Tomasz Strzelczyk podał przepis na śledzika „pod kielicha”. "Będzie idealny na Andrzejki”
Instagram/TomaszStrzelczyk/AdobeStock
Newsy

Tomasz Strzelczyk podał przepis na śledzika „pod kielicha”. Będzie idealny na imprezę

Już jutro Andrzejki. Przygotujcie z tej okazji przepyszną przekąskę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sprawdziliśmy - smakuje wprost obłędnie.

Planujecie przygotować andrzejkowy wieczór? Nie zapomnijcie o pysznych przekąskach. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie śledzi z przepisu Tomasza Strzelczyka, znanego z bloga i kanału na YouTube - „Oddaszfartucha".

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na diabelski śledzik „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka

W wielu polskich domach obchodzone dziś będą Andrzejki. Andrzejki to wieczór wróżb, który przypada na noc z 29 na 30 listopada, czyli wigilię dnia świętego Andrzeja. Być może nie planujecie dziś urządzać Andrzejek, tylko zamierzacie obchodzić je jutro, wraz z imieninami Andrzeja. Warto przygotować z tej okazji coś smacznego i niebanalnego. Co powiecie na diabelskiego śledzika „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 700 g płatów śledziowych
  • 200 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 nieduże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
Zobacz także

Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe wymoczcie w wodzie z octem przez kilka godzin (na litr wody należy dodać 2 łyżki octu spirytusowego), aby pozbyć się z nich nadmiaru soli.
  2. Cebule pokrójcie w piórka (jeśli chcecie podać śledzie tego samego dnia, sparzcie cebulę wrzątkiem po pokrojeniu, żeby była bardziej miękka - jeżeli potrzebujecie sałatki dopiero na kolejny dzień, cebula zdąży jeszcze zmięknąć).
  3. Ząbek czosnku, papryczkę chili (razem z pestkami!) oraz suszone pomidory prosto z zalewy, posiekajcie
  4. Oliwę zostawcie - przyda wam się na kolejnym etapie przygotowania dania.
  5. Wszystkie składniki wrzućcie do miseczki.
  6. Dodajcie kapary (możecie je zastąpić posiekanymi ogórkami konserwowymi).
  7. Doprawcie sporą ilością ziół prowansalskich, świeżo startym pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  8. Płaty śledziowe odsączcie przy użyciu ręcznika papierowego.
  9. Płaty pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 2 cm.
  10. Do dużego słoika z pokrywką wrzućcie łyżkę farszu na dno.
  11. Na to dodajcie kilka kawałków śledzia, a na nie znów porcję sałatki.
  12. Czynność powtarzajcie aż do wypełnienia słoika.
  13. Na koniec wszystko zalejcie oliwą z suszonych pomidorów.
  14. Przykryjcie pokrywką i odstawcie, aby śledzie dobrze się przegryzły.

Źródło: haps.pl

sałatka jarzynowa ze śledziem
AdobeStock
Newsy
Kochacie sałatkę jarzynową? Dodajcie do niej śledzia, a umrzecie z kulinarnej rozkoszy
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to koniecznie musicie spróbować tej wersji ze śledziem. Pyszności!

Sałatka jarzynowa jest daniem, które bardzo często gości na polskich stołach. Najlepsza jest ta przyrządzana z warzyw po ugotowaniu rosołu – chyba najpopularniejszej polskiej zupy! Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich spotkaniach towarzyskich jako przystawka albo kolacja. By nieco podkręcić jej smak, warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Próbowaliście już sałatki jarzynowej ze śledziem? Jeśli nie, to najwyższy czas to zrobić! Jest przepyszna i można ją jeść w trakcie postu. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem Do przygotowania jarzynowej sałatki z dodatkiem śledzia potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka młodej marchewki 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 1 duży ziemniak 2 śledziowe płaty typu matias 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaka obierzcie, ugotujcie i ostudźcie. Odciśnijcie płaty śledziowe i pokrójcie w kostkę. Ostudzonego ziemniaka oraz ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę. Cebulę obierzcie i posiekajcie wraz ze szczypiorkiem. Odlejcie wodę z puszki z groszkiem i marchewką. Marchewkę możecie pokroić na mniejsze kawałki, choć młode marchewki są na tyle małe, że nie trzeba ich kroić. Do większej miski włóżcie pokrojone śledzie, ogórki, ziemniaka, cebulę i połowę porcji szczypiorku. Dodajcie marchewki i groszek. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki. Dodajcie trzy czubate łyżki majonezu, doprawcie solą i pieprzem i znów wymieszajcie. Nie przesadźcie z solą – śledzie są już dość mocno słone! Gotową sałatkę przełóżcie do kubeczków i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie...

Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Dziś jest lekko, zdrowo i kolorowo
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook
Newsy
Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Lekka, zdrowa i kolorowa 
Tomasz Strzelczyk zapowiada to swoje autorskie danie jako bardzo lekkie, zdrowe i kolorowe. Kurczak, brokuł, kalafior i młode ziemniaki połączone w pysznej i prostej zapiekance to doskonały letni obiad dla całej rodziny.

Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.   Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka  Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów. W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis.  Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami  Składniki:  6 pałek z kurczaka  2 marchewki  kilka młodych ziemniaków średniej wielkości  brokuł (kilka różyczek)  kalafior (kilka różyczek)  1 pomidor  czosnek  2 cebule  olej  sól  pieprz  świeży tymianek  szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku)  szczypta ziół prowansalskich  2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypta płatków chili  Sposób przygotowania:  Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw.  Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki....

śledzie
Flickr
Newsy
Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty
Nie wszyscy lubią śledzie. Jednak ryba marynowana z dodatkiem tego składnika nabierze delikatniejszego smaku. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Efekt was zaskoczy

Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku: Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck. To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu. Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby. Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić? Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna. Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę. Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje...

śledzie
Adobe Stock
Newsy
Przepis na genialne i aromatyczne czerwone śledzie. Dodajcie do nich 2 przyprawy. Będziecie oblizywać palce
Śledzie z czerwonym sosem to prawdziwy hit. Swoją wyjątkowość zawdzięczają dwóm sekretnym składnikom, które dodatkowo podkręcają cały smak. Tym daniem z pewnością zaskoczycie swoich gości. Sprawdźcie!

Śledzie to jedna z najpopularniejszych ryb na polskim stole. Jest podawana przez cały rok, na co dzień jak i od święta. Swój prym wiedzie jednak w okresie Wielkiego Postu, kiedy w codziennym jadłospisie częściej goszczą dania bez mięsa. Śledzie są szybkie i łatwe do przygotowania, a smak niewyobrażalnie pyszny. Sekretne składniki czerwonych śledzi Śledzie są tak uniwersalne, że występują w wielu odsłonach. Serwowane z czerwonym farszem to hit każdego rodzinnego spotkania. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dwóm sekretnym składnikom, a mianowicie cynamonowi oraz goździkom. To przyprawy, które podkręcą smak całego dania i nadadzą mu wyrazistości.  Składniki: 400 g śledzi matias 2 duże cebule 2 duże marchewki 2 większa kawałki marynowanej papryki 2 duże ogórki konserwowe 1 garść żurawiny 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej mielonej papryki ostra mielona papryka szczypta cynamonu kilka ziarenek goździków  olej do smażenia pieprz Przygotowanie: Na początku rybę dobrze wymoczcie w wodzie. Najlepiej jest ją zostawić na całą noc. Cebulę oraz marchewki obierzcie, a następnie cebulę pokrójcie w niewielką kostkę. Marchewki zetrzyjcie na większych oczkach na tarce. Sporą ilość oleju rozgrzejcie na patelni i dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie do zeszklenia się. Później dodajcie startą marchewkę, wymieszajcie oraz przykryjcie pokrywką. Duście do miękkości, od czasu do czasu mieszając całość. Paprykę konserwową i ogórki pokrójcie w niewielką kostkę, a później dodajcie je na patelnię wraz z przecierem pomidorowym oraz żurawiną. Całość dokładnie wymieszajcie. Farsz doprawcie obiema rodzajami papryki, pieprzem, szczyptą cynamonu oraz goździkami. Przemieszajcie,...