rybik w kuchni
Adobe Stock
Newsy

W twojej łazience zadomowiły się rybiki? Zwalczysz je za pomocą jednej prostej rzeczy. Masz ją w kuchni

Ciepło i wilgoć to idealne warunki do życia dla rybików cukrowych. Właśnie dlatego tak często pojawiają się w twojej łazience. Na szczęście istnieje prosty sposób, by wykurzyć je z domu raz na zawsze!
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Rybiki cukrowe przybyły do Europy z tropików. Nic więc dziwnego, że tak bardzo kochają ciepło. Jeśli spotkasz je w swojej łazience, spiżarce, bądź piekarniku, nie panikuj. Wcale nie oznacza to, że za rzadko sprzątasz. Te małe robaczki są bowiem częstym lokatorem nie tylko u ciebie. Z pewnością zmaga się z nimi niejedna pani domu. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rybiki kochają skrobię

Rybiki to w rzeczywistości niegroźne stworzenia. Jedyne co musisz o nich wiedzieć to, że te małe robaczki kochają skrobię i inne polisacharydy, czyli wszystkie produkty, które zawierają w swoim składzie choć trochę cukru. 

W praktyce oznacza to, że rybiki żywią się niemal wszystkim co znajdą na swojej drodze. Mogą podgryzać twoje warzywa, mięso, mąkę, ale również klej, papier, a nawet ubrania wykonane z lnu, bawełny czy jedwabiu. Nie ulega więc wątpliwości, że tych lokatorów należy jak najszybciej się pozbyć.

Z racji, że rybik cukrowy jest w stanie wytrzymać bez pożywienia nawet rok, ograniczenie dostępu do jedzenia wcale nie sprawi, że zniknie z twojego domu. Na szczęście istnieją inne sposoby, by temu zaradzić. Wystarczy, że zajrzysz do swojej kuchni.

Sok z cytryny

Rybiki, podobnie jak większość owadów, nie przepadają za ostrymi zapachami. Najłatwiej więc wykurzyć je przy pomocy soku z cytryny - wystarczy, że zmieszasz go z wodą. Tak przygotowaną miksturą umyj płytki w swojej łazience. To powinno skutecznie odstraszyć te małe robaczki.

Zioła i przyprawy

Rybiki cukrowe nie przepadają również za rozmarynem, cynamonem i goździkami. Jeśli więc jesteś fanką któregoś w tych zapachów, koniecznie to wykorzystaj. Wystarczy, że umieścisz kilka goździków, bądź laskę cynamonu przy ważnych dla ciebie książkach, dokumentach oraz fotografiach, a także w kilku miejscach w spiżarni. To z pewnością odstraszy rybiki.

Pułapka

Ostatnią i nie mniej skuteczną metodą jest wykonanie pułapki na rybiki. Jeśli masz w domu niepotrzebny słoik wystarczy, że obkleisz go taśmą (ułatwi rybikom wejście), a w środku umieścisz niewielką ilość cukru, bądź kawałek chleba i postawisz w swojej łazience. Łakomy rybik z pewnością złapie się na tę pułapkę i utknie we wnętrzu słoika. Złapanego robaczka należy zalać wrzątkiem lub wypuścić z dala od domu.

Komentarze
czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy Zabrakło ci jajek? Z łatwością zastąpisz je na kilka sposobów
Jajka to podstawowy składnik wielu dań. Nawet jeśli nie lubisz ich smaku to z pewnością masz je w lodówce. Bez nich nie upieczesz przecież ciasta i nie zrobisz naleśników. Ale spokojnie, kiedy ich zabraknie nie musisz biec do sklepu.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego jajka odgrywają tak ważną rolę w gotowaniu? Odpowiedź jest banalnie prosta. Bowiem zawarte w nich żółtka przede wszystkim umożliwiają perfekcyjne łączenie składników. Można więc pomyśleć, że bez nich kuchnia praktycznie nie miałaby prawa istnieć. Nic bardziej mylnego! Z racji że produkt ten jest używany do przygotowywania większości dań, naprawdę szybko znika z lodówki. Twoja rodzina wsunie 20 jajek zanim zdążysz się obejrzeć. Na szczęście w sytuacjach kryzysowych z łatwością zastąpisz ten składnik innymi produktami. Len Równowartość jednego jajka uzyskasz poprzez połączenie 1 łyżki mielonego lnu z 3 łyżkami wody. Tak przygotowaną miksturę należy zmiksować aż do powstania jednolitej, kremowej konsystencji. Proporcje zwiększaj w zależności od swoich potrzeb. Nasiona chia Jeśli masz w domu nasiona chia, które zazwyczaj dodajesz do koktajli, wykorzystaj je do zrobienia masy zastępującej jajko. Wystarczy, że zmieszasz 1 łyżkę nasion z 1/3 szklanki wody, a następnie zmiksujesz i odstawisz na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu z powodzeniem możesz dodawać miksturę do ulubionych potraw. Banan Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się dziwny, to w rzeczywistości naprawdę działa. Jednak pamiętaj, że jego zastosowanie nieco zmieni smak potrawy. Mimo wszystko warto spróbować. Wystarczy, że rozgnieciesz widelcem ½ dojrzałego banana i gotowe!  Mus jabłkowy Jeśli już o owocach mowa, jajko idealnie zastąpi również mus jabłkowy. ¼ szklanki tego przysmaku odpowiada 1 jajku. Pamiętaj jednak, że ten produkt również wpłynie na smak twojej potrawy, ale w przypadku deserów czy naleśników nie stanowi to przecież żadnego problemu.

Przeczytaj