Ten produkt z każdej kuchni zawiera ważny składnik, który odpowiada za ostrość. Zabija bakterie, podnosi odporność.
Adobe Stock
Newsy

Ten ostry dodatek do kanapek i dań może pomóc w zwalczaniu bakterii i podnoszeniu odporności

Rośnie w ogrodach, ale też dziko przy drogach. I choć używacie go na co dzień, pewnie nie znacie wszystkich zdrowotnych właściwości tej rośliny.

Używacie go jako dodatek do dań. Świetnie smakuje z potrawami mięsnymi, rybami i jajkami. Robicie z niego sosy i zupę. Najczęściej kupujecie go w słoikach, w formie już przetworzonej, ale w łatwy sposób zrobicie go też samodzielnie w domu.

I nie musicie wychodzić po niego do sklepu. Jego dzikie odmiany rosną przy płotach i drogach. Latem można go sobie przywieść z wycieczki na wieś. Poznajcie zdrowotne właściwości chrzanu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrzan pospolity – co zawiera i jak go jeść?

Chrzan nie tylko rośnie w ogrodach, ale także dziko w rowach i przy drogach. Jako jadalna część rośliny uznawany jest korzeń, przypominający korzeń pietruszki, jest jednak od niej dużo twardszy i ostrzejszy. W chrzanie znajduje się wiele drogocennych składników, w tym witaminy i minerały:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B
  • Wapń
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Jod
  • Potas
  • Cynk
  • Mangan
  • Magnez
  • Błonnik pokarmowy
  • Kwas foliowy

Kwasu askorbinowego, czyli witaminy C jest w chrzanie nawet więcej, niż w owocach cytrusowych. Choć chrzan dodaje się do zup i sosów i wówczas poddaje się go obróbce cieplnej, to najlepiej jest go jeść na surowo. Starty jest doskonałym dodatkiem do mięs. Można przyprawić go cytryną, a gdy jest świeżo starty i bardzo ostry, wymieszać z gęstą śmietaną, która złagodzi jego smak.

Zobacz także
Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

jajka z chrzanem przepis

Pyszny i niemożliwie tani obiad dla całej rodziny. Jajka w sosie chrzanowym zrobicie błyskawicznie

Synigryna – ważny składnik chrzanu

Synigryna jest najcenniejszym składnikiem chrzanu. To związek organiczny, który odpowiada za ostry zapach i smak rośliny. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, substancję o właściwościach antybiotycznych. Działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie.

Podnosi odporność na infekcje i łagodzi jej objawy w ten sposób, że stymuluje aktywność białych krwinek. Chrzan wykazuje też sine właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i opóźnia procesy starzenia.

Synigryna uznawana jest także za substancję pomagającą zahamować przerzuty komórek rakowych, ale także wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii i pracę pęcherzyka żółciowego.

Źródło: O2, apteline.pl

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
AdobeStock
Newsy
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
Szczypią was oczy podczas tarcia chrzanu? Wykorzystajcie ten prosty trik.

Ostry smak i zapach chrzanu sprawia, że jest on świetnym składnikiem do dipów i sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku i charakteru! Niestety, świeży chrzan ma jedną zasadniczą wadę – przy ścieraniu korzenia chrzanu strasznie szczypią i łzawią oczy, tak samo jak w przypadku cebuli! Co zrobić, by tego uniknąć? Rozwiązanie znajdziecie w poniższym artykule! Zachęcamy też do wypróbowania smacznego przepisu na wielkanocny chrzan z jajkami. Właściwości chrzanu Warto jeść chrzan nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także doskonałe właściwości lecznicze! Sprawdźcie, jak chrzan wpływa na zdrowie. Leczenie sezonowych infekcji Chrzan wspaniale sprawdza się wtedy, gdy cierpicie na infekcje górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i ma działanie wykrztuśne. Ponadto zawiera dużo witaminy C, która wzmocni odporność! Lepszy metabolizm Korzeń chrzanu rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu możliwa jest szybsza utrata wagi! Pomaga też na problemy z zaparciami. Kwas foliowy Zawarty w chrzanie kwas foliowy jest niezbędny w przypadku kobiet, które spodziewają się dziecka. Jedzenie chrzanu zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu. Jak zetrzeć chrzan? Najlepszy dla zdrowia jest oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu. Ale podczas ścierania zaczynają strasznie piec przez niego oczy! Jak temu zapobiec? Wystarczy, że włożycie korzeń chrzanu do zimnej wody i zostawicie na całą noc w lodówce. Dodajcie też trochę soku z cytryny, by chrzan nie ściemniał. Przepis na wielkanocny chrzan z jajkami Do przygotowania świątecznego chrzanu z jajkami potrzebne będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 świeży korzeń chrzanu Sok z cytryny 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól Pieprz Przygotowanie:...

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
Co zrobić, że by chrzan jak najdłużej zachował świeżość? Skorzystajcie z naszych porad.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez chrzanu. To nie tylko doskonały dodatek do ogórków kiszonych, ale też jeden z podstawowych składników ćwikły. Jak przechowywać korzenie chrzanu? Co zrobić z otwartym chrzanem w słoiczku, by jak najdłużej zachował świeżość? Jak wybrać dobry chrzan? Świeży korzeń chrzanu jest dostępny przez cały rok, ale szczyt sezonu i wykorzystania jego w kulinariach przypada na wiosnę - mowa tutaj choćby o daniach wielkanocnych. Wybierając w sklepie lub na targu chrzan zwróćcie uwagę, aby jego korzenie były jędrne i nie miały pleśni oraz miękkich lub zielonych plam. Starsze korzenie chrzanu zwykle są wyschnięte i wysuszone. Mogą nawet zacząć kiełkować. Takiego chrzanu nie warto już kupować.  Jak przechowywać chrzan? Wszystko zależy od tego, jaki chrzan mamy do dyspozycji. Korzenie dobrze jest przechowywać w wilgotnym, zimnym środowisku, takim jak lodówka. Idealna jest plastikowa torba z wilgotnym ręcznikiem papierowym na dnie. Można je również przechowywać w piwnicy, jeśli zapewniona jest w niej odpowiednia wilgotność. Poniżej znajdziecie wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania chrzanu. Cały korzeń chrzanu możecie trzymać w lodówce. Najpierw dokładnie go umyjcie i osuszcie a następnie zawińcie w folię spożywczą. Tak przygotowany chrzan trzymajcie w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw. Sklepowy chrzan. Gotowy, kupny chrzan możecie trzymać w lodówce nawet ok. 3 miesięcy. Jednak pamiętajcie, że z czasem straci on swoją ostrość i najlepiej jest zużyć go w ciągu 3 do 4 tygodni. Kiedy zauważycie, że wasz chrzan zaczyna nabierać ciemnego koloru, najwyższa pora go wyrzucić. W piwnicy. Jeśli macie do dyspozycji większe ilości korzeni chrzanu, możecie trzymać go w piwnicy w temp. 0-3...

Chrzan tarty
Adobe Stock
Newsy
Chrzan jest dla was za ostry? Mamy na to pewien sposób...
Tarty chrzan własnej roboty to doskonały naturalny dodatek, który potrafi nadać ostrości nawet najbardziej mdłemu daniu. Nie lubicie jego zanadto intensywnego smaku?

Mamy na to swój własny sposób. Czasem może się przecież zdarzyć tak, że na talerzu zrobi się wręcz za ostro. Ostrość chrzanu wyczuwalna jest zwłaszcza w domowych słoiczkach z tym warzywem. Własnoręcznie tarty chrzan to naturalne składniki i samo zdrowie, ale też potężna moc ostrości. Nie bez przyczyny większość producentów chrzanu próbuje w jakiś sposób złagodzić jego smak. Na półkach sklepowych nie brakuje chrzanu z dodatkiem… mleka w proszku. Zwróciliście uwagę na ten nietypowy składnik na słoiczkach z chrzanem? To właśnie ten dodatek sprawia, że chrzan ze sklepu jest nieco delikatniejszy w smaku. Chrzan „na mleku” Mleko w proszku odpowiada także za jego śnieżnobiałą barwę, nieco inną od tej, którą możemy zaobserwować po utarciu chrzanowego korzenia w domu. Rozwiązanie na złagodzenie domowego chrzanu nasuwa się samo. Jeśli jednak nie dysponujecie mlekiem w proszku, można zanurzyć korzeń chrzanu w mleku na jakiś czas. Taka „mleczna kąpiel” pozwoli zredukować ostrość warzywa i sprawi, że tarty chrzan stanie się bardziej znośny w smaku dla delikatniejszych podniebień. Efektem ubocznym użycia mleka w kontakcie z chrzanem, może być dla niektórych jego… mleczna barwa. Zwłaszcza wtedy, gdy planujecie przygotować tak zwaną ćwikłę. Buraczki wymieszane z chrzanem „na mleku”, będą miały mniej wyrazistą i intensywną czerwoną barwę. Nabiał redukuje ostrość Co ciekawe, mleko może pomóc także i po zjedzeniu ostrego dania, takiego jak np. kanapka posmarowana obficie tartym chrzanem. W takich wypadkach wypicie szklanki białego napoju lub nawet skosztowanie odrobiny słodkiej śmietanki, powinno przynieść ulgę. Wszystko to za sprawą tłuszczów zawartych w nabiale, które odpowiadają za obniżenie...

Przepis na syrop odchudzający z chrzanu i imbiru
Adobe Stock
Newsy
Pijąc ten syrop możecie stracić nawet 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej dziennie. Przepis jest banalnie prosty
O niesamowitych właściwościach domowego syropu z imbiru i chrzanu, wiedzą tylko nieliczni. Pijcie go 2 razy dziennie a w mig zrzucicie zbędne kilogramy.

Świeży imbir i chrzan, przydają się nie tylko do gotowania. Można ich również użyć do przyrządzenia przepysznej, rozgrzewającej herbaty czy odchudzającego syropu. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach, a potem bierzcie się do roboty. W końcu kilogramy same nie znikną, chociaż… Niesamowite właściwości chrzanu Regularne spożywanie chrzanu, może was zabezpieczyć nie tylko przed różnego rodzaju infekcjami, ale również grypą czy anginą. Ta niewinnie wyglądająca roślina doskonale chroni wasz układ oddechowy oraz moczowy, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie zmęczenia. W chrzanie nie brakuje cennych witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów – potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi oraz magnezu. Niewielu zdaje sobie sprawę, że oprócz działania odchudzającego, chrzan idealnie uspokaja nerwy. Cudowne właściwości imbiru Imbir to kolejny, cudowny produkt, który każdy z was powinien mieć w swojej kuchni. Nie tylko pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem, ale również likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości, wspomaga pracę mózgu oraz działa moczopędnie. Większość z was zapewne dobrze wie, że imbir doskonale rozgrzewa organizm, a co za tym idzie - wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego tak często dodajemy do herbaty, szczególnie jesienią i zimą.  Przepis na syrop z imbiru i chrzanu Nie ulega wątpliwości, że syrop na bazie imbiru i chrzanu, to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niemu każdego dnia możecie tracić aż 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej. Będziecie potrzebować Kawałka świeżego imbiru Kawałka świeżego chrzanu 2 łyżek cynamonu 3 łyżek płynnego miodu 4 cytryn Przygotowanie Imbir i chrzan...