czy parówki są zdrowe
Pixabay
Newsy

Ten popularny produkt zwiększa ryzyko raka i guzów mózgu. Znowu zjedliście to na śniadanie?

Pewnie większość z was często jada to na śniadanie – powinniście uważać, ponieważ ten produkt jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci!

W dzisiejszych czasach ludzie wszędzie się śpieszą. Wszyscy żyją w niedoczasie, więc starają się oszczędzić cenne minuty w ciągu dnia na różne sposoby. Niektórzy na przykład omijają rano śniadanie i jedzą w drodze lub dopiero gdy przyjdą do pracy. Takie rozwiązanie nie jest zbyt zdrowe – poranny posiłek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Jedzenie dostarcza energii, która jest konieczna do wykonywania codziennych czynności. Kto nie je śniadań, ten czuje się osłabiony i nie może się skoncentrować.

 

Niektórzy więc zdając sobie sprawę z tego, jak ważne jest jedzenie śniadań, dalej próbują ułatwić sobie życie i zjadają rano produkty, których praktycznie nie trzeba przygotowywać i wystarczy je tylko podgrzać – na przykład parówki. Czyż nie są śniadaniem idealnym? Ciepłe, sycące, a do tego dostarczają dużo białka z samego rana. Dziś coraz łatwiej jest kupić parówki o dobrym składzie, jednak naukowcy nadal przestrzegają przed jedzeniem ich. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Parówki a zdrowie

Niestety, badania przeprowadzone nad sprzedawanymi w sklepach parówkami, nie pozostawiają wątpliwości. Okazuje się, że częste jedzenie podsmażanych parówek, ma bardzo zły wpływ na zdrowie! Oto, co udało się odkryć naukowcom:

Zobacz także
Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

  • Dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu,
  • U maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrastało o 20%,
  • Około tuzin parówek na miesiąc przyczynia się do większej zachorowalności na białaczkę u dzieci,

W dodatku, dzieci regularnie spożywające smażone parówki (na przykład w formie hot dogów), częściej chorują na chłoniaka i raka mózgu.

 

Skąd bierze się taka szkodliwość parówek? Odpowiadają za nią azotyny i azotany znajdujące się w mięsie. Podczas smażenia związki te zmieniają się w nitrozoaminy, które wywołują nowotwory. Dlatego jeżeli decydujecie się na jedzenie parówek, o wiele bezpieczniej jest je gotować niż smażyć.

AdobeStock
Newsy
Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe
Lubicie jeść na śniadanie parówki i serdelki? Dobrze się zastanówcie, zanim włożycie je następnym razem do ust...

Śniadanie jest często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia i nie bez powodu. Śniadanie nie tylko uzupełnia zapas glukozy, zwiększając nasz poziom energii i czujność, ale także dostarcza nam wielu składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Gdy przygotowujecie rano śniadanie pamiętajcie, żeby było ono nie tylko smaczne, ale też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. I dlatego lepiej nie sięgajcie po parówki. Dlaczego lepiej wykluczyć je ze swojej diety? Dlaczego lepiej nie jeść parówek? Parówki to jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie włożyć do swoich ust. Niskiej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Co to dokładnie jest? Są to tak naprawdę wszystkie odpady z rozbioru kurcząt czy świń. W parówkach znajdziemy rozdrobione kości, ścięgna, chrząstki, tłuszcz i błony. Szczególnie niebezpieczny jest znajdujący się w nich tłuszcz, który przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, co z kolei prowadzi do powolnego zapychania tętnic. Ale to nie wszystko. W parówkach znajdziemy też mnóstwo szkodliwych związków, takich jak wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Przyjrzyjcie się opakowaniom parówek w sklepie - im dłuższa lista składników, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych one nie należą. Jakiś czas temu naukowcy odkryli kolejną niepokojącą rzecz na temat parówek. Dotyczy ona dzieci i kobiet w ciąży. Co udało im się ustalić? Z badań wynika, że: dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu, statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu u maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na...

3 rzeczy, których nie powinniście jeść na śniadanie. Są fatalne dla waszego zdrowia
AdobeStock
Newsy
Tych 3 rzeczy nie powinniście jeść na śniadanie. Są wprost fatalne dla waszego zdrowia
Zwracacie uwagę na to, co jecie na śniadanie? Sprawdźcie, których produktów powinno się unikać.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to hasło towarzyszy wszystkim od dzieciństwa, choć zwyczaj celebrowania śniadań jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Dawniej ludzie nie jedli nic po przebudzeniu, ale za to wcześnie jedli obiad. Dziś jednak spora część specjalistów przekonuje, że śniadanie koniecznie powinno się zjeść. Jeśli nie zaraz po obudzeniu , to przynajmniej dwie godziny później tak, by organizm miał siłę do działania. Dlatego bardzo ważne jest to, co rano zjecie. Jeśli postawicie na produkty niskiej jakości, tłuste i pełne szkodliwych tłuszczów trans, to negatywnie odbije się to na waszym zdrowiu! Sprawdźcie, czego lepiej rano nie jeść (a przynajmniej co warto maksymalnie ograniczyć w swojej diecie, jeśli nie możecie bez tych produktów żyć)! Tanie parówki na śniadanie Zasadniczo w parówkach nie ma nic złego. To po prostu cienkie kiełbaski zrobione z mielonego mięsa i innych, bardzo drobno zmielonych surowców. Dzięki temu struktura mięsa jest w parówkach w ogóle niewyczuwalna. Są łatwe w przyrządzaniu i bardzo tanie, dlatego wielu ludzi chętnie po nie sięga. Sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i w formie dodatku do różnych wytrawnych dań – można zrobić zapiekankę warzywną z parówkami albo parówki w cieście francuskim. Jednak parówka parówce nierówna! Droższe wędliny będą naturalnie lepszej jakości, a ich spożycie jest bezpieczne. Gorzej w przypadku tanich parówek, w których składzie można znaleźć MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości. Istnieje ryzyko, że w zmielonym mięsie użytym do waszych parówek znajdą się chrząstki ! Ponadto w parówkach znajduje się sporo tłuszczu , który podnosi poziom cholesterolu. Jeżeli bardzo lubicie parówki, kupujcie je w...

Gotujecie tak parówki? Już nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy, możecie sobie zaszkodzić
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie tak parówki? Już nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy, bo możecie sobie zaszkodzić
Parówki nie są najzdrowszym produktem żywieniowym. Często mają małą zawartość mięsa, za to dużą innych, niepożądanych dodatków. Jeśli je jadacie, przyrządzajcie je tak, żeby szkodziły wam jak najmniej.

Te krótkie, cienkie kiełbaski lubią chyba wszyscy, nawet dzieci. W sklepach jest naprawdę duży wybór parówek - od zwykłych wieprzowych, poprzez cielęce, po drobiowe. Ich jakość jest bardzo różna, podobnie jak cena. Łączy je natomiast jedno: to nie jest zdrowa żywność. Do tego zwykle przygotowujemy je tak, że szkodzą jeszcze bardziej. Podpowiadamy, czego nie robić z parówkami. Gotujecie parówki? To nie róbcie tego więcej Najgorszy i najczęstszy sposób przyrządzania parówek na gorąco to wyjęcie ich z lodówki, wrzucenie do wrzątku i gotowanie przez parę minut. W tym czasie sole peklujące, zawierające azotyny i azotany, zaczynają wydzielać szkodliwe związki chemiczne. Są nimi rakotwórcze nitrozoaminy. Z tego samego powodu parówek nie powinno poddawać się żadnej innej obróbcie cieplnej, takiej jak pieczenie, smażenie czy grillowanie. Także podgrzewanie parówek w kuchence mikrofalowej, nie jest zalecane. Jak więc przyrządzić parówki na ciepło? Wystarczy wyjąć je z lodówki na pół godziny przed użyciem. Kiełbaska pod wpływem temperatury pokojowej przestanie być bardzo zimna. Zagotujcie w garnku wodę, a gdy zacznie wrzeć, zestawcie ją z ognia i odczekajcie minutę. Parówki wrzucajcie do gorącej, ale nie wrzącej wody i zostawcie je w niej aż się zagrzeją. Te małe kiełbaski dość szybko nabiorą ciepła pod wpływem gorącej wody, wcale nie trzeba ich gotować. 4 powody, dla których lepiej nie jeść parówek Maja dużo tłuszczu. Zawartość tłuszczu w parówkach to aż 20-25%, to bardzo dużo. Na przykład w piersi kurczaka jest jego 3-4%, a szynce gotowanej około 10%. Tak duża ilość tłuszczu powoduje, że dodawana jest do nich także bardzo duża ilość substancji chemicznych, mających chronić je przed...

W tym tygodniu w Lidl parówki i kiełbaski nawet 60% taniej, a nabiał w supercenach
Adobe Stock
Newsy
Szaleństwo w Lidlu. W tym tygodniu parówki i kiełbasa nawet 60% taniej. Do tego nabiał w supercenie
Najnowsza oferta Lidla ważne będzie tylko do środy 2 marca. Pospieszcie się więc z zakupami.

Wędliny i nabiał to najpopularniejsze dodatki śniadaniowe do kanapek. Zwolennicy śniadań na ciepło z kolei chętnie, na ten najważniejszy posiłek w ciągu dnia, wybierają parówki. W tym tygodniu w Lidl dodatki do dań znajdziecie w bardzo dobrych cenach. Parówki z szynki w ofercie 3 w cenie 2 Parówki można podawać z wody na gorąco. Najlepiej smakują z bułką posmarowaną masłem i dodatkiem musztardy. Można je zjeść w przekrojonej bułce wypełnionej sosami w postaci hot doga, lub już jako cięższe, smażone lub zapiekane danie z szynką i serem. Jeśli parówkowe danie chcecie przyrządzić dla całej rodziny, będzie potrzebnych sporo mięsnych kiełbasek. Żeby je kupić, możecie skorzystać z oferty 3 w cenie 2, którą objęte zostały parówki Pikok. Można je mieszać i wybierać dowolnie wybierając spośród: Parówek Pikok Pure Parówek Pikok Premium Parówek Pikok Piratki Ofertą cenową na wyroby Pikok została objęta także kiełbasa śląska, w opakowaniu 400 g. Kupując 2 sztuki zapłacicie za każdą tylko 6,65 zł, czyli 60% taniej. Skyr z Piątnicy w supercenie w Lidlu Mleczarnia Piątnica wprowadziła do swojej oferty Skyr. To tradycyjny islandzki wyrób mleczarski, podobny do jogurtu. Skyr wyrabiany jest ze zsiadłego, odtłuszczonego mleka. Można go znaleźć w sklepach w wersji smakowej oraz pitnej. Tak o tym wyrobie pisze na swojej stronie producent: - Skyr to pochodzący z Islandii niezwykle gęsty jogurt o delikatnym śmietankowym smaku. Zawiera dużo białka, jest niezwykle kremowy i pożywny. Doskonały jako sycąca przekąska, niezastąpiony także jako składnik dipów i deserów. W ofercie 3+1 obejmującej 4 takie same produkty znajdują się: Jogurty pitne: Naturalny, jagodowy, waniliowy, truskawka i kiwi, marakuja Jogurty...