Ten zamiennik lodów nie jest ani zdrowy, ani dietetyczny. Tylko sobie nim zaszkodzicie
AdobeStock
Newsy

Ten zamiennik lodów nie jest ani zdrowy, ani dietetyczny. Tylko sobie nim zaszkodzicie

Czy warto porzucić lody na rzecz tego produktu? Można się mocno zdziwić.

Latem naprawdę trudno jest odmówić sobie lodów w wafelku. Gdy wszyscy dookoła raczą się takim przysmakiem, nawet osoby stosujące w trakcie wakacji dietę odchudzającą czasem nie mogą się oprzeć i sięgają po tradycyjne lody albo bardziej dietetyczną alternatywę, czyli sorbety.

Istnieje jednak jeszcze jeden, coraz bardziej popularny zamiennik lodów - mrożony jogurt, który ma mniej tłuszczu i stosunkowo mało kalorii, w porównaniu z lodami przygotowywanymi na bazie śmietanki. Okazuje się jednak, że ten deser wcale nie musi być tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. 

Czy mrożony jogurt jest zdrowy?

Odpowiedź brzmi - to zależy. A dokładniej od tego, skąd taki jogurt pochodzi. Jeżeli przygotowujecie ten deser sami w domu, z naturalnych składników, wówczas nie powinien on wpłynąć negatywnie na wasze zdrowie. Jeżeli jednak jest to produkt gotowy, zakupiony przez was na przykład w kawiarni albo lodziarni - tu już sprawa się komplikuje.

W tym produkcie znajduje się wiele dodatków które sprawiają, że jego wpływ na zdrowie jest negatywny. To m.in. słodziki, sztuczne barwniki, aromaty czy wzmacniacze smaku. W dodatku najczęściej mrożony jogurt podaje się z polewą, która znów zawiera cały szereg niezdrowych dodatków, z ogromną ilością cukru na czele. 

Zobacz także
Jak rozpoznać dobre lody w lodziarni? Koniecznie zwróćcie uwagę na 1 rzecz

Jak rozpoznać dobre lody w lodziarni? Koniecznie zwróćcie uwagę na 1 rzecz

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym

Dlaczego nie warto jeść mrożonych jogurtów?

Jeżeli więc zastanawialiście się nad porzuceniem lodów na rzecz mrożonego jogurtu, zastanówcie się dobrze. Ten produkt wcale nie jest tak dobry dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać. Po zamrożeniu zawarte w jogurcie probiotyki przestają działać i stają się bezużyteczne, a przez niską zawartość tłuszczu po zjedzeniu tej przekąski poczucie głodu powróci do was szybciej niż byście się tego spodziewali. Ponadto, w mrożonym jogurcie serwowanym w różnych lokalach mogą się znaleźć takie składniki, jak:

  • słodzik

  • naturalne lub sztuczne barwniki i aromaty

  • konserwanty

  • zagęszczacze

  • stabilizatory

  • guma celulozowa

Źródło: porady.interia.pl, o2.pl, womenshealthmag.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy
Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza
To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze. Ostrzeżenia dotyczące żywności Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.  Produkty, które zwiększają ryzyko chorób Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci.  Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.  Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta. Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane. Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam...

Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje
Pexels
Newsy
Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje!
Soczyście zielone, kusząco niebieskie, apetycznie różowe... Kolory lodów w sklepach przyciągają bajecznymi kolorami. Czy aby jednak na pewno są one zdrowe? Przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka...

Zbliża się lato. To czas, kiedy chętnie sięgamy po lody - koniecznie sprawdźcie tę promocję w Biedronce , które przyjemnie chłodzą i pieszczą nasze podniebienia. Większość z nas kupuje lody w sklepach lub w lodziarniach. Ich kolory przyciągają nasz wzrok już z daleka, a bogactwo smaków jest przeogromne. Czy kupne lody są zdrowe? Jak myślicie, skąd się biorą ich piękne, soczyste kolory? Nie mamy dla was dobrych wieści. Sklepowe lody zawierają prawdziwą tablicę Mendelejewa! Są pełne barwników, tłuszczów, cukrów oraz sztucznych aromatów. Czy zdajecie sobie sprawę, co jest do nich dodawane? Szkodliwe dodatki do lodów Czy wiecie, jak powstają sklepowe lody? Zazwyczaj nie są one zbyt dobrej jakości. Gdyby wczytać się w ich skład, można zdębieć! Pakowane lody są pełne ulepszaczy, sztucznych barwników, tłuszczów, zagęstników, utwardzonych tłuszczów roślinnych a także zawierają duże ilości cukru, wody i powietrza. To właśnie sztuczne składniki odpowiadają za piękny kolor i głęboki smak lodów. Nie ma w nich nawet krzty naturalności a w ich składzie aż roi się od różnego rodzaju E! Tych lodów nie kupujcie! Jeżeli wybraliście się do sklepu po lody, dobrze przyjrzyjcie się ich opakowaniu. Pod żadnym pozorem nie kupujcie lodów, jeśli zawierają: Sztuczne barwniki. Takie lody mają bardzo intensywne kolory. Możecie mieć 100% pewność, że powstały one w sposób sztuczny i są szkodliwe dla waszego zdrowia. Emulgatory.  E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki). Cukry, koncentraty, kwasy (cytrynowy, jabłkowy, cytryniany sodu), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) czy syrop glukozowy, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi i może być bardzo niebezpieczny szczególnie dla...

Pijecie to? Wydaje się wam, że to zdrowy wybór, a to prawdziwa trucizna w płynie
Adobe Stock
Newsy
Pijecie to? Wydaje się wam, że to zdrowy wybór, a to prawdziwa trucizna w płynie
Na pewno znacie kogoś, kto często pije ten produkt. Wiele osób sądzi, że to coś zdrowego, a jest zupełnie odwrotnie…

Do gaszenia pragnienia najlepsza jest woda. W letnie upały trzeba wypić szczególnie dużo płynów , żeby wypełnić swoje zapotrzebowanie. W bilans płynów wlicza się jednak nie tylko woda, ale też: Herbata Kawa Soki i napoje Zupy Koktajle Warzywa i owoce bogate w wodę Napój, który wydaje się zdrowy, a taki nie jest Jeśli nie lubicie wody , być może dodajecie do niej syrop, który wydaje się być zdrowy. Chodzi o syrop do rozcieńczenia z wodą, z którego powstaje słodki napój. Najczęściej występuje on jako syrop malinowy, truskawkowy, albo cytrusowy. Niestety, to nic zdrowego… Syropy do rozcieńczania z wodą często oznaczone są jako „domowe wyroby” i „wyroby babuni”, przez co kojarzą się z czymś prozdrowotnym i bogatym w witaminy. To dalekie od prawdy. W praktyce takie syropy są zrobione w całości tylko z cukru . Regularne picie takich napojów może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych… Złe skutki picia syropów z wodą Syropy z wodą są tak samo szkodliwe jak sztuczne, gazowane napoje. To głównie cukier, do którego dodano aromaty i barwniki. Choć ma on sprawiać wrażenie zdrowego wyrobu, zupełnie taki nie jest. Regularne picie wody rozrobionej z syropem będzie prowadzić do: Cukrzycy Otyłości Insulinooporności Stłuszczenia wątroby Podwyższania stanów zapalnych Unikajcie stosowania tych specyfików. Na pewno nie pijcie ich codziennie. Jeśli od czasu do czasu macie ochotę na napój powstały z syropu rozrobionego z wodą, dodajcie małą łyżeczkę syropu. To od was zależy jak dużo tego produktu zużyjecie. Zamiast stosować takie specyfiki, możecie oczywiście zrobić domową lemoniadę lub wodę smakową aromatyzowaną naturalnymi dodatkami:...

Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj ani maszynki do lodów
reanja/Gotujmy.pl
Newsy
Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj, ani maszynki do lodów
Błyskawiczne i proste w przygotowaniu lody, które zachwycą waszych domowników i gości.

Domowe lody to doskonały letni deser, który zawsze smakuje zarówno starszym, jak i najmłodszym. Lody dostępne w sklepach często jednak zawierają ogromne ilości cukru, konserwanty oraz inne dodatki, które sprawiają, że nie są zbyt zdrową propozycją na deser. Warto więc przygotować je samodzielnie. Niedawno proponowaliśmy m.in. lody kakaowe z kokosem , lody arbuzowe czy lody truskawkowe . Teraz mamy dla was przepis na lody, które można przyrządzić bez specjalnej maszynki. Przepis na lody malinowe bez jaj i maszynki do lodów Wyjątkowo prosty deser, który przyrządzicie zaledwie w kilka minut. Składniki: 300 g mrożonych malin (możecie też użyć truskawek) 1 duży kubek jogurtu greckiego 1 duży kubek śmietany 18 proc. 4-5 łyżek cukru (do smaku) Przygotowanie: Mrożone maliny przełóżcie do malaksera lub blendera i rozdrabniajcie przez ok. 3-4 minuty. Dodajcie cukier, jogurt i miksujcie razem aż do powstania gładkiej masy. Deser można podawać już na tym etapie, w formie musu. Aby przygotować prawdziwe lody, należy wylać masę do pudełka (np. po innych lodach) i włożyć do zamrażarki.  Odczekajcie do pełnego zamrożenia całej masy i wyjmijcie ok. 20 minut przed podaniem. Smacznego! Lody na diecie? Proste lody jogurtowe czy sorbety owocowe  to desery, po które mogą sięgać także osoby na diecie. Jeśli zadbacie o to, aby mrożone przysmaki nie były zbyt tłuste oraz nie zawierały dużych ilości dodatkowego cukru, będą doskonałym sposobem na zaspokojenie potrzeby na słodycze .  Lody mają w sobie jeszcze jedną właściwość: w trakcie ich spożywania organizm zużywa energię na ponowne rozgrzanie się, co spala nieco dodatkowych kalorii. Jeśli macie więc do wyboru zjeść małego batonika, a dwie gałki domowego sorbetu – zdecydowanie zdrowszą...