karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy

Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram

W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 gramów pieczarek
  • 75 gramów suszonej żurawiny
  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju.
  2. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje.
  3. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów.
  4. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie.
  5. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki.
  7. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut.

Gotowe!

Przepis na maczankę krakowską z karkówki
Adobe Stock
Newsy
Uzależniająca maczanka krakowska z karkówki. Smakuje obłędnie z kajzerką
By zjeść przepyszną maczankę po krakowsku nie musicie od razu jechać do miasta królów. To niesamowicie banalne oraz smaczne danie z powodzeniem przygotujecie w domowym zaciszu.

Przed laty maczanka po krakowsku stanowiła ulubione danie tamtejszych dorożkarzy. Uważana za prababkę hamburgera, dziś uchodzi za tradycyjny, lokalny fast-food. W końcu na południu Polski nie brakuje budek, które ją serwują.  Jeśli mieszkacie w innej części kraju i nigdy nie mieliście okazji próbować krakowskiego przysmaku, nic straconego. Z łatwością przygotujecie go we własnej kuchni. Gwarantujemy, że będzie smakować dokładnie tak, jak na Wawelu. Maczanka krakowska najlepiej smakuje z bułką i ogórkiem Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy lub skonsumować w domowym zaciszu. Przepis na maczankę krakowską Będziecie potrzebować: 2 kilogramów karkówki wieprzowej 300 gramów pieczarek 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 3 ząbków czosnku 2 cebul Kilku kajzerek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, kminku, ziaren jałowca Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a następnie dokładnie natrzyjcie nim mięso. W moździerzu umieśćcie ziarna kminku oraz jałowca i rozdrobnijcie. Tak przygotowanymi przyprawami oprószcie karkówkę. Doprawcie ją również solą oraz pieprzem. Zamarynowane mięso przełóżcie do dowolnego, zamykanego naczynia (na przykład plastikowego pojemnika) i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzejcie olej i obsmażcie na nim karkówkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do...

strogonof przepis
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na tradycyjnego Strogonowa. Jest lepszy niż w niejednej restauracji
Strogonow jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. Idealnie więc sprawdzi się na domowy, zimowy obiad. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 90 minut!

Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas!  Przepis na strogonow Będziecie potrzebować 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) 400 gramów pieczarek 100 gramów kukurydzy z puszki 100 gramów groszku z marchewką z puszki 150 gramów pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki gęstej śmietany Masło lub olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje.  Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut.  Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie...

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać
Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...

gołąbki na kapuście przepis
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Sycące gołąbki na duszonej kapuście. Tak smaczny obiad dla całej rodziny, że palce lizać
Gołąbki z mięsem i pieczarkami, podawane na duszonej kapuście, to idealna alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego. W końcu nie każdy musi go lubić. W tej wersji, dania spróbują nawet przeciwnicy ryżu, gdyż przepis nie zakłada jego użycia.

Gołąbki na duszonej kapuście z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Nie zrażajcie się liczbą potrzebnych składników, przepis na to danie jest naprawdę bardzo prosty. Tak przygotowany obiad w mig zapełni żołądki wszystkich członków waszej rodziny. Przepis na gołąbki na duszonej kapuście Będziecie potrzebować 1 główki białej kapusty 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 250 gramów pieczarek 1 pęczku natki pietruszki 1 pęczku koperku 2 cebuli 1 jajka 2 łyżek smalcu 1 łyżki bułki tartej 3 litrów bulionu Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, kminku Przygotowanie Kapustę natnijcie lekko wokół korzenia i sparzcie w gotującej się, osolonej wodzie. Po ok. 3 minutach wyjmijcie główkę z garnka i wystudźcie, a następnie oddzielcie od niej ok. 8 liści. Mięso umieśćcie w dużej misce, a następnie doprawcie solą, pieprzem oraz kminkiem. Dodajcie również jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanej patelni. Pieczarki umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do cebuli (nie musicie ich obierać, skórka też jest jadalna). Zawartość patelni przełóżcie do miski z mięsem. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany farsz zacznijcie zawijać w sparzone wcześniej liście kapusty. Na rozgrzanej patelni umieśćcie nieco oleju, a następnie podsmażcie na nim gołąbki z obu stron. Zawiniątka przełóżcie do prostokątnego, niskiego naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i wstawcie do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Potrawę pieczcie przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmijcie się resztą kapusty. Pokrójcie ją na kawałki, a następnie ugotujcie w 2...