Cukier jest dodawany nie tylko do deserów i ciast. Jeśli uważnie przeczytacie etykiety produktów spożywczych zobaczycie, że jest obecny nawet tam, gdzie się go kompletnie nie spodziewacie. To powoduje, że stołując się na mieście czy kupując żywność przetworzoną, zjadamy codziennie ogromne ilości cukru. Wyjaśniamy jak jeść go mniej.

Dlaczego tak lubimy cukier, choć nie powinniśmy go tyle jeść?

Naukowcy dowiedli, że zamiłowanie człowieka do słodkiego jest związane z naturalną cechą, która kiedyś pomagała mu przetrwać. Tak jak smak gorzki był ostrzeżeniem, żeby nie jeść trujących roślin, tak słodki wskazywał wysokokaloryczną żywność, pomagającą zaopatrzyć organizm w odpowiednią ilość energii.

To, że jedzenie dań słodkich i dosładzanych sprawia nam przyjemność, ma więc podłoża naturalne. Smak słodki, który kiedyś był drogowskazem ułatwiającym przetrwanie, dziś, w świecie pełnym nadmiaru żywności, jest naszą zgubą. Przyczynia się do nadwagi i cukrzycy.

Stąd czasem sięgamy po triki, żeby oszukać mózg i nadal czerpać przyjemność z jedzenia, jednak nie dostarczać organizmowi zbyt dużo cukru — substancji, które niekorzystnie wpływa na zdrowie. Więcej, uzależnienie od cukru zostało uznane za jeden z najbardziej niebezpiecznych i powszechnie występujących nałogów.

Zobacz także:

Czym zastąpić biały cukier w potrawach i napojach?

W sklepach jest dostępnych bardzo wiele zamienników zwykłego białego cukru. I choć większość z nich należy mimo wszystko ograniczać, to w przypadku napojów czy potraw, które wymagają dosłodzenia, warto sięgać właśnie to te zamienniki. Są nimi:

  • Miód. To naturalny produkt, który dodatkowo zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji. Ma tez działanie antybiotyczne. Dodawajcie go do niezbyt gorącej herbaty, deserów i ciast zamiast cukru
  • Ksylitol. To cukier brązowy pozyskiwany z kory brzozy. Jest niskokaloryczny, a do tego wzmacnia odporność i ma działanie antybakteryjne
  • Stewia. Jest rośliną, której liście przypominają liście mięty, pochodzącą z Ameryki Południowej. Jest znacznie słodsza od białego cukru, można więc dodawać jest dużo mniej. Podobnie jak ksylitol jest niskokaloryczna
  • Syropy – klonowy i agawowy. To także słodkie zamienniki, które warto stosować zamiast cukru. Są wygodne w użyciu, nie trzeba ich rozpuszczać, można używać jako sosy do deserów, np. lodów
  • Słodkie, suszone owoce – figi i daktyle. Ciasta przygotowane z tymi owocami będą słodkie nawet gdy nie dodacie cukru

Źródło: msn.com, medonet.pl