Dlaczego w kuchni nie powinno się korzystać z drewnianej łyżki
Adobe Stock
Newsy

Używacie drewnianej łyżki do mieszania potraw? Ostrzegamy, wyrzućcie ją jak najszybciej

Kuchnia bez porządnej łyżki to jak uczeń bez zeszytu. Większość gospodyń decyduje się na te wykonane z drewna. Choć wydawać by się mogło, że są najlepsze, w rzeczywistości ich używanie może zagrażać waszemu zdrowiu.

Obok talerzy, szklanek i sztućców, podstawowy element wyposażenia każdej kuchni stanowią duże łyżki. Na co dzień wykorzystujecie je do gotowania, a mówiąc ściślej do mieszania potraw w garnku lub na patelni. Ale czy każda z nich się do tego nadaje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich łyżek używać do mieszania potraw?

Na rynku istnieje mnóstwo łyżek kuchennych. Różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, kolorem i designem, ale również tworzywem, z którego zostały wykonane. Drewniane, silikonowe, plastikowe oraz metalowe – wszyscy mamy je w swoich kuchniach.

To właśnie kwestia tworzywa powinna przykuć waszą uwagę i stanowić priorytet. W końcu stawką jest zdrowie wasze i waszych bliskich. Zapewne myślicie sobie, że łyżki nie mogą być groźne? Nic bardziej mylnego. Zaraz się o tym przekonacie. 

Zobacz także
Tłuczek

Dlaczego tłuczek do mięsa ma dwie różne strony? Przeznaczenie jednej znamy wszyscy, drugiej mało kto

błędy w używaniu deski do krojenia

Używacie tej samej deski do krojenia warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd

Wady i zalety różnych łyżek kuchennych

Drewniane łyżki kuchenne

Wielu uważa, że drewniane łyżki kuchenne są najlepsze. Nie tylko ładnie wyglądają i są tanie, ale również nie niszczą teflonowych powłok w garnkach czy patelniach. Okazuje się jednak, że tego typu przybory nie są idealne. Mają całkiem sporo, istotnych dla waszego zdrowia wad.

Drewniane łyżki należy bardzo dokładnie myć po każdym użyciu. Niestety, wilgotne drewno to idealne środowisko dla bakterii, które z powodzeniem namnażają się na waszych przyborach. 

Z racji, że jest to naturalny surowiec, wykazuje także tendencję do nasiąkania zapachami, tłuszczem oraz kolorami - po burakach już jej nie domyjecie. Ponadto tego typu łyżki często pękają, przez co gromadzą się w nich resztki jedzenia, które nie sposób wydobyć. To po prostu niezdrowe i niehigieniczne.

Metalowe łyżki kuchenne

Łyżki wykonane z metalu również mają wielu zwolenników. Prawdopodobnie dlatego, że nie tylko idealnie komponują się w nowoczesnych wnętrzach, ale również łatwo je umyć, nie przesiąkają zapachami, nie odkształcają się i nie niszczą tak szybko. W skrócie – są o wiele bardziej wytrzymałe od drewna i bezpieczniejsze dla zdrowia.

Okazuje się jednak, że z czasem na ich powierzchni mogą pojawiać się brązowe lub niebieskie smugi. Można w nich znaleźć śladowe ilości niklu, który wywołuje uczulenia.

Plastikowe łyżki kuchenne

Jeśli chodzi o zalety, są praktycznie takie same jak w przypadku łyżek wykonanych z metalu. Oczywiście plastikowe akcesoria mają również wady. Kupowane w nieznanych sklepach, pochodzące z niepewnych źródeł mogą zawierać bisfenol A. Jego obecność w organizmie może prowadzić do otyłości lub zaburzeń hormonalnych.

Silikonowe łyżki kuchenne

W obecnych czasach wydają się najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Silikon jest odporny zarówno na bardzo wysokie, jak i bardzo niskie temperatury. Wykazuje właściwości nieprzywierające. Wykonane z niego produkty są elastyczne i nierozciągliwe. Ponadto silikon nie wpływa na smak ani zapach potraw, nie pochłania aromatów i jest bardzo wytrzymały. 

Źródło: kuchnia.wp.pl

 

sposoby na wyczyszczenie drewnianej deski
Pixabay
Newsy
Bakterie namnażają się na niej, jak szalone. Jak dobrze wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?
Choć drewniane deski biją na głowę te zrobione ze szkła lub plastiku, wymagają również odpowiedniej pielęgnacji. Bowiem zawarte w produktach spożywczych, a w szczególności w mięsie, bakterie, bardzo łatwo wnikają w struktury drewna.

Drewniana deska to inwestycja na lata, o ile o nią dbacie oczywiście. Bowiem nie ulega wątpliwości, że wykonana z tego materiału bije na głowę zarówno te plastikowe, jak i szklane. Niewielu wie, że drewno ma właściwości pozwalające na zasklepianie drobnych nacięć, nie tępi noży, ale również może służyć jako podkładka pod gorące naczynia. Warto również wspomnieć, że drewno wykazuje naturalne właściwości bakteriobójcze. Wykonane z niego deski będą więc najbezpieczniejsze dla waszego zdrowia. Haczyk polega jednak na tym, że wymaga ona odpowiedniej pielęgnacji. Tylko wtedy naprawdę docenicie jej funkcjonalność. Wady drewnianej deski do krojenia Przede wszystkim drewniane deski bardzo łatwo wchłaniają wodę, która może przenikać do głębszych warstw drewna i powodować namnażanie się bakterii. Należy również wspomnieć, że tego typu przedmioty bardzo łatwo się odbarwiają i przesiąkają zapachami, a mimo to nie można ich myć w zmywarce. Jak więc postępować? Wyjaśniamy. Impregnacja przede wszystkim Zanim zaczniecie korzystać z nowo zakupionej, drewnianej deski musicie ją najpierw zaimpregnować. Zabieg ten spowoduje zamknięcie porów drewna, a co za tym idzie, zmniejszy wchłanianie brudu i bakterii. Sprawa jest dziecinnie prosta. Wystarczy, że natłuścicie powierzchnię deski dowolnym olejem jadalnym, na przykład rzepakowym, słonecznikowym lub oliwą z oliwek, a następnie umyjecie ją w gorącej wodzie i odstawicie do całkowitego wyschnięcia (całość powtórzcie). Czynność powinniście wykonywać raz w tygodniu lub co najmniej 2 razy w miesiącu. Jak prawidłowo wyczyścić drewnianą deskę? Jeśli wasza deska została odpowiednio zaimpregnowana powinniście też wiedzieć, jak ją czyścić. Przede wszystkim unikajcie długiego moczenia jej w wodzie – w ten sposób drewno zacznie rozsychać...

czy plastikowe akcesoria do kuchni są zdrowe
Pixabay
Newsy
Te popularne i tanie akcesoria do kuchni są bardzo niebezpieczne. Zawierają rakotwórcze substancje. Lepiej wyrzućcie je do kosza
Wielu z nas przy zakupie różnych rzeczy kieruje się głównie ceną. Jednak taki wybór nie zawsze jest słuszny, a w niektórych przypadkach może być nawet niebezpieczny!

Od dłuższego czasu bardzo popularne w Polsce są czarne, wykonane z plastiku akcesoria kuchenne. Dlaczego tyle osób tak chętnie ich używa? Powód jest bardzo prosty. Przede wszystkim narzędzia te są niezwykle tanie – o wiele tańsze od stalowych, których dawniej się używało. Są nawet tańsze od drewnianych łyżek i łopatek. Do tego wielu ludzi używa dziś patelni i garnków pokrytych teflonem. Jak wiadomo, ta powłoka jest dość delikatna i łatwo można ją porysować. Dlatego producenci naczyń teflonowych zalecają, by używać do nich tylko plastikowych narzędzi, które nie porysują delikatnej powierzchni. Jednak czy plastikowe chochle i inne akcesoria są bezpieczne dla zdrowia? Niebezpieczny plastik Trzeba przyznać, że plastikowe akcesoria są o wiele wygodniejsze w użyciu niż stalowe. Nie nagrzewają się tak mocno, dlatego można bez obaw na przykład spróbować zupy za pomocą plastikowej łyżki. Z drugiej strony trzeba uważać, ponieważ plastikowa łopatka pozostawiona zbyt długo na patelni, zacznie się po prostu topić! Ryzyko zniszczenia kuchennych narzędzi i bardzo nieprzyjemnego swądu palonego plastiku, to nie jedyne zagrożenie, jakie niosą ze sobą te przedmioty. Przeprowadzone badania wykazały, że mogą być one bardzo niebezpieczne dla zdrowia! W sklepach wielobranżowych, można dziś kupić nawet cały zestaw akcesoriów kuchennych za kilka złotych. Nic dziwnego, że tak wiele osób chętnie je kupuje! Są to chochle, łyżki i łopatki z tworzywa sztucznego, pokryte czarnym nylonem. Właśnie to tworzywo zagraża waszemu zdrowiu. MDA w chochlach W akcesoriach z czarnego nylonu znajduje się niebezpieczna substancja o nazwie 4,4-Metylenodianilina, w skrócie 4,4-MDA. Wywołuje ona u ludzi takie objawy jak nudności, bóle brzucha, zawroty głowy, zatrucie pokarmowe albo gorączka. Ponadto, częste przyjmowanie tej...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: nie używajcie tego produktu. Został skażony i jest niebezpieczny dla zdrowia
Uważajcie na zakupach i w swoich kuchniach! Kolejny produkt, którego używamy w kuchni został uznany za niebezpieczny dla zdrowia!

Złą passę mają za sobą akcesoria kuchenne z sieci sklepów Auchan. Po tym jak Główny Inspektorat Sanitarny przestrzegał przed trefnymi łyżkami cedzakowymi, teraz przyszedł czas na chochle. Zwykle nie przykładamy zbyt wielkiej wagi do wyboru kuchennych narzędzi. Częściej na decyzję wpływa cena, a nie materiał, z którego zostały one wykonane. Chochelka z sieci Auchan Tymczasem wydaje się, że lepiej zaufać łyżkom metalowym i drewnianym. Te plastikowe mogą być źródłem nieprzyjemnych niespodzianek. Jak choćby chochelka sprzedawana do niedawna we francuskiej sieci sklepów Auchan. Spójrzcie, czy przypadkiem takie oto narzędzie nie znalazło się ostatnio w waszych kuchniach. Według informacji Państwowej Inspekcji Sanitarnej, takie oto właśnie chochle mogą grozić przedostaniem się do żywności niebezpiecznych substancji. Sprawdźcie swoje kuchnie Mowa tu o niejakich pierwszorzędnych aminach aromatycznych. To właśnie ich obecność stwierdzili laboranci z państwowego urzędu. Wadliwe okazały się produkty oznaczone kodem kreskowym 3245676703573 o numerze partii 08/2019. Wiemy już, że firma Auchan wycofała nieszczęsne chochle ze sprzedaży i zobowiązała się do ostrzeżenia klientów w swoich sklepach przed używaniem niebezpiecznych akcesoriów. Źródło: gov.pl

deska do krojenia
Pixabay
Newsy
Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?
Jaką deskę do swojej kuchni wybrać? Która jest bezpieczna, a która grozi namnażaniem bakterii? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu specjalnie dla was.

Polietylen, czyli sztuczny materiał z którego robione są plastikowe deski, jest lżejszy od drewna, dostępny w przeróżnych kolorach i kształtach. Jest bezpieczny, pozbawiony groźnych toksyn, odporny na działanie różnych kwasów i wysokoprocentowych alkoholi i wysokich temperatur. To wszystko pozwala na wybór odpowiedniego przedmiotu. W sam raz dla waszych potrzeb, a także tak, by deska współgrała z wystrojem waszej kuchni. Jaką deskę plastikową wybrać do swojej kuchni? Solidne deski plastikowe uchodzą za dość higieniczne. Ponadto, można je myć w coraz popularniejszych w polskich domach zmywarkach. Dlatego też chętnie używa się plastikowych, polietylenowych desek w gastronomii – według ekspertów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej – dla zachowania higieny przygotowania jedzenia i wygody. Przyjęło się używać plastikowych desek czerwonych do mięsa surowego, brązowe do mięsa po obróbce termicznej, niebieskie do surowych ryb, żółte do drobiu, a zielone do krojenia warzyw. Wbrew pozorom, taki podział wcale nie musi uchodzić za bezsensowny – odgórne przydzielenie desek do konkretnego rodzaju jedzenia, pozwala na zachowanie lepszego standardu higieny. Miedzy bajki należy włożyć pokutujący wciąż mit, że deski plastikowe są zawsze tańsze niż te solidne, drewniane. Jaką deskę powinno się wybrać? Niestety, plastikowa deska innej plastikowej desce nierówna. Na rynku są i droższe, solidniejsze i bezpieczniejsze deski z tworzywa sztucznego i gorsze, bardzo niebezpieczne w codziennym użytkowaniu. Różnicę poczujecie już po kilku tygodniach intensywnego użytkowania. Tanie, miękkie, kiepskiej jakości deski plastikowe, będą zmasakrowane nożem już po niecałym miesiącu. Nie chodzi tu o wrażenia wizualne i wygląd deski - dziury, zagłębienia i rysy na desce...