Tym zastąpicie cukier w napojach i daniach oraz poprawicie smak potraw. Trik, który oszukuje mózg i poprawia zdrowie
Adobe Stock
Newsy

Tym zastąpicie cukier w daniach i posłodzicie napoje. Trik, który oszukuje mózg i chroni zdrowie

Oto czym warto słodzić unikając białego cukru. Przeczytajcie artykuł i pomyślcie o tym, jak samemu można ograniczyć spożycie cukru.

Cukier jest dodawany nie tylko do deserów i ciast. Jeśli uważnie przeczytacie etykiety produktów spożywczych zobaczycie, że jest obecny nawet tam, gdzie się go kompletnie nie spodziewacie. To powoduje, że stołując się na mieście czy kupując żywność przetworzoną, zjadamy codziennie ogromne ilości cukru. Wyjaśniamy jak jeść go mniej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego tak lubimy cukier, choć nie powinniśmy go tyle jeść?

Naukowcy dowiedli, że zamiłowanie człowieka do słodkiego jest związane z naturalną cechą, która kiedyś pomagała mu przetrwać. Tak jak smak gorzki był ostrzeżeniem, żeby nie jeść trujących roślin, tak słodki wskazywał wysokokaloryczną żywność, pomagającą zaopatrzyć organizm w odpowiednią ilość energii.

To, że jedzenie dań słodkich i dosładzanych sprawia nam przyjemność, ma więc podłoża naturalne. Smak słodki, który kiedyś był drogowskazem ułatwiającym przetrwanie, dziś, w świecie pełnym nadmiaru żywności, jest naszą zgubą. Przyczynia się do nadwagi i cukrzycy.

Stąd czasem sięgamy po triki, żeby oszukać mózg i nadal czerpać przyjemność z jedzenia, jednak nie dostarczać organizmowi zbyt dużo cukru — substancji, które niekorzystnie wpływa na zdrowie. Więcej, uzależnienie od cukru zostało uznane za jeden z najbardziej niebezpiecznych i powszechnie występujących nałogów.

Zobacz także
W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep

W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep

Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach

Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia

Czym zastąpić biały cukier w potrawach i napojach?

W sklepach jest dostępnych bardzo wiele zamienników zwykłego białego cukru. I choć większość z nich należy mimo wszystko ograniczać, to w przypadku napojów czy potraw, które wymagają dosłodzenia, warto sięgać właśnie to te zamienniki. Są nimi:

  • Miód. To naturalny produkt, który dodatkowo zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji. Ma tez działanie antybiotyczne. Dodawajcie go do niezbyt gorącej herbaty, deserów i ciast zamiast cukru
  • Ksylitol. To cukier brązowy pozyskiwany z kory brzozy. Jest niskokaloryczny, a do tego wzmacnia odporność i ma działanie antybakteryjne
  • Stewia. Jest rośliną, której liście przypominają liście mięty, pochodzącą z Ameryki Południowej. Jest znacznie słodsza od białego cukru, można więc dodawać jest dużo mniej. Podobnie jak ksylitol jest niskokaloryczna
  • Syropy – klonowy i agawowy. To także słodkie zamienniki, które warto stosować zamiast cukru. Są wygodne w użyciu, nie trzeba ich rozpuszczać, można używać jako sosy do deserów, np. lodów
  • Słodkie, suszone owoce – figi i daktyle. Ciasta przygotowane z tymi owocami będą słodkie nawet gdy nie dodacie cukru

Źródło: msn.com, medonet.pl

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie
Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe . Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru . Jest jakaś alternatywa? Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie! Właściwości ksylitolu Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele. Jak smakuje ksylitol? Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów. Właściwości erytrolu Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej. Gdzie kupić erytrol i ksylitol? Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych...

kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie
Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol

Restrykcyjna dieta 7-latki. Nigdy nie jadła cukru, nie zna smaku chipsów ani batoników. To dobrze czy źle?
Adobe Stock
Newsy
Restrykcyjna dieta 7-latki. Nigdy nie jadła cukru, nie zna smaku chipsów ani batoników. To dobrze czy źle?
Jesteście za zabranianiem dzieciom jedzenia słodyczy, czy może uważacie, że każdy, także one, ma prawo do drobnych grzeszków?

Rodzicie zawsze chcą jak najlepiej dla swoich dzieci. I to oczywiście dobrze, że dbają o ich zdrowie i wpajają prawidłowe nawyki żywieniowe, które nie tylko w dzieciństwie, ale też w dorosłym życiu będą procentować. Czy jednak czasem nie przesadzają? Mama-dietetyczka to błogosławieństwo czy przekleństwo?  Czy skoro zimą nie wolno wam było jeść lodów, bo od razu mieliście chore gardło, to czekaliście na cieplejsze dni, żeby wyprosić tego pierwszego w roku loda? I czy dostawaliście wreszcie te pierwsze, upragnione lody? A może też dostawaliście parę złotych na słodycze od dziadka, a babcia zawsze miała w kieszeni coś słodkiego dla was? W dzisiejszych czasach rodzice często ustanawiają dzień w tygodniu, gdy dzieciom wolno łasować i kiedy słodycze są dozwolone. To zrozumiałe w czasach gdy ciast, ciastek, cukierków i batonów w każdym sklepie jest tak dużo, że właściwie bez kontroli rodzicielskiej, można by żywić się tylko nimi. Kiedyś takich dni rodzicie nie musieli narzucać, bo słodyczy było znacznie mniej niż dziś, a te lepsze, jak czekolada z orzechami czy mieszanka czekoladowa, były szczególnie trudno dostępne. Z dzieciństwem chyba każdego z nas wiążą się wspomnienia dotyczące słodyczy. I dzieciństwo bez tych wspomnień nie byłoby już takie samo. 7-letnia dziewczynka, która nie je słodyczy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez My Food Religion (@myfoodreligion) Ta australijska dziewczynka nie zna smaku słodyczy. Powodem tego jest dieta, którą od urodzenia prowadzi dla niej mama, Shan Cooper –...

Odstawiliście słodycze i nadal macie ochotę na słodkie? Wszystko przez ten 1 produkt
Flickr
Newsy
Odstawiliście słodycze i nadal macie ochotę na słodkie? Wszystko przez ten 1 produkt
Jeden popularny składnik dodawany do żywności może zniweczyć wasze plany i utrudnić odchudzanie. Wiecie, co to takiego?

Chęć zrzucenia nadprogramowych kilogramów wiąże się z wyrzeczeniami, których nie można uniknąć. Zrezygnować trzeba przede wszystkim ze wszelkich słodkich przekąsek, ciast czy czekoladek. Dla wielu osób odstawienie słodyczy jest bardzo trudne, dlatego ratują się zamiennikami cukru, jakimi są słodziki. Jednak czy na pewno to taki dobry pomysł? Czy słodzik jest dobrym zamiennikiem cukru? Wynalezienie słodziku zdawało się być odpowiedzią na problemy wielu osób, które muszą ograniczać cukier w diecie ze względów zdrowotnych czy po prostu z powodu potrzeby zmniejszenia masy ciała. Powstały na przykład napoje „zero”, czyli odpowiedniki słodkich, gazowanych napojów, które nadal mają słodki smak, ale są praktycznie pozbawione kalorii. Z kolei sportowcy chętnie sięgają po czekoladowe desery czy sosy „zero”, a nawet masła. Nie zawsze takie produkty są jednak całkowicie pozbawione kalorii, o czym boleśnie przekonała się Blanka Lipińska .  Okazuje się, że choć słodzik jest pozbawiony kalorii, to może on sabotować nasze wysiłki w odstawieniu słodyczy z diety. Picie napojów „zero” przyzwyczaja nas do słodkiego smaku i tym samym bardzo utrudnia radzenie sobie z zachciankami na słodkie. Portal zdrowie.wprost.pl przytacza wyniki badania, którego uczestnicy przez 2 tygodnie jedli żywność pozbawioną zarówno cukru, jak i słodzików. Po tym czasie okazało się, że u 86% z nich chęć na słodkie zupełnie zniknęła.  Jak radzić sobie z ochotą na słodkie? Jak widać, receptą na apetyt na słodycze jest całkowite odstawienie słodkiego jedzenia z jadłospisu. By ułatwić sobie opieranie się tym zachciankom, warto wdrożyć do swojej codzienności te zasady: dużo ruchu - nawet krótki spacer pozwoli zmniejszyć apetyt, w tym na słodycze więcej snu - niewyspani jemy znacznie więcej, dlatego...