Obieranie ziemniaków nie jest trudne, ale na pewno bardzo żmudne. Jeżeli macie dość tej czynności, możecie ją sobie ułatwić. W sieci furorę robi trik na obieranie ziemniaków - tak prosty, że sami się dziwimy, jak mogliśmy wcześniej na niego nie wpaść. Zobaczcie, na czym to polega. 

Jak łatwo obrać ziemniaki?

Każdy dobrze wie, jak obrać ziemniaki ze skóry - należy to zrobić oczywiście przed gotowaniem. Jednak pewna użytkowniczka TikToka w swoim filmiku udowadnia, że ziemniaków wcale nie trzeba obierać przed gotowaniem i można to zrobić później, gdy warzywa będą już ugotowane. Jak to możliwe?

Sekret tkwi w nacięciu skórki. Wszystkie ziemniaki należy dokładnie umyć i ponacinać nożem dookoła, a następnie włożyć do garnka z wodą i ugotować. Kiedy będą już gotowe, po odcedzeniu i lekkim ostudzeniu złapcie każdego ziemniaka w dwie ręce i pociągnijcie skórkę z każdej strony. Zobaczycie, że zejdzie sama bez trudu.

Zobacz także:

W ten sposób możecie sobie znacznie ułatwić mozolne obieranie ziemniaków do gotowania. Sztuczka przyda się wam np. do zrobienia sałatki śledziowej albo jarzynowej. 

@itsnicolejaques Did you know this one? SAVE IT RIGHT NOW to use during holiday meal prep time. 🤯 #thanksgiving #potato #peelinghack #holidaymeal ♬ original sound - Nicole Jaques

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 cebula

  • 2 filety ze śledzia

  • 2 jajka

Składniki na sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie ziemniaki, a następnie każdy z nich natnijcie ostrym nożem wokół delikatnie - tak, by tylko naciąć skórkę.

  2. Włóżcie ziemniaki do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Gdy już zmiękną, odcedźcie je, osuszcie i ostrożnie zdejmijcie z nich skórkę. Pokrójcie w kostkę. 

  3. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie. 

  4. Cebulę oraz ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę.

  5. Filety ze śledzia opłuczcie w wodzie, osuszcie z pomocą papierowych ręczników, a następnie pokrójcie w kostkę. Przełóżcie do miski warzywa, jajka i ryby i wymieszajcie. 

  6. W miseczce przygotujcie sos. Dodajcie jogurt naturalny, majonez, musztardę i pieprzem. Wymieszajcie.

  7. Połączcie sos z resztą składników. Skosztujcie i doprawcie solą. Na koniec dodajcie posiekany szczypiorek.