rolada śląska przepis
Agiatis / gotujmy.pl
Newsy

Tym daniem zajadają się wszyscy Ślązacy. Oto sprawdzony przepis na śląską roladę z kluskami i modrą kapustą

Chcecie się poczuć jak na Śląsku? Przygotujcie na obiad tradycyjną roladę z kluskami i modrą kapustą!
Katarzyna Wyborska
styczeń 03, 2021

Nie może siebie nazywać Ślązakiem ten, kto nigdy nie jadł rolady z kluskami! A w każdym razie przynajmniej nie spróbował – w końcu nie wszystko musi każdemu smakować. Jednak rolada z modrą kapustą i kluskami to najbardziej popularne danie kuchni śląskiej i warto koniecznie jej spróbować. Taki obiad na pewno posmakuje wszystkim domownikom – nawet, jeśli spróbują tego dania pierwszy raz! Przygotujcie je sami w domu z naszego przepisu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rolada z kapustą

To pyszne danie nie może się obejść bez dodatku modrej kapusty! To śląskie określenie kapusty czerwonej oraz nazwa potrawy. Przygotowuje się ją z poszatkowanej czerwonej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, octu, cebuli, odrobiny cukru i obowiązkowo boczku.

Przepis na śląską roladę z kluskami

Do przygotowania tradycyjnej rolady będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 0,5 kg surowego, wędzonego boczku
  • 150 g musztardy sarepskiej
  • 200 g smalcu
  • 3 duże cebule
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki i boczek pokrójcie w słupki. Cebulę posiekajcie, a następnie wszystko wymieszajcie w jednej misce z musztardą. Odstawcie na bok do „przegryzienia”.
  2. Mięso wołowe pokrójcie w plastry, a następnie na każdy z nich wyłóżcie porcję przygotowanego farszu. Zawińcie każdy plaster tak, by farsz nie wypływał.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmażcie szybko na dużym ogniu mięso, by się podpiekło z każdej strony. Później zalejcie je wodą, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotujcie pod przykryciem przez około 2 godziny.
  4. Na koniec zagęśćcie sos mąką. Smacznego!

Roladę podawajcie obowiązkowo z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. Tak przygotowane danie zrobi furorę wśród domowników!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
ajntopf przepis
eli_555 / gotujmy.pl
Newsy Jedliście śląski ajntopf? Zakochacie się w tym sycącym, jednogarnkowym daniu
Ajntopf to jedno z typowych dań kuchni śląskiej. Dowiedzcie się, jak je przygotować!
Katarzyna Wyborska
styczeń 03, 2021

Kuchnia śląska pełna jest bardzo ciekawych przepisów na smaczne i sycące dania. Można w niej znaleźć wyraźne naleciałości z kuchni niemieckiej i austriackiej, a idealnym tego przykładem jest ajntopf – jednogarnkowe danie. Przygotujcie swój własny z naszego przepisu! Czym jest śląski ajntopf? Ajntopf to danie pochodzące z Niemiec, gdzie występuje pod nazwą „Eintopf”. To w tłumaczeniu dosłownie „jeden garnek” (niem. „ein” – jeden i „Topf” – garnek). Przygotowuje się je z różnych mięs, warzyw oraz wsadu z ziemniaków, ryżu lub kaszy. To bardzo treściwy posiłek, który zastępuje cały obiad! Gdy podawany jest ajntopf, to nie poprzedza się go żadną zupą. Co ważne, wszystko jest przygotowywane w jednym garnku, dzięki czemu smaki się przenikają i danie jest bardzo aromatyczne. Dawniej potrawa ta była typowym obiadem „na szybko”, gdy ludzie na wsi zajęci żniwami nie mieli czasu na gotowanie, a potrzebowali dużo siły do pracy. Na śląsku ajntopf występuje pod wieloma ciekawymi nazwami. Ślązacy mówią na to danie „ajntopf”, „ańtopf”, „ajtop” czy „ajnop”. Przepis na śląski ajntopf Do przygotowania tej klasycznej potrawy śląskiej kuchni będą wam potrzebne poniższe składniki: Kilogram żeberek wieprzowych 1,5 kg kapusty 1 kg ziemniaków 250 g pieczarek 4 marchewki Ćwierć selera 1 korzeń pietruszki 1 cebula 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku mielonego 3 łyżki masła 2 łyżki mąki Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Umyte żeberka włóżcie do garnka, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalejcie całość wodą i zagotujcie. Umyjcie i pokrójcie kapustę, cebulę...

Przeczytaj