Ten tani produkt przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19. Jedzcie go codziennie
Adobe Stock
Newsy

Ten tani produkt przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19. Jedzcie go codziennie

Zdrowa dieta pomaga przy powrocie do sprawności po infekcji COVID-19. Sprawdźcie, jakie produkty są szczególnie polecane dla ozdrowieńców.

Pandemia COVID-19 trwa. Już prawie 2,7 miliona osób przeszło w naszym kraju infekcję koronawirusem. Niestety, nie ma wielu lekarstw na COVID-19, a walka z infekcją odbywa się tak naprawdę w waszym organizmie. To od jego siły i zdolności odpychania infekcji zależy, jak koronawirus wpłynie na organizm.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wspomóc organizm po infekcji koronawirusem?

Przeszliście infekcję COVID-19? Jeśli tak, dobrze wiecie, że powrót do pełnej sprawności zajmuje trochę czasu. Niektórzy jeszcze przez wiele miesięcy odczuwają skutki infekcji wirusem, np. skarżą się na zaniki pamięci, nazywając je „dziurami”. Zapominają słów, czasami nie mogą przypomnieć sobie niektórych sytuacji. Bardzo częste jest też przedłużające się uczucie zmęczenia, osłabienie i niestety - utrata węchu i smaku.

Jeśli jesteście ozdrowieńcami, mimo pokonania infekcji powinniście wspomóc się zdrową dietą, by w pełni powrócić do zdrowia. Odżywianie to jeden ze skuteczniejszych sposobów na wzmocnienie organizmu.

W trakcie pandemii koronawirusa, dużo osób zaczęło brać witaminy i minerały w suplementach diety. Odnotowano znaczny wzrost zainteresowania multiwitaminami zawierającymi cynk, magnez i różnorodne witaminy. Ludzie chorujący na COVID-19 jedzą suplementy w dużych ilościach, mając nadzieję na to, że dzięki temu lżej przejdą infekcję lub szybciej wyzdrowieją.

Lekarze nie mają wątpliwości, że stan i odżywienie organizmu, ma ogromne znaczenie przy przechodzeniu COVID-19. Okazuje się jednak, że branie suplementów nie jest koniecznie. Łatwo można dostarczyć witaminy i minerały w pożywieniu. Wiemy, na jakie składniki szczególnie warto zwrócić uwagę.

Zobacz także
Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu

Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu

Produkty i składniki przyspieszające powrót do zdrowia po COVID

Witamina C

  • Kalafior
  • Papryka
  • Owoce cytrusowe
  • Natka pietruszki
  • Pomidory

Witamina A

  • Dynia
  • Bataty
  • Mango
  • Marchewki
  • Liściaste warzywa

Witamina E

  • Orzechy
  • Oleje
  • Pestki

Cynk

  • Rośliny strączkowe
  • Mięso
  • Nabiał
  • Czekolada
  • Jaja

Magnez

  • Banany
  • Kasza gryczana
  • Awokado
  • Kiwi
  • Pestki i orzechy

Na szczególną uwagę zasługuje tutaj kalafior, który jest bardzo tani i szeroko dostępny w naszym kraju. Łatwo można przygotować z niego zupę, kotlety z kalafiora lub surówkę. Włączajcie go często do diety, nawet jeśli nie chorowaliście na COVID-19. Jest on po prostu bardzo zdrowy.

Czytaj także:

Najlepsza dieta przy COVID-19? Włączcie te 3 produkty, a lżej zniesiecie chorobę
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza dieta przy COVID-19? Włączcie te 3 produkty, a lżej zniesiecie chorobę
Ta wiedza może okazać się bardzo pomocna, jeśli dopadnie was koronawirus.

To, jak się odżywiacie i jaki macie styl życia, bardzo mocno wpływa na wasze zdrowie. Nie bez powodu popularne przysłowie mówi „jesteś tym, co jesz”. Dieta ma bardzo duże znaczenie w przypadku prewencji wielu chorób, ale także może być niezwykle pomocna przy ich zwalczaniu i powrocie do zdrowia. Nie inaczej jest w przypadku infekcji koronawirusem. Sprawdźcie, co warto jeść w tym wypadku. Koronawirus a dieta Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na organizm, nie ma żadnej wątpliwości. Dlaczego? Dieta przyczynia się do wzmocnienia całej machiny, jaką jest wasze ciało, a ono lepiej radzi sobie z wszystkimi przeszkodami. Nie ma jeszcze jednego skutecznego leku na COVID, a terapia polega przede wszystkim na wspomaganiu organizmu w walce z infekcją. Wiemy jaką dietę warto wybierać przy infekcji koronowairusem. Co jeść przy infekcji koronawirusem? Jeśli przechodzicie COVID-19, być może dotkną was częste i charakterystyczne symptomy: utrata węchu i smaku. Niektórzy sądzą, że brak apetytu to świetna okazja do tego, żeby ograniczyć ilość spożywanego pożywiania i wreszcie schudnąć. To ogromny błąd! Nawet jeśli nie macie apetytu, powinniście przygotowywać odżywcze posiłki i starać się, żeby były jeszcze bardziej bogate w witaminy, minerały i inne wartości niż zazwyczaj. Właściwe odżywianie się w trakcie infekcji, to konieczność do właściwego wsparcia organizmu w walce z wirusem. Najlepsze produkty przy infekcji COVID-19 Nie od dziś wiadomo, że najbardziej „gęste odżywczo” produkty spożywcze, to warzywa i owoce. Nie może ich zabraknąć w waszej diecie, jeśli przebywacie infekcję koronawirusem. Pamiętajcie, żeby jadać minimum 5 porcji (400g) warzyw i owoców dziennie . Najlepiej, żeby było ich jeszcze więcej.  Kolejnym produktem, który warto włączyć do swojego jadłospisu, są ryby....

Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Adobe Stock/Pixabay
Newsy
Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Wiecie jak wspomagać swój organizm w tym trudnym czasie?

Infekcję koronawirusem przeszło w naszym kraju już ponad 2, 5 miliona osób. Chyba każdy zna kogoś, kto chorował lub aktualnie choruje na koronawirusa. Nie ma jeszcze pewnych i stuprocentowo skutecznych leków na infekcję koronawirusem. Na pewno pomaga wzmacnianie organizmu na wszelkie sposoby. Tylko wasze organizm jest w stanie tak naprawdę zwalczyć infekcję koronawirusem skutecznie. Jak wspomagać się w trakcie infekcji koronawirusem? W trakcie przechodzenia infekcji koronawirusem, warto jest wzmacniać mocno organizm. Na pewno pomaga: pozostanie w domu i zrezygnowanie z części stresujących obowiązków dużo odpoczynku sen właściwa dieta bogata w warzywa, owoce i inne odżywcze pokarmy picie odpowiedniej ilości płynów Wiemy jednak jakie są dodatkowe sposoby na walkę z infekcją koronawirusem. Okazuje się, że jeden napój jest w stanie szczególnie wspomagać walkę organizmu z COVID-19. Napój przy infekcji COVID-19 Jeśli jesteście chorzy na koronawirusa, zaraz po przebudzeniu powinniście wypić taki napój. Chodzi o wodę z dodatkiem imbiru. Woda nie może być zimna, ale nie powinien to być też wrzątek. Najlepiej zagotujcie wodę w czajniku, włóżcie do szklanki kilka plastrów imbiru i zalejcie ją do połowy ugotowaną wodą. Resztę dopełnijcie wodą mineralną. Taki napój powinien mieć idealną temperaturę. Koniecznie pijcie ten napój zaraz po przebudzeniu. Dzięki temu nawodnicie organizm po nocy, kiedy traci się dużo płynów. Imbir ma też niesamowite właściwości. Sam w sobie wykazuje działanie przeciwwirusowe, ale łagodzi też niektóre dolegliwości. Pomaga uporać się z mdłościami, które czasami są jednym z objawów infekcji koronawirusem. Dodatkowo wzmacnia osłabiony przez infekcję apetyt. Nawodnienie przy infekcji koronawirusem...

Straciła węch przez COVID. Wypiła kieliszek tego produktu i go odzyskała
Instagram/rianne.meijer
Newsy
Straciła węch przez COVID. Wypiła kieliszek tego produktu i go odzyskała
Jeśli cierpicie na utratę węchu lub smaku przez koronawirusa, rozważcie zastosowanie tej metody!

Utrata węchu i smaku to jeden z bardziej charakterystycznych objawów COVID . Pandemia trwa już ponad rok, więc wiele osób przeszło już infekcję koronawirusem. Niestety utrata węchu i smaku utrzymuje się u niektórych nawet przez ponad 3 miesiące . Tak też było w przypadku tej niderlandzkiej influencerki. Znalazła ona jednak sposób na przywrócenie smaku i węchu. Całość zrelacjonowała w swoich Social Mediach. Jak przywrócić węch po infekcji COVID? Przywrócenie węchu i smaku po infekcji COVID nie jest takie proste. Trzeba zazwyczaj poczekać trochę na regenerację zakończeń nerwowych w zmysłach smaku i węchu. Okazuje się jednak, że internauci nie zawodzą. Kilka osób doniosło, że udało im się wspomóc przywrócenie smaku i węchu za pomocą szybkiej i prostej metody. Sprawdziła to i zrelacjonowała też jedna znana influencerka. Prosta metoda na przywrócenie smaku i węchu po koronawirusie Rianne Meijer to znana infulencerka pochodząca z Niderladnów. Na Instagramie śledzi ją ponad 1,4 miliona osób! Zazwyczaj na swoim profilu dzieli się ona urywkami z życia. Fani kochają ją za dystans, który ma do siebie i zdjęcia ukazujące jej ciało w nieidealnych pozycjach. Rianne ostatnio podzieliła się swoją historią utraty smaku i węchu przez infekcję COVID. Przeszła ona infekcję koronawirusem lekko i od dawna nie miała już żadnych objawów, oprócz utrzymującej się utraty smaku i węchu. Było to dla niej dość uciążliwe. Dziewczyna postanowiła przetestować znalezioną w Internecie metodę. Chodzi o wypicie kieliszka świeżo wyciśniętego soku z imbiru. Przełknięcie tego specyfiku nie jest łatwe, ale działa niemal momentalnie. Od razu po tym odzyskała ona zmysł zapachu. Przetestowała to na ręce, którą poperfumowała.    ...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...