To najlepszy makaron, jaki można zjeść. Wg znanego dietetyka syci na dłużej i ma więcej składników mineralnych
AdobeStock
Newsy

To najlepszy makaron, jaki można zjeść. Wg znanego dietetyka syci na dłużej i ma więcej składników mineralnych

Na co zwrócić uwagę przy zakupie makaronu w sklepie? Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek odniósł się do tej kwestii i powiedział, jaki jego zdaniem makaron jest najlepszy.

Części dań w ogóle nie można sobie wyobrazić bez makaronu - jak choćby klasycznego spaghetti czy zapiekanki makaronowej. Jednak wielu dietetyków odradza ten produkt na diecie, ze względu na to, że trudniej jest schudnąć lub utrzymać wagę jedząc makaron.

Nie oznacza to jednak, że należy zupełnie z niego zrezygnować. Warto wybrać taki, który zawiera maksimum witamin i składników odżywczych, by wasz organizm mógł z nich skorzystać. Sprawdźcie, jaki makaron wybrać w sklepie. 

Makaron polecany przez dietetyka

Popularny w mediach społecznościowych dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek jeden ze swoich ostatnich filmów poświęcił właśnie makaronowi. Specjalista wybrał się aż do Włoch, gdzie z zachwytem pokazał całą alejkę w włoskim sklepie zapełnioną różnymi makaronami. Jednak który z nich będzie najlepszy?

Jak podkreśla dr Wrzosek, zamiast zwykłego, pszennego makaronu, warto zdecydować się na pełnoziarnisty. Jeżeli kupujecie ten produkt prosto z Włoch, zwróćcie uwagę na to, by na opakowaniu znalazła się nazwa „integrale”, co oznacza właśnie „pełnoziarnisty” po włosku. Według dietetyka, ten rodzaj makaronu ma więcej witamin oraz składników odżywczych niż zwykły, zrobiony z pszenicy. 

Do tego znajduje się w nim też więcej błonnika, który odpowiada za uczucie sytości. Jest to więc produkt, który lepiej sprawdzi się na diecie, ponieważ nie odczujecie po nim tak szybko głodu. 

Zobacz także
Dietetyk ostrzega przed jedzeniem takiego ryżu. Konsekwencje mogą być bardzo poważne

Dietetyk ostrzega przed jedzeniem takiego ryżu. Konsekwencje mogą być bardzo poważne

Dietetyk zachwycony przemianą Magdy Gessler. Zrzuciła 13 kg trzymając się 3 prostych zasad

Dietetyk zachwycony przemianą Magdy Gessler. Zrzuciła 13 kg trzymając się kilku prostych zasad

Jak jeść makaron, żeby nie tuczył?

Jak już wspomnieliśmy, przejście na dietę nie oznacza kategorycznej rezygnacji z makaronu. Jeśli go lubicie, wystarczy nauczyć się tak go przyrządzać, by nie był nadmiernie tuczący. Sam makaron bowiem nie zawiera bardzo dużo kalorii - ich ilość jest zbliżona do tej znajdującej się w ryżu. Dania makaronowe jedzone w nadmiarze mogą powodować wzrost wagi ze względu na dodawanie do nich tłustych sosów. 

Jak więc jeść makaron, by nie był tuczący? Warto podawać go z rybami i owocami morza, a także z warzywami. To zdrowe, pełne witamin dodatki, które nie zawierają też zbyt dużo kalorii. Trzeba też pamiętać o umiarze, ponieważ nawet pełnoziarnisty makaron jedzony w dużych ilościach może zniweczyć wasz wysiłek w walce o smuklejszą sylwetkę. 

Źródło: michal_wrzosek/Instagram

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Adobe Stock
Newsy
Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Wydaje się wam, że pieczywo z dyskontu jest słabej jakości, a jego skład przypomina tablicę Mendelejewa? Popularny dietetyk Michał Wrzosek udowadnia, że tak nie jest i wskazuje chleby, które warto kupić w Lidlu. 

Świeży, pachnący chleb zrobiony z kilku dobrych składników, to nie tylko pyszny, ale też zdrowy dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Ponieważ pieczywo spożywa się wyjątkowo często, dlatego warto wybierać wartościowe produkty. A jeżeli przy okazji towarzyszy im przyzwoita cena, to trzeba skorzystać z takiej okazji.  Jakich chlebów lepiej nie kupować?  Zasada wyboru zdrowego chleba jest prosta: im krótszy skład tym zazwyczaj lepsze pieczywo. Warto jednak zwrócić uwagę na poszczególne komponenty, które trafiają do wypieków: Nie wybierajcie chleba, który ma w składzie np. karmel, nadający pieczywu ciemny kolor. W ten sposób producenci oszukują, sprzedając barwiony wypiek jako chleb razowy.  Obecność mąki sojowej również powinna was zniechęcić. Jest to polepszacz, dzięki któremu w chlebie ląduje więcej wody. Jest on miękki, ale również przez to jest też gorszej jakości.  Unikajcie pieczywa zawierającego substancje zakwaszające, oznaczane symbolami E322 i E330, które mają udawać naturalny zakwas. A jak sprawa ma się z pieczywem z Lidla? Przyjrzyjcie się wnioskom, do których doszedł dietetyk Michał Wrzosek. Jakie pieczywo w Lidlu ma najlepszy skład?  Doktor Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą w mediach społecznościowych. Jakiś czas temu opublikował na TikToku filmik, w którym wskazał najlepsze pieczywo w popularnym dyskoncie. Zobaczcie, jak wygląda ranking zdrowego pieczywa z Lidla:  Chleb żytni bez drożdży to pierwszy wybór dietetyka. W jego skład wchodzi mąka żytnia (typ 1400 i typ 720), cukier, sól, woda i olej rzepakowy. To najlepszy wypiek z tego sklepu, a do tego wyjątkowo tani - 2,99 to niewygórowana cena za dobry chleb.  Chleb pełen ziaren to kolejne pieczywo, które warto włożyć do koszyka. W...

Czy makaron tuczy? Nie, jeśli zrobicie tą jedną rzecz
Flickr
Newsy
Czy makaron tuczy? Jeśli zrobicie z nim tę 1 rzecz, nie musicie się niczego obawiać
Czy na diecie można jeść makaron? Oczywiście, ale pod jednym warunkiem!

Większość osób stosujących diety odchudzające kategorycznie wystrzega się makaronu. Uważa się bowiem powszechnie, że makarony bardzo tuczą i nie powinno się ich spożywać na diecie. Ale czy rzeczywiście jest to prawdą? Naukowcy dowiedli, że niekoniecznie! Wystarczy zrobić z makaronem jedną rzecz, by stał się mniej kaloryczny i tuczący. Dlaczego od makaronu się tyje? Makaron ma podobną ilość kalorii na 100 gram, co ryż i kasza. Dlaczego więc uważa się, że jest tuczący? Wszystkiemu winien jest sposób przygotowywania dań z makaronu oraz jego wysoki indeks glikemiczny. Najczęściej spożywa się makaron w dużych ilościach na raz, ponieważ stanowi bazę wielu dań włoskiej kuchni. Zjedzenie porcji spaghetti z tłustym, mięsnym sosem rzeczywiście może sprawić, że nabierzecie dodatkowych kilogramów! Drugi czynnik to indeks glikemiczny. Makaron składa się w większości z węglowodanów, które powodują duży skok insuliny w organizmie, a to przekłada się na szybsze odczuwanie głodu. Czyli można zjeść dużo makaronu, nie będąc wcale najedzonym! A to prowadzi do spożywania go w większych ilościach i tycia. Co zrobić, by makaron był mniej tuczący? Sposobem na to, by nawet osoby na diecie mogły bez wyrzutów sumienia jeść makaron jest jego… ostudzenie! Schłodzenie makaronu sprawia, że zawarta w nim skrobia zamienia się w skrobię oporną. Enzymy trawiennie zawarte w organizmie człowieka nie są w stanie jej przetworzyć w taki sposób, by następowały skoki glukozy. Dzięki temu po zjedzeniu zimnego makaronu będziecie zdecydowanie bardziej syci i dłużej najedzeni, więc nie sięgniecie szybko po kolejne przekąski! Czy jest to jakaś alternatywa dla miłośników makaronu? Niestety, spaghetti nie smakuje zbyt dobrze na zimno, więc do wyboru pozostają tylko makaronowe sałatki. A one też są pełne kalorii,...

Makaron ryżowy czy pszenny
jiri hera, la_vanda/Adobe Stock
Triki kulinarne
Makaron ryżowy czy zwykły? Który jest bardziej zdrowy i pożywny?
Na rynku pojawiają się coraz to ciekawsze produkty. Są wśród nich różnego rodzaju makarony. Czy nietypowy makaron ryżowy jest lepszy niż ten tradycyjny, pszenny? Sprawdźmy to.

Ślady najstarszego makaronu na świecie prowadzą do Chin. To tam właśnie archeolodzy znaleźli szczątki tego mącznego dania sprzed 4 tysięcy lat! W Państwie Środka nie tylko od tysiącleci jedzą już różnego rodzaju kluseczki, ale także używają do nich różnego rodzaju mąk. Moda na makarony inne niż pszenne wzięła się właśnie z kuchni azjatyckiej. Makarony sojowe,  makarony ryżowe – wszystko to przybyło do nas właśnie z Dalekiego Wschodu. Jeżeli lubicie eksperymenty, być może mieliście już możliwość skosztowania tych specjałów. Przed  ewentualną pierwszą degustacją warto dowiedzieć się czy makaron ryżowe jest odpowiedni dla naszego organizmu i jak wypada jego porównanie z makaronem pszennym . Blaski i cienie makaronów Makaron ryżowy wytwarzany jest z ryżu pozbawionego łupin, a więc z tak zwanego ryżu białego. Zabieg łuskania ryżu powoduje, że w znaczny sposób pozbawia się ziaren cennych wartości odżywczych. Niestety na naszym rynku ze świecą szukać możemy makaronów z ryżu pełnoziarnistego. Taki typ makaronu nazywany jest także makaronem z brązowego ryżu lub makaronem ryżowym tapioka. Zwolennicy zdrowej diety łatwo znajdą za to na półkach sklepowych pszenny makaron pełnoziarnisty . Jego smak jest co prawda nieco inny od tego zwykłego, ale to temat na inną dyskusję. Mąka pszenna z zachowanymi otrębami zawiera znacznie dużo więcej mikroelementów, niż ta wielokrotnie pytlowana (przesiewana z otrębów). Ponadto makaron pszenny możemy znaleźć pod wieloma różnymi postaciami – od nitek, przez rurki, aż po różnego rodzaju gniazdka. Z kolei wybór makaronu ryżowego ogranicza się do dwóch postaci – cienkich i grubszych nitek. Pierwsze lepiej sprawdzą się w zupie, a te drugie w różnego rodzaju...

Jedzcie te produkty a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te produkty, a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie
Czy wiecie, że odpowiednia dieta może chronić wasz mózg przed przedwczesnym starzeniem? Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję?

Demencja to ogromny problem zdrowotny na całym świecie. Zdaniem ekspertów, demencja nie jest naturalną częścią starzenia, tylko zespołem objawów, które pojawiają się, gdy nasz mózg choruje i nie działa sprawnie. Z czego to może wynikać? Czym jest demencja i jakie są jej przyczyny? Demencja, czyli inaczej otępienie, to stan wywołany chorobą mózgu, zwykle przewlekłą, która ma postępujący charakter. Główne objawy demencji to zaburzenia pamięci, myślenia i orientacji, a także utrudniona zdolność liczenia, uczenia się i rozumienia, którym często towarzyszą zaburzenia emocjonalne oraz zaburzenia zachowania. Stan ten dotyczy ok. 1% populacji ogólnej. W Polsce ok. 400 tys. osób choruje na demencję. Jej najczęstszą formą jest choroba Alzheimera . Jak zapobiec demencji? Aby zminimalizować ryzyko demencji można zrobić kilka rzeczy. Stymulowanie funkcji poznawczych i aktywność umysłowa powoduje zwiększenie tzw. rezerwy kognitywnej. Dlatego warto przez całe życie m.in. uczyć się języków obcych, czytać książki i rozwiązywać krzyżówki. Istotną rolę pełni również aktywność fizyczna, która poza pracą zawodową i domowymi zajęciami z ruchem, powinna uwzględniać ćwiczenia i uprawianie sportu. Nie bez znaczenia jest też dieta. A konkretnie dieta o nazwie MIND . Czym jest dieta MIND? Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) ma na celu zapobieganie demencji i utracie funkcji mózgu wraz z wiekiem. Dieta ta jest połączeniem diety śródziemnomorskiej i diety DASH, której głównym celem jest obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Co wchodzi w skład diety MIND? Są to przede wszystkim warzywa, owoce, orzechy, produkty pełnoziarniste oraz ryby. Przy diecie MIND...