Ten chwast to cudowne remedium na trawienie. Zbierzcie, póki jeszcze rośnie
AdobeStock
Newsy

Ten chwast to remedium na trawienie. Zbierzcie, póki jeszcze rośnie i stosujcie na zdrowie

Napotykamy się na tę roślinę na każdym kroku, jednak mało kto wpadnie na to, by ją zebrać. Warto to zrobić - poznajcie szereg jej zdrowotnych właściwości.

Nazwa „babka jajowata” może niewiele wam mówić, jednak wystarczy na niego spojrzeć, by natychmiast rozpoznać ten chwast. Roślina ta jest bardzo pospolita i rośnie w Polsce dosłownie wszędzie, nawet przy chodnikach. Na co dzień nie zwracamy na nią uwagi, co jest sporym błędem. Babka jajowata nie wygląda może zbyt imponująco, za to wykazuje się niezwykle dobroczynnym wpływem na zdrowie. 

Właściwości babki jajowatej

Od wieków w medycynie ludowej wykorzystuje się babkę jajowatą do leczenia różnych dolegliwości. Poznajcie jej wspaniałe właściwości:

  • błonnik - cenny błonnik pokarmowy, zalecany osobom stosującym diety odchudzające oraz na zaparcia, znajduje się między innymi w babce jajowatej - a dokładniej w jej łuskach. Z tego powodu babka jajowata jest zalecana w przypadku problemów z trawieniem. Podobno zaledwie jedna łyżeczka łusek pokrywa ⅕ dziennego zapotrzebowania na błonnik. 

  • wspomaganie trawienia - ze względu na działanie przeczyszczające, stosowanie babki jajowatej przynosi ulgę w zaparciach i usprawnia pracę jelit.

  • obniżenie cholesterolu - co ciekawe, łuski babki jajowatej mogą zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Wspomagają one bowiem wydzielanie żółci przez organizm, co w efekcie powoduje obniżenie cholesterolu. 

  • normowanie poziomu cukru we krwi - z korzystnego działania babki jajowatej ucieszą się osoby cierpiące na cukrzycę. Roślina ta może bowiem obniżać poziom glukozy we krwi.

Zobacz także
Ten smaczny owoc może obniżyć poziom cholesterolu. Są nowe badania

Ten smaczny owoc może obniżyć poziom cholesterolu. Są nowe badania

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Jak stosować babkę jajowatą?

Tak jak w przypadku każdego innego zioła, babkę jajowatą należy stosować z umiarem. Zaleca się spożywanie od 10 do 30 g nasion lub od 5 do 30 g łusek babki dziennie. Jest to bezpieczna ilość, którą można stosować na przykład w walce z zaparciami.

Jeżeli chcecie użyć babki jajowatej do obniżenia poziomu glukozy we krwi, powinniście spożywać około 10 g nasion lub łusek tej rośliny dziennie. Pamiętajcie o tym, by zaczynać od małych ilości, a przed rozpoczęciem kuracji babką jajowatą skonsultować się z lekarzem. 

Nasiona lub łuskę należy po prostu połknąć - możecie popić łyżeczkę szklanką wody lub wsypać nasiona albo łuskę do szklanki, wymieszać z wodą i wypić. Zaleca się, by stosować babkę pomiędzy posiłkami - wówczas jej działanie wspomagające trawienie będzie najbardziej skuteczne.

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
AdobeStock
Newsy
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
Nasiona kozieradki mają wiele korzyści zdrowotnych. Nie tylko dodają naszym daniom orientalnego smaku, ale też pomagają w radzeniu sobie z różnymi powszechnymi dolegliwościami.

Kozieradka, nazywana również bożą trawką, to jednoroczne zioło o żółtych kwiatach i niewielkich strąkach zawierających nasiona. Nasiona te były niegdyś używane do gotowania, aromatyzowania dań, a także do leczenia różnych dolegliwości. W swojej surowej postaci nasiona kozieradki smakują gorzko, jednak po podgrzaniu wyraźnie czuć w nich słodycz. Właściwości zdrowotne kozieradki Kozieradka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminę A, B i C, tiaminę, cynk, potas, fosfor wapń, sód, żelazo, białko, ryboflawinę, niacyną Właściwości prozdrowotne kozieradki Działa jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe Macie problem z kwasowością? Pijcie rano miksturę z namoczonych nasion kozieradki – koniecznie na pusty żołądek. Codziennie rano sięgnijcie po szklankę takiego płynu lub zjedzcie jedną łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki, aby złagodzić problem z kwasowością. Namoczone nasiona kozieradki pomagają utrzymać kwasowość, co z kolei sprzyja dobremu trawieniu . Reguluje poziom cukru we krwi Nasiona kozieradki działają cuda, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi . Można również pić wodę z kozieradki. Możecie też spróbować kiełkujących nasion kozieradki, ponieważ mają one 30-40 procent więcej składników odżywczych niż namoczone nasiona kozieradki. Obniżają poziom cholesterolu Jeżeli macie problem z wysokim poziomem cholesterolu , włączcie do diety namoczone nasiona kozieradki. Leczy ból gardła Kozieradka wykazuje dużą skuteczność w stanach zapalnych gardła, a także ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Leczy bezsenność Kozieradka ma działanie antydepresyjne, uspokajające i wyciszające, więc jest...

Rośnie na łące przed waszym domem. Ma niezwykłe właściwości, jedzcie ją w maju na zdrowie
Adobe
Newsy
Babka lancetowata: właściwości i zastosowanie
Poznajcie babkę lancetowatą i dowiedzcie się, jakie ma właściwości. Okazuje się, że niezwykłe!

Na łące i w lesie można znaleźć wiele dobroci. Rośliny są potężnym źródłem witamin i minerałów, ale niektóre rośliny mają też specjalne funkcje. Pewnie słyszeliście kiedyś o tym, że można zrobić syrop z mniszka lekarskiego , syrop z cebuli albo herbatkę z rumianku. Może nie słyszeliście za to nigdy o tej roślinie. Chodzi o babkę lancetowatą. Ma szeroki wachlarz właściwości! Poznajcie się z nią! Babka lancetowata – co to jest? Babka lancetowata to gatunek byliny, bardzo popularny w Polsce. Babka występuje w całej Europie, Afryce północnej i Azji zachodniej. Babkę lancetowatą można znaleźć nawet na Hawajach i Madagaskarze! Babka lancetowata świetnie przystosowuje się do panujących warunków i może rosnąć praktycznie wszędzie. Jest przez to bardzo rozpowszechniona. Zastosowanie babki lancetowatej Babkę lancetowatą stosuje się szeroko od lat w medycynie ludowej. Ponieważ babka sama w sobie jest bardzo silna i może rosnąć w każdych warunkach, uważano kiedyś, że jest dobrym środkiem na zranienia i potrafi regenerować zwierzęce i ludzkie tkanki równie dobrze. Dawniej zalecało się sok z babki na: Ukąszenia jadowitych zwierząt np. węży Okładano nią złamane kończyny Przykładano do opuchniętych stawów Wierzono, że babka jest antidotum na miłosne czary Babka w medycynie ludowej Medycyna ludowa także przypisuje babcie znaczenie. Stosuje się ją miedzy innymi na: Chrypkę Przewlekły kaszel Nieżyty pokarmowe Nieżyty przewodów moczowych Łagodzenie swędzenia po ukąszeniu przez komary Babka lancetowata na przeziębienia Babka lancetowata jest też przedmiotem zainteresowania naukowców. Zbadali oni dokładnie jej właściwości i na podstawie babki lancetowatej tworzy się niektóre preparaty lecznicze. Babkę...

kefir z siemieniem lnianym
AdobeStock
Newsy
Pijcie codziennie rano kefir z nasionami lnu. Niesamowite jak wspaniale działa na kobiecy organizm
Kefir z siemieniem lnianym to naturalny suplement, który doskonale wspiera cały organizm. Sprawdźcie, jak go stosować.

W kwestiach zdrowotnych często najprostsze i najbardziej naturalne rozwiązania są najlepsze. Zdziwilibyście się jak doskonały wpływ na zdrowie mają produkty, które każdy z was ma w kuchni! Połączenie dwóch znanych składników w postaci kefiru i siemienia lnianego ma doskonały wpływ na zgrabną sylwetkę i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdźcie! Właściwości zdrowotne kefiru Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie kefir może się poszczycić najlepszymi właściwościami! W procesie fermentacji ilość laktozy w kefirze znacznie się zmniejsza, dlatego mogą go pić osoby z nietolerancją tego składnika. Jakie jeszcze są jego zalety? Poprawa pracy układu pokarmowego Właściwości przeciwzapalne (kefir działa jak naturalny antybiotyk) Wzmocnienie odporności organizmu Zmniejszenie poziomu cholesterolu Obniżenie ciśnienia tętniczego Oczyszczanie organizmu Właściwości siemienia lnianego Ziarna lnu od pewnego czasu znów są doceniane za swoje niesamowite działanie. Zalicza się je do grupy tzw. „superfoods”, czyli wyjątkowo zdrowej żywności. Co kryje się w siemieniu lnianym? Błonnik Kwasy omega-3 Sterole roślinne, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami Cenne aminokwasy Mangan Potas Wapń Miedź Cynk Potas Kwas foliowy Witamina C Witamina E Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie Jeśli chcecie skorzystać z fantastycznych właściwości obu tych produktów, spróbujcie je połączyć! Kefir z dodatkiem nasion lnu świetnie wpływa na organizm. Poprawia trawienie, odchudza i obniża cholesterol. Krótka terapia z zastosowaniem tych naturalnych produktów szczególnie przyda się w przypadku osób cierpiących na poniższe schorzenia: Zapalenie jelita grubego Wrzody żołądka...

Ta mikstura obniża cholesterol, usuwa złogi, podnosi odporność . Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura obniża cholesterol i podnosi odporność. Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo
Wysoki poziom cholesterolu to powód do zmartwień i ryzyko wystąpienia chorób. Badajcie go i obserwujcie. Przy dużych przekroczeniach normy leczenie ordynuje lekarz, przy niewielkich obniżajcie go zmieniając dietę i stosując domowe sposoby. Podajemy 1 z nich.

Kozieradka to roślina, która ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. W kuchni naziemne pędy i liście są wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, w medycynie przede wszystkim korzysta się z jej korzeni i nasion. Oto jak ich użyć. Właściwości lecznicze nasion kozieradki Znane są właściwości zdrowotne nasion kozieradki. Oto najważniejsze z nich: Obniżają cholesterol. Dzieje się tak dzięki zawartym w nasionach saponinim steroidowym, które metabolizują cholesterol i wpływają na jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych, które po prostu są wydalane. Regularne spożywanie mikstur z nasion kozieradki pomaga usuwać złogi zalegające w tętnicach i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób serca Podnoszą odporność. Dzięki temu, ze nasiona pomagają pozbyć się z organizmu toksycznych substancji, usprawniają jego działanie obronne, a przez to wpływają na podniesienie odporności na infekcje Obniżają poziom cukru we krwi. Nasiona kozieradki zawierają 20-30 proc. substancji śluzowych. Dzięki nim spożywanie nasion w postaci kleiku opóźnia opróżnianie żołądka i wzrost stężenia glukozy pojawiający się po posiłku Działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Badania potwierdziły, że wyciągi z kozieradki potrafią działać jak antybiotyk. Zwalczają takie bakterie jak gronkowiec złocisty, pałeczki E-coli, pałeczki zapalenia płuc, Salmonellę i rzęsistka. Ekstrakty wodne zrobione z korzeni, nasion i pędów kozieradki mają zdolność przeciwgrzybiczą i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze Przedstawiamy 2 sposoby na wykorzystanie nasion kozieradki i przyrządzenie z nich eliksirów o leczniczych właściwościach. Przepis na miksturę z kozieradką Łyżkę nasion...