Uważajcie na te owoce, jeśli macie niskie ciśnienie. Ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia
AdobeStock
Newsy

Uważajcie na te owoce, jeśli macie niskie ciśnienie. Ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia

Owoce tej rośliny powszechnie stosuje się jako składnik leczniczych herbat, soków i nalewek. Jednak w niektórych przypadkach trzeba być ostrożnym - zwłaszcza, jeśli chorujecie na serce.

Nie mylą się ci, którzy powtarzają do znudzenia, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Nawet najbardziej zdrowe produkty mogą być szkodliwe, jeśli je się ich zbyt dużo, łączy z lekami lub spożywa przy niektórych dolegliwościach zdrowotnych. Tak właśnie jest w przypadku głogu, który jest powszechnie stosowany w domowym leczeniu, a także wykorzystywany jako składnik suplementów diety. 

Właściwości zdrowotne głogu

Głóg pospolity rośnie w całej Polsce, zwłaszcza w miejscach dobrze nasłonecznionych. Kwitnie późną wiosną w maju, a jego owoce zbiera się we wrześniu i październiku. Wykazują one wiele właściwości prozdrowotnych, w tym:

  • obniżają poziom cholesterolu

  • zwiększają liczbę leukocytów, czyli białych krwinek

  • mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

  • wspomagają wątrobę

  • poprawiają trawienie

  • obniżają ciśnienie krwi 

Kto powinien uważać na głóg?

Ze względu na zdolność do obniżania ciśnienia krwi, głogu nie powinny spożywać szczególnie osoby z niedociśnieniem oraz cierpiące na inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Głóg, ze względu na swoje właściwości, może być niebezpieczny dla zdrowia w połączeniu z lekami na serce - również tymi obniżającymi ciśnienie, ponieważ spożycie głogu może dodatkowo wzmocnić ich działanie. 

Nie powinny go też stosować dzieci do 12. roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

Zobacz także
Ta herbata łagodzi kaszel i przeziębienie. Zrobicie ją z łupin orzecha i tego warzywa

Ta herbata łagodzi kaszel i przeziębienie. Zrobicie ją z łupin orzecha i tego 1 warzywa

Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo

Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo

Do czego można wykorzystać głóg?

Głóg najczęściej można znaleźć w sklepach zielarskich i aptekach pod postacią suszu, z którego robi się następnie herbatę. Korzystając jednak z tego, że głóg rośnie praktycznie w całej Polsce, możecie sami go zebrać i wykorzystać do zrobienia przetworów.

Wspaniale smakuje domowy dżem z głogu, a także sok. Przygotowanie soku jest bardzo proste - wystarczy, że umyte i wydrylowane owoce przepuścicie przez sokowirówkę. Możecie do soku dodać nieco miodu, by poprawić smak. Tak przygotowany napój można pić 2 razy dziennie i najlepiej jest zużyć go jak najszybciej, ponieważ prędko się psuje. 

Źródło: i-apteka.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie
AdobeStock
Newsy
To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie
Chronią przed zawałem serca, miażdżycą i obniżają poziom cholesterolu. Poznajcie wspaniałe właściwości orzechów nerkowca.

Nie od dziś wiadomo, że orzechy to jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczów. Ale jakie orzechy wybrać? Okazuje się, że bardzo dobrym wyborem są orzechy nerkowca, które zalicza się go grupy najzdrowszych orzechów na świecie. Poznajcie ich wspaniałe właściwości! Skąd pochodzą nerkowce? Orzechy nerkowca o charakterystycznym kształcie pochodzą z Ameryki Południowej. Na tym kontynencie rośnie drzewo o nazwie nanercz zachodni (inne nazwy to orzech cashew oraz nerkowiec zachodni), ale uprawia się je również w Mozambiku, Tanzanii, Wietnamie, Nigerii i Brazylii. W Europie nerkowce pojawiły się w XVI wieku i, co ciekawe, na początku w ogóle ignorowano smaczne orzechy z drzewa nerkowca – uprawiano je tylko ze względu na drewno. Dopiero w XX wieku orzechy nerkowca znalazły zastosowanie w kuchni! Właściwości nerkowców Nerkowce zawierają przede wszystkim bardzo zdrowe tłuszcze oraz cenne witaminy i minerały, takie jak: Witaminę K Witaminę E Witaminy z grupy B Witaminę PP Ryboflawinę Niacynę Błonnik Magnez Mangan Fosfor Żelazo Cynk Nerkowce są polecane osobom, które mają problemy z nadciśnieniem i chorobami serca. Regularnie jedzone orzechy nerkowca pomagają obniżyć ciśnienie, a ponadto zmniejszą ryzyko zachorowania na miażdżycę. Nadają się doskonale także dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Do tego pomogą wam obniżyć poziom cholesterolu! Mamy również dobrą wiadomość dla alergików, ponieważ w porównaniu z innymi orzechami, nerkowce rzadko wywołują alergię – choć trzeba oczywiście uważać, ponieważ u niektórych może wystąpić reakcja alergiczna.   Do czego można wykorzystać nerkowce? Orzechy nerkowca są doskonałym dodatkiem zarówno do ciast i deserów, jak i wytrawnych...

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...

Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać
Pixabay
Newsy
Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać na targu
Chcecie wspierać polskich rolników? Podpowiadamy, jak rozpoznać polskie truskawki od zagranicznych!

Zbliża się ukochany przez Polaków sezon na truskawki. Chociaż dostępne na straganach i targach owoce w większości pochodzą z upraw lokalnych, w supermarketach czy niektórych sklepach znajdziecie także te hodowane za granicą. Niestety coraz częściej także sprzedawcy targowi oszukują swoich klientów i serwują im importowane truskawki, oznaczając je jako polskie. Najczęściej pochodzą one z Grecji, Maroka czy Hiszpanii. Jak je rozpoznać, aby móc dokonywać świadomego wyboru? Które truskawki są polskie, a które zagraniczne? Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie owoców. Polskie truskawki najczęściej są jaśniejsze, a nie ciemnobordowe. Krajowe owoce są też przeważnie mniejsze, a także lekko twarde. Polskie odmiany truskawek mają także intensywny słodki aromat. Szypułka przy polskiej truskawce będzie mocno zielona, świeża. Kształt polskich truskawek jest bardziej sercowaty, stożkowaty niż podłużna forma tych zagranicznych Jak odpowiednio przechowywać truskawki? Truskawki potrafią bardzo szybko się psuć, mięknąć i pleśnieć, kiedy są nieprawidłowo przechowywane. Jak przedłużyć ich świeżość? od razu przełożyć je z łubianki do miski, włożyć do lodówki, najlepiej do szuflady. Przechowywane w ten sposób truskawki nie powinny przejawiać objawów zepsucia nawet przez tydzień. Jeśli jednak delikatnie zmiękną lub pojawią się na nich ciemniejsze plamy, nadal można je wykorzystać na dżem, koktajl lub sos do makaronu na słodko. Właściwości odżywcze truskawek Te małe, czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin i innych korzystnych dla zdrowia składników, które mają wszechstronne właściwości: odkwaszają organizm obniżają poziom złego cholesterolu spalają tłuszcz...