Brudne naczynia, deska
Adobe Stock
Newsy

Ten przedmiot z kuchni ma na sobie więcej bakterii niż toaleta. Dezynfekujcie go po każdym użyciu

Przedmioty kuchenne mimo częstego mycia nie należą do najbardziej sterylnych narzędzi. Wśród nich należy wyróżnić szczególnie jedno z nich.

Kawałki ciasta na stolnicy czy na wałku, resztki marchewki na tarce albo niedomyty durszlak – tego typu niespodzianki to żadna nowość dla każdej zapracowanej gospodyni domowej.

Nie wszyscy jesteśmy jednak świadomi, że prawdziwe zagrożenie w postaci mnóstwa bakterii to niepozorna deska do krojenia!

Badania wykazały, że na tym kuchennym narzędziu może znajdować nawet do 200 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej w naszej toalecie. Zgroza!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego deski do krojenia są pełne bakterii?

Co jest przyczyną takiej sytuacji? Chodzi tu głównie o krojenie mięsa. Drobnoustroje pochodzące z naszego schabu, kurczaka czy wołowiny łatwo wchodzą w reakcje z drewnianymi deskami.

W takiej sytuacji nawet solidne umycie deski w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń  nie gwarantuje pełnego sukcesu i nie dezynfekuje deski. Ratunkiem jest tylko wrząca woda, która zabija wszystkie zarazki.

To nie jedyny sposób na radzenie sobie z mikrobami. Warto pomyśleć o zakupie osobnej deski do krojenia mięsa. Druga powinna służyć nam do krojenia warzyw, owoców i innych produktów.

Co ciekawe, jeżeli dbamy odpowiednio o nasze drewniane deski, posłużą nam one lepiej niż te plastikowe, marmurowe czy szklane.

Zobacz także
Deska do krojenia ze szmatką

Co zrobić, żeby deska nie poruszała się podczas krojenia? Znamy niezawodny sposób. Wymyśliły go wasze babcie

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób

Jak odkazić deskę do krojenia?

Jak więc dbać o drewnianą deskę? Warto skorzystać z kilku trików, by umiejętnie walczyć z rozwojem drobnoustrojów. Wszystko dla naszego zdrowia i w celu uniknięcia niepotrzebnych zatruć.

Deski możemy odkażać różnego rodzaju kwasami i solą. Jedno i drugie wykazuje silne działanie bakteriobójcze.

  • Natrzeć ją sokiem z cytryny.
  • Połączyć działanie soku z cytryny z solą – wystarczy posypać deskę solą przed czyszczeniem.
  • Użyć do czyszczenia mieszanki oleju z solą lub octu z solą.
  • Obsypać deskę solą i zostawić na noc.
deska do krojenia
Pixabay
Newsy
Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?
Jaką deskę do swojej kuchni wybrać? Która jest bezpieczna, a która grozi namnażaniem bakterii? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu specjalnie dla was.

Polietylen, czyli sztuczny materiał z którego robione są plastikowe deski, jest lżejszy od drewna, dostępny w przeróżnych kolorach i kształtach. Jest bezpieczny, pozbawiony groźnych toksyn, odporny na działanie różnych kwasów i wysokoprocentowych alkoholi i wysokich temperatur. To wszystko pozwala na wybór odpowiedniego przedmiotu. W sam raz dla waszych potrzeb, a także tak, by deska współgrała z wystrojem waszej kuchni. Jaką deskę plastikową wybrać do swojej kuchni? Solidne deski plastikowe uchodzą za dość higieniczne. Ponadto, można je myć w coraz popularniejszych w polskich domach zmywarkach. Dlatego też chętnie używa się plastikowych, polietylenowych desek w gastronomii – według ekspertów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej – dla zachowania higieny przygotowania jedzenia i wygody. Przyjęło się używać plastikowych desek czerwonych do mięsa surowego, brązowe do mięsa po obróbce termicznej, niebieskie do surowych ryb, żółte do drobiu, a zielone do krojenia warzyw. Wbrew pozorom, taki podział wcale nie musi uchodzić za bezsensowny – odgórne przydzielenie desek do konkretnego rodzaju jedzenia, pozwala na zachowanie lepszego standardu higieny. Miedzy bajki należy włożyć pokutujący wciąż mit, że deski plastikowe są zawsze tańsze niż te solidne, drewniane. Jaką deskę powinno się wybrać? Niestety, plastikowa deska innej plastikowej desce nierówna. Na rynku są i droższe, solidniejsze i bezpieczniejsze deski z tworzywa sztucznego i gorsze, bardzo niebezpieczne w codziennym użytkowaniu. Różnicę poczujecie już po kilku tygodniach intensywnego użytkowania. Tanie, miękkie, kiepskiej jakości deski plastikowe, będą zmasakrowane nożem już po niecałym miesiącu. Nie chodzi tu o wrażenia wizualne i wygląd deski - dziury, zagłębienia i rysy na desce...

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Deska do krojenia to podstawowy sprzęt kuchenny. Niewiele osób jednak wie, jak prawidłowo czyścić deskę, aby nie była źródłem bakterii i wylęgarnią nowych zarazków.

Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby.  Jak czyścić deskę do krojenia? Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii. Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby. Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU] Zdrapcie resztki jedzenia Umyjcie ciepłą wodą z mydłem Wypłuczcie w czystej wodzie Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut.  Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej. Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek Szkło, plastik i stal nierdzewna Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka...

Deska do krojenia ze szmatką
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby deska nie poruszała się podczas krojenia? Znamy niezawodny sposób. Wymyśliły go wasze babcie
Niestabilna deska to dla wielu osób prawdziwa kuchenna zmora. Nie dość, że spowalnia pracę wielu gospodyń, to dodatkowo jest źródłem wielu wypadków.

Niezależnie od tego jakiego rodzaju desek do krojenia używacie, podczas ich używania niezbędne jest bezpieczeństwo. Zacząć należy od kwestii czystości desek. Absolutną normą powinno być posiadanie w kuchni przynajmniej dwóch podstawek do krojenia. Jak czyścić deskę do krojenia? Jednej z nich powinno używać się do krojenia mięsa, a drugą do pozostałych produktów. Takie podejście do tematu pozwala na zachowanie higieny. To właśnie pozostałe na desce (zwłaszcza drewnianej) mikrocząsteczki mięsa mogą skutkować namnażaniem na niej niebezpiecznych bakterii. Dlatego też oprócz stosowania dwóch różnych desek, należy pamiętać o regularnym odparzaniu desek gorącą, najlepiej wrzącą wodą. Być może nasze babcie nie stosowały tak restrykcyjnych metod działania w kwestii BHP, ale zauważmy, że realia przyrządzania posiłków także się zmieniły. Począwszy od jakości mięsa, które kupujemy w sklepach… Dawny babciny trik - żeby deska do krojenia się nie przesuwała Gospodynie z dawnych lat stosowały za to inny trik związany z deskami do krojenia. Była to ich recepta na „tańczącą” deskę nie tylko podczas krajania i ciachania, ale także podczas ubijania mięsa na kotlety schabowe czy bitki. Sztuczka jest niezwykle prosta. Pod deskę należy ułożyć równo wilgotną, a nawet mokrą ściereczkę do naczyń. Wasze krojenie stanie się wtedy dużo bardziej stabilne. Pozwoli to uniknąć przykrych i bolesnych skaleczeń, a w czasie ubijania kotletów również zniweluje głuche dźwięki uderzania w stół czy kuchenne półki.

Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej sprytnej funkcji wielu nie miało pojęcia. Zaskoczenie gwarantowane
Newsy
Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej funkcji wielu nie miało pojęcia. Będziecie zaskoczeni
Deska do krojenia wydaje się niezbędnym narzędziem kuchennym. Na pierwszy rzut oka nie kryje w sobie żadnych tajemnic. Czy może was czymś zdziwić?

Wybór desek do krojenia w sklepach jest naprawdę duży. Różnią się one nie tylko kolorami i wielkością . Znajdziecie tu niemal wszystko, od bloków rzeźniczych z grubego, litego drewna, po elastyczne deski z tworzywa sztucznego, które można zginać. Niektóre z nich mogą również posłużyć jako stylowe tace do podawania przekąsek takich jak ser czy owoce. Najbardziej popularnym rodzajem deski do krojenia jest klasyczna, prostokątna forma z dziurką z jednej strony. Otwór, o którym mowa nie jest bez znaczenia. Najczęściej się go pomija, nie zauważa lub traktuje jak swoisty element estetyczny, który dodaje desce odpowiedniego designu. Deska nie tylko do krojenia Ta niepozorna dziurka może jednak posłużyć wam w bardzo praktycznym celu. Jak wiadomo, posiadanie odpowiednich narzędzi w kuchni jest bardzo pomocne. Niekoniecznie oznacza to, że potrzebne będą wam drogie przedmioty, takie jak robot kuchenny lub noże. Równie pomocne bywają inne tanie i małe akcesoria. Używanie deski do krojenia wydaje się w kuchni czymś naturalnym i nieodzownym. Nie tylko pomaga ochronić blat przed śladami ostrego noża, ale i pozwala na zręczne siekanie i szatkowanie ulubionych produktów spożywczych.  Właśnie dzięki desce do krojenia nawet drewniany blat może służyć długie lata. Deska chroni go przed zniszczeniem, m.in. porysowaniem. Jak już wspominaliśmy, deska może też zastąpić używaną podczas przyjęć paterę czy ozdobny talerz. Wystarczy, że ułożycie na niej sery pleśniowe, winogrona i oliwki.  Trik z otworem w desce do krojenia Otwór w desce do krojenia nie znajduje się w niej także bez powodu. Zazwyczaj trudno jednak się domyślić, jaka funkcja może się na nim kryć. Ten otwór w desce sprawdza się świetnie jako uchwyt podczas mycia, ale okazuje się, że...