Tuczy mniej niż cukier i miód, a do tego wspiera odporność. Już pół łyżeczki to morze witamin i składników mineralnych
Getty/iStock
Newsy

Tuczy mniej niż cukier i miód, a do tego wspiera odporność. Już pół łyżeczki to morze witamin

Ten produkt powoli zdobywa popularność w Polsce, choć jeszcze wiele osób nie miało nawet okazji go spróbować. Warto się przekonać, ponieważ już niewielka ilość pozytywnie wpływa na organizm.

W naszym kraju typowym „słodzidłem” do ciast, deserów, ciasteczek czy naleśników jest zwykły cukier (często w formie cukru pudru) lub miód. Przyzwyczajeni do tych produktów, czasami nie zwracamy nawet uwagi na alternatywy. Jedną z nich jest słodki syrop, bardzo popularny w krajach po drugiej stronie Oceanu Atlantyckiego. 

Syrop klonowy - wartości odżywcze

Mowa tutaj o syropie klonowym. Jak sama nazwa wskazuje, produkt ten powstaje na skutek zebrania soku z pnia klonu. Następnie odparowuje się go, by pozbyć się większości wody i w rezultacie powstaje gęsty, słodki syrop. W Stanach Zjednoczonych to jeden z popularniejszych produktów - polewa się nim gofry i naleśniki, a także dodaje do owsianki, ciast, a nawet sałatek. 

Wbrew pozorom bardzo słodki syrop klonowy nie jest tak kaloryczny, jak mogłoby się wydawać. Zawiera około 260 kalorii w 100 g, a więc mniej niż cukier (387kcal/100g) i miód (304 kcal/100g). Oczywiście należy pamiętać, że nie można się objadać syropem bez opamiętania. Pomimo niższej kaloryczności, jedzony w nadmiarze może być przyczyną zwiększenia masy ciała. 

Ponadto, syrop klonowy zawiera cenne witaminy, w tym te z grupy B, cynk, magnez, fosfor, wapń i potas oraz mangan.

Zobacz także
Te tanie i pełne białka kulki dodadzą nasycą i dodadzą krzepy każdemu . Jedzcie je 2 razy w tygodniu

Te tanie i pełne białka kulki dodadzą nasycą i dodadzą krzepy każdemu. Jedzcie je 2 razy w tygodniu

Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować?

Trudno o lepszy napój niż zielona herbata. Ale picie jej w ten sposób może bardziej zaszkodzić niż pomóc

Właściwości syropu klonowego

Syrop klonowy jest nie tylko smaczny, ale ma też cenne właściwości:

  • zwiększa odporność

  • poprawia pracę wątroby

  • może działać antybakteryjnie

  • wpływa pozytywnie na trzustkę (za sprawą znajdujących się w nim polifenoli)

Produkt ten może też pozytywnie wpłynąć na poziom cholesterolu. Kupując syrop klonowy w sklepie, zwróćcie uwagę na oznaczenia. Powinna się na nim znaleźć cyfra od 1 do 3 lub jedna z liter: A, B lub C. Są to klasy oraz stopnie syropu klonowego, stosowane w Kanadzie oraz Stanach Zjednoczonych. 

Kto nie powinien jeść syropu klonowego?

Jak w przypadku większości produktów, również tutaj należy zachować ostrożność. Syropu klonowego nie powinni jeść diabetycy, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Nie poleca się go także kobietom cierpiącym na zespół policystycznych jajników oraz osobom cierpiącym na kandydozę. 

Kotlety mielone

Dodajcie do kapusty kiszonej ten syrop. Będzie miała o wiele lepszy smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do kapusty kiszonej ten syrop. Będzie miała o wiele lepszy smak
Próbowaliście kiedyś kapusty kiszonej z tym nietypowym dodatkiem? Spróbujcie, bo smakuje naprawdę genialnie.

Lubimy jadać ją solo i jako dodatek do obiadu. Kiszona kapusta jest też składnikiem bigosu. Tak jak inne kiszonki, znana jest ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych, m.in.: zmniejsza poziom cholesterolu wzmacnia układ krążenia i serce ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci Lubicie smak duszonej kapusty kiszonej jako dodatku do obiadu? Podkręćcie ją tym nieoczywistym dodatkiem. Jesteśmy pewni, że wam posmakuje. Dodajcie do kiszonej kapusty syrop klonowy Znacie już dobrze właściwości zdrowotne kiszonej kapusty. A co, gdyby tak wzbogacić jej smak syropem klonowym? Syrop klonowy to produkt spożywczy wytwarzany z soku klonowego. Najwięcej syropu klonowego produkuje Kanada (ponad 80% światowej podaży jest obecnie produkowane w prowincji Quebec we wschodniej Kanadzie) oraz w USA. Syrop klonowy jest wytwarzany poprzez proces nazywany stukaniem w drzewa klonu cukrowego, a następnie gotowanie otrzymanego soku dla uzyskania gęstego syropu. Syrop klonowy ma wiele zalet, bowiem zawiera cenne minerały i przeciwutleniacze. Około 80 ml czystego syropu klonowego zawiera: Wapń: 7% zalecanego dziennego zapotrzebowania Potas: 6% zalecanego dziennego zapotrzebowania Żelazo: 7% zalecanego dziennego zapotrzebowania Cynk: 28% zalecanego dziennego zapotrzebowania Mangan: 165% zalecanego dziennego zapotrzebowania Badania wykazały, że syrop klonowy zawiera aż 24 różne przeciwutleniacze a te jak wiadomo zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i wiele innych chorób. Ponadto, syrop klonowy: zmniejsza stan zapalny pomaga w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak zapalenie stawów, choroba zapalna jelit lub choroby serca pomaga chronić zdrowie skóry  Przepis na kiszoną...

Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem
Koktajle i soki to świetne rozwiązanie, aby odżywić organizm i dostarczyć mu szeregu potrzebnych składników odżywczych. Skomponowane z odpowiednich produktów usprawniają działanie wielu narządów, a co najważniejsze pomagają w szybkim tempie spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Wystarczy szklanka dziennie takiej mikstury.

Wraz z nadejściem cieplejszych dni, wiele osób decyduje się na zgubienie nadwyżki kilogramów po zimie. Wówczas w życie wchodzą różnego rodzaju diety niskokaloryczne czy nadmierna aktywność fizyczna. Takie działanie może niestety skończyć się nie do końca pożądanym efektem jo-jo. Do sprawy warto podejść z głową, a przede wszystkim włączyć suplementy. Koktajl spalający tłuszcz Idealnym rozwiązaniem dla przyspieszenia metabolizmu jest włączenie do codzienności napojów, które wspomagają działanie układu trawiennego. Połączenie wody, soku z cytryny, pieprzu cayenne oraz syropu klonowego, to iście wybuchowa mieszanka, która działa cuda. Stanowi świetną alternatywę dla porannej kawy, gdyż pobudza znacznie lepiej. Poza tym pomaga oczyścić organizm ze zbędnych toksyn oraz spalić nadmiar tkanki tłuszczowej! Regularne spożywanie mikstury ma zbawienne działanie.  Pieprz cayenne na odchudzanie  Przyprawy są używane do poprawiania smaku dań, ale mają również szereg innych właściwości. Mają one istotny wpływ na działanie organizmu. Pieprz cayenne idealnie podkręca aromat, ale nie tylko. Świetnie poprawia funkcjonowanie układu trawiennego oraz usprawnia przemianę materii. Poza tym reguluje poziom glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze. To świetny dodatek do codziennej, dobrze zbilansowanej diety.  Przepis na koktajl spalający tłuszcz Składniki: ¾ szklanki wody źródlanej sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka pieprzu cayenne syrop klonowy Przygotowanie: Do większego słoika przelejcie wodę źródlaną.  Cytrynę dokładnie sparzcie, a następnie rozmasujcie, aby uzyskać więcej soku.  Cytrusa przetnijcie na pół i dobrze wyciśnijcie sok. Następnie dodajcie go do wody. Do składników dodajcie...

Żeberka w marynacie Karola Okrasy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa zdradził mistrzowską marynatę do żeberek. Po upieczeniu mięso samo będzie odchodzić od kości
Prowadzący kulinarnego show „Okrasa łamie przepisy” to prawdziwy kulinarny guru w naszym kraju. Oto jego sekret na marynatę do żeberek.

Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy. Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku. To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników. Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników? Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy? Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny. Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”. Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych Szklanka zimnej wody 3 ząbki czosnku 3 goździki 3 łyżki sosu worcestershire 5 kulek ziela angielskiego Skórka starta z limonki 3 łyżki syropu klonowego Pieprz biały 150 g ketchupu 1 łyżka oleju z pestek winogron Sól Limonka Suszony tymianek Przygotowanie: Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki....

Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy
Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...