Planujecie przygotować andrzejkowy wieczór? Nie zapomnijcie o pysznych przekąskach. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie śledzi z przepisu Tomasza Strzelczyka, znanego z bloga i kanału na YouTube - „Oddaszfartucha".

Przepis na diabelski śledzik „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka

W wielu polskich domach obchodzone dziś będą Andrzejki. Andrzejki to wieczór wróżb, który przypada na noc z 29 na 30 listopada, czyli wigilię dnia świętego Andrzeja. Być może nie planujecie dziś urządzać Andrzejek, tylko zamierzacie obchodzić je jutro, wraz z imieninami Andrzeja. Warto przygotować z tej okazji coś smacznego i niebanalnego. Co powiecie na diabelskiego śledzika „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 700 g płatów śledziowych
  • 200 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 nieduże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe wymoczcie w wodzie z octem przez kilka godzin (na litr wody należy dodać 2 łyżki octu spirytusowego), aby pozbyć się z nich nadmiaru soli.
  2. Cebule pokrójcie w piórka (jeśli chcecie podać śledzie tego samego dnia, sparzcie cebulę wrzątkiem po pokrojeniu, żeby była bardziej miękka - jeżeli potrzebujecie sałatki dopiero na kolejny dzień, cebula zdąży jeszcze zmięknąć).
  3. Ząbek czosnku, papryczkę chili (razem z pestkami!) oraz suszone pomidory prosto z zalewy, posiekajcie
  4. Oliwę zostawcie - przyda wam się na kolejnym etapie przygotowania dania.
  5. Wszystkie składniki wrzućcie do miseczki.
  6. Dodajcie kapary (możecie je zastąpić posiekanymi ogórkami konserwowymi).
  7. Doprawcie sporą ilością ziół prowansalskich, świeżo startym pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  8. Płaty śledziowe odsączcie przy użyciu ręcznika papierowego.
  9. Płaty pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 2 cm.
  10. Do dużego słoika z pokrywką wrzućcie łyżkę farszu na dno.
  11. Na to dodajcie kilka kawałków śledzia, a na nie znów porcję sałatki.
  12. Czynność powtarzajcie aż do wypełnienia słoika.
  13. Na koniec wszystko zalejcie oliwą z suszonych pomidorów.
  14. Przykryjcie pokrywką i odstawcie, aby śledzie dobrze się przegryzły.

Źródło: haps.pl