Tych produktów unikajcie na wiosnę. Mają mniej wartości odżywczych, a organizm szczególnie ich teraz potrzebuje.
Adobe Stock
Newsy

Tych produktów unikajcie wiosną. Mają mniej wartości, a organizm szczególnie ich teraz potrzebuje

Czym wiosenna i letnia dieta powinna się różnić od zimowej? Podpowiadamy, które produkty lepiej schować w piwnicach i spiżarniach. Na razie nie będą potrzebne.

Dostarczały wam witamin przez całą zimę, jednak teraz powinniście z nich zrezygnować. Odstawcie więc słoiki na półki w piwnicy i rozejrzyjcie się, co pojawia się w tym czasie na straganach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lokalnie i sezonowo – najlepsze produkty dla zdrowia

Gdy nastaje wiosna, w sklepach warzywniczych i warzywnych działach w marketach, zaczyna robić się kolorowo. Już od przedwiośnia cieszymy się większą ilością owoców i warzyw hodowanych, nie tylko w ogromnych przemysłowych szklarniach, ale tunelach rozstawianych też w mniejszych gospodarstwach rolnych.

Pojawiają się wtedy całe pęki dymki, więcej gatunków sałat, szpinak czy rzodkiewka. Wkrótce za nimi do skrzynek trafią ogórki, pomidory, szparagi, młoda marchewka, kalarepa czy groszek cukrowy. W tym czasie nie wolno przegapić sezonu na botwinę. Szczególnie zwracajcie uwagę na zielone warzywa. Są źródłem chlorofilu, który pomaga w detoksykacji organizmu.

Świeże warzywa i owoce pojawiające się w sklepach, są okazją do dostarczenia organizmom wycieńczonym zimą, wielu witamin i minerałów. Przygotowujcie w tym czasie posiłki właśnie z tych wiosennych, a następnie letnich owoców i warzyw.

Sięgajcie nie tylko po sezonowe produkty, ale zwracajcie także uwagę, aby większość z nich była regionalna, produkowana lokalnie. Krótki transport z pola do sklepu, to nie tylko zaoszczędzone paliwo i mniej zanieczyszczenia środowiska. To także okazja, żeby na waszym stole znalazły się produkty z pełną gamą witamin i minerałów, często traconych podczas długotrwałego przechowywania i transportu.

Czy wiecie, że na przykład zwykła zielona sałata z czasem zmienia nie tylko wartości odżywcze, ale także smak? Jeśli tylko będziecie mieli możliwość, zróbcie eksperyment: podczas wycieczki za miasto czy wakacji spróbujcie sałaty, która dopiero została zerwana z grządki. Będziecie zdziwieni smakiem tego popularnego warzywa. Może się nawet okazać, że dotychczas zupełnie tego smaku nie znaliście.

Zobacz także
Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga

Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Dania, o których lepiej zapomnieć aż do jesieni

Ogrom świeżych warzyw i owoców powoduje, że na czas wiosny i lata powinniśmy odstawić przetwory, które towarzyszyły nam przez całą zimę i chroniły przed całkowitym brakiem witamin. Ulubione kiszonki, poprawiające w czasie chłodów mikroflorę bakteryjną jelit, zastąpcie teraz fermentowanymi produktami mlecznymi, niezawierającymi tyle soli, co kiszonki i sięgajcie po świeże odpowiedniki warzyw.

Zrezygnujcie też z dżemów na korzyść świeżych owoców, które są bardziej wartościowe i nie zawierają dodatkowego cukru. Truskawki, maliny, porzeczki, a chwilę później także wiśnie i czereśnie, możecie dodawać do naleśników, jogurtów i ciast, zamiast „zimowych” konfitur i dżemów.

Gdy przychodzi wiosna warto też odstawić gęste, zawiesiste zupy, tak dobrze rozgrzewające w chłodne dni. W czasie ciepłych pór roku nie potrzebujecie rozgrzewania się od środka, za chwilę będziecie rozglądać się za daniami dobrze nawadniającymi i ochładzającymi organizm.

Lżejsze potrawy, w tym buliony i chłodniki zamiast zagęszczanych zup, dobrze wpłyną też na waszą wagę i sylwetkę. A to ważne, bo trzeba pamiętać, że za chwilę zaczniemy odsłaniać coraz więcej ciała.

Źródło: rmf24.pl

Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Świeże owoce to najlepsze naturalne witaminy. Pochodzące z ekologicznych upraw, mogą mieć pewne mankamenty, jak nie do końca chcianych lokatorów. Aby ustrzec się przed zjedzeniem takiego produktu, należy zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Wiosna i lato cieszą nie tylko ze względu na cieplejsze dni, ale również z uwagi na pojawienie się sezonowych warzyw oraz owoców. To jest to, na co czeka wielu ludzi. Nie ma nic lepszego niż dojrzałe w słońcu truskawki, słodkie maliny czy jabłka.  Owoce w codziennej diecie  Każdy jadłospis powinien być odpowiednio skomponowany, by składał się z właściwej ilości składników odżywczych. W diecie nie może również zabraknąć świeżych owoców, które są skarbnicą witamin oraz mikroelementów. Poza tym, warto dodać iż większość dostępnych owoców jest niskokaloryczna, toteż idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Dzięki zawartości wielu wartościowych składników, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Podział owoców Owoce można podzielić na kilka grup: owoce zielone (awokado, kiwi, oliwki), owoce czerwone (żurawina, wiśnie, maliny), owoce żółto- pomarańczowe (ananas, mandarynki, cytryna), owoce czarne i fioletowe (aronia, czarna porzeczka, borówka amerykańska), owoce białe (jabłko, banan, winogrona). Taki podział wynika nie tylko ze względu na kolor, ale również na szereg właściwości. Każda z danych grup wiąże się w pewnymi cechami.  Prawidłowe mycie owoców Produkty ze sklepu czy targu, przed jedzeniem powinny być za każdym razem odpowiednio umyte. Należy tej czynności przestrzegać, gdyż większość owoców jest spryskana różnego rodzaju preparatami, aby nie psuły się dość szybko. Główną powszechnie panującą zasadą jest mycie owoców tuż przed spożyciem. Należy dokładnie obmyć je pod ciepłą wodą, a później dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się niebezpiecznych patogenów z wierzchniej warstwy. ...

Czy grzyby trzeba pasteryzować? Oto, co warto robić z domowymi przetworami
AdobeStock
Newsy
Czy grzyby trzeba pasteryzować? Oto, co warto robić z domowymi przetworami
Jak przechować żywność, żeby zachowała smak, właściwości odżywcze i przede wszystkim nie zepsuła się? Podpowiadamy co robić z przetworami.

To pytanie ludzie zadają sobie od wieków. Zawsze po upolowaniu zwierzyny, człowiek miał potrzebę zakonserwowania jej części tak, żeby wystarczyło żywności na dłuższy czas. Także po zbiorze płodów rolnych latem, ludzie chcieli skutecznie przechować je przez całą zimę i jeść stopniowo, aż do wiosny. Dlatego zaczęli opracowywać różne techniki konserwowania żywności. Pasteryzacja jest jedną z nich. Na czym polega pasteryzacja? Aby dobrze przechować żywność, często wykorzystujemy chłód. Trzymamy jedzenie w lodówce, a gdy chcemy żeby przetrwało dłużej – mrozimy. Innym sposobem uniknięcia psucia się żywności jest użycie temperatury. Gotując, piekąc czy wędząc udaje nam się produkty świeże przetworzyć tak, że możemy je dłużej jeść. Jeszcze inny sposób przedłużenie trwałości produktów wymyślił francuskie chemik i mikrobiolog Louis Pasteur. Naukowiec pracował nad metodą eliminacji drobnoustrojów i zauważył, że proces, który dziś od jego nazwiska nazywamy pasteryzacją, pozwala całkowicie wyeliminować lub przynajmniej zahamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu wydłuża się czas przydatności do spożycia przechowywanej żywności. Pasteryzacja polega na utrzymywaniu produktów w zamkniętym pojemniku np. słoiku, w temperaturze pomiędzy 60 a 100 st. Celsjusza. Wymyślona przez Pasteura metoda konserwacji ma 2 główne zalety: Nie wpływa na smak produktów Nie niszczy witamin i minerałów zawartych w produktach Które przetwory pasteryzować, czy grzyby także? Odpowiedź brzmi: tak. Pasteryzowanie przetworów zarówno z grzybów jak i owoców i warzyw, mięsa czy ryb, przedłuża trwałość przygotowywanych słoików. Pasteryzować można większość...

To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń
Adobe Stock
Newsy
To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń
Przynajmniej połowę żywności, jaka zjadacie dziennie powinny stanowić owoce i warzywa. Ale uwaga, warzywa powinny w daniach wyraźnie wyprzedzać owoce. Jakie warzywa jeść zimą?

Zimą nie mamy tak dużego wyboru warzyw jak w sezonie wiosennym i letnim. Mimo to jest dostępnych sporo sezonowych warzyw, które warto włączyć do jadłospisu. Są zdrowe i tanie, produkowane lokalnie i pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachowują dużo wartości. Przypominamy jakie warzywa warto jeść zimą i szczególnie polecamy jedno z nich. Najlepsze sezonowe, zimowe warzywa dostępne w Polsce Te warzywa nie tylko pozwolą wam zachować zdrowie, bo dostarczają wielu składników odżywczych, ale też przygotowywać smaczne i urozmaicone posiłki. Kupujcie i codziennie jedzcie następujące warzywa: Korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki) Cebulowe (cebula, por) Strączkowe (groch, fasola, soczewica) Kapustne (kapusta, brukselka) W sklepach dostępne są oczywiście inne warzywa szklarniowe jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka. Jednak ich smak nie dorównuje temu, jaki pamiętamy z lata, a ceny są dużo wyższe niż w sezonie. Przygotowując posiłki pamiętajcie też o warzywach, z których przygotowaliście własne przetwory na zimę lub możecie je w formie przetworzonej kupić w sklepie, jak: buraki kiszone, ogórki kiszone, papryka marynowana. Ziemniaki — warzywo, pełne smaku i wartości odżywczych To warzywo, które króluje na polskich stołach. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, tłuczone czy purée przygotowujemy na niemal każdy obiad. I choć jemy je przez cały rok, szczególnie zimą warto pamiętać, że skoro nie ma w sklepach obfitości innych warzyw, to te, które są trzeba jeść nie tylko na obiad. Ziemniaki możecie przygotować w postaci sałatek czy zup. Możecie je piec i podawać na gorącą kolację nie tylko z gzikiem, ale też innymi sosami: pomidorowym, paprykowym, koperkowym. Placki z ziemniaków mogą być przyrządzane...

Jak kupić smaczne świeże ogórki? W sklepie zwróćcie uwagę na ich wygląd
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić smaczne świeże ogórki? Ich wygląd podpowie, czy nadadzą się i na kiszonki, i na mizerię
Wybór w dużej mierze zależy od wyglądu. Aby nie popełnić wpadki i kupić świeże ogórki, wystarczy zwrócić uwagę na jeden aspekt. To zdecydowanie ułatwi sprawę.

Świeże warzywa i owoce to niezbędne składniki w dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele witamin oraz mikroelementów, które usprawniają działanie organizmu. Warto zwrócić uwagę, aby te produkty były świeże. Wtedy mają najwięcej cennych składników.  Jak powinny wyglądać świeże ogórki? Kluczowym aspektem podczas wybierania warzyw w sklepie czy na targu powinien być wygląd. Świeże oraz naturalne produkty będą miały charakterystyczne cechy, a w smaku będą przepyszne. Podczas wyboru ogórków warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, takich jak: warzywa powinny być dość twarde, a nie miękkie, kolor skórki powinien być intensywnie zielony i matowy, w przeciwnym razie błyszcząca powierzchnia będzie sygnałem o nawożeniu warzyw, ogórki nie powinny mieć przesuszonych końcówek, gdyż będą wówczas gorzkie, warzywo nie powinno mieć żadnych plamek bądź pęknięć.  Tych kilka wskazówek pozwoli wybrać świeży produkt, który idealnie sprawdzi się w kuchni. Najlepszą opcją są te średniej wielkości, niezbyt przerośnięte.  Właściwości zdrowotne ogórków Ogórki to jedne z popularniejszych warzyw w codziennej kuchni, jednak ich cenne wartości nie są dosyć doceniane. Dzięki szerokiej gamie witamin w odpowiedni sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych można wyróżnić: zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu trzustki czy prostaty, wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób mięśnia sercowego, pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie, działa moczopędnie, przyspiesza metabolizm, odkwasza organizm. Poprzez szereg działań, ogórki powinny znaleźć się w...