Często dodajecie kostek rosołowych czy innych sypkich mieszanek przypraw do zup? Wygodnie jest je dodać do własnego rosołu, z którego nie jesteście zadowoleni i jednym ruchem dołożyć do niego dużo więcej smaku.

Przygotowując sosy, nawet nie musicie mieć bulionu, na którym go zrobicie, wystarczy, że użyjecie kostki rosołowej i baza na sos już jest. Jednak gotowe przyprawy rosołowe to nie jest zdrowy dodatek do dań. Wyjaśniamy, dlaczego są popularne, a jednak nie warto ich używać.

Dlaczego kostki rosołowe są w każdym sklepie?

To bardzo popularna i wygodna przyprawa. Pozwala szybko doprawić bulion czy sos, bez potrzeby długiego gotowania wieloskładnikowych wywarów. Kostki i inne mieszanki to produkty spożywcze, dostępne na rynku od lat. Nie zostały wycofane jako żywność zagrażająca zdrowiu, jak więc traktować ostrzeżenia, że to przyprawy szczególnie niebezpieczne dla zdrowia?

Oczywiście chodzi o nadużywanie tych produktów. To nie jest żywność naturalna, niezawierająca dodatków czy nadmiaru soli. Przygotowanie sosu na kostce bulionowej czy dodanie kostki do zupy, nie spowodują zatrucia czy innych dolegliwości. Jednak opieranie kuchni na tych polepszaczach nie jest zdrowym rozwiązaniem polecanym przez lekarzy i dietetyków.

Zobacz także:

Co zawierają kostki rosołowe i inne gotowe mieszanki?

Przyjrzyjmy się jakie substancje zawarte w kostce powodują, że jest ona dodatkiem kuchennym niesprzyjającym zdrowemu odżywianiu:

Sól

Sól zawarta w kostkach poprawia smak potraw. Jednak nadmiar soli, a w każdej kostce jest jej dużo, nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi tych chorób:

  • Nadciśnienie tętnicze
  • Udar mózgu
  • Zawał serca
  • Kamica nerkowa
  • Osteoporoza
  • Rak żołądka
  • Otyłość
  • Astma
  • Demencja

Tłuszcz

W kostkach rosołowych najczęściej można znaleźć utwardzony olej palmowy. To jeden z najbardziej szkodliwych rodzajów kwasów tłuszczowych zwanych trans. Ich nadmierne spożywanie grozi takim chorobom jak:

  • Zawał serca
  • Cukrzyca
  • Miażdżyca
  • Nowotwory

Wzmacniacze smaku

Kostki rosołowe zawierają całą listę składników zaczynających się od symbolu „E”. Możemy w nich znaleźć:

  • E621 Glutaminian sodu. Wywołuje stres oksydacyjny, pogarsza zdolność uczenia się i koncentracji. Wywołuje pobudzenie, rozdrażnienie
  • E631 Inozynian disodowy. Powoduje nudności, osłabienie, sztywność ramion i karku oraz bezsenność 
  • E627 Guanylan disidowy. Może być przyczyną zaparć. Wywołuje też bóle głowy

Barwniki

Kolor, jaki nadaje kostka, poprawiając barwę waszego bulionu, zawdzięczacie kolejnemu składnikowi oznaczeniem „E”. To E150c, czyli karmel amoniakalny. Może powodować nadpobudliwość, uszkodzenia wątroby, żołądka, a także może mieć negatywny wpływ na płodność.

Oczywiście żaden z dodatków nie zaszkodzi nam po pierwszym użyciu, w małej ilości. Jeśli jednak można unikać niezdrowych składników potraw, to warto to robić. Alternatywą dla kupnych kostek mogą być własne bulionówki.

Aby je przygotować, jeden raz zróbcie solidny, esencjonalny bulion, przelejcie do małych pojemników (choćby tych, do mrożenia kostek lodu), zamroźcie i używajcie zawsze wtedy, gdy chcecie dodać smaku zupie czy sosom.

Źródło: O2, Fakt.pl