Planujecie przygotować andrzejkowy wieczór? Nie zapomnijcie o pysznych przekąskach. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie śledzi z przepisu Tomasza Strzelczyka, znanego z bloga i kanału na YouTube - „Oddaszfartucha".
Przepis na diabelski śledzik „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka
W wielu polskich domach obchodzone dziś będą Andrzejki. Andrzejki to wieczór wróżb, który przypada na noc z 29 na 30 listopada, czyli wigilię dnia świętego Andrzeja. Być może nie planujecie dziś urządzać Andrzejek, tylko zamierzacie obchodzić je jutro, wraz z imieninami Andrzeja. Warto przygotować z tej okazji coś smacznego i niebanalnego. Co powiecie na diabelskiego śledzika „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 700 g płatów śledziowych
- 200 g suszonych pomidorów z oliwy
- 3 łyżki kaparów
- 2 nieduże cebule
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe wymoczcie w wodzie z octem przez kilka godzin (na litr wody należy dodać 2 łyżki octu spirytusowego), aby pozbyć się z nich nadmiaru soli.
- Cebule pokrójcie w piórka (jeśli chcecie podać śledzie tego samego dnia, sparzcie cebulę wrzątkiem po pokrojeniu, żeby była bardziej miękka - jeżeli potrzebujecie sałatki dopiero na kolejny dzień, cebula zdąży jeszcze zmięknąć).
- Ząbek czosnku, papryczkę chili (razem z pestkami!) oraz suszone pomidory prosto z zalewy, posiekajcie
- Oliwę zostawcie - przyda wam się na kolejnym etapie przygotowania dania.
- Wszystkie składniki wrzućcie do miseczki.
- Dodajcie kapary (możecie je zastąpić posiekanymi ogórkami konserwowymi).
- Doprawcie sporą ilością ziół prowansalskich, świeżo startym pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
- Płaty śledziowe odsączcie przy użyciu ręcznika papierowego.
- Płaty pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 2 cm.
- Do dużego słoika z pokrywką wrzućcie łyżkę farszu na dno.
- Na to dodajcie kilka kawałków śledzia, a na nie znów porcję sałatki.
- Czynność powtarzajcie aż do wypełnienia słoika.
- Na koniec wszystko zalejcie oliwą z suszonych pomidorów.
- Przykryjcie pokrywką i odstawcie, aby śledzie dobrze się przegryzły.
Źródło: haps.pl