Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą!

Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 gramów pieczarek
  • 75 gramów suszonej żurawiny
  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju.
  2. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje.
  3. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów.
  4. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie.
  5. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki.
  7. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut.

Gotowe!