Tomasz Strzelczyk podał przepis na śledzika „pod kielicha”. "Będzie idealny na Andrzejki”
Instagram/TomaszStrzelczyk/AdobeStock
Newsy

Tomasz Strzelczyk podał przepis na śledzika „pod kielicha”. Będzie idealny na imprezę

Już jutro Andrzejki. Przygotujcie z tej okazji przepyszną przekąskę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sprawdziliśmy - smakuje wprost obłędnie.

Planujecie przygotować andrzejkowy wieczór? Nie zapomnijcie o pysznych przekąskach. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie śledzi z przepisu Tomasza Strzelczyka, znanego z bloga i kanału na YouTube - „Oddaszfartucha".

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na diabelski śledzik „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka

W wielu polskich domach obchodzone dziś będą Andrzejki. Andrzejki to wieczór wróżb, który przypada na noc z 29 na 30 listopada, czyli wigilię dnia świętego Andrzeja. Być może nie planujecie dziś urządzać Andrzejek, tylko zamierzacie obchodzić je jutro, wraz z imieninami Andrzeja. Warto przygotować z tej okazji coś smacznego i niebanalnego. Co powiecie na diabelskiego śledzika „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 700 g płatów śledziowych
  • 200 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 nieduże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
Zobacz także

Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe wymoczcie w wodzie z octem przez kilka godzin (na litr wody należy dodać 2 łyżki octu spirytusowego), aby pozbyć się z nich nadmiaru soli.
  2. Cebule pokrójcie w piórka (jeśli chcecie podać śledzie tego samego dnia, sparzcie cebulę wrzątkiem po pokrojeniu, żeby była bardziej miękka - jeżeli potrzebujecie sałatki dopiero na kolejny dzień, cebula zdąży jeszcze zmięknąć).
  3. Ząbek czosnku, papryczkę chili (razem z pestkami!) oraz suszone pomidory prosto z zalewy, posiekajcie
  4. Oliwę zostawcie - przyda wam się na kolejnym etapie przygotowania dania.
  5. Wszystkie składniki wrzućcie do miseczki.
  6. Dodajcie kapary (możecie je zastąpić posiekanymi ogórkami konserwowymi).
  7. Doprawcie sporą ilością ziół prowansalskich, świeżo startym pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  8. Płaty śledziowe odsączcie przy użyciu ręcznika papierowego.
  9. Płaty pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 2 cm.
  10. Do dużego słoika z pokrywką wrzućcie łyżkę farszu na dno.
  11. Na to dodajcie kilka kawałków śledzia, a na nie znów porcję sałatki.
  12. Czynność powtarzajcie aż do wypełnienia słoika.
  13. Na koniec wszystko zalejcie oliwą z suszonych pomidorów.
  14. Przykryjcie pokrywką i odstawcie, aby śledzie dobrze się przegryzły.

Źródło: haps.pl

sałatka jarzynowa ze śledziem
AdobeStock
Newsy
Kochacie sałatkę jarzynową? Dodajcie do niej śledzia, a umrzecie z kulinarnej rozkoszy
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to koniecznie musicie spróbować tej wersji ze śledziem. Pyszności!

Sałatka jarzynowa jest daniem, które bardzo często gości na polskich stołach. Najlepsza jest ta przyrządzana z warzyw po ugotowaniu rosołu – chyba najpopularniejszej polskiej zupy! Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich spotkaniach towarzyskich jako przystawka albo kolacja. By nieco podkręcić jej smak, warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Próbowaliście już sałatki jarzynowej ze śledziem? Jeśli nie, to najwyższy czas to zrobić! Jest przepyszna i można ją jeść w trakcie postu. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem Do przygotowania jarzynowej sałatki z dodatkiem śledzia potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka młodej marchewki 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 1 duży ziemniak 2 śledziowe płaty typu matias 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaka obierzcie, ugotujcie i ostudźcie. Odciśnijcie płaty śledziowe i pokrójcie w kostkę. Ostudzonego ziemniaka oraz ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę. Cebulę obierzcie i posiekajcie wraz ze szczypiorkiem. Odlejcie wodę z puszki z groszkiem i marchewką. Marchewkę możecie pokroić na mniejsze kawałki, choć młode marchewki są na tyle małe, że nie trzeba ich kroić. Do większej miski włóżcie pokrojone śledzie, ogórki, ziemniaka, cebulę i połowę porcji szczypiorku. Dodajcie marchewki i groszek. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki. Dodajcie trzy czubate łyżki majonezu, doprawcie solą i pieprzem i znów wymieszajcie. Nie przesadźcie z solą – śledzie są już dość mocno słone! Gotową sałatkę przełóżcie do kubeczków i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie...

śledzie
Flickr
Newsy
Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty
Nie wszyscy lubią śledzie. Jednak ryba marynowana z dodatkiem tego składnika nabierze delikatniejszego smaku. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Efekt was zaskoczy

Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku: Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck. To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu. Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby. Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić? Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna. Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę. Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje...

Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Trzyskładnikowa sałatka z patelni to szybki, niedrogi i smaczny obiad lub kolacja. Podajemy przepis.

Kto powiedział, że sałatka musi być podawana na zimno? Wiele przepisów na sałatki poleca serwowanie ich na ciepło. W takim wydaniu danie można podawać nie tylko jako ciepłą kolację, ale także jako danie obiadowe. Dzisiejsza sałatka Tomasza Strzelczyka jest tak prosta, jak to tylko możliwe. Przygotowana jest tylko z trzech składników. Jak gotuje Tomasz Strzelczyk? Tomasza Strzelczyka poznaliście w 4 edycji programu Master Chef. Dotarł do pierwszej piątki i choć odpadł przed finałem, do dziś amatorsko zajmuje się kuchnią. W tym roku wydał książkę kucharską „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni”. Preferuje kuchnię tradycyjną, jego przepisy są nieskomplikowane i przypadają do gustu fanom: - Jak zwykle to co najlepsze. Oczywiście zrobię, jakby inaczej. Dziękuję za kolejny dobry, sprawdzony przepis. - Wygląda pysznie!‼️ Yummy. Dzisiejszą propozycję na obiad kucharz ocenił jako: Szybką Niedrogą Smaczną Dobrą na dzień, gdy nie macie pomysłu na obiad Sałatka z mięsa, cebuli i ziemniaków na ciepło Składniki 1 kg karkówki 700 g ziemniaków 3 cebule 2 ząbki czosnku Pęczek koperku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie Karkówkę pokrójcie w dość dużą kostkę, jak na szaszłyki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażcie, aż się porządnie zrumieni, a następnie przełóżcie do miski. 4 cebule poszatkujcie, ziemniaki pokrójcie w kostkę jak na zupę. Na tłuszczu po mięsie podsmażcie cebulę cały czas mieszając, a następnie przełóżcie ją do mięsa, starając się zostawić tłuszcz na patelni. Na tłuszcz po cebuli wrzućcie tym razem ziemniaki, posólcie i smażcie powoli pod...

Koreczki śledziowe
gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Zawińcie w to śledzika, a wyjdzie wam idealna zakąska na święta. Gwarancja perfekcyjnego smaku
Brakuje wam już pomysłów na świątecznego śledzia? Pora, by postawić na prostotę. Śledź i śliwka to doskonała para.

Wigilijny stół często wręcz ugina się od ciężkich, tłustych sałatek śledziowych. Śledź w śmietanie, śledź w oleju – tak prezentują się świąteczne standardy. Czasami nachodzi nas ochota na zmiany. Także w kwestii śledzi. Zamiast ładować do półmiska wiele przeróżnych dodatków, polecamy wam wypróbować śledzia w towarzystwie śliwki. Takie proste połączenie tych dwóch wyśmienitych produktów to gwarancja sukcesu. Słony śledź świetnie będzie komponował się ze słodyczą suszonej śliwki. Jakich śliwek użyć do tego rodzaju świątecznej przekąski? Idealne będą oczywiście własne, suszone i wędzone polskie śliwki. Jeśli jednak takimi nie dysponujemy, bez problemu możemy wybrać śliwki kalifornijskie. Jeżeli chcemy przygotować idealnie smaczną przekąskę, musimy dysponować doskonałej jakości śledziem. Jego smak będzie w tym przypadku mocno wyczuwalny, nie uda się go ukryć jak to ma nieraz miejsce wtedy, gdy przygotowujemy śledzia choćby w przyprawach korzennych. Dlatego też ideałem byłoby użycie matiasów. O te jednak może być trudno. Sklepy sprzedają bowiem dorosłe śledzie często właśnie jako matiasy. Problem w tym, że sprzedawane ryby nie mają nic wspólnego z tym młodym mięsem samca śledzia. Ale to nic straconego. Zwykłe śledzie także mogą świetnie sprawdzić się w połączeniu ze śliwką. Warunkiem będzie odpowiednie ich wymoczenie w wodzie. Warto moczyć je ok. 2 godziny i dwukrotnie zmieniać wodę. W prostych, dwuskładnikowych daniach niezwykle ważny jest także sposób podania. Postarajmy się więc elegancko zawinąć śliwki w śledziu i przyozdobić je np. cieniutkim paseczkiem z marchewki. Śledzik zawijany w śliwce Składniki: Kilka płatów fileta śledziowego Ok. pół szklanki suszonych i wędzonych śliwek 3 łyżki oleju...