Od wieków ludzie szukali sposobów na to, by żyć jak najdłużej. Dziś już wiemy, że zależy to przede wszystkim od naszych genów i stylu życia. Kluczowe jest dbanie o swój organizm. Im jesteśmy zdrowsi, tym większe mamy szanse na to, by dożyć sędziwego wieku.
Dobrze jest zadbać o regularną aktywność fizyczną (zwłaszcza na świeżym powietrzu) oraz dietę bogatą m.in. w warzywa, chude mięso, nabiał czy orzechy. Pamiętajmy też o leczniczych właściwościach ziół - niektóre z nich mogą być waszymi sojusznikami w walce o długie życie.
Jakie zioła służą długowieczności?
Pewne miejsca na świecie cieszą się dużym zainteresowaniem nie turystów, a naukowców - mowa tutaj o tzw. niebieskich strefach. Są to obszary, których mieszkańcy żyją wyjątkowo długo:
Zobacz także:
-
Ikaria, Grecja
-
Sardynia, Włochy
-
Półwysep Nicoya, Kostaryka
-
Okinawa, Japonia
-
Loma Linda, Kalifornia
W każdym z tych regionów spożywa się nieco inne produkty, typowe dla lokalnej flory i fauny. W krajach śródziemnomorskich, jak Grecja i Włochy, do większości dań dodaje się zioła, które doskonale działają na organizm - to rozmaryn, oregano, a także szałwia.
Zioła te pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie, chronią komórki mózgowe, obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, a do tego wzmacniają odporność. Zawierają też mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Możecie doprawiać nimi różne potrawy lub wykonać z nich aromatyczny napar długowieczności. Zobaczcie, jak go przygotować.
Przepis na napar długowieczności
Składniki:
-
1 łyżka suszonego rozmarynu
-
1 łyżka suszonej szałwii
-
1 łyżka suszonego oregano
Przygotowanie:
-
Zagotujcie wodę w czajniku i odczekajcie chwilę - jej temperatura powinna wynosić maksymalnie 85 stopni Celsjusza, a najlepiej około 80.
-
Do dzbanka wsypcie po jednej łyżce oregano, szałwii i rozmarynu.
-
Zalejcie zioła gorącą wodą (wystarczy 1 litr) i odczekajcie 15 minut.
I gotowe! Taka porcja naparu wystarczy wam na cały dzień. Popijajcie go o różnych porach, gdy tylko będziecie mieli ochotę.