Nie może siebie nazywać Ślązakiem ten, kto nigdy nie jadł rolady z kluskami! A w każdym razie przynajmniej nie spróbował – w końcu nie wszystko musi każdemu smakować. Jednak rolada z modrą kapustą i kluskami to najbardziej popularne danie kuchni śląskiej i warto koniecznie jej spróbować. Taki obiad na pewno posmakuje wszystkim domownikom – nawet, jeśli spróbują tego dania pierwszy raz! Przygotujcie je sami w domu z naszego przepisu.

Rolada z kapustą

To pyszne danie nie może się obejść bez dodatku modrej kapusty! To śląskie określenie kapusty czerwonej oraz nazwa potrawy. Przygotowuje się ją z poszatkowanej czerwonej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, octu, cebuli, odrobiny cukru i obowiązkowo boczku.

Przepis na śląską roladę z kluskami

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 0,5 kg surowego, wędzonego boczku
  • 150 g musztardy sarepskiej
  • 200 g smalcu
  • 3 duże cebule
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórki i boczek pokrójcie w słupki. Cebulę posiekajcie, a następnie wszystko wymieszajcie w jednej misce z musztardą. Odstawcie na bok do „przegryzienia”.
  2. Mięso wołowe pokrójcie w plastry, a następnie na każdy z nich wyłóżcie porcję przygotowanego farszu. Zawińcie każdy plaster tak, by farsz nie wypływał.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmażcie szybko na dużym ogniu mięso, by się podpiekło z każdej strony. Później zalejcie je wodą, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotujcie pod przykryciem przez około 2 godziny.
  4. Na koniec zagęśćcie sos mąką. Smacznego!

Roladę podawajcie obowiązkowo z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. Tak przygotowane danie zrobi furorę wśród domowników!