To pyszne i niepozorne połączenie, które jest świetną przekąską na dodatek okazuje się bardzo zdrowe. Włączenie do diety takiej mieszanki jest czystą przyjemnością.

Pyszna i zdrowa przekąska

Chodzi o połączenie sezamu z miodem. Może znacie je z kultowych sezamków. Sklepowe sezamki są jednak zrobione z sezamu w połączeniu z cukrem. Nie są przez to aż tak zdrowe jak proponowana przez nas mikstura.

Przygotowanie zdrowej mikstury

Żeby przegotować dużą porcję prozdrowotnej mieszaniny potrzebujecie:

  • Pojemnika w którym wymieszacie składniki np. miski lub wysokiego słoika
  • 100 g ziaren sezamu + opcjonalnie inne orzechy
  • 100 g miodu, najlepiej płynnego

Wymieszajcie całość. Jeśli zależy wam na wzmocnieniu prozdrowotnych właściwości mieszaniny, dodajcie do mieszanki łyżkę lub dwie łyżki pyłku pszczelego. Zawiera on wszystkie benefity miodu, ale nie dostarcza prawie cukru. Jest wiec jeszcze zdrowszy niż miód.

Zobacz także:

Jedzcie łyżeczkę takiej mieszaniny dziennie. Możecie zjeść ją codziennie o dowolnej porze dnia jako przekąskę, dodać do śniadaniowej owsianki lub rozpuścić w mleku. Taka mikstura rozcieńczona woda i z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny będzie też dobrym dressingiem do sałatki.

Zalety mikstury z miodu i sezamu

Zarówno miód, jak i sezam są bardzo zdrowe. Takie połączenie ma kilka podstawowych zalet:

  • Szybko dodaje energii
  • Podnosi sprawność seksualną
  • Polepsza nastrój
  • Pomaga uporać się ze stresem
  • Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
  • Polepsza działanie układu odpornościowego

Cenne składniki w sezamie i miodzie

Wspomniana mieszanina zawiera:

  • Żelazo
  • Wapń
  • Mangan
  • Magnez
  • Zdrowe kwasy tłuszczowe

Pamiętajcie jednak, że chociaż zdrowa, taka mieszanka jest też bardzo kaloryczna. Nie przekraczajcie dziennej dawki w postaci łyżeczki, jeśli nie chcecie zauważyć efektów działania mieszaniny także w postaci dodatkowych boczków. Możecie traktować ją jako zamiennik słodyczy w diecie, ale pamiętajcie o umiarze, który warto w tym przypadku zastosować.