Ten napar to przepis stulatków na długowieczność. Pijcie go regularnie, jeśli chcecie dożyć sędziwego wieku
AdobeStock
Newsy

Ten napar to przepis stulatków na długowieczność. Pijcie go regularnie, by dożyć sędziwego wieku

Nie istnieje jeden uniwersalny sposób na przeżycie ponad 100 lat. Jednak jeżeli będziecie jednak odpowiednio dbać o swój organizm, możecie zwiększyć swoje szanse na dołączenie do klubu stulatków.

Od wieków ludzie szukali sposobów na to, by żyć jak najdłużej. Dziś już wiemy, że zależy to przede wszystkim od naszych genów i stylu życia. Kluczowe jest dbanie o swój organizm. Im jesteśmy zdrowsi, tym większe mamy szanse na to, by dożyć sędziwego wieku.

Dobrze jest zadbać o regularną aktywność fizyczną (zwłaszcza na świeżym powietrzu) oraz dietę bogatą m.in. w warzywa, chude mięso, nabiał czy orzechy. Pamiętajmy też o leczniczych właściwościach ziół - niektóre z nich mogą być waszymi sojusznikami w walce o długie życie. 

Jakie zioła służą długowieczności?

Pewne miejsca na świecie cieszą się dużym zainteresowaniem nie turystów, a naukowców - mowa tutaj o tzw. niebieskich strefach. Są to obszary, których mieszkańcy żyją wyjątkowo długo:

  • Ikaria, Grecja

  • Sardynia, Włochy

  • Półwysep Nicoya, Kostaryka

  • Okinawa, Japonia

  • Loma Linda, Kalifornia

W każdym z tych regionów spożywa się nieco inne produkty, typowe dla lokalnej flory i fauny. W krajach śródziemnomorskich, jak Grecja i Włochy, do większości dań dodaje się zioła, które doskonale działają na organizm - to rozmaryn, oregano, a także szałwia.

Zioła te pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie, chronią komórki mózgowe, obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, a do tego wzmacniają odporność. Zawierają też mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Możecie doprawiać nimi różne potrawy lub wykonać z nich aromatyczny napar długowieczności. Zobaczcie, jak go przygotować. 

Zobacz także
sok z selera i cytryny

Mikstura z cytryny i tego 1 taniego warzywa pomoże na problem 3 mln Polaków. Pijcie ją na czczo

Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa

Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa

Przepis na napar długowieczności 

Składniki:

  • 1 łyżka suszonego rozmarynu

  • 1 łyżka suszonej szałwii

  • 1 łyżka suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę w czajniku i odczekajcie chwilę - jej temperatura powinna wynosić maksymalnie 85 stopni Celsjusza, a najlepiej około 80. 

  2. Do dzbanka wsypcie po jednej łyżce oregano, szałwii i rozmarynu.

  3. Zalejcie zioła gorącą wodą (wystarczy 1 litr) i odczekajcie 15 minut.

I gotowe! Taka porcja naparu wystarczy wam na cały dzień. Popijajcie go o różnych porach, gdy tylko będziecie mieli ochotę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Herbatka z tej przyprawy działa antybakteryjnie i poprawia trawienie. Pijcie po ciężkim obiedzie
Adobe Stock
Newsy
Herbata z tej przyprawy działa antybakteryjnie i poprawia trawienie. Pijcie po ciężkim obiedzie
Jeśli po ciężkostrawnym obiedzie dopadają was uporczywe problemy żołądkowe, nie łykajcie tabletek. Postawcie na sprawdzone, domowe metody i ziołolecznictwo. W końcu mówi się, że herbata jest w stanie pomóc na wszystko i to prawda, o ile zostanie przygotowana z właściwego produktu. W przypadku problemów trawiennych sięgnijcie więc po oregano.

Oregano to jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie. Jej wartości odżywcze doceniono już w starożytności. Zawarte w niej witaminy – A, C, E, B oraz K, doskonale uszczelniają naczynia krwionośne, zwiększają produkcję kolagenu i elastyny, przyspieszają gojenie się rano oraz wspierają mocne zęby. Na tym jednak nie koniec. Cenne właściwości oregano Regularne spożywanie oregano pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu, zapobiega rozwojowi nowotworów, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego – pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć, działa przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, wiatropędnie i odtruwająco. Okazuje się również, że zawarte w oregano przeciwutleniacze wspaniale chronią ludzki organizm przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie, hamują proces starzenia się i rozwój groźnych chorób, m.in. wspomnianych już nowotworów. Nie można także zapomnieć, że zawarty w oregano karwakrol i tymol wykazują silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe. Nie ulega więc wątpliwości, że warto włączyć do swojej diety tę roślinę i aplikować najlepiej w formie herbatki. Przepis na herbatkę z oregano Będziecie potrzebować: 2 łyżeczek suszonego oregano 250 ml wody Przygotowanie: Susz umieśćcie w zaparzaczu, włóżcie go do kubka i zalejcie wrzącą wodą. Całość przykryjcie spodkiem i odczekajcie ok. 4 minuty. Po upływie tego czasu napar jest gotowy do picia.  Z racji, że herbatka z oregano sama w sobie jest dosyć gorzkim napojem, możecie do niej dodać 1 łyżeczkę miodu. Napar nadaje się do picia zarówno na gorąco, jak i na zimno. Najlepiej spożywać go 2 razy dziennie – rano i wieczorem, ale można też częściej....

Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis
Adobe Stock
Newsy
Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie
Różnego rodzaju herbaty często stosowane są w celach leczniczych – głównie na złagodzenie dolegliwości trawiennych czy na objawy przeziębienia. Tego patentu jednak jeszcze nie znacie!

Herbata to napój, po który sięga się zarówno na co dzień, jak i w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów chorobowych. Jej różne odmiany mają wiele prozdrowotnych właściwości: Herbata zielona pobudza, przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, Herbata czerwona wspomaga utratę kilogramów, reguluje ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie, Herbata biała zmniejsza poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ krwionośny, Herbaty ziołowe regulują pracę układu trawiennego, uspokajają i wspomagają sen. Niewiele osób jednak wie, jak wiele właściwości korzystnych dla zdrowia ma herbata z dodatkiem… oregano! Jakie zalety ma herbata z oregano? Tego typu napój to hit wśród fanów medycyny alternatywnej, którzy stale szukają naturalnych rozwiązań na popularne dolegliwości – bez konieczności stosowania tabletek czy syropów. Oregano to zioło, które działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz łagodząco. Doskonale poradzi sobie z częstymi infekcjami przeziębieniowymi, z objawami grypy czy zapaleniem zatok. Złagodzi także kaszel i ból gardła, a przy tym zniweluje podrażnienie i bolesny stan zapalny dróg oddechowych.  To jednak nie wszystko! Herbata z dodatkiem oregano polecana jest także w celu złagodzenia problemów z trawieniem takich jak wzdęcia, zgaga, ból żołądka czy wątroby oraz gazy. Można ją stosować również jako kojący tonik do przemywania podrażnionej czy lekko skaleczonej skóry. Jak przygotować herbatę z oregano? Ten gorący, leczniczy napar można przygotować w zaledwie kilka minut!  Ziele oregano w formie sypanej wystarczy zalać 500 ml wrzątku, a następnie pozostawić na 15 minut pod przykryciem.  Kiedy najlepiej pić napar z oregano? Jeśli chcemy złagodzić problemy...

Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs
Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.

Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia.  Marynata do drobiu Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka . Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce! Składniki marynaty: 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej 5 średnich ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki Kalorie w marynacie Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka.  Jak zrobić marynatę do kurczaka? Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku.  Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie...

Taki wypiek bez grama mąki? Zastąpicie ją tym warzywem Nie uwierzycie, jaki jest dobry
Flickr
Newsy
Taki wypiek bez grama mąki? Zastąpicie ją tym warzywem Nie uwierzycie, jaki jest dobry
Tak okazały wypiek bez grama mąki brzmi na pozór jak coś zupełnie niemożliwego. Obok chlebów pszennych, orkiszowych i żytnich istnieją jednak również chleby z samych ziaren, a także chlebki bananowe. Te wypieki doskonale obywają się bez mąki. Dziś dzielimy się z wami jeszcze jednym, pysznym przepisem. 

Ten wypiek jest świetną alternatywą nie tylko dla osób nietolerujących glutenu, ale również dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego w kuchni. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciekawy w smaku i lekko żółty w środku, a to za sprawą dodanej do niego kurkumy. Delikatny, puszysty i pięknie wyrośnięty. Koniecznie musicie spróbować.  Jak zrobić pasztet z kalafiora? Kalafiora dodawanego do pasztetu warzywnego nie musicie wcześniej gotować. Wystarczy go rozdrobnić. Użyjcie do tego blendera. Nie przesadźcie jednak z miksowaniem. Kalafior powinien mieć grudki. Idealna byłaby konsystencja ryżu.  Możecie użyć dowolnych, ulubionych przypraw. Wykorzystajcie czosnek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, lubczyk. Kalafior jest delikatny w smaku, warto więc nadać mu nieco charakteru.  Ten pasztet piecze się około 40 minut. Jeżeli nie jesteście pewni czy już jest upieczony - użyjcie długiej, drewnianej wykałaczki. Nakłujcie nią bochenek i jeżeli po wyjęciu będzie sucha, wasz wypiek jest gotowy.  Przepis na pasztet z kalafiora  Składniki:  1 mały kalafior  6 jajek  1 szklanka zmielonych migdałów  1 łyżka proszku do pieczenia  1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka suszonego oregano  2 łyżeczki nasion czarnuszki  Sposób przygotowania:  Piekarnik rozgrzejcie do 170-180 stopni Celsjusza.  Surowego kalafiora rozdrobnijcie przy pomocy blendera. Krótko zmiksujcie, tak by uzyskał konsystencję ryżu, nie papki.  Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę. To dzięki temu zabiegowi chleb będzie puszysty jak chmurka.  Do miski z żółtkami dodajcie mielone migdały, oliwę z oliwek, proszek do...