Tym zastąpicie cukier w napojach i daniach oraz poprawicie smak potraw. Trik, który oszukuje mózg i poprawia zdrowie
Adobe Stock
Newsy

Tym zastąpicie cukier w daniach i posłodzicie napoje. Trik, który oszukuje mózg i chroni zdrowie

Oto czym warto słodzić unikając białego cukru. Przeczytajcie artykuł i pomyślcie o tym, jak samemu można ograniczyć spożycie cukru.

Cukier jest dodawany nie tylko do deserów i ciast. Jeśli uważnie przeczytacie etykiety produktów spożywczych zobaczycie, że jest obecny nawet tam, gdzie się go kompletnie nie spodziewacie. To powoduje, że stołując się na mieście czy kupując żywność przetworzoną, zjadamy codziennie ogromne ilości cukru. Wyjaśniamy jak jeść go mniej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego tak lubimy cukier, choć nie powinniśmy go tyle jeść?

Naukowcy dowiedli, że zamiłowanie człowieka do słodkiego jest związane z naturalną cechą, która kiedyś pomagała mu przetrwać. Tak jak smak gorzki był ostrzeżeniem, żeby nie jeść trujących roślin, tak słodki wskazywał wysokokaloryczną żywność, pomagającą zaopatrzyć organizm w odpowiednią ilość energii.

To, że jedzenie dań słodkich i dosładzanych sprawia nam przyjemność, ma więc podłoża naturalne. Smak słodki, który kiedyś był drogowskazem ułatwiającym przetrwanie, dziś, w świecie pełnym nadmiaru żywności, jest naszą zgubą. Przyczynia się do nadwagi i cukrzycy.

Stąd czasem sięgamy po triki, żeby oszukać mózg i nadal czerpać przyjemność z jedzenia, jednak nie dostarczać organizmowi zbyt dużo cukru — substancji, które niekorzystnie wpływa na zdrowie. Więcej, uzależnienie od cukru zostało uznane za jeden z najbardziej niebezpiecznych i powszechnie występujących nałogów.

Zobacz także
W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep

W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep

Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach

Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia

Czym zastąpić biały cukier w potrawach i napojach?

W sklepach jest dostępnych bardzo wiele zamienników zwykłego białego cukru. I choć większość z nich należy mimo wszystko ograniczać, to w przypadku napojów czy potraw, które wymagają dosłodzenia, warto sięgać właśnie to te zamienniki. Są nimi:

  • Miód. To naturalny produkt, który dodatkowo zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji. Ma tez działanie antybiotyczne. Dodawajcie go do niezbyt gorącej herbaty, deserów i ciast zamiast cukru
  • Ksylitol. To cukier brązowy pozyskiwany z kory brzozy. Jest niskokaloryczny, a do tego wzmacnia odporność i ma działanie antybakteryjne
  • Stewia. Jest rośliną, której liście przypominają liście mięty, pochodzącą z Ameryki Południowej. Jest znacznie słodsza od białego cukru, można więc dodawać jest dużo mniej. Podobnie jak ksylitol jest niskokaloryczna
  • Syropy – klonowy i agawowy. To także słodkie zamienniki, które warto stosować zamiast cukru. Są wygodne w użyciu, nie trzeba ich rozpuszczać, można używać jako sosy do deserów, np. lodów
  • Słodkie, suszone owoce – figi i daktyle. Ciasta przygotowane z tymi owocami będą słodkie nawet gdy nie dodacie cukru

Źródło: msn.com, medonet.pl

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie
Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe . Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru . Jest jakaś alternatywa? Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie! Właściwości ksylitolu Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele. Jak smakuje ksylitol? Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów. Właściwości erytrolu Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej. Gdzie kupić erytrol i ksylitol? Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych...

kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie
Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol

Cukier
Pixabay/Gabriela Sanda
Newsy
Jak zamienić biały cukier w brązowy? Genialna metoda, którą znają tylko wtajemniczeni
Każdy dietetyk powie wam to samo - zamiast białego cukru sięgnijcie po jego zastępniki, np. fruktozę.

Cukier zalicza się do słodkich substancji, które nadają potrawom specyficzny smak. Trudno wyobrazić sobie wyroby cukiernicze bez jego użycia. Jak zmienić cukier biały w brązowy? Słodka substancja w formie proszku Cukier wytwarzany jest zazwyczaj z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. To nieodłączny element sporów wśród dietetyków. Jedni uważają, że niewielka jego ilość wam nie zaszkodzi, drudzy polecają całkowite jego wyeliminowanie z codziennej diety. Cukier trzcinowy, brązowy, biały, buraczany, czy kryształ to określenia, z którymi możecie spotkać się na co dzień  w sklepach spożywczych. Wszystkie wymienione określenia można zastąpić słowem sacharoza. Występuje ona w postaci białych lub bezbarwnych kryształów, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak.  Największa zawartość cukru występuje w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej. Sacharoza wchodzi również w skład niektórych warzyw takich jak pomidor, marchew, papryka czy seler naciowy. Cukier znajdziecie również w melonie, brzoskwiniach i winogronach.  Popularne rodzaje cukru Używany w kuchni cukier stołowy, może być wytwarzany z buraków cukrowych. Sacharoza produkowana jest również z trzciny cukrowej, z której powstaje cukier trzcinowy. Budowa chemiczna oraz wartości odżywcze w przypadku obu tych cukrów, są takie same. Cukier trzcinowy i buraczany dostępny na półkach sklepowych, występuje najczęściej w postaci białego cukru rafinowanego, który jest oczyszczony i pozbawiony tzw. melasy. Właśnie ona nadaje mu kolor. Na rynku dostaniecie również biały cukier z aromatem wanilii, nazywany po prostu cukrem waniliowym. Nowością na rynku i alternatywą dla klasycznego białego cukru, jest cukier kokosowy pozyskiwany z kwiatostanów palm...

Anna Lewandowska mówi, że cukier to trucizna
ONS.pl
Newsy
Anna Lewandowska apeluje, by nie spożywać tego produktu spożywczego. "To trucizna"
Anna Lewandowska wystartowała z nowym wyzwaniem „Małe kroki duża zmiana”. W ramach projektu zachęca swoich obserwatorów do rezygnacji z białego cukru i gotowych słodyczy.

Anna Lewandowska od lat zachęca Polaków do aktywnego trybu życia i zmiany nawyków żywieniowych. Promuje wszystko, co zdrowe i udowadnia, że nawet słodycze mogą być „fit”. Co jakiś czas wymyśla nowe wyzwania dla swoich instagramowych obserwatorów. Tym razem stara się ich zniechęcić do sięgania po gotowe słodycze i biały cukier. Anna Lewandowska zachęca do odstawienia cukru Z początkiem marca znana w całej Polsce sportsmenka, Anna Lewandowska, wystartowała z nowym wyzwaniem pod nazwą "Małe kroku, duża zmiana”. W ramach projektu obserwatorzy gwiazdy mieli na okres siedmiu dni całkowicie odstawić gotowe słodycze i biały cukier. W tym tygodniu rezygnujemy z: mlecznej czekolady i wszelkich bombonierek, niezdrowych batoników, ciasteczek i wafelków, gotowych ciast, tortów, a także pączków i drożdżówek – napisała na swoim Instagramie. Trenerka zasugerowała, żeby zacząć wyzwanie od pozbycia się wszystkich słodyczy – nie tylko z domu, ale również samochodu czy pracowniczej szafki. Lewandowska przypomina również o regularnych ćwiczeniach. Gwarantuję, że po tygodniu poprawi się Wasze samopoczucie! Nie zapomnijcie też o treningu! Wzrost poziomu dopaminy i serotoniny następuje nie tylko po czekoladzie. Wysiłek fizyczny pobudza produkcję hormonów szczęścia i działa zwykle lepiej niż czekolada - bo dużo dłużej. Skutki wynikające ze spożywania białego cukru Regularne spożywanie białego cukru ma bardzo negatywny wpływ na ludzki organizm. Przede wszystkim stanowi bezpośrednią przyczynę nadwagi i otyłości prowadzących do wzrostu ciśnienia, miażdżycy, a nawet chorób sercowo-naczyniowych. Na tym jednak nie koniec. Cukier w nadmiarze przede wszystkim silnie uzależnia, ale również powoduje próchnicę, przyczynia się do rozwoju chorób...