Latem naprawdę trudno jest odmówić sobie lodów w wafelku. Gdy wszyscy dookoła raczą się takim przysmakiem, nawet osoby stosujące w trakcie wakacji dietę odchudzającą czasem nie mogą się oprzeć i sięgają po tradycyjne lody albo bardziej dietetyczną alternatywę, czyli sorbety.

Istnieje jednak jeszcze jeden, coraz bardziej popularny zamiennik lodów - mrożony jogurt, który ma mniej tłuszczu i stosunkowo mało kalorii, w porównaniu z lodami przygotowywanymi na bazie śmietanki. Okazuje się jednak, że ten deser wcale nie musi być tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. 

Czy mrożony jogurt jest zdrowy?

Odpowiedź brzmi - to zależy. A dokładniej od tego, skąd taki jogurt pochodzi. Jeżeli przygotowujecie ten deser sami w domu, z naturalnych składników, wówczas nie powinien on wpłynąć negatywnie na wasze zdrowie. Jeżeli jednak jest to produkt gotowy, zakupiony przez was na przykład w kawiarni albo lodziarni - tu już sprawa się komplikuje.

Zobacz także:

W tym produkcie znajduje się wiele dodatków które sprawiają, że jego wpływ na zdrowie jest negatywny. To m.in. słodziki, sztuczne barwniki, aromaty czy wzmacniacze smaku. W dodatku najczęściej mrożony jogurt podaje się z polewą, która znów zawiera cały szereg niezdrowych dodatków, z ogromną ilością cukru na czele. 

Dlaczego nie warto jeść mrożonych jogurtów?

Jeżeli więc zastanawialiście się nad porzuceniem lodów na rzecz mrożonego jogurtu, zastanówcie się dobrze. Ten produkt wcale nie jest tak dobry dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać. Po zamrożeniu zawarte w jogurcie probiotyki przestają działać i stają się bezużyteczne, a przez niską zawartość tłuszczu po zjedzeniu tej przekąski poczucie głodu powróci do was szybciej niż byście się tego spodziewali. Ponadto, w mrożonym jogurcie serwowanym w różnych lokalach mogą się znaleźć takie składniki, jak:

  • słodzik

  • naturalne lub sztuczne barwniki i aromaty

  • konserwanty

  • zagęszczacze

  • stabilizatory

  • guma celulozowa

Źródło: porady.interia.pl, o2.pl, womenshealthmag.com