Cotygodniowe promocje w Biedronce mogą dać sporo do myślenia klientom tego dyskontu. Zapewne wielu z was nieraz zastanawiało się, jak to możlwie, że właśnie ta sieć spożywcza oferuje swoim klientom tak tanie mięso jak choćby promocje na kurczaka i schab, o których szerzej opowiemy w dalszej części artykułu.

Tanie mięso to jednak tylko jedna strona medalu. Biedronka stara się od czasu do czasu przekonać do siebie klientów dość ciekawymi promocjami na sezonowe warzywa, ale patrząc prawdzie w oczy, ceny choćby wczesnych ziemniaków poza okresami promocji wcale nie powalają w Biedronce na kolana.

Ile kosztuje w tym tygodniu schab i ćwiartka z kurczaka w Biedronce?

Wystarczy porównać średnią cenę młodych kartofli oscylującą wokół 3 zł za 1 kg z promocyjną ceną obowiązującą w tym tygodniu na świeżą ćwiartkę z kurczaka pakowaną próżniowo. Ten mięsny wyrób dostaniecie w Biedronce do 7.08 za jedyne 2,99 zł za 1 kg.

To dużo taniej choćby od kilograma papryki. Tutaj, mimo sporej promocji, mamy do czynienia z ceną 4,95 zł za 1 kg. Oczywiście należy mieć świadomość specyfiki tego z natury lekkiego warzywa, ale nie ulega wątpliwości, że gołym okiem równowaga między mięsem a warzywami i ich cenami została zaburzona.

Zobacz także:

Być może jeszcze bardziej widoczne będzie to w przypadku schabu wieprzowego. W tym tygodniu kupicie go w Biedronce z kartą Moja Biedronka za jedyne 8,99 zł za 1 kg, podczas gdy cena 1 kg pomidorów cherry (również w promocji) to ok. 12 kg za 1 kg. O co tutaj chodzi? Dlaczego ceny warzyw szybują, a ceny mięsa stoją na poziomie sprzed kilkunastu lat?

Dlaczego mięso w Biedronce jest tak tanie?

Wielu czytając tego typu cenowe porównania złapie się na pewno za głowę. Część z was na pewno machnie ręką, psiocząc przy okazji na rzekomo dyskusyjną jakość „biedronkowego” mięsa. Nie tutaj należy jednak dopatrywać się przyczyn tak niskich cen schabu i drobiu w Biedronce.

Wielki wpływ na taką, a nie inną sytuację na rynku mięsa, ma po prostu unowocześnienie produkcji, a także jej umasowienie, a także kilka innych czynników, o których możecie przeczytać w naszym inny  artykule. I kiedy taka sytuacja jest na rękę skromniej żyjącym Polakom, bogatsi i ci o nieco bardziej ekologicznych poglądach narzekają na ciężką dolę zwierząt hodowlanych.

Czy warto rezygnować z drogich warzyw na rzecz mięsa?

Czy można znaleźć w tym wszystkim złoty środek? W dzisiejszym szalonym świecie jest o to niezwykle trudno. Niskie ceny mięsa i dość wysokie ceny warzyw nie powinny oznaczać jednak, że warto wrócić do diety naszych przodków z epoki kamienia łupanego i przerzucić się wyłącznie na zwierzęce źródło pożywienia.

Zamiast tego proponujemy fleksitarianizm – świadome ograniczanie zjadanej ilości mięsa w diecie. A wszystko to nie tylko z powodów czysto moralnych i ekonomicznych, ale też ze względów zdrowotnych – spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa to prosta droga do pogorszenia stanu zdrowia.

 Źródło: biedronka.pl