W ostatnich latach dużą popularność zyskały aluminiowe tacki do grillowania. Dzięki nim przygotowywanie mięsa na grillu jest o wiele łatwiejsze i bezpieczniejsze – kawałki jedzenia nie wpadają do rozżarzonego węgla, a grillowanie jest czystsze i prostsze. Ale czy wiedzieliście, że wygoda wcale nie jest główną funkcją aluminiowych tacek na grilla? Sprawdźcie, jakie jest ich pierwotne przeznaczenie!

Zastosowanie aluminiowych tacek do grillowania

Tacki do grillowania to nie tylko wygoda, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. W trakcie grillowania mięsa  wytapia się z niego tłuszcz. Ten, skapując na gorący węgiel, zaczyna wydzielać bardzo trujące opary, które następnie osadzają się na mięsie. Regularne jedzenie takiego mięsa może być rakotwórcze!

Zauważcie, że aluminiowe tacki do grillowania wyposażone są w specjalne, podłużne dziurki. Znajdują się pod nimi tuneliki, w których gromadzi się tłuszcz ze smażenia mięsa. Dzięki temu nie trafi on do węgla, a zostanie w tacce. Grillowanie jest wówczas znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze.

Czy grillowanie jest zdrowe?

Dlaczego powinno się stosować tacki aluminiowe do grillowania? W momencie, gdy gorący tłuszcz z mięsa trafia na rozżarzony węgiel lub brykiet, zaczynają się wytwarzać substancje PAH i HCA, które są rakotwórcze. Częste grillowanie i spożywanie potraw, które mają kontakt z tymi substancjami, może prowadzić do rozwoju nowotworu piersi, jelita grubego czy pęcherza moczowego.

Zobacz także:

Jak bezpiecznie grillować?

By maksymalnie zmniejszyć ryzyko dostania się kancerogennych substancji do jedzenia, stosujcie się do poniższych zasad podczas każdego grillowania:

  • Starajcie się wybierać chude mięso do grillowania (im mniej tłuszczu, tym lepiej),
  • Jeżeli grillujecie daleko od miejsca zamieszkania, zawsze zabierajcie ze sobą lodówkę turystyczną i przechowujcie w niej mięso przeznaczone do grillowania,
  • Stosujcie osobne narzędzia do krojenia i przewracania surowego oraz grillowanego mięsa,
  • Koniecznie marynujcie mięso przed wrzuceniem go na ruszt – marynata może ograniczyć tworzenie się substancji rakotwórczych nawet o 96%,
  • Nigdy nie dolewajcie podpałki w momencie, gdy na ruszcie znajdują się mięso lub warzywa!

Czytaj także: