Dlaczego w kuchni nie powinno się korzystać z drewnianej łyżki
Adobe Stock
Newsy

Używacie drewnianej łyżki do mieszania potraw? Ostrzegamy, wyrzućcie ją jak najszybciej

Kuchnia bez porządnej łyżki to jak uczeń bez zeszytu. Większość gospodyń decyduje się na te wykonane z drewna. Choć wydawać by się mogło, że są najlepsze, w rzeczywistości ich używanie może zagrażać waszemu zdrowiu.
Weronika Kępa
luty 25, 2021

Obok talerzy, szklanek i sztućców, podstawowy element wyposażenia każdej kuchni stanowią duże łyżki. Na co dzień wykorzystujecie je do gotowania, a mówiąc ściślej do mieszania potraw w garnku lub na patelni. Ale czy każda z nich się do tego nadaje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich łyżek używać do mieszania potraw?

Na rynku istnieje mnóstwo łyżek kuchennych. Różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, kolorem i designem, ale również tworzywem, z którego zostały wykonane. Drewniane, silikonowe, plastikowe oraz metalowe – wszyscy mamy je w swoich kuchniach.

To właśnie kwestia tworzywa powinna przykuć waszą uwagę i stanowić priorytet. W końcu stawką jest zdrowie wasze i waszych bliskich. Zapewne myślicie sobie, że łyżki nie mogą być groźne? Nic bardziej mylnego. Zaraz się o tym przekonacie. 

Zobacz także

Drewniane łyżki kuchenne

Wielu uważa, że drewniane łyżki kuchenne są najlepsze. Nie tylko ładnie wyglądają i są tanie, ale również nie niszczą teflonowych powłok w garnkach czy patelniach. Okazuje się jednak, że tego typu przybory nie są idealne. Mają całkiem sporo, istotnych dla waszego zdrowia wad.

Drewniane łyżki należy bardzo dokładnie myć po każdym użyciu. Niestety, wilgotne drewno to idealne środowisko dla bakterii, które z powodzeniem namnażają się na waszych przyborach. 

Z racji, że jest to naturalny surowiec, wykazuje także tendencję do nasiąkania zapachami, tłuszczem oraz kolorami - po burakach już jej nie domyjecie. Ponadto tego typu łyżki często pękają, przez co gromadzą się w nich resztki jedzenia, które nie sposób wydobyć. To po prostu niezdrowe i niehigieniczne.

Metalowe łyżki kuchenne

Łyżki wykonane z metalu również mają wielu zwolenników. Prawdopodobnie dlatego, że nie tylko idealnie komponują się w nowoczesnych wnętrzach, ale również łatwo je umyć, nie przesiąkają zapachami, nie odkształcają się i nie niszczą tak szybko. W skrócie – są o wiele bardziej wytrzymałe od drewna i bezpieczniejsze dla zdrowia.

Okazuje się jednak, że z czasem na ich powierzchni mogą pojawiać się brązowe lub niebieskie smugi. Można w nich znaleźć śladowe ilości niklu, który wywołuje uczulenia.

Plastikowe łyżki kuchenne

Jeśli chodzi o zalety, są praktycznie takie same jak w przypadku łyżek wykonanych z metalu. Oczywiście plastikowe akcesoria mają również wady. Kupowane w nieznanych sklepach, pochodzące z niepewnych źródeł mogą zawierać bisfenol A. Jego obecność w organizmie może prowadzić do otyłości lub zaburzeń hormonalnych.

Silikonowe łyżki kuchenne

W obecnych czasach wydają się najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Silikon jest odporny zarówno na bardzo wysokie, jak i bardzo niskie temperatury. Wykazuje właściwości nieprzywierające. Wykonane z niego produkty są elastyczne i nierozciągliwe. Ponadto silikon nie wpływa na smak ani zapach potraw, nie pochłania aromatów i jest bardzo wytrzymały. 

Czytaj także:

Komentarze
rybik w kuchni
Adobe Stock
Newsy W twojej łazience zadomowiły się rybiki? Zwalczysz je za pomocą jednej prostej rzeczy. Masz ją w kuchni
Ciepło i wilgoć to idealne warunki do życia dla rybików cukrowych. Właśnie dlatego tak często pojawiają się w twojej łazience. Na szczęście istnieje prosty sposób, by wykurzyć je z domu raz na zawsze!
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Rybiki cukrowe przybyły do Europy z tropików. Nic więc dziwnego, że tak bardzo kochają ciepło . Jeśli spotkasz je w swojej łazience, spiżarce, bądź piekarniku , nie panikuj. Wcale nie oznacza to, że za rzadko sprzątasz. Te małe robaczki są bowiem częstym lokatorem nie tylko u ciebie. Z pewnością zmaga się z nimi niejedna pani domu.  Rybiki kochają skrobię Rybiki to w rzeczywistości niegroźne stworzenia. Jedyne co musisz o nich wiedzieć to, że te małe robaczki kochają skrobię i inne polisacharydy , czyli wszystkie produkty, które zawierają w swoim składzie choć trochę cukru.  W praktyce oznacza to, że rybiki żywią się niemal wszystkim co znajdą na swojej drodze. Mogą podgryzać twoje warzywa, mięso, mąkę , ale również klej, papier, a nawet ubrania wykonane z lnu, bawełny czy jedwabiu. Nie ulega więc wątpliwości, że tych lokatorów należy jak najszybciej się pozbyć. Z racji, że rybik cukrowy jest w stanie wytrzymać bez pożywienia nawet rok, ograniczenie dostępu do jedzenia wcale nie sprawi, że zniknie z twojego domu. Na szczęście istnieją inne sposoby, by temu zaradzić. Wystarczy, że zajrzysz do swojej kuchni. Sok z cytryny Rybiki, podobnie jak większość owadów, nie przepadają za ostrymi zapachami. Najłatwiej więc wykurzyć je przy pomocy soku z cytryny - wystarczy, że zmieszasz go z wodą. Tak przygotowaną miksturą umyj płytki w swojej łazience. To powinno skutecznie odstraszyć te małe robaczki. Zioła i przyprawy Rybiki cukrowe nie przepadają również za rozmarynem, cynamonem i goździkami . Jeśli więc jesteś fanką któregoś w tych zapachów, koniecznie to wykorzystaj. Wystarczy, że umieścisz kilka goździków, bądź laskę cynamonu przy ważnych dla ciebie książkach, dokumentach oraz fotografiach, a także w kilku miejscach w spiżarni. To z pewnością...

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/congerdesign
Newsy Mało znany sposób na soczyste mielone. W życiu nie zrobisz już ich inaczej
Mięso na mielone po usmażeniu czasami jest suche i bez smaku. Znamy metodę, jak tego uniknąć.
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Jakkolwiek smażenie kotletów może wydawać się proste, w kuchni podczas gotowania zdarzyć może się wszystko. W końcu pyszny obiad wymaga nie zawsze czasu, raczej chęci, sprytu i odrobiny wiedzy. Nadmiar wilgoci Problemy z mięsem do mielonych mogą dotyczyć nie tylko tego, że mięso jest suche. Czasami jest wręcz przeciwnie. Mięso rozpada się w rękach i wydaje się za rzadkie. Znacie taki stan rzeczy? Wiemy, co zrobić z podobną sytuacją. Ciasto na mielone można wyrabiać chwilę dłużej. Nadmiar wilgoci powinien stopniowo odpuszczać. Jeśli jednak metoda nie działa, jest kilka składników, które w zdecydowany sposób wchłoną jej nadmiar. Ziemniaki trzeba obrać obrać i gotować do miękkości. Następnie mocno je tłuczemy i dodajmy do płynnego mięsa mielonego. Pęczak, który można ugotować na sypko i dorzucić do mięsa. Sprawdzi się również ryż, perfekcyjny pochłaniacz wilgoci czy kasza gryczana. Bułka tarta to najpopularniejszy sposób na płynne mięso. Wiele gospodyń korzysta z tego łatwego, ale bardzo skutecznego rozwiązania.  Semolina  zwana kaszą manną. Wystarczy kilka łyżek. Po dodaniu jej do mięsa powinna spęcznieć i nasiąknąć nadmiarową wodą z mielonych. Wszystkie z wymienionych wskazówek działają na pochłanianie wilgoci. Mięso na mielone nie powinno mieć jej za dużo. Nie musicie się przejmować, usunięcie nadmiaru wody z mięsa nie płynie na ich suchość czy brak soczystości. Wasze mielone będą miały po prostu lepszą do smażenia konsystencję. Co jeszcze Może się również zdarzyć, że nie chcesz dodatkowych składników w mielonych. Wtedy ryż, kasza manna czy ziemniaki muszą pójść na przymusową odstawkę. Wykonując kilka czynności, równie skutecznie usuniesz wodę z mielonych, bez konieczności dorzucania do nich...

Przeczytaj
przechowywanie przypraw
Pixabay
Newsy Jak prawidłowo przechowywać przyprawy? Wykorzystajcie ten trik, a będą świeże przez długi czas
Bez nich żadne danie nie miałoby właściwego smaku ani aromatu. Bowiem to właśnie w przyprawach tkwi sekret przepysznych obiadów. O te mielone specyfiki trzeba więc szczególnie dbać. Ich największymi wrogami jest wilgoć, ciepło i światło.
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Choć zapewne wydaje wam się to niemożliwe, przyprawy mogą stracić swój aromat, a nawet się zepsuć. Dlatego też powinniście szczególnie dbać nie tylko o sposób ich przechowywania, ale również o zabezpieczenie ich przed kilkoma czynnikami zewnętrznymi. Prawidłowe przechowywanie przypraw Jeśli wasze przyprawy nie mają w domu konkretnego miejsca i przechowujecie je w tysiącu oryginalnych, plastikowych opakowań popełniacie duży błąd! W takich warunkach z pewnością stracą nie tylko swój kolor, ale również smak i aromat.  Najlepiej jeśli zainwestujecie w małe, szklane pojemniczki, bądź słoiczki i to właśnie w nich będziecie trzymać przyprawy. Takie opakowania możecie dostać za grosze nie tylko w internecie, ale również w Ikei, Pepco i innych sklepach sprzedających rzeczy do domu. Z racji, że przyprawy nie lubią światła, nie powinniście przechowywać ich na półce znajdującej się naprzeciwko okna. Koniecznie powinniście przełożyć je do szuflady. Pomyślcie o funkcjonalności tego rozwiązania. Ważne, żeby produkty były zawsze pod ręką.  Umieśćcie je w jednej z pierwszych wysuwanych szuflad w swojej kuchni, niedaleko kuchenki gazowej. To czy słoiczki będą ułożone w pozycji leżącej czy stojącej nie ma większego znaczenia. Aby gotowało wam się jeszcze wygodniej i łatwiej możecie również przykleić na każdym słoiczku nazwę przyprawy , która się w nim znajduje. Po każdym użyciu przyprawy powinny zostać zamknięte Zapewne często zdarza się, że używana przez was podczas gotowania przyprawa stoi na blacie, obok kuchenki gazowej, aż do momentu, w którym skończycie przyrządzanie dania. Nawet nie wiecie jaki błąd popełniacie! Oprócz tego, że narażacie swoje przyprawy na ciepło oraz wilgoć , to również sprawiacie, że tracą swój...

Przeczytaj
jak dbać o nóż kuchenny
Pixabay
Newsy Jak dbać o nóż kuchenny? Ten błąd popełnia większość z nas
Nóż to bardzo ważne narzędzie, bez którego w kuchni ani rusz. Dlaczego tak ważne jest między innymi jego właściwe przechowywanie? Bowiem okazuje się, że umieszczenie go luzem w szafce to nie jest dobry pomysł. Na tym jednak nie koniec grzeszków związanych z nożami kuchennymi.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Większość Polaków przechowuje noże kuchenne w skrajnie nieodpowiedzialny i niewłaściwy sposób. W końcu najczęściej można je spotkać w towarzystwie innych przyborów wrzuconych luzem do pierwszej lepszej szuflady. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że ta metoda może wyszczerbić i stępić wasze noże. Jak prawidłowo przechowywać noże? Aby noże kuchenne posłużyły wam przez długie lata, najlepiej umieścić je na magnetycznej listwie w równych odstępach . Takie rozwiązanie stosuje się głównie w restauracjach, jednak w domu także można z niego korzystać. W ten sposób unikniecie przypadkowych skaleczeń i wyszczerbień. Jeśli według was to rozwiązanie ma zbyt wiele wad, możecie skorzystać z innego, równie bezpiecznego, ale na pewno lepiej wyglądającego. Na rynku nie brakuje bowiem stojaków na noże w przeróżnych wzorach i kolorach. Te w środku są zazwyczaj wypełnione materiałem, który zabezpiecza je przed wyszczerbieniem i stępianiem.  Należy jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni jest miejsce na tego typu rozwiązania. Dlatego, jeśli bardzo chcecie pozostać przy trzymaniu noży w szufladzie, droga wolna. Wyposażcie je jednak w osłonkę na ostrza. Nowe noże są sprzedawane z nimi w zestawie, natomiast jeśli macie starsze modele, poszukajcie ich na sklepowych półkach. Jak prawidłowo czyścić noże? Od właściwego przechowywania niemniej ważne okazuje się prawidłowe czyszczenie noży. Z racji, że w domach coraz bardziej popularne stają się zmywarki , wielu producentów zezwala na mycie w nich noży. Ta metoda ma jednak wiele wad. Przede wszystkim - nie macie nad nią pełnej kontroli, a nóż umieszczony w zmywarce może się przecież bardzo poobijać. Lepiej umyć go ręcznie. Jeśli kroiliście cytrusy , nie zwlekajcie z usunięciem ich soków z noża aż...

Przeczytaj