Nie może siebie nazywać Ślązakiem ten, kto nigdy nie jadł rolady z kluskami! A w każdym razie przynajmniej nie spróbował – w końcu nie wszystko musi każdemu smakować. Jednak rolada z modrą kapustą i kluskami to najbardziej popularne danie kuchni śląskiej i warto koniecznie jej spróbować. Taki obiad na pewno posmakuje wszystkim domownikom – nawet, jeśli spróbują tego dania pierwszy raz! Przygotujcie je sami w domu z naszego przepisu.
Rolada z kapustą
To pyszne danie nie może się obejść bez dodatku modrej kapusty! To śląskie określenie kapusty czerwonej oraz nazwa potrawy. Przygotowuje się ją z poszatkowanej czerwonej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, octu, cebuli, odrobiny cukru i obowiązkowo boczku.
Przepis na śląską roladę z kluskami
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wołowego
- 0,5 kg ogórków kiszonych
- 0,5 kg surowego, wędzonego boczku
- 150 g musztardy sarepskiej
- 200 g smalcu
- 3 duże cebule
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki i boczek pokrójcie w słupki. Cebulę posiekajcie, a następnie wszystko wymieszajcie w jednej misce z musztardą. Odstawcie na bok do „przegryzienia”.
- Mięso wołowe pokrójcie w plastry, a następnie na każdy z nich wyłóżcie porcję przygotowanego farszu. Zawińcie każdy plaster tak, by farsz nie wypływał.
- Na rozgrzanej patelni podsmażcie szybko na dużym ogniu mięso, by się podpiekło z każdej strony. Później zalejcie je wodą, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotujcie pod przykryciem przez około 2 godziny.
- Na koniec zagęśćcie sos mąką. Smacznego!
Roladę podawajcie obowiązkowo z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. Tak przygotowane danie zrobi furorę wśród domowników!