Męczy was obieranie ziemniaków? Tym sposobem obierzecie 1 kg w 1 min
Adobe Stock
Newsy

Męczy was obieranie ziemniaków? W ten sposób obierzecie 1 kilogram w 1 min

Ziemniaki można obrać szybko i bez zbędnego wysiłku - trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić. Ta sztuczka przyda się wam zawsze, gdy będziecie mieli dużo ziemniaków do obrania, na przykład do sałatki, czy na obiad dla całej armii domowników.

Obieranie ziemniaków nie jest trudne, ale na pewno bardzo żmudne. Jeżeli macie dość tej czynności, możecie ją sobie ułatwić. W sieci furorę robi trik na obieranie ziemniaków - tak prosty, że sami się dziwimy, jak mogliśmy wcześniej na niego nie wpaść. Zobaczcie, na czym to polega. 

Jak łatwo obrać ziemniaki?

Każdy dobrze wie, jak obrać ziemniaki ze skóry - należy to zrobić oczywiście przed gotowaniem. Jednak pewna użytkowniczka TikToka w swoim filmiku udowadnia, że ziemniaków wcale nie trzeba obierać przed gotowaniem i można to zrobić później, gdy warzywa będą już ugotowane. Jak to możliwe?

Sekret tkwi w nacięciu skórki. Wszystkie ziemniaki należy dokładnie umyć i ponacinać nożem dookoła, a następnie włożyć do garnka z wodą i ugotować. Kiedy będą już gotowe, po odcedzeniu i lekkim ostudzeniu złapcie każdego ziemniaka w dwie ręce i pociągnijcie skórkę z każdej strony. Zobaczycie, że zejdzie sama bez trudu.

W ten sposób możecie sobie znacznie ułatwić mozolne obieranie ziemniaków do gotowania. Sztuczka przyda się wam np. do zrobienia sałatki śledziowej albo jarzynowej. 

@itsnicolejaques Did you know this one? SAVE IT RIGHT NOW to use during holiday meal prep time. 🤯 #thanksgiving #potato #peelinghack #holidaymeal ♬ original sound - Nicole Jaques
Zobacz także
Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci

Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci

Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Ten naturalny antybiotyk przetrwa nawet gotowanie

Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Nie uwierzycie, co sprawi ta prosta sztuczka 

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 cebula

  • 2 filety ze śledzia

  • 2 jajka

Składniki na sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie ziemniaki, a następnie każdy z nich natnijcie ostrym nożem wokół delikatnie - tak, by tylko naciąć skórkę.

  2. Włóżcie ziemniaki do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Gdy już zmiękną, odcedźcie je, osuszcie i ostrożnie zdejmijcie z nich skórkę. Pokrójcie w kostkę. 

  3. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie. 

  4. Cebulę oraz ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę.

  5. Filety ze śledzia opłuczcie w wodzie, osuszcie z pomocą papierowych ręczników, a następnie pokrójcie w kostkę. Przełóżcie do miski warzywa, jajka i ryby i wymieszajcie. 

  6. W miseczce przygotujcie sos. Dodajcie jogurt naturalny, majonez, musztardę i pieprzem. Wymieszajcie.

  7. Połączcie sos z resztą składników. Skosztujcie i doprawcie solą. Na koniec dodajcie posiekany szczypiorek. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową.  Jest przepyszna, bo dodaje do niej 2 nietypowe składniki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis Magdy Gessler na wyśmienitą sałatkę jarzynową.  Dodaje do niej 2 nietypowe składniki
Sałatka jarzynowa to coś, co Polacy chętnie jadają przez cały rok na wszelkie domowe biesiady i uroczystości. Gotowane warzywa i jajka oraz kiszone ogórki i majonez stanowią przyjemną kombinację smakową. Magda Gessler dodaje jednak coś jeszcze do dobrze znanych składników. 

Królowa polskiej gastronomii znana jest z tego, że lubi wzbogacać klasyczne receptury dodatkowymi składnikami, które w sposób niemalże niewyobrażalny podbijają smak potraw. Umiejętnie czerpie również pomysły z przepisów kuchni świata. Tak jest również tym razem, gdyż sałatka jarzynowa, którą stworzyła, jest rodem z Hiszpanii.  Jakie nietypowe składniki dodaje do swojej sałatki Magda Gessler?  W hiszpańskiej sałatce jarzynowej nie ma nudy. Z pozoru jest podobna do dobrze wam znanej polskiej wersji. Są w niej marchewki, ziemniaki oraz jajka i ogórki kiszone, jest w niej nawet majonez. Jednak cała reszta wywraca tradycyjny przepis do góry nogami.  W sałatce hiszpańskiej znajdziecie bowiem oliwki i tuńczyka, które świetnie komponują się z jarzynami i jajkami. To jednak nie koniec zmian w tej potrawie. Magda Gessler przygotowuje do niej bowiem mocno czosnkowy sos aioli, który nadaje głębi smaku i aromatu całemu daniu. Jeżeli lubicie sałatkę jarzynową, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ostrzejsza i bardziej wyrazista opcja sałatkowa, która przeniesie was wprost na Półwysep Iberyjski.  Sałatka jarzynowa w stylu hiszpańskim wg. Magdy Gessler   Składniki:  4 średnie ziemniaki   2 marchewki  3 spore ogórki kiszone   2 jajka ugotowane na twardo  2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach   ½ szklanki zielonych oliwek z papryką  4 łyżki majonezu  sól i pieprz   Składniki na sos aioli:  ½ szklanki oleju słonecznikowego   ¼ szklanki oliwy  kilka ząbków czosnku   2 jajka  sól   szczypta mielonego kminu rzymskiego  opcjonalnie 1/4 szklanki tłustego mleka (dla złagodzenia smaku sosu)  Sposób przygotowania:  Marchew oraz ziemniaki obierzcie...

Niesamowicie łatwa sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Adobe Stock
Newsy
Szybka sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Spodziewacie się gości? Zróbcie prostą i przepyszną sałatkę ziemniaczaną! Mamy najlepszy przepis.

Sałatka ziemniaczana bardzo często króluje na polskich stołach – zwłaszcza w święta oraz na różne inne okazje i spotkania w większym gronie. Do wszystkiego pasuje, jest sycąca i każdy ją lubi. Jeśli macie ochotę na pyszną sałatkę ziemniaczaną, zróbcie ją z tego przepisu – wychodzi genialna! Sałatka kartoflana ze Śląska Ta sałatka jest bardzo popularna nie tylko na Śląsku. To znana niemiecka potrawa! „Kartoffelsalat” tradycyjnie w Niemczech przygotowywana jest głównie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli, octu i oleju, ale dodaje się do niej także majonez i inne dodatki – na przykład ogórki kiszone, groszek, marchew, a nawet śledzie, boczek albo kiełbasę. W wersji bez kiełbasy sałatka ziemniaczana jest potrawą postną. Przepis na sałatkę ziemniaczaną Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Sałatka wychodzi niezwykle smaczna dzięki dodaniu do niej kiełbasy! Idealnie jest zrobić ją dzień przed podaniem, ponieważ w tym czasie wszystkie składniki przejdą przyprawami i zapachami, a sałatka będzie lepiej smakować. Potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 jaj 300 g kiełbasy 7 ogórków kiszonych 1 cebula 1 puszka groszku 4 średnie marchewki 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, włóżcie do garnka z wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości przez około 20-25 minut. W tym czasie włóżcie do wody 8 jaj i ugotujcie na twardo. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierzcie je ze skóry i pokrójcie w kostkę. Jajka na twardo, kiełbasę, ogórki i cebulę również pokrójcie w kosteczkę. Marchewki obierzcie i pokrójcie w plasterki. Wszystkie składniki wrzućcie do dużej miski, dodajcie 4 łyżki majonezu,...

Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Flickr, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza? Siostra Anastazja udowadnia, że tak i podaje swój przepis na tę uwielbianą przez wszystkich potrawę.

Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście. Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie. Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 średnich ziemniaków 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 cebula czerwona 1 słoiczek pieczarek konserwowych 1 słoiczek majonezu 1 puszka zielonego groszku sól pieprz Przygotowanie: Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę.  Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i...

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
oddaszfartucha/Instagram, AdobeStock
Newsy
Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
Jak w szybki i prosty sposób obrać młode ziemniaki? Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą i prezentuje swoją niecodzienną metodę.

Nie ma chyba nic lepszego, niż młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Nie trzeba ich w ogóle obierać - mają tak delikatną skórkę, że wystarczy wyczyścić je np. szczotką pod bieżącą wodą. Ale czy wiedzieliście, że istnieją jeszcze sprytniejsze sposoby na obranie młodych ziemniaków? Poznajcie trik Tomasza Strzelczyka. Jak łatwo obrać młode ziemniaki? Niektórzy młode ziemniaki obierają, co nie ma większego sensu przy tak delikatnej skórce. Zamiast szorować szczotką, możecie je łatwo wyczyścić z pomocą gruboziarnistej soli - tak, jak robi to Tomasz Strzelczyk. Ziemniaki włóżcie do dużej miski i posypcie obficie solą. Rękami mieszajcie ziemniaki przez kilka minut - gruboziarnista sól zadziała jak tarka i usunie wszelkie zanieczyszczenia. Później ziemniaki wystarczy dokładnie opłukać i gotowe - już nadają się do ugotowania i dalszych przygotowań. Przepis na młode ziemniaki według Tomasza Strzelczyka Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ziemniaków przyrządzonych w ten sposób, to koniecznie zróbcie je według tego przepisu. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około kilogram młodych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia słodka papryka zioła prowansalskie koperek (pęczek) sól pieprz Przygotowanie: Korzystając z triku Tomasza, obierzcie młode ziemniaki. Następnie włóżcie je do garnka z wodą i ugotujcie. Odcedźcie po ugotowaniu.  Cebulę pokrójcie w piórka.  Na dużą patelnię wylejcie olej, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. W momencie, gdy cebula się ozłoci, zdejmijcie ją z patelni. Ponownie dodajcie olej na patelnię i wrzućcie ugotowane ziemniaki. Smażcie do zrumienienia. Doprawcie szczyptą czerwonej...