Ten produkt z każdej kuchni zawiera ważny składnik, który odpowiada za ostrość. Zabija bakterie, podnosi odporność.
Adobe Stock
Newsy

Ten ostry dodatek do kanapek i dań może pomóc w zwalczaniu bakterii i podnoszeniu odporności

Rośnie w ogrodach, ale też dziko przy drogach. I choć używacie go na co dzień, pewnie nie znacie wszystkich zdrowotnych właściwości tej rośliny.

Używacie go jako dodatek do dań. Świetnie smakuje z potrawami mięsnymi, rybami i jajkami. Robicie z niego sosy i zupę. Najczęściej kupujecie go w słoikach, w formie już przetworzonej, ale w łatwy sposób zrobicie go też samodzielnie w domu.

I nie musicie wychodzić po niego do sklepu. Jego dzikie odmiany rosną przy płotach i drogach. Latem można go sobie przywieść z wycieczki na wieś. Poznajcie zdrowotne właściwości chrzanu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrzan pospolity – co zawiera i jak go jeść?

Chrzan nie tylko rośnie w ogrodach, ale także dziko w rowach i przy drogach. Jako jadalna część rośliny uznawany jest korzeń, przypominający korzeń pietruszki, jest jednak od niej dużo twardszy i ostrzejszy. W chrzanie znajduje się wiele drogocennych składników, w tym witaminy i minerały:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B
  • Wapń
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Jod
  • Potas
  • Cynk
  • Mangan
  • Magnez
  • Błonnik pokarmowy
  • Kwas foliowy

Kwasu askorbinowego, czyli witaminy C jest w chrzanie nawet więcej, niż w owocach cytrusowych. Choć chrzan dodaje się do zup i sosów i wówczas poddaje się go obróbce cieplnej, to najlepiej jest go jeść na surowo. Starty jest doskonałym dodatkiem do mięs. Można przyprawić go cytryną, a gdy jest świeżo starty i bardzo ostry, wymieszać z gęstą śmietaną, która złagodzi jego smak.

Zobacz także
Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

jajka z chrzanem przepis

Pyszny i niemożliwie tani obiad dla całej rodziny. Jajka w sosie chrzanowym zrobicie błyskawicznie

Synigryna – ważny składnik chrzanu

Synigryna jest najcenniejszym składnikiem chrzanu. To związek organiczny, który odpowiada za ostry zapach i smak rośliny. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, substancję o właściwościach antybiotycznych. Działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie.

Podnosi odporność na infekcje i łagodzi jej objawy w ten sposób, że stymuluje aktywność białych krwinek. Chrzan wykazuje też sine właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i opóźnia procesy starzenia.

Synigryna uznawana jest także za substancję pomagającą zahamować przerzuty komórek rakowych, ale także wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii i pracę pęcherzyka żółciowego.

Źródło: O2, apteline.pl

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
AdobeStock
Newsy
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
Szczypią was oczy podczas tarcia chrzanu? Wykorzystajcie ten prosty trik.

Ostry smak i zapach chrzanu sprawia, że jest on świetnym składnikiem do dipów i sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku i charakteru! Niestety, świeży chrzan ma jedną zasadniczą wadę – przy ścieraniu korzenia chrzanu strasznie szczypią i łzawią oczy, tak samo jak w przypadku cebuli! Co zrobić, by tego uniknąć? Rozwiązanie znajdziecie w poniższym artykule! Zachęcamy też do wypróbowania smacznego przepisu na wielkanocny chrzan z jajkami. Właściwości chrzanu Warto jeść chrzan nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także doskonałe właściwości lecznicze! Sprawdźcie, jak chrzan wpływa na zdrowie. Leczenie sezonowych infekcji Chrzan wspaniale sprawdza się wtedy, gdy cierpicie na infekcje górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i ma działanie wykrztuśne. Ponadto zawiera dużo witaminy C, która wzmocni odporność! Lepszy metabolizm Korzeń chrzanu rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu możliwa jest szybsza utrata wagi! Pomaga też na problemy z zaparciami. Kwas foliowy Zawarty w chrzanie kwas foliowy jest niezbędny w przypadku kobiet, które spodziewają się dziecka. Jedzenie chrzanu zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu. Jak zetrzeć chrzan? Najlepszy dla zdrowia jest oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu. Ale podczas ścierania zaczynają strasznie piec przez niego oczy! Jak temu zapobiec? Wystarczy, że włożycie korzeń chrzanu do zimnej wody i zostawicie na całą noc w lodówce. Dodajcie też trochę soku z cytryny, by chrzan nie ściemniał. Przepis na wielkanocny chrzan z jajkami Do przygotowania świątecznego chrzanu z jajkami potrzebne będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 świeży korzeń chrzanu Sok z cytryny 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól Pieprz Przygotowanie:...

Jak kupić dobry chrzan?  Nie powinien zawierać tych 2 składników
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić dobry chrzan? Nie powinien zawierać tych 2 składników
Na półce w sklepach stoi zwykle kilka, a nawet kilkanaście różnych słoiczków z chrzanem. Który wybrać i czym się kierować? Podpowiadamy.

Chrzan poprawia trawienie i odporność. Dlatego używajcie tej przyprawy na wiosnę, jesienią i zawsze wtedy, gdy spada odporność. Dodawajcie do tłustych potraw, żeby pobudzić trawienie i ułatwić organizmowi strawienie białek i tłuszczów. Podajemy skład idealnego chrzanu. Czytacie etykiety? Tych składników nie powinno być w chrzanie Chrzan jest tym lepszy i zdrowszy, im mniej zawiera składników. Biorąc do ręki słoiczek chrzanu w sklepie, zawsze zwracajcie uwagę na etykietę. W ten prosty sposób, gdy na półce stoi kilka produktów różnych producentów, kupicie ten, które będzie najlepszy dla was i waszej rodziny. Co powinno znaleźć się w chrzanie? Tylko kilka naturalnych składników: Korzeń chrzanu. Powinien stanowić 70-75% zawartości Woda Cukier Sól Ocet Sok z cytryny Nie odrzucajcie jednak słoiczków, w których zamiast soku z cytryny jest użyty, jako regulator kwasowości, kwasek cytrynowy. W chrzanie może też znajdować się olej, poprawiający smak całego sosu. Nie kupujcie jednak tych, w których zagęstniki i konserwanty. Unikajcie także dodatku mleka w proszku, które wpływa negatywnie choćby na barwę ćwikły z burakami. To samo tyczy się gumy guar, a także konserwantów, zwłaszcza pirosiarczynu sodu (E 223). Konserwant sprawia, że produkt po otwarciu zachowuje dłużej świeżość, jednak może być przyczyną powstawania uczuleń takich jak astma, katar sienny. Może wywoływać też zmiany skórne np. pokrzywkę czy atopowe zapalenie skóry. Jak uzyskać łagodniejszy smak świeżego, ostrego chrzanu? Nie warto kupować też chrzanu ze śmietaną. Producenci często podkreślają dodatek śmietany i traktują ją jako zaletę, zwracając uwagę, że w cenie chrzanu kupujecie gotowy sos. Tymczasem sam...

Ten syrop ma tylko 2 składniki i całą listę leczniczych właściwościań. Działa jak antybiotyk
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop ma tylko 3 składniki i całą listę leczniczych właściwości. Działa jak antybiotyk
Znacie tę miksturę z wykorzystaniem popularnej, ostrej rośliny, która w Polsce rośnie także dziko? Do syropu wykorzystajcie jej korzeń.

Ten domowej roboty syrop warto stosować podczas infekcji. Na kaszel, grypę czy inne choroby górnych dróg oddechowych. Główny składnik mikstury jest ostry, w syropie jest więc rozcieńczony wodą w proporcji, która pozwala zachować silne działanie, ale łagodzi smak. Chrzan – naturalny antybiotyk Ostry chrzan, który w naszym kraju można spotkać nawet przy drodze, jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Ma działanie rozgrzewające i odkażające, a także dużą zawartość witaminy C. Oto jego działanie na organizm: Podnosi odporność Niszczy wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne Obniża zły cholesterol Wspomaga leczenie kaszlu, objawy grypy i chorób płuc Poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie Łagodzi bóle reumatyczne i te pochodzące ze strony kręgosłupa Są kraje, jak Francja, Szwajcaria czy Holandia, w których chrzan jest stosowany wyłącznie jako roślina lecznicza, a nie przyprawa jak u nas. Miód działa bakteriobójczo Duże znaczenie zdrowotne w miodzie mają enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Zawarty w gotowym produkcie nadtlenek wodoru ma silne właściwości bakteriostatyczne. Wbrew pozorom, miód nie uczula i bardzo rzadko stwierdza się jego działanie alergizujące na organizm. Do tego miód: Działa przeciwbiegunkowo. Obniża ciśnienie tętnicze krwi Hamuje procesy miażdżycowe Pomaga leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych Przyspiesza gojenie się ran Leczy wrzody żołądka Przepis na syrop na kaszel z chrzanu i miodu Składniki: 200 g korzenia świeżego chrzanu 200 g jasnego miodu (lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego) 1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody Dla smaku i dodatkowej dawki...

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
Co zrobić, że by chrzan jak najdłużej zachował świeżość? Skorzystajcie z naszych porad.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez chrzanu. To nie tylko doskonały dodatek do ogórków kiszonych, ale też jeden z podstawowych składników ćwikły. Jak przechowywać korzenie chrzanu? Co zrobić z otwartym chrzanem w słoiczku, by jak najdłużej zachował świeżość? Jak wybrać dobry chrzan? Świeży korzeń chrzanu jest dostępny przez cały rok, ale szczyt sezonu i wykorzystania jego w kulinariach przypada na wiosnę - mowa tutaj choćby o daniach wielkanocnych. Wybierając w sklepie lub na targu chrzan zwróćcie uwagę, aby jego korzenie były jędrne i nie miały pleśni oraz miękkich lub zielonych plam. Starsze korzenie chrzanu zwykle są wyschnięte i wysuszone. Mogą nawet zacząć kiełkować. Takiego chrzanu nie warto już kupować.  Jak przechowywać chrzan? Wszystko zależy od tego, jaki chrzan mamy do dyspozycji. Korzenie dobrze jest przechowywać w wilgotnym, zimnym środowisku, takim jak lodówka. Idealna jest plastikowa torba z wilgotnym ręcznikiem papierowym na dnie. Można je również przechowywać w piwnicy, jeśli zapewniona jest w niej odpowiednia wilgotność. Poniżej znajdziecie wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania chrzanu. Cały korzeń chrzanu możecie trzymać w lodówce. Najpierw dokładnie go umyjcie i osuszcie a następnie zawińcie w folię spożywczą. Tak przygotowany chrzan trzymajcie w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw. Sklepowy chrzan. Gotowy, kupny chrzan możecie trzymać w lodówce nawet ok. 3 miesięcy. Jednak pamiętajcie, że z czasem straci on swoją ostrość i najlepiej jest zużyć go w ciągu 3 do 4 tygodni. Kiedy zauważycie, że wasz chrzan zaczyna nabierać ciemnego koloru, najwyższa pora go wyrzucić. W piwnicy. Jeśli macie do dyspozycji większe ilości korzeni chrzanu, możecie trzymać go w piwnicy w temp. 0-3...