Ten produkt to prawdziwa bomba witaminowa, choć mało kto o tym wie. Każdy ma go w kuchni
AdobeStock
Newsy

Ten produkt to prawdziwa bomba witaminowa, choć mało kto o tym wie. Każdy ma go w kuchni

To popularny sos, po który powinniśmy sięgać jak najczęściej - sprawdźcie, dlaczego.

Keczup, majonez i musztarda to święta trójca w polskiej kuchni. To właśnie tych sosów używamy najczęściej do przyrządzania wielu potraw lub po prostu do dowolnego dania, by wzmocnić jego smak. Szczególnie lubiana jest musztarda za swój lekko ostry smak, który dodaje potrawom charakteru. Wiedzieliście o tym, jaki wpływ na zdrowie ma regularne jedzenie musztardy? Można się nieźle zdziwić!

Czy musztarda jest zdrowa?

Musztarda składa się z ziaren gorczycy, wody, octu oraz innych dodatków, które podkreślają jej smak. Zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych, w tym potas, magnez, wapń, selen, cynk, mangan, żelazo i witaminy z grupy B. Znajduje się w niej niestety dużo sodu ze względu na zawartość soli, ale nie martwcie się - na ogół spożywamy na tyle niewielkie ilości musztardy, że sód nam nie zaszkodzi. W porównaniu z keczupem, który zawiera bardzo dużo cukru i majonezem, który jest tłusty musztarda wypada najlepiej.

Ponadto, gorczyca zawiera glukozynolany, z których powstają związki o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym i wspomagającym gojenie się ran. 

Zobacz także
Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą. Brzmi kontrowersyjnie? Podobno smakuje genialnie

Przepis na domową musztardę

Nie ma co ukrywać, że najzdrowsze jest to, co przygotujemy sami. Przyrządzenie domowej musztardy wcale nie jest trudne i wymaga tylko trochę cierpliwości. Bez trudu zrobicie ją z poniższych składników:

Składniki:

  • 20 dag żółtej gorczycy

  • 10 g soli

  • 1 duża szklanka wody (300 ml)

  • 40 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Najpierw, za pomocą odpowiedniego narzędzia należy dokładnie zmielić całą gorczycę. Możecie użyć w tym celu malaksera, moździerza albo blendera. 

  2. Po zmieleniu przesypcie gorczycę do naczynia. Musi być dość duże, ponieważ gorczyca zwiększy swoją objętość po dolaniu wody! Wlejcie wodę, ocet i wymieszajcie. 

  3. Naczynie wstawcie do lodówki na dobę. Po upływie tego czasu sprawdźcie, jak wygląda konsystencja musztardy - jeśli trzeba, dolejcie wody. A jeżeli wyjdzie wam za rzadka, wsypcie jeszcze trochę zmielonej gorczycy, wymieszajcie i odstawcie na kolejne kilka godzin.

Po tym czasie domowa musztarda jest gotowa! Teraz wystarczy przełożyć ją do słoiczków, które należy przechowywać w lodówce. Nie zrażajcie się tym, że konsystencja takiej musztardy własnej roboty nie odpowiada tej, którą można kupić w sklepie. Producenci dysponują odpowiednimi narzędziami, które pozwalają zemleć gorczycę praktycznie na proszek. Taka zmielona za pomocą blendera czy malaksera też pozwoli wam przygotować smaczną i zdrową musztardę. 

Źródło: zaczynamygotowac.pl, stronazdrowia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

woda w musztardzie
Pixabay
Newsy
Co oznacza żółta woda w musztardzie? Czy nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Przeczytajcie
W słoiku z musztardą pojawiła się żółtawa woda? Lepiej sprawdźcie, co to oznacza.

Musztarda jest jednym z tych produktów, których nigdy nie może zabraknąć w lodówce! Pasuje do większości wytrawnych dań – jako dodatek do kiełbaski albo parówek, składnik marynaty do mięs albo sosu do sałatki. Zdrowa i smaczna, musztarda jest świetnym przysmakiem o ciekawym smaku. Też ją lubicie? Dlaczego w musztardzie zbiera się woda? Często po otwarciu i zużyciu około połowy słoiczka musztardy można zauważyć, że w środku zbiera się woda o żółtawym kolorze. Co to oznacza? Czy musztarda jest nieświeża? Można ją jeszcze zjeść? Okazuje się, że jak najbardziej! Co więcej, woda zbierająca się w słoiku wcale nie jest złym znakiem, a wręcz przeciwnie. Jeśli się tam pojawia oznacza to, że musztarda została wykonana z dużej ilości naturalnych składników i bez użycia sztucznych polepszaczy i substancji zagęszczających. Proces, który odpowiada za to zjawisko nazywa się synerezą. Bardzo podobnie dzieje się w przypadku kwaśnego mleka, z którego wydziela się serwatka. Dlatego jeżeli znajdziecie w swoim słoiku musztardy wodę, to należy się tylko cieszyć – jecie musztardę najwyżej jakości! Przepis na domową musztardę Kto chce mieć pewność, że je całkowicie naturalną i zdrową musztardę, ten powinien spróbować zrobić ją samodzielnie. Nie jest to bardzo trudne i nie wymaga wielu składników. Będzie potrzebowali: 200 g gorczycy (albo 13 łyżek, jeśli nie macie wagi) Szklanki octu winnego 4 łyżki białego wina 2 łyżki oleju 1 łyżeczkę pieprzu 2 łyżeczki soli Przygotowanie 200 g gorczycy wsypcie do niedużego garnka. Do drugiego wlejcie szklankę octu i 4 łyżki białego wina lub wody. Wsypcie łyżeczkę pieprzu, dwie łyżeczki soli, zamieszajcie i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, zalejcie nim ziarna gorczycy. Odstawcie na kilka...

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 
Wkrótce ponownie zacznie się sezon grillowy, który nie może obyć się bez ukochanej przez Polaków musztardy! Ale czy ta, którą kupujesz na pewno jest bezpieczna dla zdrowia?

Musztarda tworzona jest z nasion gorczycy, a także octu, soli i wody. Po raz pierwszy powstała ona w Rzymie, gdzie zachwycano się jej leczniczymi właściwościami: musztarda miała pobudzać trawienie, działać antybakteryjnie, zwalczać grzyby oraz niwelować nieprzyjemne objawy reumatyzmu! Dzisiaj rzadko się słyszy o zbawiennym wpływie musztardy na zdrowie – sięgamy po nią głównie dla smaku.  Czym różnią się musztardy? Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów musztardy o różnych smakach. Wśród najpopularniejszych odmian musztard znajdują się: musztarda stołowa – uniwersalna, najbardziej podstawowa, może być łagodna lub lekko pikantna musztarda sarepska – jest ona średnio ostra i wytwarza się ją z gorczycy sarepskiej musztarda Dijon – to francuska odmiana musztardy, która zawdzięcza swoją nazwę miastu w Burgundii. Jest mocno ostra i dość słona musztarda francuska – posiada widoczne ziarna gorczycy, które nie są mielone. Często także dodaje się do niej białe wino musztarda rosyjska – ostra w smaku, dla prawdziwych miłośników pikantnych sosów. Które musztardy posiadają dobre składy? Eksperci przeanalizowali receptury najpopularniejszych musztard dostępnych na naszym rynku. Na niektóre z nich warto uważać!  Najczęściej w składach pojawiały się: woda, gorczyca, ocet (winny, jabłkowy, spirytusowy), przyprawy, cukier. W wielu produktach zauważono jednak także regulatory kwasowości i konserwanty takie jak kwas cytrynowy czy pirosiarczyn potasu. Konserwanty syntetyczne nie są obojętne dla zdrowia i należy bezwzględnie unikać ich dużych ilości. Co oznacza chemia w składzie musztardy? Kwas cytrynowy [E330] to regulator kwasowości, który dodaje się, aby wzmacniał aromat. Chroni przed rozwojem bakterii i...

Musztarda nie tylko do parówek i na grilla. Ten żółty sos może pomóc w walce ze zmarszczkami
Wikipedia Commons
Newsy
Musztarda nie tylko do parówek i na grilla. Ten żółty sos może pomóc w walce ze zmarszczkami
W niepozornych, maleńkich ziarnkach gorczycy tkwi nie tylko sekret smaku pysznych musztard, ale także całe mnóstwo innych plusów. Z tych właściwości mogą skorzystać nie tylko wasze kubki smakowe, ale i skóra!

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Gorczyca zawiera w sobie mnóstwo cennych minerałów, składników odżywczych i witamin. Oprócz tego, w gorczycy, a więc i w musztardzie zawarte są antyoksydanty i substancje przeciwzapalne. Skoro musztarda jest tak zdrowa, dlaczego ludzie nie odczuwają jej zbawiennych mocy na swoje zdrowie? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. W diecie przeciętnej osoby jest zdecydowanie mało musztardy, by wpłynęła ona jakkolwiek na funkcjonowanie organizmu. Na co pomaga stosowanie musztardy do pielęgnacji skóry? Sposobem na spożytkowanie prozdrowotnych właściwości ziarenek gorczycy może być za to stosowanie musztardy nie jako dodatek do potraw grillowanych i parówek , ale za to jako krem, peeling czy też maseczka na skórę. Musztarda jest znana ludziom od wielu tysiącleci. Co ciekawe, dawniej wykorzystywano musztardę także do celów medycznych i pielęgnacyjnych, o czym przez lata jakby zapomniano. Czas jednak wrócić do korzeni i wypróbować działania musztardy na własnej skórze. I to dosłownie! Jak zatem wykorzystać musztardę jako środek pielęgnacji skóry? Oto tylko kilka ciekawych przykładów: Łagodzi uczucie bólu i pieczenia na gojących się ranach Dodana do wody podczas kąpieli pomaga w regeneracji zmęczonych mięśni Olej z gorczycy będący składnikiem musztardy wpływa korzystnie na włosy i skórę – nawilża je, zmiękcza i rozgrzewa Może pomóc w zwalczeniu łupieżu Dzięki przeciwutleniaczom w składzie musztardy, może ona wpłynąć na wygładzenie zmarszczek (stosowanie musztardy jako maseczki) Jak stosować musztardę do pielęgnacji skóry? Nie wszystko jednak złoto co się świeci. Przy korzystaniu z musztardy warto jednak uważać, by nie przesadzić z jej ilością. Kwaśny dodatek w postaci octu może...

musztarda
Adobe Stock
Newsy
Taka musztarda to chemiczna bomba. Nie kupujcie jej, jeśli zawiera ten składnik
Musztarda to cenna przyprawa w codziennej kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do wielu dań, ale również stanowi składnik różnych marynat czy sosów. Niektóre dostępne w sprzedaży produkty, zawierają jednak w swoim składzie niebezpieczny dla zdrowia dodatek.

Musztarda jest zazwyczaj doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Idealnie sprawdza się jako sos do mięs z grilla czy uzupełnienie marynat. Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez musztardy. Nie wszyscy wiedzą, że zawiera ona sporo cennych składników dla zdrowia. Jednak warto zwracać uwagę na etykiety podczas zakupów, gdyż niektórzy producenci podczas produkcji dodają do sosu pirosiarczyn potasu, który nie sprzyja organizmowi. Produkcja musztardy  Do przygotowania musztardy, wykorzystuje się przede wszystkim gorczycę. To ona jest głównym składnikiem całego zamieszania. Poza tym, dodaje się również ocet winny lub jabłkowy, olej, wodę lub białe wino, miód lub syrop klonowy, a także sól i pieprz. Z tych prostych składników powstaje musztarda, bez której nie może się odbyć żadne grillowanie. Oprócz tego, jest również świetnym dodatkiem do sosów winegret, sałatek czy kanapek. Rodzaje musztardy Wbrew pozorom, na rynku jest wiele rodzajów tego produktu, a każdy z nich w znacznym stopniu różni się od siebie. Wynika to z kilku kluczowych punktów jak sposób produkcji, kolor bądź smak. Ten ostatni wyróżnia się przede wszystkim poprzez wykorzystanie konkretnego rodzaju gorczycy i użycia konkretnych przypraw. Wśród dostępnych na rynku musztard można wyróżnić, takie jak: kremska- najsłodsza odmiana musztardy, delikatesowa- kremowa konsystencja o dość łagodnym smaku, sarepska- do jej produkcji wykorzystuje się zarówno białą, jak i brązową gorczycę, francuska- wyróżnia się granulowatą konsystencją, gdyż jako jedyna ma niezmielone ziarna, dijon- wyjątkowa musztarda produkowana na bazie wina z winogron, a także mniejszej ilości soli oraz cukru, rosyjska- najostrzejsza w sprzedaży musztarda, jest wytwarzana z...