Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą!
Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną
Będziecie potrzebować
- 1 kilogram karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 gramów pieczarek
- 75 gramów suszonej żurawiny
- 500 ml śmietany 30 proc.
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy miodowej
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje.
- Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów.
- Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie.
- W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie.
- W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki.
- Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut.
Gotowe!