Trzymacie pieczywo w takim chlebaku? Chleb zaraz w nim spleśnieje i będzie do wyrzucenia
AdobeStock
Newsy

Trzymacie pieczywo w takim chlebaku? Chleb zaraz w nim spleśnieje i będzie do wyrzucenia

Taki chlebak, choć tani, nie jest najlepszym miejscem na przechowywanie pieczywa. Sprawdźcie, na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Chlebak to przedmiot absolutnie niezbędny w każdej kuchni. Pieczywo to dla wielu osób wciąż jeden z podstawowych produktów spożywanych praktycznie codziennie. Trzymanie chleba w foliowej torbie lub bezpośrednio na blacie nie jest najlepszym pomysłem, dlatego wkłada się go do chlebaka - dzięki niemu pieczywo zachowuje świeżość i nie wysycha zbyt szybko. Jednak wybór chlebaków w sklepach jest naprawdę szeroki i nie każdy z tych produktów nadaje się tak samo dobrze do przechowywania chleba - sprawdźcie, dlaczego. 

Jaki chlebak wybrać?

Chlebak. Wielu staje przed oczami tylko ten tradycyjny, wykonany z drewna pojemnik na pieczywo. Z jednej strony mamy dla was dobrą wiadomość - dziś oferta jest szersza. Z drugiej strony, to właśnie szeroka gama chlebaków w sklepach paradoksalnie utrudnia wybór tego odpowiedniego. W sprzedaży można znaleźć chlebaki:

  • metalowe

  • ceramiczne

  • bambusowe

  • drewniane

  • plastikowe

Różnią się one zarówno wyglądem, jak i ceną. Najtańsze w tym zestawieniu są chlebaki plastikowe i właśnie ze względu na koszty wybór często pada właśnie na nie. Jednak w tego rodzaju chlebakach można się spotkać z uciążliwym problemem, jakim jest słaba cyrkulacja powietrza.

Przez to pieczywo w środku, za sprawą wilgoci, zacznie szybko pleśnieć i się psuć. Kupując więc taki chlebak zwróćcie uwagę na to, czy jest wyposażony w otwór wentylacyjny. Jeśli nie, lepiej wybierzcie droższy model, wykonany z innego tworzywa.

Uważajcie jednak przy chlebakach wykonanych z metalu - jeśli będziecie je mocno szorować z użyciem silnych detergentów, to szybko może się na nich pojawić rdza.

Zobacz także
Włóżcie to warzywo do chlebaka. Pieczywo zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie

Włóżcie do torebki z pieczywem to warzywo. Chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie

Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Jak przechowywać pieczywo?

Zanim włożycie pieczywo do chlebaka, wyjmijcie je z plastikowych opakowań lub folii i przełóżcie do papierowego lub bawełnianego woreczka - a najlepiej takiego wykonanego z lnu. W ten sposób pieczywo będzie mogło „oddychać”, a jednocześnie nie wyschnie i nie spleśnieje. Pamiętajcie też, że jeśli macie więcej pieczywa niż jesteście w stanie zjeść, to śmiało możecie zamrozić jego nadmiar. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Adobe Stock
Newsy
Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Wydaje się wam, że pieczywo z dyskontu jest słabej jakości, a jego skład przypomina tablicę Mendelejewa? Popularny dietetyk Michał Wrzosek udowadnia, że tak nie jest i wskazuje chleby, które warto kupić w Lidlu. 

Świeży, pachnący chleb zrobiony z kilku dobrych składników, to nie tylko pyszny, ale też zdrowy dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Ponieważ pieczywo spożywa się wyjątkowo często, dlatego warto wybierać wartościowe produkty. A jeżeli przy okazji towarzyszy im przyzwoita cena, to trzeba skorzystać z takiej okazji.  Jakich chlebów lepiej nie kupować?  Zasada wyboru zdrowego chleba jest prosta: im krótszy skład tym zazwyczaj lepsze pieczywo. Warto jednak zwrócić uwagę na poszczególne komponenty, które trafiają do wypieków: Nie wybierajcie chleba, który ma w składzie np. karmel, nadający pieczywu ciemny kolor. W ten sposób producenci oszukują, sprzedając barwiony wypiek jako chleb razowy.  Obecność mąki sojowej również powinna was zniechęcić. Jest to polepszacz, dzięki któremu w chlebie ląduje więcej wody. Jest on miękki, ale również przez to jest też gorszej jakości.  Unikajcie pieczywa zawierającego substancje zakwaszające, oznaczane symbolami E322 i E330, które mają udawać naturalny zakwas. A jak sprawa ma się z pieczywem z Lidla? Przyjrzyjcie się wnioskom, do których doszedł dietetyk Michał Wrzosek. Jakie pieczywo w Lidlu ma najlepszy skład?  Doktor Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą w mediach społecznościowych. Jakiś czas temu opublikował na TikToku filmik, w którym wskazał najlepsze pieczywo w popularnym dyskoncie. Zobaczcie, jak wygląda ranking zdrowego pieczywa z Lidla:  Chleb żytni bez drożdży to pierwszy wybór dietetyka. W jego skład wchodzi mąka żytnia (typ 1400 i typ 720), cukier, sól, woda i olej rzepakowy. To najlepszy wypiek z tego sklepu, a do tego wyjątkowo tani - 2,99 to niewygórowana cena za dobry chleb.  Chleb pełen ziaren to kolejne pieczywo, które warto włożyć do koszyka. W...

Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
Nikt nie spodziewałby się, że produkt podpisany jako „chleb kukurydziany” będzie zawierał coś takiego.

Uczulenie na gluten do dolegliwość, która dotyka coraz więcej osób. Białko to występuje w wielu zbożach, dlatego osoby uczulone na gluten muszą całkowicie wykluczyć produkty zawierające poszczególne zboża ze swojej diety. To w praktyce oznacza zaś, że nie mogą w ogóle jeść większości pieczywa. Dawniej osoby z celiakią musiały całkowicie wykluczyć chleb ze swojej diety, jednak dziś na szczęście wybór mąk bezglutenowych jest na tyle szeroki, że można samodzielnie wypiekać takie pieczywo w domu albo kupić je w większości sklepów. Najbardziej popularny dla „bezglutenowców” jest chleb kukurydziany, wypiekany z mąki kukurydzianej i całkowicie pozbawiony glutenu. Niestety, etykiety takich produktów trzeba czytać bardzo dokładnie, o czym przekonała się jedna z obserwatorek Katarzyny Bosackiej.  Chleb bezglutenowy z glutenem Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się na swoim profilu na Instagramie zdjęciami różnych kontrowersyjnych produktów (a nawet paragonów) podsyłanych jej przez osoby, które ją obserwują w mediach społecznościowych. Ostatnio dziennikarka podjęła temat bezglutenowego pieczywa, które okazało się takie tylko w teorii. Opublikowała zdjęcie etykiety chleba „kukurydzianego”. Jego skład okazał się szokujący: – W tym chlebie nie ma ani grama kukurydzy, jest za to: mąka żytnia, mąka pszenna, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki pszenne, płatki sojowe, gluten pszenny, mąka sojowa, drożdże, woda i sól. Mąki kukurydzianej brak – pisze Katarzyna Bosacka na Instagramie. Wprowadzanie w błąd konsumentów Trudno powiedzieć, czy sprzedawanie zwykłego, mieszanego pieczywa pod nazwą „chleb kukurydziany” to niedopatrzenie, czy celowe wprowadzanie konsumentów w błąd. W przypadku osób, które są uczulone na gluten, zjedzenie takiego pieczywa mogłoby się bardzo źle...

pieczywo
Pixabay
Newsy
Przechowujecie w tym chleb? Ten przedmiot jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia
Pieczywo to jest to, co wszyscy kochają. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu przez dłuższy czas zachowuje świeżość. Jednak niewiele osób wie, że złe opakowanie może być niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu!

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże pieczywo prosto z piekarni. Pachnące, z wierzchu idealnie chrupkie, a w środku delikatne. Najlepiej smakuje solo bądź po prostu z odrobiną masła. Taki z pozoru zwyczajny zestaw, a jednak podbija smakiem niejedno podniebienie.  Przechowywanie pieczywa Większość osób do przechowywania pieczywa wykorzystuje przeznaczony do tego pojemnik, zwany również chlebakiem bądź chlebownikiem. W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami tego produktu oraz tworzyw, z których został wykonany. Najpopularniejszymi chlebakami są te wykonane z: plastiku,  bambusa, drewna, stali, czy porcelany.  Forma tego pojemnika zależy od wykończenia kuchni lub po prostu gustu. Na rynku można znaleźć różne chlebaki różniące się wielkością, kształtem, kolorem czy designem. Jednak jak bardzo by się nie różniły to mają jedno przeznaczenie - ich zadaniem jest przechowywanie chleba, bułeczek, drożdżówek czy ciasteczek prosto z piekarni, aby były jak najdłużej świeże i pyszne. Pozory idealnego chlebaka mylą  Pojemnik na chleb wydaje się być z pozoru idealnym rozwiązaniem do przechowywania pieczywa, aby przez jak najdłuższy czas pozostało świeże. Niestety skutkuje to innymi konsekwencjami, które mogą na dłuższą metę nie sprzyjać dobremu zdrowiu. Wiąże się to z właściwym i regularnym czyszczeniem tego miejsca, o czym niestety większość osób mimo wszystko nie pamięta. Nie wystarczy by raz na jakiś czas wytrzepać ze środka okruszki. Gdyż taka sytuacja jest idealna do zamieszkania przez potencjalnych gości, takich jak: roztocza, pleśń, drożdżaki, różnego rodzaju bakterie, przykładowo E. coli, gronkowca złocistego czy jadu kiełbasianego. Skutki nieodpowiedniego czyszczenia chlebaka...

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...