne rzesze sympatyków i wiele cennych zalet. Burak jako warzywo o długiej historii Nie tylko Polska może chwalić się potrawami z buraka. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie.  Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru, z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy.  Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie, regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów. Zupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole...

Przeczytaj