Obieranie ziemniaków nie jest trudne, ale na pewno bardzo żmudne. Jeżeli macie dość tej czynności, możecie ją sobie ułatwić. W sieci furorę robi trik na obieranie ziemniaków - tak prosty, że sami się dziwimy, jak mogliśmy wcześniej na niego nie wpaść. Zobaczcie, na czym to polega.
Jak łatwo obrać ziemniaki?
Każdy dobrze wie, jak obrać ziemniaki ze skóry - należy to zrobić oczywiście przed gotowaniem. Jednak pewna użytkowniczka TikToka w swoim filmiku udowadnia, że ziemniaków wcale nie trzeba obierać przed gotowaniem i można to zrobić później, gdy warzywa będą już ugotowane. Jak to możliwe?
Sekret tkwi w nacięciu skórki. Wszystkie ziemniaki należy dokładnie umyć i ponacinać nożem dookoła, a następnie włożyć do garnka z wodą i ugotować. Kiedy będą już gotowe, po odcedzeniu i lekkim ostudzeniu złapcie każdego ziemniaka w dwie ręce i pociągnijcie skórkę z każdej strony. Zobaczycie, że zejdzie sama bez trudu.
Zobacz także:
W ten sposób możecie sobie znacznie ułatwić mozolne obieranie ziemniaków do gotowania. Sztuczka przyda się wam np. do zrobienia sałatki śledziowej albo jarzynowej.
@itsnicolejaques Did you know this one? SAVE IT RIGHT NOW to use during holiday meal prep time. 🤯 #thanksgiving #potato #peelinghack #holidaymeal ♬ original sound - Nicole Jaques
Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami
Składniki:
-
4 większe ziemniaki
-
2 ogórki kiszone
-
1 cebula
-
2 filety ze śledzia
-
2 jajka
Składniki na sos:
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
3 łyżki majonezu
-
1 pęczek szczypiorku
-
1 łyżeczka musztardy
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Dokładnie umyjcie ziemniaki, a następnie każdy z nich natnijcie ostrym nożem wokół delikatnie - tak, by tylko naciąć skórkę.
-
Włóżcie ziemniaki do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Gdy już zmiękną, odcedźcie je, osuszcie i ostrożnie zdejmijcie z nich skórkę. Pokrójcie w kostkę.
-
Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie.
-
Cebulę oraz ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę.
-
Filety ze śledzia opłuczcie w wodzie, osuszcie z pomocą papierowych ręczników, a następnie pokrójcie w kostkę. Przełóżcie do miski warzywa, jajka i ryby i wymieszajcie.
-
W miseczce przygotujcie sos. Dodajcie jogurt naturalny, majonez, musztardę i pieprzem. Wymieszajcie.
-
Połączcie sos z resztą składników. Skosztujcie i doprawcie solą. Na koniec dodajcie posiekany szczypiorek.