rolada śląska przepis
Agiatis / gotujmy.pl
Newsy

Tym daniem zajadają się wszyscy Ślązacy. Oto sprawdzony przepis na śląską roladę z kluskami i modrą kapustą

Chcecie się poczuć jak na Śląsku? Przygotujcie na obiad tradycyjną roladę z kluskami i modrą kapustą!

Nie może siebie nazywać Ślązakiem ten, kto nigdy nie jadł rolady z kluskami! A w każdym razie przynajmniej nie spróbował – w końcu nie wszystko musi każdemu smakować. Jednak rolada z modrą kapustą i kluskami to najbardziej popularne danie kuchni śląskiej i warto koniecznie jej spróbować. Taki obiad na pewno posmakuje wszystkim domownikom – nawet, jeśli spróbują tego dania pierwszy raz! Przygotujcie je sami w domu z naszego przepisu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rolada z kapustą

To pyszne danie nie może się obejść bez dodatku modrej kapusty! To śląskie określenie kapusty czerwonej oraz nazwa potrawy. Przygotowuje się ją z poszatkowanej czerwonej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, octu, cebuli, odrobiny cukru i obowiązkowo boczku.

Przepis na śląską roladę z kluskami

Do przygotowania tradycyjnej rolady będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 0,5 kg surowego, wędzonego boczku
  • 150 g musztardy sarepskiej
  • 200 g smalcu
  • 3 duże cebule
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki i boczek pokrójcie w słupki. Cebulę posiekajcie, a następnie wszystko wymieszajcie w jednej misce z musztardą. Odstawcie na bok do „przegryzienia”.
  2. Mięso wołowe pokrójcie w plastry, a następnie na każdy z nich wyłóżcie porcję przygotowanego farszu. Zawińcie każdy plaster tak, by farsz nie wypływał.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmażcie szybko na dużym ogniu mięso, by się podpiekło z każdej strony. Później zalejcie je wodą, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotujcie pod przykryciem przez około 2 godziny.
  4. Na koniec zagęśćcie sos mąką. Smacznego!

Roladę podawajcie obowiązkowo z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. Tak przygotowane danie zrobi furorę wśród domowników!

Źródło: gotujmy.pl

Modra kapusta
Wikipedia Commons
Newsy
Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek
Kopalnie, węgiel, rolady, kluski i właśnie ona – modra kapusta. Takie są najczęstsze skojarzenia Polaków z Górnym Śląskiem.

Oczywiście takie podejście do tematu jest mocno krzywdzące dla dumnych Ślazaków. Ich tradycja, tożsamość i historia zasługuje na prawdziwy szacunek reszty kraju. Niemniej jednak, to właśnie kulinaria są częścią kulturowego etosu regionu skupionego wokół Katowic, Chorzowa, Gliwic czy Zabrza. A skoro o śląskiej kuchni mowa, na pierwszej linii znajduje się oczywiście legendarne trio, którym hanysi – jak sami o sobie mówią – zajadają się w niedzielę. Świąteczny obiad to oczywiście kluski śląskie, których popularność rozlała się przez lata na cały kraj. Do klusków w pakiecie idą oczywiście także i rolady wołowe, o których reszta Polaków wie jednak niewiele. A szkoda, bo to naprawdę ciekawy i smaczny kawałek mięsa. Przepis na rolady znajdziecie pod tym linkiem:  Tym daniem zajadają się wszyscy Ślązacy. Oto sprawdzony przepis na śląską roladę z kluskami i modrą kapustą Modra kapusta, czyli niebieska czy czerwona? Zestaw kluski plus rolady obowiązkowo podaje się jeszcze z modrą kapustą. Modrą, czyli po prostu intensywnie niebieską, ciemnobłękitną. Skąd rozbieżność między widzeniem barw wśród Polaków z różnych regionów naszego państwa? W centralnej Polsce jedzą przecież czerwoną kapustę, a nie niebieską... Różnica wynika z zakwaszania kapusty octem. To właśnie dzięki niemu kapusta zmienia kolor na nieco ciemniejszy. Barwy to jedno, ale sposób przygotowania to jeszcze inna historia. Ślązacy mają na to swój własny, charakterystyczny sposób. Mieszkańcy Górnego Śląska gotują poszatkowane głowy kapusty czerwonej, czasem dodają nieco boczku, a na koniec zaprawiają całość octem. Szczegóły tej słynnej receptury znajdziecie w poniższym przepisie. A więc: do dzieła! Przepis na modrą kapustę po...

gessler
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Tak śląską roladę na niedzielny obiad przygotowuje Magda Gessler. Lepsza niż u gospodyni ze Śląska?
Tak śląską roladę na niedzielny obiad przygotowuje Magda Gessler. Lepsza niż u gospodyni ze Śląska?

Kiedy mówi się o tradycyjnych, regionalnych daniach, to na Śląsku jest jedna potrawa, która jest nieodłącznym elementem każdych świąt czy uroczystości. Mowa oczywiście o klasycznej śląskiej roladzie podawanej z modrą kapustą oraz kluskami. Wiele osób z tego regionu nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez tej potrawy. Trzeba to przyznać, że ta rolada jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Będąc w tym regionie aż grzech nie spróbować! Śląska rolada z przepisu Magdy Gessler Decydując się na przyrządzenie tej potrawy, warto zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż będzie ono najwyższej jakości, a przede wszystkim będzie świeże. Mięso wołowe jest jednym z lepszych na rynku, gdyż jest bardzo dobrym źródłem białka. Dodatkowo zawiera wiele korzystnych składników, takich jak fosfor czy żelazo, dlatego też jest zalecane dla osób ze skłonnością do anemii. Składniki: 5 plastrów polędwicy wołowej o grubości 1 cm ostra musztarda (np. sarepska) 10 plastrów wędzonej słoniny 1 cebula ogórki kiszone 1 litr bulionu wołowo- drobiowego kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól  pieprz mąka masło klarowane do smażenia Wykonanie:  Plastry mięsa umieśćcie pomiędzy dwoma folią spożywczą i za pomocą tłuczka do mięsa, rozbijcie je jak najcieniej. Następnie polędwicę oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokrójcie na paseczki, a cebulę posiekajcie w piórka. Na każdym kawałku wołowiny ułóżcie po dwa plastry wędzonej słoniny, a następnie delikatnie tłuczkiem je wbijcie w środek. Później każdy płat z jednej strony posmarujcie łyżeczką...

Gotujmy.pl/Beatris, ONS
Newsy
Te obłędne zrazy poleca sam Krzysztof Krawczyk. Podajemy przepis. Są genialne
Krzysztof Krawczyk wie, co dobre. Oto przepis na przepyszne zrazy wołowe z ciekawym wnętrzem. Spróbujcie sami!

Zrazy wołowe, a tak właściwie rolady, to kulinarna wizytówka Górnego Śląska. W Katowicach, Chorzowie, Zabrzu i okolicach, podaje je się z obowiązkową modrą kapustą i kluskami śląskimi. Dzisiaj przybliżmy wam przepis na zrazy, który poleca gwiazdor muzyki rozrywkowej - Krzysztof Krawczyk. Autor „Byle było tak” czy „Bo jesteś ty”, urodził się na Górnym Śląsku, ale jego rodzina wyjechała z Katowic, jak mały Krzysio miał zaledwie roczek. Gdzieś w panu Krzysztofie musiała zostać część „śląskości” – być może stąd właśnie jego sympatia do tamtejszej kuchni. Obłędne zrazy polecane przez Krzysztofa Krawczyka koniecznie podawajcie więc zgodnie z tradycją, a więc z kluskami i z kapustą. Pora na przepis Kluczem do przygotowania smacznych, kruchych zrazów będzie odpowiedni wybór mięsa wołowego. Bez tego ani rusz. Postarajcie się wybrać okazały kawałek wołowiny i rozbić z niego dość cienkie kotlety, w które zawiniecie m.in. ogórka i paprykę. Mięso powinno być odpowiednio kruche. Wybierzcie więc antrykot lub łatę. Z takiego dorodnego kawałka na pewno wyjdą wam wspaniałe zrazy. Zgłodnieliście już? Zanim przystąpicie do przygotowania zrazów, powinniście przygotować sobie przepisy na modrą kapustę. Możecie wykorzystać przepis znajdujący się pod tym linkiem:  Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek Z kolei o kluskach śląskich więcej przeczytacie w tym miejscu:  Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że… Przepis na zrazy wołowe: Składniki: 50-60 dag dobrego mięsa wołowego 10 dag boczku 2 cebule 2 papryki 2 kiszone ogórki Łyżka mąki Olej Szklanka bulionu Sól...

Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne 
Zrazy nie jedno mają imię. Można je przyrządzić także z wieprzowego mięsa mielonego. Nie wierzycie? Wypróbujcie ten przepis.

Na Śląsku nikt nie wyobraża sobie innych zrazów, niż tradycyjne wołowe rolady, czyli element klasycznego obiadu z kluskami i modrą kapustą. W innych częściach naszego kraju częściej jada się zrazy wieprzowe. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się karkówkę. Będzie ona potrzebna także do poniższego przepisu. Tym razem jednak trzeba będzie zmielić ją, a potem z masy mięsnej z dodatkiem jajka i pietruszki formować „zawijasy” z użyciem folii lub woreczka. Przepis na „oszukane zrazy” z karkówki wieprzowej Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 jajka Sól Pieprz Pęczek zielonej pietruszki 15 dag boczku wędzonego 2 ogórki małosolne 3 marchewki 5 łyżek mąki pszennej Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z karkówki wieprzowej zmielcie w maszynce do mięsa. Posiekajcie drobno natkę pietruszki. Do mielonego mięsa dodajcie jajko, posiekaną pietruszkę, 3 łyżki zimnej wody. Doprawcie mięso solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso, najlepiej ręką, tak by składniki dobrze się połączyły. Obierzcie marchewkę i cebulę. Pokrójcie marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Ogórki małosolne i boczek pokrójcie w niewielkie słupki. Nakładajcie porcję mięsa na zraz na foliowy woreczek, dodawajcie do niego kawałek marchewki, ogórka i cebuli, a także boczku, po czym zawijajcie w formę zrazu za pomocą folii. Obtoczcie zrazy w mące i podsmażcie na oleju z każdej strony. Pod koniec smażenia zrazów wrzućcie na patelnię pozostałą marchewkę i cebulę, dolejcie do środka ok. szklankę bulionu lub wody. Doprawcie do smaku, a następnie zagęśćcie sos za pomocą mąki pszennej. Zrazy podawajcie z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Smacznego!  Źródło: gotujmy.pl...