Obok talerzy, szklanek i sztućców, podstawowy element wyposażenia każdej kuchni stanowią duże łyżki. Na co dzień wykorzystujecie je do gotowania, a mówiąc ściślej do mieszania potraw w garnku lub na patelni. Ale czy każda z nich się do tego nadaje?

Jakich łyżek używać do mieszania potraw?

Na rynku istnieje mnóstwo łyżek kuchennych. Różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, kolorem i designem, ale również tworzywem, z którego zostały wykonane. Drewniane, silikonowe, plastikowe oraz metalowe – wszyscy mamy je w swoich kuchniach.

To właśnie kwestia tworzywa powinna przykuć waszą uwagę i stanowić priorytet. W końcu stawką jest zdrowie wasze i waszych bliskich. Zapewne myślicie sobie, że łyżki nie mogą być groźne? Nic bardziej mylnego. Zaraz się o tym przekonacie. 

Czy drewniane łyżki kuchenne są bezpieczne?

Wielu uważa, że drewniane łyżki kuchenne są najlepsze. Nie tylko ładnie wyglądają i są tanie, ale również nie niszczą teflonowych powłok w garnkach czy patelniach. Okazuje się jednak, że tego typu przybory nie są idealne. Mają całkiem sporo, istotnych dla waszego zdrowia wad.

Zobacz także:

Drewniane łyżki należy bardzo dokładnie myć po każdym użyciu. Niestety, wilgotne drewno to idealne środowisko dla bakterii, które z powodzeniem namnażają się na waszych przyborach.  Ten kłopot dotyczy zwłaszcza łyżek z różnego rodzaju dziurami - to właśnie w nich zalega najwięcej drobnoustrojów. Ponadto tego typu łyżki często pękają, przez co gromadzą się w nich resztki jedzenia, które nie sposób wydobyć.

Z racji, że drewno to naturalny surowiec, wykazuje także tendencję do nasiąkania zapachami, tłuszczem oraz kolorami - po burakach takiej łyżki nie domyjecie, zwłaszcza, że drewniane łyżki nie nadają się do mycia w zmywarce ze względu na wrażliwość materiału. Ponadto tego typu łyżki często pękają, przez co gromadzą się w nich resztki jedzenia, które nie sposób wydobyć. 

Podsumowując: uważać należy przede wszystkim na starsze, zużyte łyżki drewniane, a zwłaszcza te, które mogą kumulować resztki jedzenia. Tych lepiej się wystrzegajcie i dbajcie o właściwą higienę podczas przygotowywania posiłków.

[content:0_1886,0_2467:undefined]

Czy warto używać metalowych łyżek kuchennych?

Łyżki wykonane z metalu również mają wielu zwolenników. Prawdopodobnie dlatego, że nie tylko idealnie komponują się w nowoczesnych wnętrzach, ale również łatwo je umyć, nie przesiąkają zapachami, nie odkształcają się i nie niszczą tak szybko. W skrócie – są o wiele bardziej wytrzymałe od drewna i bezpieczniejsze dla zdrowia.

Okazuje się jednak, że z czasem na ich powierzchni mogą pojawiać się brązowe lub niebieskie smugi. Można w nich znaleźć śladowe ilości niklu, który wywołuje uczulenia.

Plastikowe łyżki kuchenne

Jeśli chodzi o zalety, są praktycznie takie same jak w przypadku łyżek wykonanych z metalu. Oczywiście plastikowe akcesoria mają również wady. Kupowane w nieznanych sklepach, pochodzące z niepewnych źródeł mogą zawierać bisfenol A. Jego obecność w organizmie może prowadzić do otyłości lub zaburzeń hormonalnych.

Silikonowe łyżki kuchenne

W obecnych czasach wydają się najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Silikon jest odporny zarówno na bardzo wysokie, jak i bardzo niskie temperatury. Wykazuje właściwości nieprzywierające. Wykonane z niego produkty są elastyczne i nierozciągliwe. Ponadto silikon nie wpływa na smak ani zapach potraw, nie pochłania aromatów i jest bardzo wytrzymały.