Brudne naczynia, deska
Adobe Stock
Newsy

Ten przedmiot z kuchni ma na sobie więcej bakterii niż toaleta. Dezynfekujcie go po każdym użyciu

Przedmioty kuchenne mimo częstego mycia nie należą do najbardziej sterylnych narzędzi. Wśród nich należy wyróżnić szczególnie jedno z nich.

Kawałki ciasta na stolnicy czy na wałku, resztki marchewki na tarce albo niedomyty durszlak – tego typu niespodzianki to żadna nowość dla każdej zapracowanej gospodyni domowej.

Nie wszyscy jesteśmy jednak świadomi, że prawdziwe zagrożenie w postaci mnóstwa bakterii to niepozorna deska do krojenia!

Badania wykazały, że na tym kuchennym narzędziu może znajdować nawet do 200 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej w naszej toalecie. Zgroza!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego deski do krojenia są pełne bakterii?

Co jest przyczyną takiej sytuacji? Chodzi tu głównie o krojenie mięsa. Drobnoustroje pochodzące z naszego schabu, kurczaka czy wołowiny łatwo wchodzą w reakcje z drewnianymi deskami.

W takiej sytuacji nawet solidne umycie deski w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń  nie gwarantuje pełnego sukcesu i nie dezynfekuje deski. Ratunkiem jest tylko wrząca woda, która zabija wszystkie zarazki.

To nie jedyny sposób na radzenie sobie z mikrobami. Warto pomyśleć o zakupie osobnej deski do krojenia mięsa. Druga powinna służyć nam do krojenia warzyw, owoców i innych produktów.

Co ciekawe, jeżeli dbamy odpowiednio o nasze drewniane deski, posłużą nam one lepiej niż te plastikowe, marmurowe czy szklane.

Zobacz także
Deska do krojenia ze szmatką

Co zrobić, żeby deska nie poruszała się podczas krojenia? Znamy niezawodny sposób. Wymyśliły go wasze babcie

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób

Jak odkazić deskę do krojenia?

Jak więc dbać o drewnianą deskę? Warto skorzystać z kilku trików, by umiejętnie walczyć z rozwojem drobnoustrojów. Wszystko dla naszego zdrowia i w celu uniknięcia niepotrzebnych zatruć.

Deski możemy odkażać różnego rodzaju kwasami i solą. Jedno i drugie wykazuje silne działanie bakteriobójcze.

  • Natrzeć ją sokiem z cytryny.
  • Połączyć działanie soku z cytryny z solą – wystarczy posypać deskę solą przed czyszczeniem.
  • Użyć do czyszczenia mieszanki oleju z solą lub octu z solą.
  • Obsypać deskę solą i zostawić na noc.
deska do krojenia
Pixabay
Newsy
Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?
Jaką deskę do swojej kuchni wybrać? Która jest bezpieczna, a która grozi namnażaniem bakterii? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu specjalnie dla was.

Polietylen, czyli sztuczny materiał z którego robione są plastikowe deski, jest lżejszy od drewna, dostępny w przeróżnych kolorach i kształtach. Jest bezpieczny, pozbawiony groźnych toksyn, odporny na działanie różnych kwasów i wysokoprocentowych alkoholi i wysokich temperatur. To wszystko pozwala na wybór odpowiedniego przedmiotu. W sam raz dla waszych potrzeb, a także tak, by deska współgrała z wystrojem waszej kuchni. Jaką deskę plastikową wybrać do swojej kuchni? Solidne deski plastikowe uchodzą za dość higieniczne. Ponadto, można je myć w coraz popularniejszych w polskich domach zmywarkach. Dlatego też chętnie używa się plastikowych, polietylenowych desek w gastronomii – według ekspertów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej – dla zachowania higieny przygotowania jedzenia i wygody. Przyjęło się używać plastikowych desek czerwonych do mięsa surowego, brązowe do mięsa po obróbce termicznej, niebieskie do surowych ryb, żółte do drobiu, a zielone do krojenia warzyw. Wbrew pozorom, taki podział wcale nie musi uchodzić za bezsensowny – odgórne przydzielenie desek do konkretnego rodzaju jedzenia, pozwala na zachowanie lepszego standardu higieny. Miedzy bajki należy włożyć pokutujący wciąż mit, że deski plastikowe są zawsze tańsze niż te solidne, drewniane. Jaką deskę powinno się wybrać? Niestety, plastikowa deska innej plastikowej desce nierówna. Na rynku są i droższe, solidniejsze i bezpieczniejsze deski z tworzywa sztucznego i gorsze, bardzo niebezpieczne w codziennym użytkowaniu. Różnicę poczujecie już po kilku tygodniach intensywnego użytkowania. Tanie, miękkie, kiepskiej jakości deski plastikowe, będą zmasakrowane nożem już po niecałym miesiącu. Nie chodzi tu o wrażenia wizualne i wygląd deski - dziury, zagłębienia i rysy na desce...

Bakterie namnażają się na niej, jak szalone. Jak dobrze wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?
Flickr
Newsy
Jak dobrze wyczyścić drewnianą deskę do krojenia? Bakterie namnażają się na niej, jak szalone
Choć drewniane deski biją na głowę te zrobione ze szkła lub plastiku, wymagają również odpowiedniej pielęgnacji. Bowiem zawarte w produktach spożywczych, a w szczególności w mięsie, bakterie, bardzo łatwo wnikają w struktury drewna.

Drewniana deska to inwestycja na lata, o ile o nią dbacie oczywiście. Bowiem nie ulega wątpliwości, że wykonana z tego materiału bije na głowę zarówno te plastikowe, jak i szklane. Niewielu wie, że drewno ma właściwości pozwalające na zasklepianie drobnych nacięć, nie tępi noży, ale również może służyć jako podkładka pod gorące naczynia. Warto również wspomnieć, że drewno wykazuje naturalne właściwości bakteriobójcze. Wykonane z niego deski będą więc najbezpieczniejsze dla waszego zdrowia. Haczyk polega jednak na tym, że wymaga ona odpowiedniej pielęgnacji. Tylko wtedy naprawdę docenicie jej funkcjonalność. Wady drewnianej deski do krojenia Przede wszystkim drewniane deski bardzo łatwo wchłaniają wodę, która może przenikać do głębszych warstw drewna i powodować namnażanie się bakterii. Należy również wspomnieć, że tego typu przedmioty bardzo łatwo się odbarwiają i przesiąkają zapachami, a mimo to nie można ich myć w zmywarce. Jak więc postępować? Wyjaśniamy. Jak można zaimpregnować deskę do krojenia? Zanim zaczniecie korzystać z nowo zakupionej, drewnianej deski musicie ją najpierw zaimpregnować. Zabieg ten spowoduje zamknięcie porów drewna, a co za tym idzie, zmniejszy wchłanianie brudu i bakterii. Sprawa jest dziecinnie prosta. Wystarczy, że natłuścicie powierzchnię deski dowolnym olejem jadalnym, na przykład rzepakowym, słonecznikowym lub oliwą z oliwek, a następnie umyjecie ją w gorącej wodzie i odstawicie do całkowitego wyschnięcia (całość powtórzcie). Czynność powinniście wykonywać raz w tygodniu lub co najmniej 2 razy w miesiącu. Jak prawidłowo wyczyścić drewnianą deskę? Jeśli wasza deska została odpowiednio zaimpregnowana powinniście też wiedzieć, jak ją czyścić. Przede wszystkim unikajcie długiego moczenia jej w wodzie – w ten sposób...

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Deska do krojenia to podstawowy sprzęt kuchenny. Niewiele osób jednak wie, jak prawidłowo czyścić deskę, aby nie była źródłem bakterii i wylęgarnią nowych zarazków.

Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby.  Jak czyścić deskę do krojenia? Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii. Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby. Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU] Zdrapcie resztki jedzenia Umyjcie ciepłą wodą z mydłem Wypłuczcie w czystej wodzie Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut.  Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej. Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek Szkło, plastik i stal nierdzewna Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka...

Używacie tej samej deski do krojenia warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd
Flickr
Newsy
Używacie tej samej deski do krojenia chleba warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd
Dania, które finalnie i tak lądują w jednym garnku, często zostają w całości przyrządzone na jednej desce do krojenia. Okazuje się, że to duży błąd, za który możecie zapłacić swoim zdrowiem. W tej kwestii nie ma dyskusji. Po prostu zmieńcie swoje złe nawyki.

Wydawać by się mogło, że jeśli wszystkie składniki na obiad finalnie i tak trafiają do jednego garnka, to nie należy zawracać sobie głowy wyjmowaniem kilku desek do krojenia. Nic bardziej mylnego! Takie postępowanie może być bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia, szczególnie w przypadku mięsa. Oddzielna deska do krojenia mięsa Surowe mięso to raj dla bakterii, które jest w stanie zabić tylko bardzo wysoka temperatura. Właśnie dlatego w każdym domu powinna znajdować się deska służąca tylko i wyłącznie do jego krojenia.  Bowiem zawarte w produkcie drobnoustroje z łatwością przeniosą się na wszystko z czym się zetkną. Nie łudźcie się, że umycie deski cokolwiek zmieni. Te mikroorganizmy będą żyć na przedmiocie jeszcze długo po doprowadzeniu go do czystości.  Jaką deskę najlepiej wybrać? Deska do krojenia mięsa nie powinna być wykonana z drewna. Bowiem zawarte w surowym mięsie bakterie należy usuwać przy pomocy bardzo wysokiej temperatury, która niekorzystnie wpływa na ten materiał. Niepraktyczne okazuje się również szkło, które tępi noże i z łatwością może się stłuc. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się deska z plastiku lub innego tworzywa sztucznego. Znajdujące się na niej bakterie najskuteczniej usunie zmywarka. Jeśli jednak nie macie w swoim domu takiego urządzenia, pamiętajcie o moczeniu deski w gorącej wodzie z kranu.  Dodatkowa dezynfekcja jest bardzo ważna Należy również pamiętać, że nawet jeśli wasza deska jest dokładnie i regularnie myta, warto ją dezynfekować raz na 7 dni. Możecie do tego użyć na przykład soli.  Wystarczy, że zasypiecie produktem lekko wilgotną deskę i pozostawicie na ok. 12 godzin. Równie skuteczne okazuje się przetarcie deski cytryną lub gąbką nasączoną octem. Kiedy wasza deska będzie już nieziemsko czysta,...