Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić.
Kiszenie zamiast marynowania
Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu.
To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian.
Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów.
Zobacz także:
Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane.
Klasyczna zalewa do grzybów bez octu
Przygotowując zalewę bez octu, warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli.
Składniki:
- Woda – 1l
- Sól – 1 łyżka
- Ziele angielskie – 4 ziarenka
- Listek laurowy – 3-4 listki
- Gorczyca - 5-6 ziarenek
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę.
2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami i przyprawami. Dokładnie zakręcamy słoiki i odstawiamy do pasteryzowania.
Pasteryzowanie słoików:
1. Umieszczamy kilka słoików w dużym garnku tak, żeby się ze sobą nie stykały. Nie odwracamy ich do góry nogami, stawiamy w normalnej pozycji.
2. Do garnka wlewamy tyle gorącej wody, żeby nie dosięgała zakrętek. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Inne warianty zalewy do grzybów
Zalewy można aromatyzować w dowolny sposób, dodając ulubione przyprawy. Podstawowe zioła używane do grzybów, to jak widać w głównym przepisie, ziele angielskie, listek laurowy, ewentualnie gorczyca.
Żeby przygotować zalewę na słodko, na litr wody dodajemy, oprócz soli, łyżkę cukru lub dwie łyżki miodu. Żeby otrzymać zalewę słodko-kwaśną do wcześniejszej, słodkiej dodajemy jeszcze sok z 1-2 cytryn.
Chcąc przygotować grzyby na ostro, poza klasycznymi przyprawami, dokładamy do każdego słoika strączek ostrej papryczki.
Źródło: haps.pl, medonet.pl