Gdy następnym razem wybierzecie się do sklepu, zwróćcie baczną uwagę na dział z suchymi produktami, czyli tam, gdzie swoje miejsce mają makarony, ryże i kasze. Poza gryczaną, jęczmienną czy bulgur możecie znaleźć jeszcze jedną, mało znaną kaszę - kukurydzianą.

Nie jest jeszcze mocno popularna, ale ma swoich zwolenników. Doceniają ją przede wszystkim osoby cierpiące na celiakię, ponieważ kasza kukurydziana jest całkowicie pozbawiona glutenu. Poznajcie resztę jej zalet oraz dowiedzcie się, co można z niej przygotować. 

Wartości odżywcze kaszy kukurydzianej

Kaszę kukurydzianą, jak sama nazwa wskazuje, robi się z kukurydzy - a dokładniej jej ziaren. Składniki odżywcze, jakie się w niej znajdują to m.in. witamina A, witaminy z grupy B i witamina E, a także potas, fosfor, wapń, selen, magnez, żelazo, sód i cynk.

Zobacz także:

Kasza kukurydziana jest także źródłem błonnika. Warto jeść ją w rozsądnych ilościach, ponieważ, w porównaniu z innymi kaszami, kukurydziana zawiera najwięcej kalorii - aż 370 w 100 gramach.  

Zalety kaszy kukurydzianej

Pomimo dość wysokiej kaloryczności, kasza kukurydziana może być świetną alternatywą dla innych produktów tego typu. Przede wszystkim, jest bardzo lekkostrawna, dlatego docenią ją osoby o wrażliwych żołądkach. Nie znajdziecie w niej też glutenu, dzięki czemu osoby uczulone na ten składnik mogą stosować kaszę kukurydzianą jako zamiennik w różnych przepisach. 

Warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość witaminy A w tej kaszy. To składnik, który odpowiada za wzrok i wspiera zmęczone oczy. Witamina A wzmacnia również odporność, przyspiesza porost włosów i wzmacnia paznokcie. 

Przepisy z kaszą kukurydzianą

Ten rodzaj kaszy nadaje się do potraw typowo obiadowych oraz deserów. Można też zrobić z niej lekkostrawne śniadanie. Skorzystajcie z poniższych przepisów i znajdźcie coś dla siebie: