
Używacie go jako dodatek do dań. Świetnie smakuje z potrawami mięsnymi, rybami i jajkami. Robicie z niego sosy i zupę. Najczęściej kupujecie go w słoikach, w formie już przetworzonej, ale w łatwy sposób zrobicie go też samodzielnie w domu.
I nie musicie wychodzić po niego do sklepu. Jego dzikie odmiany rosną przy płotach i drogach. Latem można go sobie przywieść z wycieczki na wieś. Poznajcie zdrowotne właściwości chrzanu.
Chrzan pospolity – co zawiera i jak go jeść?
Chrzan nie tylko rośnie w ogrodach, ale także dziko w rowach i przy drogach. Jako jadalna część rośliny uznawany jest korzeń, przypominający korzeń pietruszki, jest jednak od niej dużo twardszy i ostrzejszy. W chrzanie znajduje się wiele drogocennych składników, w tym witaminy i minerały:
- Witamina A
- Witamina C
- Witaminy z grupy B
- Wapń
- Żelazo
- Fosfor
- Jod
- Potas
- Cynk
- Mangan
- Magnez
- Błonnik pokarmowy
- Kwas foliowy
Kwasu askorbinowego, czyli witaminy C jest w chrzanie nawet więcej, niż w owocach cytrusowych. Choć chrzan dodaje się do zup i sosów i wówczas poddaje się go obróbce cieplnej, to najlepiej jest go jeść na surowo. Starty jest doskonałym dodatkiem do mięs. Można przyprawić go cytryną, a gdy jest świeżo starty i bardzo ostry, wymieszać z gęstą śmietaną, która złagodzi jego smak.
Synigryna – ważny składnik chrzanu
Synigryna jest najcenniejszym składnikiem chrzanu. To związek organiczny, który odpowiada za ostry zapach i smak rośliny. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, substancję o właściwościach antybiotycznych. Działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie.
Podnosi odporność na infekcje i łagodzi jej objawy w ten sposób, że stymuluje aktywność białych krwinek. Chrzan wykazuje też sine właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i opóźnia procesy starzenia.
Synigryna uznawana jest także za substancję pomagającą zahamować przerzuty komórek rakowych, ale także wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii i pracę pęcherzyka żółciowego.
Źródło: O2, apteline.pl